Cum posteşte familia lui Andrei Porubin!

Indiferent de statutul nostru în societate, de nivelul de trai, toţi avem nevoie de credinţa în Dumnezeu şi toţi suntem egali în faţa lui.  Aşa am cunoscut familia Porubin în Postul Paştelui, cu inima smerită, atenţi la fapte, iertători şi dezlegaţi de păcatul mândriei.

separator


  • unicamd unica.md Cum reuşiţi să postiţi?
  • Ala Porubin: Cred că este mult spus, noi încercăm să ne abţinem de la mâncare, să fim mai buni, mai iertători, nu ştiu în ce măsură reuşim. A ţine post, nu înseamnă  doar a ne  lipsi de unele produse din meniul de fiecare zi, ci în primul rând, abţinerea de la vorbe, fapte, gânduri rele, în plus trebuie să faci lucruri plăcute lui Dumnezeu, cum ar fi rugăciunea.[/interview-li]

  • unicamd unica.md De când aţi început să postiţi?
  • Andrei Porubin: Exact în momentul, în care am reuşit să avem o relaţie cu Dumnezeu. Nu poţi să spui că eu cred în existenţa lui Dumnezeu şi atât, trebuie să urmezi nişte reguli, canoane, convenţionalisme care formează această relaţie. Un mod de viaţă decent care ar răspunde criteriilor unui bun creştin. Trebuie să-ţi revezi unele deprinderi cu care te-ai obişnuit, or noi mai avem de înfrânat nişte pofte.

    Soţia mea citeşte vieţile sfinţiilor părinţi, oameni care şi-au făcut din credinţă pentru Dumnezeu un crez sublim al vieţii, care au renunţat la viaţa lor mireană, la toate plăcerile vieţii de zi cu zi, ei sunt un adevărat exemplu, noi suntem doar nişte creştini, care ne cerem iertare pentru păcatele noastre şi nu vrem să facem din acest lucru laudă.

    Ala Porubin: De fapt, conştientizarea sau frica de Dumnezeu au venit încet şi firesc. Desigur ca şi toată lumea ne trezeam duminică dimineaţă şi primul gând era cum să ne distrăm în acea zi. Pe când mama mea care sta temporar la noi, pleca în fiecare duminică la Biserică şi spunea că este păcat să dormi în această zi, răspunsul meu era simplu „nu pot să mă trezesc şi duminica”, era prea mult, pentru că lucram inclusiv  sâmbăta. Am fost o dată la Biserică cu mama şi mi-a plăcut foarte mult…, uite, aşa am început să facem din acest lucru o obişnuinţă.

    Andrei Porubin: Foarte mult a contat faptul că l-am gasit pe preotul Anatol Goncear, parohul bisericii „Sfinţii Trei ierarhi”. Un duhovnic extraordinar, cu o cultură deosebită, pentru care Biserica este lăcaşul lui Dumnezeu cu adevărat, respectiv trebuie să fie o ordine. Bărbaţii stau în dreapta, femeile în stânga, nimeni nu se mişcă, nimeni nu întârzie. Era pentru prima dată când înţelegeam tot ce se cânta, se vorbea, predica o savuram. În majoritatea bisericilor din capitală e îmbulzeală, e multa forfotă, lumea iese – intră, nu auzi şi nici nu vezi, te duci repede aprinzi o lumânare, stai puţin şi pleci.

  • unicamd unica.md Respectaţi toate posturile din an?
  • Andrei Porubin: De câţiva ani reuşesc să le ţin pe toate.

    Ala Porubin: Ştiţi, datorită postului şi fricii de Dumnezeu, Andrei a lăsat fumatul. Asta nu înseamnă că suntem foarte evlavioşi, doar suntem mai moderaţi în unele acţiuni. Încercăm să avem grijă de suflet, ca să fim împăcaţi cu noi, de aici porneşte dragostea faţă de Dumnezeu, apoi faţă de semeni.

  • unicamd unica.md Ce gătiţi în post? Care este mâncarea preferată?
  • Andrei Porubin: Salata de cartofi fierţi cu ceapă şi ulei.

