Reţete deosebite cu sfeclă roşie

Consumul de sfeclă roșie ca atare, în salată sau sub formă de suc, fiartă sau coaptă, tratează gripa și răceala, întărește imunitatea, stimulează metabolismul, reglează tensiunea, previne bolile de inimă, tratează bolile de sânge și de ficat. Mai multe informaţii legate de beneficiile consumului de sfeclă roşie află din articolul

separator
Sfecla roșie stimulează metabolismul”

Îţi propunem câteva reţete deosebite cu sfeclă roşie.

Salată de sfeclă roşie crudă
Salata de sfeclă roşie crudă este ideală pentru menţinerea siluetei sau dacă vrei să prepari o garnitură sănătoasă şi rapidă. Gustul dulce, aspectul apetisant şi proprietăţile sale miraculoase te vor convinge să o încerci garantat. Consumul de salată de sfeclă roşie crudă are numeroase beneficii pentru organism. Datorită potasiului şi acidului folic din compoziţie, sfeclă roşie reglează tensiunea arterială, protejează inima şi previne apariţia malformaţiilor congenitale la nou-născuţi.

167623395

Ingrediente: o sfeclă roşie crudă, o ceapă, o ţelină mică, un morcov mediu, patru linguri de ulei de măsline, o legătură de pătrunjel, o lămâie, sare, piper.

Mod de preparare
Spală şi cojeşte sfecla roşie şi ţelina. Apoi dă-le pe răzătoare. Curăţă ceapa şi morcovii şi taie totul cubuleţe. Toacă mărunt pătrunjelul. Amestecă într-un bol legumele şi verdeţurile. Toarnă sucul de lămâie şi uleiul de măsline deasupra ingredientelor. Condimentează salata de sfeclă roşie crudă cu sare şi piper, după gust.

Crostini cu sfeclă roşie şi peşte afumat
Ingrediente: sfeclă roşie fiartă, maioneză (poate fi şi de post), păstrav afumat, sare, piper, usturoi pisat, pâine tip baghetă.

crostini-cu-sfecla-rosie-si-pastrav-afumat

Mod de preparare
Scoatem oasele şi pielea peştelui. Curăţăm sfecla roşie de coajă, apoi o tocăm cuburi. Amestecăm sfecla cu maioneză, sare, piper şi usturoi pisat.
Prăjim feliile de pâine la cuptor până devin aurii, apoi le lasăm să se răcească. Punem pe fiecare felie de pâine o lingură de sfeclă roşie cu maioneză, iar peste aceasta aranjăm bucatele de păstrav afumat.

Aperitiv cu sfeclă roşie şi brânză
Ingrediente: 2 ouă, 100 gr brânză feta, 200 ml lapte, 2 linguriţă ulei, 220 gr făină albă, 2 căţei de usturoi, 100 gr caşcaval ras, 250 gr sfeclă roşie fiartă şi curăţată de coajă.

31681_79335_big

Mod de preparare
Punem în blender sfecla fiartă curăţată şi tăiată cubuleţe, usturoiul curăţat, ouăle, uleiul şi laptele. După ce obţinem o cremă fină, adăugăm toată făina şi mixam încă puţin până obţinem un aluat de clătite puţin mai gros. Coacem clătitele într-o tigaie teflonată, pe ambele părţi.
Întindem puţină brânză feta pe toată suprafaţa clătitei, presărăm caşcaval şi rulăm clătita cât mai strâns. Le umplem imediat, cât încă sunt calde, astfel caşcavalul se va topi uşor, dar fiţi fără grijă, nu va curge. Tăiem felii de aprox. 2cm lăţime şi servim ca aperitiv.

