Vlad Plahotniuc, învinuit în Rusia în dosarul în dosarul „Spălătoria rusească. Ce se întâmplă în R. Moldova?

Oligarhul Vlad Plahotniuc este învinuit în Rusia, în dosarul „Spălătoria rusească”, că a retras din sistemul bancar rusesc echivalentul a 2,4 miliarde de euro. În Republica Moldova, acesta nu are niciun statut în dosarul Laundromat, iar cauza este la faza urmăririi penale, scrie tvrmoldova.md.

La Moscova, pe 19 martie, a început procesul, în lipsă, a fostului lider al Partidului Democrat din Moldova, oligarhul Vladimir Plahotniuc, potrivit presei din Rusia. 

Ancheta îl consideră pe Plahotniuc organizatorul unui grup criminal împreună cu proprietarul Moldindconbank SA Veaceslav Platon. Dosarul penal împotriva lui Vladimir Plahotniuc implică patru episoade penale din iunie 2013 până la sfârșitul anului 2014.

În Republica Moldova, Vladimir Plahotniuc nu are niciun statut în dosarul Laundromat, iar cauza nu a fost trimisă în judecată. 

Ministerul Afacerilor Interne al Rusiei are un alt dosar împotriva lui Plahotniuc pentru contrabandă de droguri. Este vorba despre livrarea a 20 de kilograne de hașiș, achiziționate în vara anului 2015 la instrucțiunile unui politician moldovean din Maroc și livrate de acoliții săi la Moscova.

Aceeași instanță judecătorească din Moscova l-a condamnat deja pe Veaceslav Platon, în lipsă, la 20 de ani de închisoare. În Republica Moldova, Veaceslav Platon este cercetat în cadrul dosarului „Laundromat”. 

Potrivit Rise Moldova, „Spălătoria de bani” care a tranzitat Moldova a avut misiunea de a crea iluzia unor activități de afaceri pentru a justifica sursa de bani, susținută de o instanță de judecată care semna ordonanțe pentru a legaliza banii murdari. Afacerile erau firme-fantomă ce protejau proprietarii reali. 

O tranzacție tipică începea cu două companii off-shore, de multe ori cu sediul în Marea Britanie, și cu adevărații lor proprietari ascunși în paradise fiscale. Companiile semnau un contract fals în care una cădea de acord să-i împrumute celeilalte sume mari de bani, chiar dacă în realitate nu a existat niciun împrumut.

Paradisul fiscal ales în această operațiune a fost Belize, iar sumele implicate în fiecare tranzacție au fost uriașe, variind de la 100 la 800 milioane de dolari. Contractele, în fiecare caz, stipulează că datoria a fost garantată de către companii din Federația Rusă, aproape întotdeauna conduse de un cetățean moldovean, infiltrat pentru a face accesul în instanțele judecătorești din Republica Moldova.

Următorul pas pentru compania „debitor” a fost de a refuza să ramburseze datoria companiei „creditor”, astfel transferând datoria pe seama companiilor rusești care au garantat împrumutul. Compania „creditor”, înainta o cerere în instanța de judecată din Republica Moldova, unde un judecător urma să emită o ordonanță de legalizare, datoria fiind la fel de reală și obligând firma rusească să o stingă.

Apoi, firma din Rusia era obligată de un executor judecătoresc să transfere banii murdari într-un cont deschis de către compania „creditor”. Pentru fiecare caz, banii au fost transferați din Rusia către banca „Moldindconbank” – o instituție financiară conectată la unul dintre cei mai puternici oameni de afaceri din țară. 

În cele din urmă, banii au fost transferați pe contul companiei „creditor”, care s-a aflat mereu la banca letonă Trasta Komercbanka.

A fost lansată Platforma Reîntregirii Naționale

În Sala Unirii din fostul sediu al Sfatului Țării, locul unde în martie 1918 s-a votat unirea Basarabiei cu România, a fost lansată Platforma Reîntregirii Naționale. Evenimentul de la Chișinău are o semnificație dublă, întrucât a avut loc în cadrul celebrării a 107 ani de la unirea Basarabiei cu România. Platforma are ca obiectiv „consolidarea identității românești a Republicii Moldova și pregătirea terenului pentru reîntregirea politică a națiunii române de pe ambele maluri ale Prutului”, transmite IPN.

Evenimentul a reunit peste 200 de participanți, care s-au declarat fondatori ai Platformei Reîntregirii Naționale. Inițiatorii își propun ca forul să devină factor de coeziune a forțelor unioniste și o contrapondere la influențele care încearcă să slăbească legăturile istorice între Republica Moldova și România.