    Ala Porubin: Dacă ai imaginaţie, nici nu simţi lipsa alimentelor ce nu se consumă în post. Mâncăm legume la cuptor, fasole, hrişcă, mămăligă etc. Ne place foarte mult dovleacul cu miere. Se taie dovleacul felii mari şi se pune miere peste ele, se pun în cuptor. Scoţi dovleacul din cuptor, când este gata şi îl presari cu miez de nucă. Este delicios şi sănătos.

  • unicamd unica.md Domnul Porubin găteşte?
  • Ala Porubin: El face multe alte lucruri gospodăreşti, găteşte mai rar, dar spală vasele. M-a uimit cu hrişca, pe care o pregăteşte extraordinar de bine.

    Andrei Porubin: Hrişca este un produs care nu lipseşte din casa noastră. Se ia un pahar de hrişcă, se spală sub apă curgătoare, se usucă în tigaie, după care strici un ou şi amesteci oul cu hrişca, astfel oul înveleşte fiecare bob, paralel fierbi apa, apoi o torni peste hrişcă, când dă în clocot, dai focul încet şi n-o amesteci, pui sare şi o laşi pe foc până apa scade. Sau o altă reţetă: speli hrişca la fel, o usuci, apoi adaugi trei linguri de ulei şi trei linguri de unt, o prăjeşti un pic, după care pui apa clocotită şi o laşi la foc încet. Ai impresia că mănânci carne. În post nu pui unt.

    Ala Porubin: Mai avem ceva care ne place foarte mult – varza. Am descoperit o reţetă. Pui la un litru de apă 100 gr. ulei 100 gr. oţet de mere, o lingură de sare şi o lingură de zahăr. Fierbi apa, apoi adaugi toate ingredientele menţionate, o laşi să se răcească şi pui varza tocată mărunt (poţi adăuga şi morcov), o laşi trei ore la murat, şi apoi poate fi consumată.

 

  • unicamd unica.md Obişnuiţi să luaţi cina împreună?
  • Ala Porubin: Nu, pentru că avem regim de muncă diferit. De aceea iubim Duminicile, când ne întoarcem de la Biserică, luăm masa în familie, e mult mai gustoasă. În plus vine şi Sanda (fiica) cu familia ei.

  • unicamd unica.md Ştiu că aveţi un nepoţel (8 luni) de la Sanda, cum vă simţiţi bunici?
  • Andrei Porubin: Eu bănuiesc că o să ne simţim cu adevărat bunei, când nepoţelul o să ne spună bunicul şi bunica.

    Ala Porubin: E atât de dulce şi scump, te atrage ca un magnet. Andrei lipeşte faţa copilului de obrazul lui şi îi cântă ore în şir, iar el stă foarte cuminte şi ascultă.

    Iată pentru această minune Dumnezeiască (nepotul) şi pentru faptul că avem copii, relaţia noastră cu Dumnezeu a devenit mai strânsă, grija ca să nu li se întâmple ceva rău ne face să ne rugăm pentru ei, iar prin rugăciune să ne cerem iertarea tuturor păcatelor.

 

Text: Snejana Ţugui

Restaurantul “Casa Diamant”

Adresa: str. 31 august 93A

Delicii de post pe care pe poți savura fără grija cântarului

Aceste rețete rapide sunt perfecte pentru zilele de post sau pentru cei care vor să se bucure de o gustare sănătoasă și ușor de preparat. Budinca de chia se prepară la rece și are un gust incredibil de bun. În plus, semințele de chiar te vor ajuta să ai o digestie rapidă, scrie evz.ro

Budincă de chia cu lapte de migdale și fructe

Acest desert este ideal pentru persoanele care țin dietă. 

Ingredientele necesare pentru această rețetă:

  • 3 linguri de semințe de chia
  • 200 ml lapte de migdale (sau orice alt lapte vegetal)
  •  1 lingură de miere sau sirop de agave
  • fructe proaspete (banane, fructe de pădure, kiwi)

Pentru a prepara budinca de chia, începe prin a amesteca semințele de chia cu laptele de migdale și mierea (sau siropul de agave). Lasă compoziția să stea câteva minute, amestecând din când în când, până când semințele de chia absorb lichidul. După ce ai obținut textura dorită, adaugă fructele tăiate și servește imediat.

