Rusia va construi un pod rutier până în Coreea de Nord

Rusia și Coreea de Nord vor începe în curând construcția unui pod rutier peste râul Tumen, care va face legătura între cele două țări, a declarat ambasadorul Rusiei la Phenian, citat de agenția de presă de stat rusă RIA, potrivit Reuters.

Podul a fost convenit în timpul unei vizite a președintelui Vladimir Putin în Coreea de Nord în 2024, când cele două țări au semnat un acord de parteneriat strategic cuprinzător.

Podul rutier va fi construit în apropierea celui feroviar existent, „Podul Prieteniei”, care a fost pus în funcțiune în 1959, după războiul din Coreea. Un pod vechi din lemn traversa granița la începutul secolului al XX-lea, dar a fost distrus, potrivit presei ruse. „Construcția podului nu a început încă”, a declarat Aleksandr Mațegora, ambasadorul Rusiei în Coreea de Nord, pentru RIA.

„Părțile efectuează lucrări pregătitoare, finalizează documentația de proiectare, formează echipe de construcție și coloane de echipamente”, a spus el.

Podul rutier, despre care se discută de ani de zile, va avea 850 de metri și va face legătura cu sistemul rusesc de autostrăzi. Firma sud-coreeană de analiză a imaginilor prin satelit SI Analytics a declarat într-un raport din 5 martie că lucrările la fundațiile podului și la legăturile rutiere par să fi început.

„Odată cu construirea rapidă a acestui pod după legătura feroviară existentă, singurul pasaj între Coreea de Nord și Rusia, se anticipează o creștere puternică a schimburilor economice, sociale și militare”, se arată în raport.

„Acest lucru ar putea duce la o erodare treptată a eficienței sancțiunilor internaționale împotriva Coreei de Nord și a Rusiei”.

Campania „Fii O9EST! Nu copia!” se extinde la nivel național. Peste 1000 de observatori vor monitoriza examenele de absolvire a gimnaziului

Campania „Fii O9EST! Nu copia!” se extinde în acest an la nivel național, în cadrul căreia peste 1 000 de observatori vor monitoriza procesul de desfășurare a examenelor de absolvire a gimnaziului în toate raioanele Republicii Moldova, scrie moldova1.md

Astfel, dacă anul trecut campania a fost pilotată în 185 de instituții din opt raioane, implicând circa 600 de voluntari, atunci în 2025, peste 1 000 de observatori vor monitoriza procesul de desfășurare a examenelor în toate raioanele țării.

Aceștia sunt studenți ai instituțiilor de învățământ superior, cadre didactice universitare și reprezentanți ai societății civile, delegați de Comisia Națională de Examene.

Potrivit MEC, campania include și alte măsuri pentru asigurarea desfășurării corecte și transparente a examenelor de absolvire a gimnaziului. Ea este precedată de o serie de activități de instruire și formare pentru elevi, cadre didactice, voluntari.

Astfel, pentru a susține elevii care întâmpină dificultăți în studiul matematicii, din martie 2025, peste 6 000 de viitori absolvenți ai clasei a IX-a au acces la ore suplimentare gratuite, organizate de profesori performanți identificați de MEC. Instruirile, cu o durată de 40 de ore, se desfășoară în grupuri mici.

Totodată, MEC, împreună cu PNUD și UNICEF, a lansat campania „Ajută un coleg”, care urmărește să sprijine elevii din clasa a IX-a în pregătirea pentru examene, prin implicarea voluntară a colegilor lor din clasele a XI-a și a XII-a.În anul curent de studii, sesiunea de examene de absolvire a gimnaziului va avea loc în intervalul 2-12 iunie.

Campania a fost inițiată în 2024 de Ministerul Educației și Cercetării /MEC/ și Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare. Scopul inițiativei este de a promova corectitudinea examenelor de absolvire a gimnaziului, de a combate frauda și a cultiva onestitatea în rândul elevilor.

Operațiune de amploare la nivel mondial privind una din cele mai mari rețele de pedofilie; 1.400 de suspecți identificați

Operațiune de amploare la nivel mondial pentru destructurarea uneia dintre cele mai mari rețele de pedofilie. Polițiști din peste 35 de țări au acționat, timp de trei ani, pentru închiderea platformei de exploatare sexuală a copiilor, care avea 1,8 milioane de utilizatori în toată lumea. Au fost identificați 1.400 de suspecți și 79 de pedofili au fost arestați.

Ancheta a fost sprijinită de Europol și condusă de poliția din Bavaria, cu participarea a peste 35 de țări din întreaga lume. Kidflix este una dintre cele mai mari platforme de pedofilie din lume, cu 1,8 milioane de utilizatori la nivel mondial, scrie Biziday.

Conform Europol, la 11 martie 2025, când serverul a fost confiscat de autoritățile germane și olandeze, platforma conținea aproximativ 72 de mii de videoclipuri cu minori exploatați sexual, la care au avut acces utilizatorii în ultimii trei ani.Un număr de 1.400 de suspecți au fost identificați în întreaga lume, iar până acum 79 au fost arestați, deoarece au distribuit videoclipuri cu conținut sexual și abuziv. Unele dintre persoanele arestate nu numai că au încărcat și vizionat videoclipuri, dar au și abuzat copii.

Kidflix a fost creată în anul 2021 și a devenit rapid una dintre cele mai populare platforme în rândul pedofililor.

Potrivit autorităților, 91 de mii de videoclipuri au fost încărcate și partajate pe platformă în timp ce aceasta era activă, cu o durată totală de funcționare de 6.288 de ore. În medie, aproximativ 3,5 videoclipuri noi erau încărcate pe platformă în fiecare oră.

