Merele apără bacteriile ,,prietenoase’’ din intestin

Disponibile într-o varietate largă de soiuri şi culori, merele sunt prezente în comerţ pe tot parcursul anului, dar, cu cât sunt mai proaspete, spun specialiştii, cu atât sunt mai nutritive.

separator
Fără titlu-1-Recovered

Avantajul consumului de mere constă în furnizarea unei cantităţi mari de fitonutrienţi antioxidanţi cu puternice beneficii asupra sănătăţii. Mărul mai conţine fibre, inclusiv pectine atât solubile, cât şi insolubile şi de asemenea, o cantitate, nu prea mare, de vitamina C.

Coaja merelor – cea mai valoroasă pentru sănătate

Coaja mărului are cea mai mare valoare nutriţională. Există multe studii cu privire la beneficiile antioxidante ale merelor. Quercetina, catechina, epicatechina sunt fitonutrenţi antioxidanţi găsiţi în mere, fiind mult mai concentraţi în coajă decât în miez. Kaempferolul, myrecetina, acidul clorogenic, antocienii merelor roşii sunt, de asemenea, flavonoli cu acţiune puternic antioxidantă.

Merele – medicament natural împotriva aterosclerozei

Merele protejează împotriva oxidării celulelor ce căptuşesc vasele sanguine. Astfel, consumul de mere scade riscul de ‘’înfundare’’ a vaselor de sânge şi apariţia aterosclerozei. Beneficiile merelor pentru sănătatea inimii şi a vaselor de sânge, datorate fibrelor şi fitonutrienţilor antioxidanţi, sunt bine documentate în studii de cercetare, şi anume – consumul unui măr proaspăt nedecojit pe zi scade colesterolul total şi LDL-colesterolul în sânge. De asemenea, alte cercetări au arătat că quercetina oferă beneficii anti-inflamatorii (a micşorat nivelul proteinei C reactive în sânge).

2121269499349__mere

Merele scad riscul de cancer pulmonar

În ultimul timp ies în evidenţă cercetări care asociază consumul crescut de fructe şi legume cu un risc scăzut de cancer pulmonar. Studii în domeniu au prezentat beneficiile antioxidante şi anti-inflamatorii ale merelor, în special, şi capacitatea lor de a reduce riscul de astm bronşic şi cancer pulmonar.

Mărul mai conţine cantităţi, nu prea mari, de vitamina C, K, vitamine din grupul B, kaliu, magneziu

Un măr de mărime medie oferă 8 mg de vitamina C. Nu este atât de mult, dar consumul de mere aportă în acelaşi timp acea cantitate bună de flavonoide necesare pentru a recicla vitamina C în organism.

Merele servite înainte de culcare, datorită furnizării unei cantităţi oarecare de kaliu şi vitamina B6, relaxează şi îmbunătăţesc somnul.

Mere – împotriva tulburărilor legate de vârstă

Consumul de mere previne degenerescenţa maculară a ochiului la vârstnici şi boli neurodegenerative, cum ar fi boala Alzheimer ş.a. Capacitatea merelor de a evita rarefierea oaselor, datorita conţinutului lor de phloridizin, este în curs de cercetare.

Merele apără bacteriile ,,prietenoase’’ din intestin

Un măr oferă 4,4g de fibre. Cercetările au arătat că aportul de mere este benefic pentru bacteriile intestinului gros, şi anume tipul Clostridiales și Bacteriodes. Întrucât există o varietate mare de fructe şi se recomandă consumul a cel puţin 2-4 porţii de fructe pe zi, ceea ce este echivalent cu 2-4 fructe proaspete nedecojite, expresia ,,un măr pe zi’’ este propice când mărul este fructul preferat.

Consumul merelor reglează metabolismul glucidic

Polifenolii conţinuţi în măr previn creşterea nivelului de glucoză în sânge printr-o varietate de mecanisme. Flavonoidele, cum ar fi quercetina inhibă alfa-amilaza şi alfa-glucozidaza, enzime responsabile de scindarea carbohidraţilor. În plus, polifenolii reduc absorbţia intestinală a glucozei; stimulează secreţia insulinei de către pancreas; facilitează pătrunderea glucozei în celule, în special cele musculare, prin stimularea receptorilor de insulină.

retete-de-sezon-3-feluri-cu-mere-la-care-nici-nu-te-gandeai_1_size1

Bine de ştiut:

