Tatiana Mocanu, o tânără de 18 ani, cere cu disperare ajutorul oamenilor pentru a-i salva viața care depinde de un transplant costisitor

Întruchiparea adevarată a puterii omului este doar în acești luptători ce rabdă toată durerea și suferința din lume pentru a-și salva VIAȚA… Tatiana Mocanu, o tânără de doar 18 ani, este o luptatoare puternică cu multă credință și speranță că va învinge crunta boala.

Unica ei sansa este transplantul, tratamentul extrem de costisitor dar care îi ofera șanse enorme să revina acasa sanatoasa. Peste 87.000 euro costă VIATA TATIANEI… O noutate ce au pus pe umerii parintilor si familiei tare multa disperare si durere. 

”Dragii noștri, Tatiana luptă, boala înca nu i-a luat SPERANTA SI CREDINTA. Vă rugam din toata inima sa o sustinem. Suntem o mâinǎ de oameni ce putem fi cu mult mai puternici decat boala ei, doar e nevoie sa o ajutam cu cat putem, cu cat ne lasa inima si putintele noastre ale oamenilor mici, dar care fac lucruri atat de mari pentru ei, vieti ce asteapta si se roaga zilnic catre Bunul Dumnezeu sa fie ajutati si nu lasati.”, scrie cei de la caritate.md.

Iată și mesajul tinerei:

”Bună ziua! Mă numesc Tatiana și am 18 ani. Recent, am fost diagnosticată cu leucemie. Boala a afectat 81% din celulele sângelui meu și, din păcate, continuă să se răspândească rapid. Cu toate acestea, există o șansă să schimb această situație. Leucemia poate fi tratată cu succes, iar viața mea poate fi salvată.

Costul tratamentului este însă mult prea mare pentru familia mea, de aceea apelez la toți oamenii cu suflet mare pentru ajutor. Sper să am o șansă la un tratament de calitate și calificat.

Totul a început în luna august, când au apărut primele simptome — inflamarea ganglionilor limfatici. Nu am dat importanță acestui fapt la început. Cu timpul, boala s-a răspândit în întregul corp și, în decurs de trei luni, a devenit generalizată. M-am adresat medicului de familie, care, după consultul inițial și analizele de rutină, m-a îndrumat către Institutul Oncologic din Chișinău.

În urma investigațiilor, s-a depistat prezența a 81% de celule blastice în măduva osoasă, ceea ce indică o posibilă leucemie limfoblastică acută.

Cu sprijinul familiei, al medicilor și al celor apropiați, am găsit o clinică din Turcia, care mă poate ajuta să lupt împotriva acestei boli agresive. Cu ajutorul acestei clinici, am șanse mari de recuperare.

Acum, mai mult ca oricând, am nevoie de ajutorul și susținerea voastră, deoarece familia mea nu își poate permite costurile acestui tratament. Vă rog din suflet să nu mă lăsați singură în acest moment dificil și să îmi oferiți o șansă la vindecare și la viață.

Vă mulțumesc pentru bunătatea și sprijinul vostru!”

Cu noi sansele Tatianei sunt enorme, fara noi, sansele ei sa achite tratamentul pur si simplu nu există.

Din orice țară sau colț al lumii, pentru o VIAȚĂ CE VREA SĂ TRĂIASCĂ, prin cele mai comode și ușoare metode, puteți face AICI o donație.

PAYPAL@CARITATE.MD

Noi măsuri represive împotriva presei: Tiraspolul ar putea aplica amenzi jurnaliștilor care realizează materiale în regiunea transnistreană

Măsuri suplimentare pentru a restricționa activitatea presei în stânga Nistrului. Jurnaliștii străini, care realizează articole de presă în regiunea transnistreană, fără acreditare prealabilă, ar putea fi amendați. Pe 31 martie, așa-numitul „soviet suprem” de la Tiraspol a înregistrat un „proiect de lege” în acest sens. Inițiativa prevede modificarea „codului contravențional” pentru introducerea unor sancțiuni împotriva jurnaliștilor străini, scrie evz.ro.

