Cum am putea scăpa definitiv de răceală şi gripă. Medicii au realizat un medicament

Cercetătorii britanici sunt pe cale să realizeze un medicament care poate opri transmiterea virusului gripei şi ajută în acelaşi timp la vindecarea bolnavilor.

separator
laborator

Medicamentul poate fi folosit şi împotriva altor boli grave, care au simptome similare gripei, de exemplu febra aftoasă umană şi poliomielita.

Profesorul Dave Stuart, de la Universitatea Oxford, care a condus echipa de cercetători, spune că există multe tratamente pentru gripă, dar niciunul din astea nu este eficient împotriva întregii game de viruşi.

El precizează că acesta ar putea fi primul medicament cu adevărat eficient şi în cazul banalei răceli.

Savanţii au analizat virusul EV71, cel care provoacă febra aftoasă la om. Cu ajutorul acestui medicament, virusul a fost paralizat şi nu s-a mai putut răspândi, pentru a provoca alte îmbolnăviri.

Prin urmare, tratamentul va fi util nu doar bolnavilor, ci şi ca măsură de prevenţie, pentru a opri transmiterea virusului.

Testele au fost extinse apoi pentru alţi viruşi asemănători cu EV71, cum este virusul care provocă răceala. Concluzia cercetătorilor a fost că medicamentul are efect şi în cazul acestor viruşi.

Şi în cazul poliomielitei tratamentul ar putea fi folosit pentru a face un vaccin mai eficient şi pentru a eradica definitiv această boală.

Chiar dacă răceala este considerată o boală banală şi nu foarte gravă, efectele ei sunt negative, pentru că multe persoane sunt nevoite să-şi ia concediu medical. În plus, cei care suferă de alte boli, cum ar fi astmul, pot face complicaţii dacă răcesc.

Deocamdată cercetarea este în faza iniţială şi încă nu au început testările pe oameni. Medicamentul va fi aprobat numai dacă se va demonstra că nu are efecte secundare.

Sursa

A fost înregistrat primul caz de gripă sezonieră

Agenția Națională pentru Sănătate Publică continuă supravegherea infecțiilor respiratorii și monitorizarea circulației virusurilor gripale și SARS-CoV-2 la nivel național. Astfel, în perioada 18.11.2024-24.11.2024, au fost înregistrate 4889 de cazuri de infecții respiratorii, majoritatea fiind la copii (60%). Datele indică o creștere cu 1% față de săptămâna precedentă și o descreștere cu 24,1% în comparație cu perioada similară a sezonului precedent, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În perioada menționată, a fost înregistrat un caz de gripă sezonieră, de tip B, la o femeie în vârstă de 33 de ani, din raionul Criuleni. Persoana nu a fost vaccinată împotriva gripei.

Pe parcursul săptămânii trecute, au fost înregistrate 30 de cazuri de COVID-19 (inclusiv 6 în regiunea transnistreană), fiind o creștere cu 3,5% comparativ cu săptămâna precedentă a acesteia. În rândul copiilor de până la 14 ani, au fost raportate 6 cazuri.

Semnele care indică agravarea unei infecții respiratorii

Odată cu instalarea sezonului rece crește numărul infecțiilor respiratorii, în cele mai multe cazuri fiind vorba despre răceală și gripă. Deși în majoritatea situațiilor astfel de afecțiuni pot fi tratate la domiciliu, conform recomandărilor oferite de medicul de familie sau de medicul infecționist, în unele cazuri manifestările clinice se pot agrava și atunci este necesară prezentarea într-un compartiment de primiri urgențe, scrie digi24.ro.

Persoanele care au un risc crescut de a dezvolta o infecție respiratorie și complicații ulterioare sunt cele cu un sistem imunitar slăbit, copiii, femeile însărcinate, pacienții cu boli cronice și vârstnicii. În unele situații, pe lângă manifestările clinice obișnuite în infecțiile respiratorii, precum tuse, strănut, congestie nazală, rinoree, o stare generală de rău și dureri musculare, pot să apară semne și simptome care indică agravarea acestei afecțiuni. Printre semnalele de alarmă se numără dispnee, adică dificultăți de respirație, wheezing sau respirație șuierătoare și febră persistentă. Indiferent de tipul infecției respiratorii, boala nu trebuie neglijată sau tratată necorespunzător, deoarece pot apărea complicații severe, precum pneumonia, sinuzita acută, bronșiectazia sau sindromul de detresă respiratorie la adult. Consultul medical este foarte important, pentru stabilirea diagnosticului corect și a tratamentului corespunzător, evitând astfel declanșarea acestor complicații. În cazul în care acestea totuși apar, este esențial ca pacientul să se prezinte de urgență la spital.

Crește numărul cazurilor de pneumonii și viroze la copii în Capitală

În municipiul Chișinău crește numărul cazurilor de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum și viroze la copii. Despre aceasta a anunțat șefa-adjunctă la Direcția generală asistență medicală și socială, Marina Buga, în cadrul ședinței Primăriei, transmite Moldova1.

Potrivit Marinei Buga, cazuri de gripă nu au fost înregistrate.

Situația epidemiologică s-a caracterizat prin prezența maladiilor infecțioase specifice perioadei sezonului rece. Este îmbucurător că nu sunt înregistrate cazuri de gripă. Motivele adresărilor sunt diverse, însă se atestă o creștere a adresărilor legate de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum si virozele în mod special în rândul copiilor”, a declarat Marina Buga.

Conform datelor prezentate, în cadrul unităților de primiri urgente a spitalelor clinice municipale pe parcursul săptămânii trecute au fost înregistrate 3240 de adresări.

Acuzațiile care i-au dat peste cap cariera lui Cristi Tabără!
Articolul anterior
Cu o mie de mărțișoare, Nata Albot va aduce primăvara în Montreal
Articolul următor