Spre deosebire de alte platforme de acest tip, Kidflix a permis utilizatorilor nu numai să descarce videoclipuri, ci și să transmită fișiere video. Utilizatorii efectuau plăți folosind criptomonede, care erau ulterior convertite în jetoane. Încărcând aceste materiale, verificând titlurile și descrierile videoclipurilor și atribuind categorii, infractorii puteau câștiga jetoane, care erau apoi utilizate pentru a vizualiza conținutul.

Fiecare videoclip a fost încărcat în mai multe versiuni, cu calitate scăzută, medie și ridicată, permițând pedofililor să previzualizeze conținutul și să plătească o taxă pentru a debloca versiuni cu calitate superioară.

Noi măsuri represive împotriva presei: Tiraspolul ar putea aplica amenzi jurnaliștilor care realizează materiale în regiunea transnistreană

Măsuri suplimentare pentru a restricționa activitatea presei în stânga Nistrului. Jurnaliștii străini, care realizează articole de presă în regiunea transnistreană, fără acreditare prealabilă, ar putea fi amendați. Pe 31 martie, așa-numitul „soviet suprem” de la Tiraspol a înregistrat un „proiect de lege” în acest sens. Inițiativa prevede modificarea „codului contravențional” pentru introducerea unor sancțiuni împotriva jurnaliștilor străini, scrie evz.ro.

Măsura vizează și reprezentanții presei de pe malul drept al Nistrului. Astfel, aceasta va afecta atât jurnaliștii care nu se subordonează unor instituții media, cât și cei angajați în cadrul unor instituții de presă. Autoritățile de la Chișinău deocamdată nu au comentat inițiativa.

Mărimea amenzilor aplicate de Tiraspol

Potrivit Asociației Obștești Promo LEX, inițiativa Tiraspolului prevede amenzi de până la 160 de lei (aproape 8 euro) pentru persoanele fizice. Pentru persoanele cu funcții de răspundere ar putea fi stabilite amenzi cuprinse între 300 și 800 de lei (15 – 40 de euro).

Regimul de la Tiraspol justifică această inițiativă prin nevoia de a „combate dezinformarea” și de a „preveni opiniile distructive” față de structurile transnistrene. În nota explicativă a „proiectului de lege” se subliniază că jurnaliștii neacreditați ar urmări interese străine. La fel, se menționează că aceștia ar răspândi informații care subminează încrederea populației în structurile transnistrene.

„Deși regimul de la  Tiraspol condiționează desfășurarea activității jurnalistice de obținerea unei acreditări, în practică acesta refuză constant să o acorde. În astfel de cazuri este invocat „riscul unor atacuri teroriste”. În lipsa acesteia, jurnaliștii sunt constrânși să intre „clandestin” în stânga Nistrului. În asemenea cazuri, persoanele sunt expuse la riscuri majore. Printre jurnaliștii cărora li s-a refuzat acreditarea și care au fost ulterior reținuți ilegal se numără Viorica Tataru și Andrei Captarenco”, a comunicat Promo-LEX.

Totuși, obținerea acestei acreditări nu garantează accesul liber în regiune. Documentul nu garantează nici posibilitatea desfășurării activităților jurnalistice fără restricții. Un exemplu este cazul jurnalistei Elena Covalenco. În septembrie 2023, fotografei i-a fost interzis accesul în regiune, chiar dacă deținea o acreditare eliberată de clubul Sheriff pentru a fotografia meciul Sheriff Tiraspol vs AS Roma.

„Acest caz demonstrează caracterul arbitrar al sistemului de acreditare. Astfel, acesta nu servește drept un mecanism administrativ legitim, ci mai degrabă ca un instrument de cenzură și control asupra presei. De asemenea, noua inițiativă abuzivă nu face decât să confirme tendințele de blocare a oricărei forme de documentare obiectivă a realităților din teritoriu”, a subliniat Promo LEX.

Măsura propusă se înscrie într-un cadru mai larg de sancțiuni ilegale. Este vorba de acțiuni îndreptate împotriva jurnaliștilor de pe malul drept al Nistrului și a corespondenților străini. Conform așa-numitului „cod contravențional” din regiune, orice încălcare a „regulilor de acces” în regiune – inclusiv de către jurnaliști – cum ar fi ocolirea punctelor de control ilegale, poate duce la aplicarea unei amenzi. Este vorba de o sumă de până la 1 600 de lei moldovenești (circa 80 de euro).

Totodată, în asemenea cazuri, persoana riscă să fie plasată în izolatoarele de detenție provizorie aflate sub controlul așa-numitului „minister al securității”. Ulterior, aceasta urmează a fi „expulzată” forțat din regiune.

În acest context, Promo-LEX face un apel public către autoritățile constituționale și misiunile diplomatice. Asociația îndeamnă autoritățile să solicite încetarea tuturor inițiativelor și acțiunilor abuzive întreprinse de structurile transnistrene împotriva jurnaliștilor de pe malul drept și a corespondenților străini. De asemenea, se solicită încetarea măsurilor abuzive împotriva locuitorilor regiunii. În special este vorba de cei care colaborează cu platformele media independente.

La fel, asociația a cerut autorităților să condiționeze acordarea de ajutoare și finanțări, destinate regiunii transnistrene. Astfel, acestea să fie condiționate de respectarea universală a drepturilor omului. În mod special, asigurarea dreptului la liberă circulație pentru jurnaliști. Aceste acțiuni fiind necesare pentru reflectarea obiectivă a realităților din regiune.

Mihai Popșoi îi răspunde lui Peskov referitor la reținerea bașcanei lui Șor
Articolul anterior
Zboruri către Sharm El Sheikh și Marsa Alam au fost anulate. Care este motivul?
Articolul următor
Close menu