Măsura vizează și reprezentanții presei de pe malul drept al Nistrului. Astfel, aceasta va afecta atât jurnaliștii care nu se subordonează unor instituții media, cât și cei angajați în cadrul unor instituții de presă. Autoritățile de la Chișinău deocamdată nu au comentat inițiativa.

Mărimea amenzilor aplicate de Tiraspol

Potrivit Asociației Obștești Promo LEX, inițiativa Tiraspolului prevede amenzi de până la 160 de lei (aproape 8 euro) pentru persoanele fizice. Pentru persoanele cu funcții de răspundere ar putea fi stabilite amenzi cuprinse între 300 și 800 de lei (15 – 40 de euro).

Regimul de la Tiraspol justifică această inițiativă prin nevoia de a „combate dezinformarea” și de a „preveni opiniile distructive” față de structurile transnistrene. În nota explicativă a „proiectului de lege” se subliniază că jurnaliștii neacreditați ar urmări interese străine. La fel, se menționează că aceștia ar răspândi informații care subminează încrederea populației în structurile transnistrene.

„Deși regimul de la  Tiraspol condiționează desfășurarea activității jurnalistice de obținerea unei acreditări, în practică acesta refuză constant să o acorde. În astfel de cazuri este invocat „riscul unor atacuri teroriste”. În lipsa acesteia, jurnaliștii sunt constrânși să intre „clandestin” în stânga Nistrului. În asemenea cazuri, persoanele sunt expuse la riscuri majore. Printre jurnaliștii cărora li s-a refuzat acreditarea și care au fost ulterior reținuți ilegal se numără Viorica Tataru și Andrei Captarenco”, a comunicat Promo-LEX.

Totuși, obținerea acestei acreditări nu garantează accesul liber în regiune. Documentul nu garantează nici posibilitatea desfășurării activităților jurnalistice fără restricții. Un exemplu este cazul jurnalistei Elena Covalenco. În septembrie 2023, fotografei i-a fost interzis accesul în regiune, chiar dacă deținea o acreditare eliberată de clubul Sheriff pentru a fotografia meciul Sheriff Tiraspol vs AS Roma.

„Acest caz demonstrează caracterul arbitrar al sistemului de acreditare. Astfel, acesta nu servește drept un mecanism administrativ legitim, ci mai degrabă ca un instrument de cenzură și control asupra presei. De asemenea, noua inițiativă abuzivă nu face decât să confirme tendințele de blocare a oricărei forme de documentare obiectivă a realităților din teritoriu”, a subliniat Promo LEX.

Măsura propusă se înscrie într-un cadru mai larg de sancțiuni ilegale. Este vorba de acțiuni îndreptate împotriva jurnaliștilor de pe malul drept al Nistrului și a corespondenților străini. Conform așa-numitului „cod contravențional” din regiune, orice încălcare a „regulilor de acces” în regiune – inclusiv de către jurnaliști – cum ar fi ocolirea punctelor de control ilegale, poate duce la aplicarea unei amenzi. Este vorba de o sumă de până la 1 600 de lei moldovenești (circa 80 de euro).

Totodată, în asemenea cazuri, persoana riscă să fie plasată în izolatoarele de detenție provizorie aflate sub controlul așa-numitului „minister al securității”. Ulterior, aceasta urmează a fi „expulzată” forțat din regiune.

În acest context, Promo-LEX face un apel public către autoritățile constituționale și misiunile diplomatice. Asociația îndeamnă autoritățile să solicite încetarea tuturor inițiativelor și acțiunilor abuzive întreprinse de structurile transnistrene împotriva jurnaliștilor de pe malul drept și a corespondenților străini. De asemenea, se solicită încetarea măsurilor abuzive împotriva locuitorilor regiunii. În special este vorba de cei care colaborează cu platformele media independente.