Supă cremă de sfeclă roşie

Ingrediente:3 sfecle de mărire mijlocie,1 ceapă roşie,2 fire de ceapă verde
1,5 l de supă de legume sau supă de oase,ulei extravirgin de măsline,zeamă de la ½ lămâie,2 linguri de smântână,1 linguri de smântână pentru ornat la servire, sare, piper,1 legătură de pătrunjel verde,2 ouă fierte pentru servire.

ceklakremleves1

Mod de preparare:
Într-o oală călim la foc mic ceapa tăiata foarte mărunt în ulei de măsline, iar când devine sticloasă, vom adăuga sfecla tăiată cubuleţe, amestecăm bine cu ceapă şi călim timp de 5-6 minute la capac. Adăugăm apoi supa şi fierbem timp de 15-20 minute, până când sfecla se va înmuia. Dăm la o parte de pe foc şi cu ajutorul unui mixer (blender) vom pasa supa până când obţinem o supă cremă omogenă. Adăugăm la aceasta cele două linguri de smântână şi zeama de lămâie, potrivim de sare şi piper proaspăt măcinat şi mai mixam timp de 2-3 minute. Spălăm şi tocam foarte mărunt pătrunjelul şi îl amestecăm cu restul de smântână, apoi tăiem ouăle fierte tari în cubule ţe şi vom servi cremă de sfeclă ornată cu cremă de smântână şi pătrunjel şi presărăm apoi cu ouale tăiate cubuleţe.

Ciocolata din Dubai: Ce conține rețeta celui mai inedit desert care a ”înnebunit” rețelele sociale

De mai multe luni, ciocolata Dubai a devenit un desert extrem de căutat pe glob, grație combinației unice de ingrediente: ciocolată topită, cataif și pastă de fistic.

Ciocolata din Dubai

Un desert ciocolatos cu fistic, ulei de cocos și aluat crocant.

  • Timp de preparare: 15 minute
  • Porții: 4

Ingrediente

Pentru stratul de ciocolată:

  • Ciocolată neagră: 300 g
  • Ciocolată cu lapte: 100 g
  • Ulei de cocos: 1 linguriță
  • Ciocolată albă: 50 g

Pentru umplutura de fistic:

  • Aluat gata preparat (kunafa sau similar): 150 g
  • Pastă de fistic: 75 g
  • Fistic mărunțit: 15 g
  • Sare (de orice tip): 1 vârf de cuțit

Mod de preparare

1. Pregătirea aluatului crocant

Taie aluatul kunafa în bucăți mici și prăjește-l într-o tigaie, la foc mic, până devine auriu (aproximativ 5 minute). Amestecă constant pentru a evita arderea. După ce este gata, transferă aluatul într-un bol și lasă-l deoparte.

2. Topirea ciocolatei cu lapte și a ciocolatei negre

Pune ciocolata cu lapte și ciocolata neagră într-un bol și topește-le la microunde, amestecând la fiecare 10 secunde. Procesul ar trebui să dureze aproximativ un minut. După ce s-au topit complet, adaugă uleiul de cocos și amestecă bine până la omogenizare. Lasă compoziția deoparte.

3. Prepararea umpluturii de fistic

Dacă pasta de fistic este prea tare, încălzește-o timp de 20 de secunde la microunde. Adaug-o peste aluatul crocant, presară un vârf de cuțit de sare și pudra de fistic (poți mărunți fisticul într-un mojar, dacă nu ai pudră gata pregătită). Amestecă bine totul.

4. Asamblarea desertului

Într-un alt bol, topește ciocolata albă folosind aceeași tehnică. Toarn-o la baza formei în care vei pune desertul. Peste stratul de ciocolată albă, adaugă amestecul de ciocolată cu lapte și ciocolată neagră, nivelând cu dosul unei linguri.

Umple fiecare formă de desert cu umplutura de fistic, apoi nivelează din nou.

5. Sigilarea desertului cu ciocolată

Toarnă restul de ciocolată cu lapte și ciocolată neagră deasupra umpluturii, netezind cu grijă. Îndepărtează excesul și pune formele în congelator pentru 2 ore.

6. Servire

Scoate batoanele de ciocolată din congelator și din forme. Servește desertul cu o cafea aromată sau un ceai fără zahăr pentru a echilibra dulceața.

sursa: odoras.md

Cea mai bună metodă de a pierde în greutate

Profesioniștii din domeniul medical, cercetătorii și oamenii obișnuiți au lăudat medicamente precum Ozempic și Wegovy pentru beneficiile lor. Printre acestea se numără sprijinul oferit în gestionarea zahărului din sânge și pierderea în greutate. Dar aceste medicamente sunt doar un pas. O dietă bazată pe fibre te poate ajuta să-ți atingi obiectivele de sănătate, scrie evz.ro.

