Cum posteşte familia lui Andrei Porubin!

Indiferent de statutul nostru în societate, de nivelul de trai, toţi avem nevoie de credinţa în Dumnezeu şi toţi suntem egali în faţa lui.  Aşa am cunoscut familia Porubin în Postul Paştelui, cu inima smerită, atenţi la fapte, iertători şi dezlegaţi de păcatul mândriei.

separator


  • unicamd unica.md Cum reuşiţi să postiţi?
  • Ala Porubin: Cred că este mult spus, noi încercăm să ne abţinem de la mâncare, să fim mai buni, mai iertători, nu ştiu în ce măsură reuşim. A ţine post, nu înseamnă  doar a ne  lipsi de unele produse din meniul de fiecare zi, ci în primul rând, abţinerea de la vorbe, fapte, gânduri rele, în plus trebuie să faci lucruri plăcute lui Dumnezeu, cum ar fi rugăciunea.[/interview-li]

  • unicamd unica.md De când aţi început să postiţi?
  • Andrei Porubin: Exact în momentul, în care am reuşit să avem o relaţie cu Dumnezeu. Nu poţi să spui că eu cred în existenţa lui Dumnezeu şi atât, trebuie să urmezi nişte reguli, canoane, convenţionalisme care formează această relaţie. Un mod de viaţă decent care ar răspunde criteriilor unui bun creştin. Trebuie să-ţi revezi unele deprinderi cu care te-ai obişnuit, or noi mai avem de înfrânat nişte pofte.

    Soţia mea citeşte vieţile sfinţiilor părinţi, oameni care şi-au făcut din credinţă pentru Dumnezeu un crez sublim al vieţii, care au renunţat la viaţa lor mireană, la toate plăcerile vieţii de zi cu zi, ei sunt un adevărat exemplu, noi suntem doar nişte creştini, care ne cerem iertare pentru păcatele noastre şi nu vrem să facem din acest lucru laudă.

    Ala Porubin: De fapt, conştientizarea sau frica de Dumnezeu au venit încet şi firesc. Desigur ca şi toată lumea ne trezeam duminică dimineaţă şi primul gând era cum să ne distrăm în acea zi. Pe când mama mea care sta temporar la noi, pleca în fiecare duminică la Biserică şi spunea că este păcat să dormi în această zi, răspunsul meu era simplu „nu pot să mă trezesc şi duminica”, era prea mult, pentru că lucram inclusiv  sâmbăta. Am fost o dată la Biserică cu mama şi mi-a plăcut foarte mult…, uite, aşa am început să facem din acest lucru o obişnuinţă.

    Andrei Porubin: Foarte mult a contat faptul că l-am gasit pe preotul Anatol Goncear, parohul bisericii „Sfinţii Trei ierarhi”. Un duhovnic extraordinar, cu o cultură deosebită, pentru care Biserica este lăcaşul lui Dumnezeu cu adevărat, respectiv trebuie să fie o ordine. Bărbaţii stau în dreapta, femeile în stânga, nimeni nu se mişcă, nimeni nu întârzie. Era pentru prima dată când înţelegeam tot ce se cânta, se vorbea, predica o savuram. În majoritatea bisericilor din capitală e îmbulzeală, e multa forfotă, lumea iese – intră, nu auzi şi nici nu vezi, te duci repede aprinzi o lumânare, stai puţin şi pleci.

  • unicamd unica.md Respectaţi toate posturile din an?
  • Andrei Porubin: De câţiva ani reuşesc să le ţin pe toate.

    Ala Porubin: Ştiţi, datorită postului şi fricii de Dumnezeu, Andrei a lăsat fumatul. Asta nu înseamnă că suntem foarte evlavioşi, doar suntem mai moderaţi în unele acţiuni. Încercăm să avem grijă de suflet, ca să fim împăcaţi cu noi, de aici porneşte dragostea faţă de Dumnezeu, apoi faţă de semeni.