La fel, asociația a cerut autorităților să condiționeze acordarea de ajutoare și finanțări, destinate regiunii transnistrene. Astfel, acestea să fie condiționate de respectarea universală a drepturilor omului. În mod special, asigurarea dreptului la liberă circulație pentru jurnaliști. Aceste acțiuni fiind necesare pentru reflectarea obiectivă a realităților din regiune.

Ustensile și aparataje utilizate în stomatologie, depistate în vama Leușeni

La pista de control intrare în țară a postului vamal Leușeni, pentru efectuarea verificărilor de specialitate, s-a prezentat un mijloc de transport de model „Volkswagen Crafter”, ce se deplasa din Germania, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Șoferul, un conațional în vârstă de 25 de ani, a comunicat funcționarilor vamali că transportă doar bunuri personale.

În rezultatul efectuării controlului fizic detaliat, printre bagajele personale au fost depistate ustensile și aparataje utilizate în stomatologie, în cantități comerciale, tăinuite în scopul transportării ilicite.

Mărfurile au fost ridicate și sunt pasibile confiscării, iar persoana riscă să fie sancționată contravențional.

Mesajul soțului Evgheniei Guțul din fața Curții de Apel Chișinău: ”Suntem alături de ea”

Soțul bașcanului Găgăuziei, Evghenia Guțul, Artiom Guțul, a declarat că familia sa îi transmite soției multă putere și sprijin în contextul procesului în care aceasta este implicată, scrie stiri.md.

Guțul a subliniat că, indiferent de evoluția evenimentelor, familia va rămâne alături de soția sa, exprimându-și „speranța că judecătorii vor acționa cu umanitate”, transmite Știri.md.

„Vrem ca soția mea să fie acasă astăzi. O așteptăm cu toții, toată lumea este îngrijorată. Întreaga lume urmărește procesul care se desfășoară, un proces pe care îl considerăm ilegal”, a declarat Artiom Guțul.

El a mai menționat că copiii lor, în special cel mic, sunt îngrijorați și simt absența mamei.

Totodată, Artiom Guțul a transmis un mesaj autorităților, exprimându-și convingerea că persoanele implicate în proces vor răspunde pentru acțiunile lor.

„Vor răspunde pentru tot în fața poporului și a Moldovei”, a încheiat acesta.

De menționat că susținătorii Evgheniei Guțul s-au adunat în fața Curții de Apel Chișinău, acolo unde astăzi va fi examinat apelul bașcanului împotriva arestului preventiv.

Bașcana a fost reținută pe 25 martie pe Aeroportul Internațional Chișinău, în timp ce încerca să părăsească teritoriul Republicii Moldova. Oamenii legii susțin că bașcanul ar fi încercat să se eschiveze de la urmărirea penală.

La 28 martie, Guțul a fost plasată în arest preventiv pentru 20 de zile într-un alt dosar, fiind acuzată de gestionare frauduloasă a fondurilor electorale, finanțare ilegală și falsificarea unor documente în scopul sprijinirii campaniei sale electorale. Evghenia Guțul respinge acuzațiile și se declară nevinovată. În același timp, ea a făcut apel la președintele rus, Vladimir Putin, să utilizeze tot arsenalul și să intervină pentru eliberarea sa. 

Pe data de 1 aprilie a avut loc o altă ședință de judecată în cauza în care Guțul este învinuită de finanțarea ilegală a partidelor sau a campaniilor electorale, încălcarea modului de gestionare a mijloacelor financiare ale partidelor politice sau ale fondurilor electorale, unde Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a respins cererea procurorilor privind arestul preventiv al Evgheniei Guțul pentru 30 de zile.

Șapte cutremure au zguduit Santorini în doar câteva ore: Moldovenii, îndemnați să evite călătoriile pe insulă
Articolul anterior
Pașaportul românesc – ce acte sunt necesare pentru eliberarea documentului în 2025
Articolul următor
Close menu