România va implementa „butonul roșu” în școli și universități. Ce înseamnă și cum va funcționa mecanismul

Daniel David, ministrul Educației și Cercetării, a declarat că, în scurt timp, se va implementa în școli și universități un „buton roșu”, prin care se vor sesiza rapid și ușor unele probleme, scrie adevarul.ro.

Ministrul Educației a precizat că, în aproximativ o lună, s-ar putea implementa un mecanism prin care elevii și studenții să poată trimite sesizări anonime către responsabilul din școală și universitate legate de o anume situație.

Noi avem în momentul acesta, în unele școli există niște cutii în care cineva, anonim poate să facă o sesizare, dar ar trebui să gândim altfel. Și uite, tocmai vorbeam cu secretarul de stat (n. r. Sorin Ion) că trebuie să implementăm și o să implementăm rapid asta la UBB și la alte universități, nu numai legat de droguri, agresiune sexuală, de diverse probleme de etică. Ai practic butonul roșu. Ce-i butonul roșu? Este pur și simplu o adresă de email în care cel care răspunde de problema respectivă în instituție poate primi o sesizare anonimă”, a precizat Daniel David la dezbaterea despre traficul și consumul de droguri în școli și licee, organizată pe 18 martie de Comisia pentru Cercetarea Abuzurilor, Combaterea Corupției și Petiții din Senatul României.

Ministrul a adăugat că, în cazul școlilor, responsabilul pentru combaterea consumului de droguri și prevenirea violențelor ar putea să fie persoana desemnată să se ocupe de acest lucru:

Și noi, dacă tot avem în fiecare școală acel responsabil pentru prevenirea consumului de droguri, am putea să facem acest lucru astfel încât el să fie persoană care primește pe o adresă clar specificată de email, o sesizare într-o manieră și anonimă, să poată să accepte și într-o variantă anonimă. Și asta se poate implementa, hai să spunem, într-o lună sau într-un termen relativ scurt. Cred că este un lucru bun”.

În cadrul dezbaterii ministrul Daniel David a afirmat că școlile trebuie să adopte ideea că este de „neacceptat consumul de droguri în școala respectivă”. Acesta a subliniat că școlile ar trebui să-l aprecieze pe elevul care spune cine consumă sau vinde în școală substanțe, nu să fie considerat „pârâciosul clasei”.

„Trebuie cumva să creștem și în cultura organizațională a fiecărei școli ideea că consumul de droguri este ceva de neacceptat în școala respectivă. Altfel spus, dacă eu anunț că văd un coleg care consumă sau vinde droguri, sau un profesor vede acest lucru, să nu fiu văzut ca «pârăciosul» clasei, să fiu văzut ca cineva foarte responsabil și să fie un element de apreciere în cultura organizațională a școlii. Un lucru foarte important”, a spus ministrul Daniel David în cadrul dezbaterii.

În Capitală vor fi redeschise havuzurile

Muncitorii întreprinderii „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi” din Chișinău spală havuzurile și fac lucrări de profilaxie.

Luni a fost spălat havuzul din parcul Afgan din capitală, iar de marți vor începe să fie curățate celelalte, a comunicat pentru IPN Victor Nichituş, specialist în relații publice la întreprinderea municipală „Spații Verzi”, scrie ipn.md.

E vorba de havuzul din Grădina Publică ,,Ștefan cel Mare” și două fântâni arteziene din scuarul Teatrului Național de Operă și Balet ,,Maria Bieșu”, două havuzuri din scuarul Catedralei Mitropolitane și un havuz din scuarul „Aleea Gării”.

Muncitorii vor pregăti pentru deschidere și Scara Cascadelor din parcul „Valea Morilor”, și fântâna de la intrarea în parcul „Valea Trandafirilor”. Vor fi spălate inclusiv havuzurile în parcul „Șipca”, „La Izvor” și „Alunelul”.

Motoarele electrice, care au fost oprite pe timp de iarnă, au fost verificate și reconectate la rețeaua de curent.

A fost lansată Platforma Reîntregirii Naționale

În Sala Unirii din fostul sediu al Sfatului Țării, locul unde în martie 1918 s-a votat unirea Basarabiei cu România, a fost lansată Platforma Reîntregirii Naționale. Evenimentul de la Chișinău are o semnificație dublă, întrucât a avut loc în cadrul celebrării a 107 ani de la unirea Basarabiei cu România. Platforma are ca obiectiv „consolidarea identității românești a Republicii Moldova și pregătirea terenului pentru reîntregirea politică a națiunii române de pe ambele maluri ale Prutului”, transmite IPN.

Evenimentul a reunit peste 200 de participanți, care s-au declarat fondatori ai Platformei Reîntregirii Naționale. Inițiatorii își propun ca forul să devină factor de coeziune a forțelor unioniste și o contrapondere la influențele care încearcă să slăbească legăturile istorice între Republica Moldova și România.

Platforma se va baza pe un proiect politic și electoral ce vizează reprezentarea unei fracțiuni unioniste semnificative în Parlamentul Republicii Moldova. Obiectivul final este, potrivit fondatorilor, să asigure politici de stat favorabile identității românești, în paralel cu fortificarea cursului european prin integrarea cu România.

Participanții la evenimentul de lansare a platformei au adoptat un document – „Manifestul Reîntregirii Naționale”, care stabilește principiile și obiectivele strategice pentru unirea Republicii Moldova cu România.

De asemenea, au fost desemnate organele de conducere, inclusiv Consiliul Coordonator, responsabil de gestionarea activității zilnice a Platformei. În perspectiva alegerilor parlamentare din toamnă, participanții au stabilit să se convoace la un Congres, la care va fi elaborată și votată Lista electorală unică unionistă.

Trei diplomați ruși, expulzați din Republica Moldova

Ministerul Afacerilor Externe confirmă expulzarea a trei diplomați ruși. Nota prin care trei angajați ai Ambasadei Ruse au fost declarați persoane indezirabile a fost transmisă ambasadorului Oleg Ozerov, convocat la MAE, transmite IPN.

„Decizia autorităților moldovenești are la bază dovezi clare privind desfășurarea de activități contrare statutului diplomatic pe teritoriul Republicii Moldova. Diplomații respectivi urmează să părăsească țara”, precizează MAE.

Decizia MAE vine după ce după ce directorul Serviciului de Informații și Securitate, Alexandru Musteața, a dezvăluit că misiunea diplomatică, sub coordonarea serviciilor speciale ruse, l-a ajutat pe deputatul Alexandr Nesterovschi, condamnat la 12 ani de închisoare, să se refugieze în regiunea transnistreană.

Ambasada Federației Ruse va rămâne cu 6 diplomați la Chișinău și 15 persoane din stafful tehnic.

Ultimul diplomat rus care a fost expulzat din Moldova este Dmitri Kelov, acuzat de autoritățile moldovene că a desfășurat „activități incompatibile cu statutul său diplomatic”. Expulzarea lui a venit imediat după perchezițiile din Parlament și Poliția de Frontieră.

Un tip rar de cancer greu de detectat. Cum poate trece neobservat ani la rând și ce ar trebui să ridice semne de întrebare
Articolul anterior
Captură impresionantă la vamă: Ceasuri inteligente și parfumuri de contrabandă de circa 700.000 lei. Ancheta scoate la iveală o rețea bine organizată
Articolul următor
Close menu