Banana înghețată cu ciocolată și nuci

Ingredientele necesare pentru această rețetă:

  • 2 banane coapte
  • 50 g ciocolată neagră (de post)
  •  1 lingură de nuci tocate/bomboane 

Pentru a prepara acest desert simplu, taie bananele în felii groase și așază-le pe o farfurie plată. Topește ciocolata la bain-marie și toarnă compoziția lichidă obținută peste feliile de banană. Presară nucile tocate deasupra și pune desertul la congelator pentru 10-15 minute.

Desert cu avocado, cacao și sirop de agave

Deși majoritatea persoanelor folosesc avocado în salate sau preparate sărate, acesta poate sta la baza unui desert fabulos.

Ingredientele necesare:

  •  1 avocado
  •  2 linguri de cacao pudră
  • 1 lingură de sirop de agave
  • 1/2 linguriță de esență de vanilie (opțional)

Scoate miezul de avocado și pune-l într-un blender. Adaugă cacao, siropul de agave și esența de vanilie, apoi amestecă bine până obții o pastă fină și cremoasă. Pune mousse-ul în pahare și lasă-l la frigider pentru 10-15 minute înainte de servire. Poți decora cu fructe proaspete sau fulgi de cocos pentru un plus de savoare.

Probiotice și prebiotice. Ce diferențe există între ele!

Poate că ai citit tot mai des în ultima vreme că alimentația sănătoasă trebuie să conțină probiotice și prebiotice. Se folosește tot mai mult termenul de prebiotice. Află ce înseamnă și ce diferențe există între cei doi termeni, scrie libertatea.ro

Cu termenul de probiotice ne-am obișnuit de câțiva ani și știm deja că sunt bacterii care au un rol important în digestia și absorbția elementelor nutritive esențiale, a vitaminelor și sărurilor minerale. Dar medicii recomandă să avem un regim alimentar sănătos, care să includă zilnic probiotice și prebiotice. Iată ce reprezintă fiecare și ce alimente sunt indicate pentru a avea un aport optim de probiotice și prebiotice.

Ce sunt probioticeleProbioticele sunt bacterii vii care se găsesc în anumite alimente sau suplimente și care pot să aducă numeroase beneficii pentru sănătate. Probioticele ajută la menținerea unui echilibru sănătos între bacteriile benefice și cele dăunătoare din intestine.

Spre exemplu, unul din rolurile lor majore este acela de a ajuta digestia și de a preveni problemele gastrointestinale, cum ar fi constipația sau diareea.

În plus, probioticele pot stimula sistemul imunitar și pot contribui la prevenirea infecțiilor respiratorii sau digestive. De asemenea, în cazul femeilor, ele mențin un echilibru sănătos al florei vaginale, reducând riscul de infecții cum ar fi vaginoza bacteriană.

Probioticele pot avea și efect antiinflamator, contribuind la reducerea inflamației în organism, ceea ce poate fi util în afecțiuni inflamatorii cronice, cum ar fi boala inflamatorie intestinală sau poliartrita reumatoidă.

Alimente cu rol probiotic

O alimentație bogată în zahăr și grăsimi influențează negativ microbiomul intestinal și ajută bacteriile rele să se dezvolte în exces. Odată ce hrănești în mod regulat bacteriile rele, acestea sunt capabile să se dezvolte rapid și să susțină procesele inflamatorii din organism.

De aceea, este bine să consumi mai des alimente care stimulează bacteriile bune și anume alimente probiotice precum:

  • Varza murată
  • Castraveții murați fie în oțet, fie în saramură
  • Gogoșarii murați
  • Chefir
  • Sana
  • Iaurt
  • Brânza proaspătă
  • Laptele de capră

Ce sunt prebioticele

Prebioticele provin din unele tipuri de carbohidrați (în mare parte din fibre), pe care noi în mod normal nu le digerăm, dar ele ajută tranzitul intestinal și constituie o sursă de energie pentru bacteriile benefice din intestine.