  • Merele proaspete, întregi nedecojite sunt o alegere nutritivă mai bună decât sucul de mere;
  • Prepararea sucurilor de mere reduce semnificativ cantitatea de fibre şi fitonutrienţi polifenoli. Cercetările arată că sucul de mere păstrează doar 10% din cantitatea de flavonoli, 3% din cea de catechine şi 50% din acidul clorogenic.
  • Merele deteriorate conţin mai puţini polifenoli, întrucât aceştia sunt denaturaţi de către polifenol-oxidaze şi oferă aspectul ruginiu al mărului tăiat.
  • Mărul NU este o sursă bună de fier, întrucât un măr de mărime medie conţine doar 0,2mg de fier, în timp ce necesarul zilnic de fier pentru un copil este de 7-10mg, iar pentru un om adult – 8-18mg.
  • Mărul verde este mai scăzut în calorii, mai bogat în fibre şi de aceea binevenit, mai degrabă, în dietele de slăbire. S-a constatat că acei adulţi care au consumat un măr cu 15 minute înainte de masă , au scăzut aportul caloric la acea masă cu o medie de 15%.
  • Merele se păstrează pentru perioade relativ lungi de 3-6 luni, dar, între timp, pierd o bună parte din beneficiul lor antioxidant.

Secretul unui corp sănătos este simplu şi la îndemână: consumă fructe şi legume, alături de multă mişcare!

Text: Viorica Corolevschi

Medic: „Obezitatea nu e doar ce vedem în exterior”. Când corpul acumulează kilograme, inflamația este peste tot

Potrivit medicilor, ,,obezitatea nu este doar ce vedem în exterior”. Atunci când corpul acumulează kilograme peste kilograme, știm că inflamația există peste tot.

În tubul digestiv, vedem colonul atacat din toate direcțiile de această inflamație. Este unul dintre motivele pentru care există cea mai frecventă patologie la acest nivel.

„Nu s-a demonstrat care este exact factorul de risc, obezitatea sau sedentarismul, lipsa activității, sau ambele, nu știm dar sunt legate una de cealaltă”, afirmă Dr. Octavian Popescu, medic specialist chirurgie oncologică, București, conform protv.ro.

,,Obezitatea nu e doar ce vedem în exterior. Când deschidem pacienții obezi, observăm că e foarte multă grăsime și în interior și această grăsime nu e sănătoasă. Intestinul funcționează mai greu cu atâta grăsime.

Un studiu recent din 2023 a arătat că rata de pacienți tineri diagnosticați cu cancer de colon sub vârsta de 50 a crescut cu 20%, și este dublu față de 1995, când s-a făcut ultimul studiu pe această temă”.

Obezitatea este o boală, care se tratează. Prin tratamentul acesteia, scade riscul bolilor legate de obezitate, inclusiv a bolilor colonului.

Protejăm colonul prin educație fizică, mers pe jos zilnic. În interiorul colonului, găsim mușchi netezi. Au o mișcare permanentă. Mișcarea lor e activată de mișcarea întregului corp.

„Mișcarea protejează împotriva cancerului. De ce? Țesuturile sunt bine vascularizate. Circulația fiind bună, aducem oxigen fiecărei celule și nu o ține în condiții de stres, ci în condiții normale. Aceasta e un lucru, care protejează celulele”, afirmă prof. dr. Schmitz Winnenthal, medic chirurgie oncologică.

Tot prevenție activă înseamnă fibrele din alimentație, conținute de vegetale. Constipația, care se prelungește, are nevoie de sfat medical. De asemenea, sângerările trebuie investigate.

Dar, chiar dacă, nu aveți simptome, colonul trebuie investigat de rutină, prin colonoscopie. Aceasta deoarece eventualele tumori nu dor. În timpul colonoscopiei de rutină, care se face cu sedare, se pot elimina polipi. Sunt formațiuni nepericuloase, dar pe care se formează peste 95% din cancerele de colon.

„La colonoscopie se poate identifica acel polip. Se îndepărtează cu totul în țesut sănătos și sub el rămâne o mică rană, care se închide. Se trimite apoi la anatomie patologică și se analizează cu microscopul”, afirmă Dr. Octavian Popescu, medic specialist chiurgie oncologică.

După ce am curățat colonul de toți polipii, eliminăm riscul pe următorii 5 pâna la 10 ani de cancer.

Cancerul de colon incipient se poate opera cu incizii de dimensiuni mici, se reia activitatea în două săptămâni după intervenție. Dacă îl scoatem la stadiu de polip, se pot elimina la colonoscopie, și eliminăm riscul de cancer și scapi și de operație”.

Polipii scoși în timpul colonoscopiei înseamnă prevenție împotriva cancerului de colon. Nu avem program național pentru cancerul de colon, așa că investigația se face de rutină doar la cerere.


Dacă vrei să abordezi și TU un stil de viață sănătos, solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Onlin de Nutriție și Sport al Galinei Tomaș, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare corectă!

De ce scad oamenii în înălțime la bătrânețe. Totul începe de la 40 de ani. Explicația specialiștilor

Multe persoane scad în înălțime pe măsură ce avansează în vârstă. Potrivit specialiștilor, acesta este un lucru normal, care se întâmplă în timpul procesului de îmbătrânire.

Procesul începe de la 40 de an și este unul normal, conform experților. Când devine acest lucru un motiv de îngrijorare?