Într-adevăr, medicamentele au fost supuse unor studii clinice. Acestea au indicat că sunt incredibil de eficiente, ajutând oamenii să piardă în medie 15% din greutatea lor corporală. Cu toate acestea, experții și cercetătorii sugerează că aceste medicamente sunt mai eficiente atunci când sunt combinate cu modificări ale stilului de viață. Cel mai important lucru este dieta. Rezultatele unui studiu recent din Journal of Nutrition evidențiază rolul dietei în pierderea în greutate. Mai exact, poți slăbi mai ușor consumând un tip specific de fibre numit beta-glucan.

Dietă bazată pe fibre

Cercetătorii au descoperit că suplimentele de beta-glucan au fost singurele fibre testate care au redus conținutul de grăsime și greutatea corporală la șoareci în 18 săptămâni. Un dietetician spune că studiul servește ca o demonstrația. Se demonstrează că nimic nu te va ajuta să slăbești fără efort- nici măcar medicamente anti-obezitate.

„Aportul de fibre influențează microbiota intestinală, care ajută sănătatea metabolică. Este important să ne concentrăm pe dietă, exerciții fizice și abordări farmaceutice pentru a rezolva obezitatea în mod sigur și eficient”, spune Dr. Chris Moh. Acesta este consilier de fitness și nutriție la Fortune Recomands Health.

Cu toate acestea, se pare că ar putea exista multe beneficii în ceea ce privește consumul de fibre. Acest tip de dietă a devenit foarte populară pe rețelele sociale datorită impactului bun asupra sănătății intestinale. Vestea bună? Fibrele beta-glucan se află într-un aliment preferat pentru micul dejun. În cadrul studiului, experții au evidențiat modalități de a obține fibre beta-glucan. Acestea ar putea avea unele beneficii de pierdere în greutate similare cu cele ale Ozempic.

Tipuri de fibre și beneficiile lor

Există mai multe tipuri de fibre. Să începem cu cele solubile în apă. Fibrele beta-glucan sunt solubile în apă. „Fibrele solubile în apă se dizolvă pentru a forma o substanță asemănătoare gelului. Ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge și promovează un intestin sănătos”, spune Michelle Routhenstein, dietetician. Tipurile de fibre solubile studiate sunt:

  • Beta-glucan. (Ovăz, orz, orez, ciuperci și alge marine)
  • Pectină (Portocale, lămâi, lime, grapefruit, fasole și roșii)
  • Dextrină de grâu (Adăugată la alimentele procesate, cum ar fi supele și sosurile, pentru a le îngroșa și a crește conținutul de fibre)

Fibrele care sunt mai puțin solubile sau insolubile nu sunt la fel de ușor de digerat. Ele se atașează de alte materiale din stomac și ies mai greu din organism. Asta nu înseamnă că sunt „rele”, totuși. Să luăm de exemplu fibrele de amidon.  „Rezistă digestiei în intestinul subțire și fermentează în intestinul gros, producând acizi grași”, spune Dr. Mohr. Routhenstein spune că leguminoasele și cerealele integrale au fibre de amidon. Fibra de celuloză este o altă fibră insolubilă inclusă în cercetare. Dr. Mohr spune că se găsește în fructe, legume, nuci și cereale integrale.