Platforma se va baza pe un proiect politic și electoral ce vizează reprezentarea unei fracțiuni unioniste semnificative în Parlamentul Republicii Moldova. Obiectivul final este, potrivit fondatorilor, să asigure politici de stat favorabile identității românești, în paralel cu fortificarea cursului european prin integrarea cu România.

Participanții la evenimentul de lansare a platformei au adoptat un document – „Manifestul Reîntregirii Naționale”, care stabilește principiile și obiectivele strategice pentru unirea Republicii Moldova cu România.

De asemenea, au fost desemnate organele de conducere, inclusiv Consiliul Coordonator, responsabil de gestionarea activității zilnice a Platformei. În perspectiva alegerilor parlamentare din toamnă, participanții au stabilit să se convoace la un Congres, la care va fi elaborată și votată Lista electorală unică unionistă.

Trei diplomați ruși, expulzați din Republica Moldova

Ministerul Afacerilor Externe confirmă expulzarea a trei diplomați ruși. Nota prin care trei angajați ai Ambasadei Ruse au fost declarați persoane indezirabile a fost transmisă ambasadorului Oleg Ozerov, convocat la MAE, transmite IPN.

„Decizia autorităților moldovenești are la bază dovezi clare privind desfășurarea de activități contrare statutului diplomatic pe teritoriul Republicii Moldova. Diplomații respectivi urmează să părăsească țara”, precizează MAE.

Decizia MAE vine după ce după ce directorul Serviciului de Informații și Securitate, Alexandru Musteața, a dezvăluit că misiunea diplomatică, sub coordonarea serviciilor speciale ruse, l-a ajutat pe deputatul Alexandr Nesterovschi, condamnat la 12 ani de închisoare, să se refugieze în regiunea transnistreană.

Ambasada Federației Ruse va rămâne cu 6 diplomați la Chișinău și 15 persoane din stafful tehnic.

Ultimul diplomat rus care a fost expulzat din Moldova este Dmitri Kelov, acuzat de autoritățile moldovene că a desfășurat „activități incompatibile cu statutul său diplomatic”. Expulzarea lui a venit imediat după perchezițiile din Parlament și Poliția de Frontieră.

”Așa ceva nu am trăit niciodată în viață!” Ion Paladi, copleșit până la lacrimi! Artistul a trăit momente de excepție la Londra și Dublin

Momente de excepție pentru îndrăgitul interpret de muzică populară de la noi, Ion Paladi! Artistul a fost ovaționat de publicul venit la cele două concerte susținute alături de ”Lăutarii” și invitații săi, la Londra și Dublin. Momentele au fost cu adevărat incendiare, iar Ion Paladi a trăit un tur de forță emoțional în fața publicului său din diaspora, fiind copleșit până la lacrimi, informează unica.md.

Cele două concerte extraordinare, dedicate disporei din Irlanda și Marea Britanie, au fost susținute weekendul trecut, pe 28 și 29 Martie. Alături de Ion Paladi a fost faimoasa orchestră ”Lăutarii”, condusă de maestrul Nicolae Botgros, dar și invitați speciali. Evenimentele au fost o adevărată sărbătoare a folclorului autentic, cu piese celebre și momente emoționante, într-un cadru deosebit, sub genericul ”Hai, Români, cântați cu noi!”

Publicul venit în număr mare la spectacole a fost încântat de prestația astiștilor pe care i-au aplaudat minute în șir, au dansat și s-au distrat.

”Așa ceva nu am trăit nici o dată în viață!”. ”Mulțumesc din suflet publicului din Dublin și Londra! Drag public și dragi fani, dotorita vouă am trăit în aceste două zile o avalanșă de emoții extraordinar de frumoase! Vă mulțumesc pentru prezență, aplauze și energia voastră!”, scrie artistul în postările sale.

Vă invităm să vedeți imagini surpsrinse în cadrul celor două spectacole:

Ion Paladi, cunoscut pentru vocea sa inconfundabilă și pentru modul în care aduce la viață melodiile tradiționale și-a propus, în acest an, să susțină mai multe concerte, alături de Orchestra ”Lăutarii” și Maestrul Nicolae Botgtos, în mai multe orașe.

Ion Paladi a început să cânte de la vârsta de 11 ani, a studiat la Colegiul Republican de Muzică „Ștefan Neaga” și este absolvent al Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău, specialitatea „Dirijat Cor Academic”. Este solist al Orchestrei Naționale ”Lăutarii”, condusă de maestrul Nicolae Botgros și este extrem de îndrăgit atât în țară, cât și peste Prut.

Moldovenii, mai nefericiți! Țara noastră coboară în clasamentul fericirii
Articolul anterior
Un tip rar de cancer greu de detectat. Cum poate trece neobservat ani la rând și ce ar trebui să ridice semne de întrebare
Articolul următor
Close menu