  • unicamd unica.md Ce gătiţi în post? Care este mâncarea preferată?
  • Andrei Porubin: Salata de cartofi fierţi cu ceapă şi ulei.

    Ala Porubin: Dacă ai imaginaţie, nici nu simţi lipsa alimentelor ce nu se consumă în post. Mâncăm legume la cuptor, fasole, hrişcă, mămăligă etc. Ne place foarte mult dovleacul cu miere. Se taie dovleacul felii mari şi se pune miere peste ele, se pun în cuptor. Scoţi dovleacul din cuptor, când este gata şi îl presari cu miez de nucă. Este delicios şi sănătos.

  • unicamd unica.md Domnul Porubin găteşte?
  • Ala Porubin: El face multe alte lucruri gospodăreşti, găteşte mai rar, dar spală vasele. M-a uimit cu hrişca, pe care o pregăteşte extraordinar de bine.

    Andrei Porubin: Hrişca este un produs care nu lipseşte din casa noastră. Se ia un pahar de hrişcă, se spală sub apă curgătoare, se usucă în tigaie, după care strici un ou şi amesteci oul cu hrişca, astfel oul înveleşte fiecare bob, paralel fierbi apa, apoi o torni peste hrişcă, când dă în clocot, dai focul încet şi n-o amesteci, pui sare şi o laşi pe foc până apa scade. Sau o altă reţetă: speli hrişca la fel, o usuci, apoi adaugi trei linguri de ulei şi trei linguri de unt, o prăjeşti un pic, după care pui apa clocotită şi o laşi la foc încet. Ai impresia că mănânci carne. În post nu pui unt.

    Ala Porubin: Mai avem ceva care ne place foarte mult – varza. Am descoperit o reţetă. Pui la un litru de apă 100 gr. ulei 100 gr. oţet de mere, o lingură de sare şi o lingură de zahăr. Fierbi apa, apoi adaugi toate ingredientele menţionate, o laşi să se răcească şi pui varza tocată mărunt (poţi adăuga şi morcov), o laşi trei ore la murat, şi apoi poate fi consumată.

 

  • unicamd unica.md Obişnuiţi să luaţi cina împreună?
  • Ala Porubin: Nu, pentru că avem regim de muncă diferit. De aceea iubim Duminicile, când ne întoarcem de la Biserică, luăm masa în familie, e mult mai gustoasă. În plus vine şi Sanda (fiica) cu familia ei.

  • unicamd unica.md Ştiu că aveţi un nepoţel (8 luni) de la Sanda, cum vă simţiţi bunici?
  • Andrei Porubin: Eu bănuiesc că o să ne simţim cu adevărat bunei, când nepoţelul o să ne spună bunicul şi bunica.

    Ala Porubin: E atât de dulce şi scump, te atrage ca un magnet. Andrei lipeşte faţa copilului de obrazul lui şi îi cântă ore în şir, iar el stă foarte cuminte şi ascultă.

    Iată pentru această minune Dumnezeiască (nepotul) şi pentru faptul că avem copii, relaţia noastră cu Dumnezeu a devenit mai strânsă, grija ca să nu li se întâmple ceva rău ne face să ne rugăm pentru ei, iar prin rugăciune să ne cerem iertarea tuturor păcatelor.

 

Text: Snejana Ţugui

Restaurantul “Casa Diamant”

Adresa: str. 31 august 93A

Moldovenii, îndemnați să fie precauți de sărbători, pentru a preveni toxiinfecțiile alimentare

În perioada sărbătorilor de Paște, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) atenționează consumatorii despre riscul comercializării produselor alimentare neconforme, în locuri neautorizate (străzi, portbagajele mașinilor etc.).

ANSA recomandă oamenilor să fie vigilenți, să ceară de la operatorii economici și vânzătorii de produse alimentare certificate care confirmă calitatea, țara de origine a materiei prime și termenul de valabilitate al produselor.