Fibre și pierderea în greutate

Dr. Mohr explică faptul că cercetătorii au hrănit șoarecii cu diete bogate în grăsimi cu diverse fibre pe bază de plante:

  • Beta-glucan
  • Pectină
  • Dextrină de grâu
  • Amidon
  • Celuloză

Experimentul a durat 18 săptămâni, iar Dr. Mohr spune că cercetătorii au măsurat:

  • Greutatea corporală
  • Adipozitatea (grăsimea)
  • Cheltuielile energetice
  • Toleranța la glucoză
  • Modificări ale microbiotei intestinale

Cum au afectat diferitele tipuri de fibre organismul

Lena Bakovic, nutriționist, spune că rezultatele sugerează că beta-glucanul ar putea ajuta la gestionarea greutății și la controlul glicemiei. „S-a constatat că scade procentul de grăsime și greutatea corporală la șoareci. Rezultatele au fost comparate cu alte tipuri de fibre, care nu au produs efecte similare. Beta-glucanul, în comparație cu alte fibre, este ușor utilizat sau fermentat de bacteriile din intestinul nostru, crescând concentrațiile de butirat. Butiratul crește atunci când bacteriile descompun fibrele”, spune Bakovic.

De ce beneficiile acestei fibre au fost comparate cu Ozempic? „Butiratul, pe cont propriu, crește eliberarea peptidei GLP-1, care promovează eliberarea insulinei și ajută la gestionarea greutății”, spune Bakovic.

Cu toate acestea, studiul a avut limitări, începând cu faptul că cercetătorii au folosit șoareci. „Studiile pe șoareci de multe ori nu se traduc perfect la rezultatele umane din cauza diferențelor în fiziologie și metabolism. Dietele umane sunt mai complexe, iar răspunsurile individuale la fibre pot varia foarte mult”, spune Routhenstein.

Totuși, Routhenstein spune că studiile pe șoareci pot oferi un punct de plecare. În timp ce rezultatele sunt promițătoare, sunt necesare studii pe oameni pentru a confirma dacă aceste constatări sunt aplicabile.

Consumul de fibre la micul dejun

Poți consuma la micul dejun un aliment delicios, care îți va oferi aportul de fibre de care ai nevoie.  „Ovăzul este o sursă excelentă de beta-glucan, care nu numai că ajută la reglarea colesterolului, dar ajută și la menținerea nivelului stabil de zahăr din sânge. Completați cu fructe de pădure proaspete, un strop de scorțișoară și o mână de nuci pentru un plus de proteine și grăsimi sănătoase”, sugerează Dr. Mohr.

Copiii nu au nevoie de dietă! Ce alimente trebuie să pui în pachețelul copilului pentru școală

Pâinea cu unt este potrivită pentru copii, mai ales că reîncepe școala. Acum este momentul perfect să reamintim și regulile alimentare pentru cei mici, scrie stirileprotv.ro.

În cazul copiilor avem o altfel de reprezentare a alimentelor, în alimentația de bază. Grăsimile sunt pe primul loc, ca și procent ocupă undeva la 35% din aportul caloric.

Nu trebuie să avem copii cu o alimentație dietetică. Este o regulă de bază sau un mint pe care trebuie să-l desființăm, inclusiv când vine vorba despre produse lactate, untul este cea mai bună grăsime din lapte, are vitamina A și D în mod natural, extrem de bine de folosit, eficientă. Sunt persoane care spun că laptele să fie degresat.

Sub nicio formă! Cele 3,5 procente din lapte sunt benefice pentru cei mici. Și când vorbim despre grăsimi, nu doar lactatele sunt importante, ci grăsimile de origine naturală, cum ar fi peștele. Ar trebui să mâncăm pește de două ori pe săptămână. Carnea de porc ar trebui și la bebelușii mai mici introdusă în diversificarea alimentației înainte de carnea de vită.

Este o carne foarte prietenoasă și face chimie bună cu organismul nostru. Suntem compatibili cu porcul și trebuie să o recunoaștem. Nu este crescut intensiv spre deosebire de pui și nu are acei acizi grași din carnea de vită.

La școală, cel mai comod și mai echilibrat este sandwich-ul. Un sandwich luat de acasă este mai bun decât orice produs ambalat. Fructele sunt desertul perfect echilibrat. Nu trebuie pusă la colț banana.

Este un fruct care este extrem de ușor de transportat și extrem de satisfăcător. Are minerale și are acest amidon care ține de foame copilului spre deosebire de fructoza multă din mere, struguri și prune.

Cum arăta Antonia în copilărie?
Articolul anterior
Chișinăul ascultă Kiss FM
Articolul următor