După 40 de ani, oamenii pierd aproximativ un centimetru în înălțime la fiecare 10 de ani, potrivit Medline Plus. Ritmul accelerează după vârsta de 70 de ani. Odată cu vârsta, oamenii ajung să piardă, în medie, între 1 și 3 centimetri.

Procesul de îmbătrânire presupune schimbări la nivelul oaselor, articulațiilor și mușchilor, supă cum a explicat Dr. Angela Catic, medic geriatru și profesor asociat la Centrul Huffington pentru Îmbătrânire de la Colegiul de Medicină Baylor.

“Discurile dintre vertebrele coloanei vertebrale pierd lichid pe măsură ce îmbătrânești, se deshidratează și, odată cu asta, pierzi puțin din înălțime”, a explicat aceasta pentru Yahoo Life.

În plus, mușchii abdominali au tendința de a slăbi în timp. Din acest motiv, multe persoane au o postură cocoșată și devin mai scunde la bătrânețe.

În cazul femeilor, pierderea osoasă poate fi grăbită de menopauză. Acest lucru se întâmplă “din cauza pierderii efectelor protectoare ale estrogenului asupra oaselor”, potrivit Dr. Arashdeep Litt, medic intern la Spectrum Health.

Ce problemă de sănătate provoacă pierderea în înălțime

O altă problemă care cauzează pierderea în înălțime este osteoporoza. Afecțiunea se dezvoltă în momentul în care densitatea minerală osoasă și masa osoasă scad. Un alt motiv este atunci când structura sau calitatea osului suferă modificări. Rezistența oaselor poate fi, astfel, redusă, iar riscul de fracturi e mai mare.

Din cauza osteoporozei, pot apărea fracturi de compresie a coloanei vertebrale. Acestea sunt, de fapt, mici rupturi la vertebrele coloanei, motiv pentru care “în multe cazuri, oamenii nici nu-și dau seama că se întâmplă acest lucru”.

Dacă o persoană pierde în înălțime 3 sau mai mulți centimetri, medicul va suspecta că aceasta suferă de osteoporoză. Diagnosticul poate fi confirmat printr-un test de densitate osoasă.

Pentru a reduce riscul de pierdere a înălțimii odată cu vârsta, dr. Catic a spus că acest lucru poate fi prevenit prin respectarea unui stil de viață sănătos.

Mai exact, este nevoie de sport regulat pentru a menține oasele cât mai puternice, dar și de o dietă bogată în calciu și vitamina D. Fumatul, consumul excesiv de alcool și de cofeină trebuie evitate, deoarece reprezintă factori de risc pentru dezvoltarea de osteoporoză.

sursa

Soluția „miraculoasă” și ieftină pentru dinți și gingii sănătoase, recomandată în momente de criză

Îngrijirea orală poate fi foarte costisitoare pentru mulți oameni ai planetei. Deși poate părea banal, o periuță și o pastă de dinți sunt lux pentru cei din colțurile sărace ale lumii. Ca să nu mai vorbim despre mersul la stomatolog. Chiar și pentru ei există o soluție ieftină și eficientă pentru a avea grijă de dantura lor, scrie presa română.

Un stomatolog britanic de top recomandă o soluție temporară pentru cei care au probleme cu dinții și gingiile și nu au acces imediat la servicii medicale: gargara cu apă cu sare. „În momentele în care accesul la îngrijirea stomatologică poate fi dificilă din cauza listelor de așteptare sau a altor limitări, menținerea unei sănătăți orale bune devine crucială. Din fericire, o practică simplă și eficientă, care vă poate ajuta să vă păstrați dinții și gingiile sănătoase este să faceți zilnic gargară cu apă sărată. Aceste remediu oferă numeroase beneficii, fiind o soluție temporară când îngrijirea dentară profesională nu este disponibilă”, a spus medicul, conform Mirror.

Stomatologul a subliniat și beneficiile gargarei cu sare făcute zilnic. „Apa sărată are proprietăți antibacteriene naturale care pot ajuta la uciderea bacteriilor dăunătoare din gură, care provoacă acumularea plăcii, ceea ce duce la diferite probleme cum ar fi carii și boli ale gingiilor”. Disconfortul cauzat de inflamația gingiilor este atenuat de această apă de gură făcută acasă, care ajută și la vindecarea rănilor bucale minore.

„Soluția salină ajută la curățarea zonei și la prevenire infecțiilor, promovând o vindecare mai rapidă”, a mai transmis doctorul. Apa sărată poate ajuta la menținerea unui nivel echilibrat al pH-ului în gură, creând un mediu mai puțin propice dezvoltării bacteriilor și acidității care pot dăuna smalțului dentar, dar și la reducerea inflamațiilor din gât.

Cum îţi controlezi pofta de mâncare?
Articolul anterior
Nume de femei care atrag bărbații. Ești și tu în listă?
Articolul următor