Nu toţi cei care consumă alcool se „îmbujorează” intens – cei cărora li se întâmplă aşa ceva au o anumită caracteristică genetică, legată de o insuficienţă enzimatică. Recent, medicii sud-coreeni au descoperit o altă corelaţie importnată: persoanele care se înroşesc la faţă când beau alcool sunt mai predispuse la hipertensiune arterială, deci trebuie să aibă o grijă sporită de sănătatea lor.
![separator](https://unica.md/wp-content/themes/unica-theme/img/separ_article.png)
Înroşirea feţei în cazul consumului de alcool este întâlnită mai des în rândul femeilor şi la persoanele originare din estul Asiei şi este considerată de medici drept un semn al unei sensibilităţi mai mari la alcool sau chiar de intoleranţă la această substanţă.
Fenomenul este legat de faptul că organismul acestor persoane nu poate descompune eficient acetaldehida, un produs rezultat din metabolizarea alcoolului; ca urmare, aceasta se acumulează în corp.
Dar această reacţie la alcool este asociată şi cu un risc pentru sănătate: persoanele care se înroşesc la faţă când beau alcool prezintă un risc mai mare de a dezvolta hipertensiune arterială, au descoperit cercetătorii de la Universitatea Naţională Chungnam, din Daejeon, Coreea de Sud.
Încă nu se ştie de ce această reacţie măreşte riscul apariţiei hipertensiunii, dar se crede că acumularea acetaldehidei ar fi cauza. E posibil, spun cercetătorii, ca acetaldehida să producă dilatarea vaselor de sânge din piele şi alte organe periferice, scăzând astfel fluxul sanguin spre organele centrale ale corpului; în acest caz, organismul ar încerca să compenseze alimentarea mai redusă cu sânge a acestor organe secretând hormoni care să mărească presiunea sângelui în vase (tensiunea arterială.)
Ca urmare a acestor descoperiri, specialiştii recomandă persoanelor care prezintă reacţia de înroşire a feţei la ingestia de alcool să limiteze consumul de băuturi alcoolice, pentru a preveni apariţia hipertensiunii.