Te-ai machiat, coafat, parfumat şi eşti gata să începi o nouă zi, dar, din păcate mătreaţa îţi strică tot aspectul, îţi dă un aer neîngrijit şi te stresează de fiecare data când lasă urme pe haine. Care sunt cauzele apariţiei mătreţii şi cum poţi scăpa de ea, află din articolul de mai jos.
Mătreaţa reprezintă celule moarte ale pielii scalpului care se vede sub formă de “fulgi” albi sau gălbui pe păr, gât şu umeri.
Unde mai poate apărea mătreața
În orice zonă a corpului unde există păr – pe frunte, sprâncene. Descuamarea pielii nu este doar un semn de mătreaţă, această afecţiune a pielii poate trăda şi alte boli interne.
Cauze
Unele produse cosmetic pentru îngrijirea părului pot duce la exfolierea pielii scalpului. Spre exemplu, vopseaua sau produsele de aranjare, fixare a părului usucă scalpul.
Mătreaţa, însă, este o boală fungică cauzată de o formă de afecţiune a pielii numită eczemă care determină descuamarea excesivă a celulelor normale ale scalpului. Modificările în statusul hormonal şi trecerea de la un anotimp la altul agravează această suferinţă. În special, în sezonul rece mătreaţa devine mai accentuată, la fel şi stresul sau oboseala cronică poate influenţa apariţia mătreţii.
Este mătreaţa contagioasă
Mătreaţa este o afecţiune a pielii destul de neplăcută, dar nu este contagioasă şi nu cauzează direct căderea părului.
Tratamentul antimătreaţă
Pentru tratarea mătreții există substanţe speciale cum ar fi:
Ketoconazol – se luptă cu ciuperca care cauzează mătreaţa;
Acidul salicilic – reduce descuamarea, dar poate crește pruritul;
Sulfura de seleniu- reduce exfolieria și luptă cu ciuperca;
Zincul – luptă cu ciuperca.
Cum să foloseşti corect şamponul antimătreaţă
Citeşte cu atenție instrucțiunile de utilizare. Aplică şamponul pe păr şi freacă uşor scalpul, lasă timp de 5 min. să acţioneze şi apoi clăteşte cu apă. După care poţi folosi un balsam obişnuit. Şamponul antimătreaţă nu trebuie folosit frecvent.
Soarele îţi este prieten
Lumina soarelui distruge ciuperca care cauzează dermatita seboreică şi mătreaţa. Nu uita să aplici produse cu un factor de protecție de cel puțin 30 SPF pe păr.
Când trebuie să te adresezi medicului
Dacă timp de câteva săptămâni foloseşti şamponul antimătreaţă şi nu funcţionează. De asemenea, trebuie să te adresezi medicului, atunci când pielea scalpului este umflată şi roşie. Ai nevoie de tratament antifungic sau chiar hormonal, dar numai medicul poate decide.