Oamenii de ştiinţă din Marea Britanie au ajuns la concluzia că obezitatea mamei influenţează durata de viaţă a urmaşilor acestora.
Anterior, s-au făcut studii referitor la asocierea dintre obezitatea mamei şi sănătatea copilului, dar pentru prima dată cercetătorii au decis să-și concentreze atenția asupra consecinţelor pe termen lung a copilului născut de o mamă supraponderală.
„Această legătură dintre mamă şi copil nu a fost niciodată analizată. Şi totuşi, este extrem de important să ştii cum este afectată starea de sănătate a copilului atunci când el va creşte mare”, spune Rebecca Reynolds, profesor la Universitatea din Scoția, Marea Britanie, unul din membrii grupului de cercetare.
Reynolds împreună cu echipa au analizat toate datele şi informaţiile medicale la aproape patruzeci de mii de oameni, începând cu anul 1950.
Oamenii de ştiinţă au descoperit că bebeluşii născuţi din mame obeze au şanse cu 35% mai mult de a muri prematur şi sunt predispuşi să sufere de boli cardiovasculare pe parcursul vieţii.
” Am fost pur și simplu uimită de cât de puternică a fost această legătură”, spune Reynolds.
Cercetătorii, deocamdată, nu ştiu exact ce mecanisme stau la baza acestui fenomen, dar au unele presupuneri:
„Poate că obezitatea afectează negativ mediul de dezvoltare a fătului în uter, ceea ce modifică structura metabolică şi anatomică a vaselor de sânge şi a inimii bebeluşului”, spune Reynolds. „Cu toate acestea, nu putem omite rolul de predispoziţie genetică şi factorii de mediu (cum ar fi stilul de viaţă) după naștere.”
Trebuie remarcat faptul că în acest caz obezitatea mamei nu influenţează numai sistemul cardiovascular al fătului, ci are şi un risc crescut ca bebeluşul să se nască mort sau cu anomalii anatomice, congenitale, tulburări de atenţie şi hiperactivitate, și multe alte boli.
Deci, înainte de a rămâne însărcinată, scapă de kilogramele în plus, este recomandarea oamenilor de ştiinţă.