Consumatorii sunt în drept să solicite actele de conformitate și să verifice minuțios produsele achiziționate, întru evitarea toxiinfecțiilor alimentare:

  • aspectul exterior al produsului: mirosul, culoarea, consistența și lipsa caracteristicilor unui produs alterat (lipicios, țesuturi intacte, suprafețe deteriorate etc.);
  • produsele preambalate, cu  ambalajele deteriorate și care prezintă suspiciunea deteriorării conținutului, nu trebuie procurate!
  • mențiunile făcute pe eticheta produsului trebuie să fie clare, lizibile, în loc vizibil pentru consumatori, în condițiile normale de cumpărare și utilizare, să nu fie acoperite sau separate prin alte inscripții sau desene. Atenție la termenul de valabilitate!
  • în unități comerciale (piețe, magazine), alături de produsele lactate, se vând și produse alimentare ce au în componența lor grăsimi vegetale. Consumatorii pot solicita informații suplimentare cu privire la proveniența, calitatea și trasabilitatea produselor pe care doresc să le procure;
  • produsele de patiserie neambalate se vor comercializa în recipiente curate, în spații curate, fiind servite numai cu ustensile speciale. Pentru produsele de patiserie preambalate, termenul de valabilitate este stabilit de producător și se va inscripționa pe etichetă/ ambalaj;
  • carnea trebuie să fie elastică, de o culoare roz pal spre roșu închis, în urma apăsării cu degetul să revină la forma inițială şi să nu aibă suprafața lipicioasă, urât mirositoare. Atrageți atenția la ștampila de control sanitar-veterinar!
  • la procurarea ouălor examinați aspectul exterior. Coaja ouălor proaspete trebuie să fie curată, tare, integră, mată, poroasă, fără pete și miros.

ATENȚIE! Vânzarea ouălor în unitățile de desfacere se realizează numai în locurile separate sau împreună cu produsele preambalate. Verificați informația despre data durabilității minimale, indicată pe produs, după cum urmează DDM:  xx.yy.zz (ziua, luna și anul). Este interzisă vânzarea ouălor în locurile unde se comercializează preparate din carne, produse lactate sau alimente care se consumă fără a fi supuse unui proces termic.

Totodată, recomandăm consumatorilor să nu procure vopsea pentru ouă cu ambalaj nemarcat sau neambalat (la lingură), deoarece acestea pot fi cu alte destinații – tipografică sau textilă – şi poate prezenta pericol pentru sănătate.

Ouăle vopsite trebuie păstrate la frigider, maximum șapte zile!

REȚINEȚI! Comercianții care vând produse în locuri neautorizate nu au posibilitatea să asigure condițiile optime de transport, depozitare și comercializare. Aceștia nu pot elibera bon de casă, cu care să justificați tranzacția comercială, în cazul unui produs neconform.

Totodată, ANSA recomandă cetățenilor să consume alimente moderat, fără a face risipă. Fiecare om are un rol important în reducerea risipei alimentare prin consumul moderat de alimente, planificarea, pregătirea și stocarea lor. Este o metodă în plus de a economisi bani și de a menține un mediu curat și sănătos!

Intoxicația la un restaurant din Capitală continuă cu noi victime

Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică (ANSP) anunţă despre înregistrarea unui caz de toxiinfecţie alimentară în grup, asociat consumului unor produse într-un local de alimentație publică din municipiul Chișinău. Până în prezent, au solicitat asistenţă medicală 19 persoane, cu vârste cuprinse între 8-48 de ani, ce manifestau semne clinice de toxiinfecţie alimentară.

Dintre acestea, la moment, sunt spitalizate opt persoane în instituții medicale din mun. Chișinău, iar celelalte primesc îngrijiri medicale la domiciliu, fiind supravegheate de medicul de familie. La internare, persoanele prezentau slăbiciune generală, febră 38 – 40 ℃, frisoane, dureri abdominale, greţuri, vomă, scaune lichide multiple. Gradul de severitate al bolii la persoanele afectate a fost apreciat ca fiind grav-mediu.

În cadrul investigațiilor de laborator ale probelor biologice de la persoanele bolnave și ale angajaților rețelei de alimentație publică s-a depistat Salmonella enteritidis.

Specialiștii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, inclusiv din cadrul Centrului de Sănătate Publică Chișinău, de comun cu asistența medicală primară și reprezentanții Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor au desfășurat anchetarea epidemiologică și realizarea măsurilor antiepidemice în focar pentru limitarea răspândirii bolii.

Salmoneloza este o infecție bacteriană comună omului și animalelor, care afectează tractul intestinal. Oamenii, cel mai frecvent se infectează în urma consumului de carne, ouă sau produse din ouă crude (ex. maioneza) contaminate primar și insuficient preparate termic. De asemenea, alimentele pot fi contaminate secundar, atunci când în procesul de preparare a produselor alimentare sunt implicate persoane bolnave.

ANSP atenţionează populaţia că, pentru prevenirea bolilor diareice acute și a toxiinfecțiilor alimentare, inclusiv a izbucnirilor de grup este necesar DE RESPECTAT CINCI REGULI DE BAZĂ:

  • Spălarea mâinilor cu săpun după utilizarea WC-ului şi înainte de masă;
  • Separarea produselor gata şi a materiei prime în frigider;
  • Respectarea regimului de prelucrare termică a produselor alimentare;
  • Păstrarea alimentelor gata în frigider și nu la temperatura camerei;
  • Utilizarea apei și materiei prime la prepararea bucatelor din surse sigure.

Singurele alimente care îngraşă dacă le mănânci după vârsta de 30 de ani

Trecerea timpului este o problemă pentru toate femeile. Ştim că organismul nostru se modifică şi nu mai procesează tot ceea ce am vrea să mâncăm. Nu ne mai permite să avem acelaşi stil de viaţă ca acum 10 ani.

Din moment ce treci de vârsta de 30 de ani, începem să vedem lucrurile din altă perspectivă şi priorităţile ni se schimbă.

Singura soluţie este să-i dăm corpului ce are nevoie pentru a funcţiona în ritmul lui şi pentru a ne simţi în formă.

Batoane proteice

Deşi pe ambalaj scrie că aceste batoane îţi furnizează o cantitate mare de proteine şi îţi dau energie, în realitate, acest lucru nu se întâmplă. Este posibil să le fi consumat când erai mai tânără şi nu aveai timp să mănânci, dar, cu timpul, este important pentru organismul tău să-i dai mâncare adevărată.

O alternativă mai bună ar fi consumul de fructe, legume şi cereale integrale. În plus, aceste batoane conţin şi multe ingrediente nocive ca, de exemplu, glicerină, fructoză, sorbitol, dextroză care îţi pot da peste cap buna funcţionare a corpului tău.

Pâine albă şi covrigei

Nimic din ceea ce este preparat cu făină rafinată nu ar trebui să intre în meniul tău. Pâinea albă şi covrigeii conţin foarte mult zahăr şi glucoză, fapt care duce la stoparea producerii de colagen şi la apariţia ridurilor. O variantă mai potrivită este să consumi covrigei şi pâine din faină integrală pentru a-ţi ţine sub control atât kilogramele, cât şi nivelul de zahăr din sânge.

Carne procesată

Produsele din carne procesată, cum ar fi bacon, şuncă, salam şi cârnaţii pot fi cauze ale deteriorării pielii. Specialiştii spun că aceste produse întrerup producerea colagenului şi a elastinei, fapt care duce la pierderea elasticităţii pielii. O alternativă pentru tine, dacă îţi plac aceste alimente, este să consumi carne cât mai naturală, scrie realitatea.net.


Dacă vrei și TU să abordezi un stil de viață sănătos, nu o face de capul TĂU! Solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare profesionistă!

Un post plin de vitamine!
Articolul anterior
Nu trebuie să ai calități deosebite să le reușești pe toate!
Articolul următor