Prebioticele sunt de obicei fibre care se găsesc în verdețuri, fructe și mai ales leguminoase (linte, mazăre, năut, fasole, soia și arahide, adică plante care produc o păstaie care are semințe sau boabe în interior).

Alimente prebiotice

O alimentație sănătoasă include automat probiotice și prebiotice. Dacă obișnuiești să consumi câte un iaurt, câte un chefir sau câteva murături precum și multe preparate din legume, verdețuri, fructe bogate în fibre și boabe, atunci înseamnă că ai un regim alimentar bun cu probiotice și prebiotice. Este adevărat că sursele de probiotice sunt mult mai puține, decât cele de prebiotice, de aceea multe persoane sunt sfătuite să ia suplimente cu probiotice după o gripă, după infecții sau tratamente cu antibiotice.

Alimentele care au un conținut mare de fibre prebiotice sunt:

  • leguminoasele
  • ovăzul
  • bananele
  • merele
  • fructele de pădure
  • anghinarea
  • sparanghelul
  • usturoiul
  • prazul
  • ceapa
  • leușteanul
  • cacaua
  • algele
  • rădăcina de cicoare

Vegetarienii au risc mai scăzut de a dezvolta diabet și unele tipuri de cancer

Persoanele care urmează o dietă vegetariană prezintă un risc mai scăzut de a dezvolta diabet de tip 2 şi chiar anumite tipuri de cancer şi boli gastrointestinale, dar ar putea avea dificultăţi în a-şi acoperi nevoile nutriţionale în ceea ce priveşte omega-3 şi vitamina D, potrivit autorităţilor sanitare franceze.

După ce a analizat studiile ştiinţifice pe această temă, Agenţia Naţională Franceză pentru Sănătate şi Securitate evaluează „beneficiile şi riscurile pentru sănătate asociate dietelor vegetariene” într-un aviz care este însoţit de repere dietetice pentru persoanele care adoptă această dietă, notează News.ro.

Aceste prime orientări dietetice pentru vegetarieni publicate de agenţie ar trebui să le permită acestora „să îşi optimizeze aportul nutriţional ţinând cont de obiceiurile lor alimentare şi limitându-şi expunerea la contaminanţi”.

Vegetarienii, adică persoanele care nu consumă niciun fel de carne animală – carne, peşte, crustacee – se împart în două categorii. Pe de o parte, există „lacto-ovo vegetarieni”, care consumă ouă, produse lactate şi miere, iar pe de altă parte, vegani, care exclud toate alimentele de origine animală.

Vegetarienii, risc mai scăzut de a dezvolta diabet și unele tipuri de cancer. Care sunt, însă, riscurile acestui stil de viață

Conform acestui raport, s-a stabilit că vegetarienii au un risc mai scăzut de a dezvolta diabet de tip 2 decât non-vegetarienii.

De asemenea, conform altor studii, aceştia ar putea avea un risc mai scăzut de a dezvolta anumite tipuri de cancer – de prostată, stomac, sânge – şi anumite boli oftalmologice şi gastrointestinale.

Pe de altă parte, vegetarienii prezintă un risc mai mare de fracturi osoase şi au mai multe dificultăţi în a-şi satisface nevoile de fier, iod, omega-3, vitaminele B12 şi D – deşi acestea din urmă sunt aceleaşi ca pentru populaţia generală – şi, în cazul bărbaţilor vegani, zinc.

Aceste rezultate ar putea alimenta studiile europene în curs privind suplimentele alimentare şi îmbogăţirea alimentelor, precizează agenția franceză.

În ceea ce priveşte prezenţa contaminanţilor în alimente, o „problemă majoră” pentru toate dietele, agenţia „reiterează necesitatea de a reduce expunerea” populaţiei la „substanţele cele mai persistente din mediu, în special metalele”.

În special, se solicită acţiuni privind formularea produselor, care ar fi mai adecvate decât „arbitrajul la nivelul consumatorilor”, care este insuficient pentru „limitarea riscului legat de expunerea la contaminanţi”, cum ar fi lindanul (un insecticid) sau compuşii polibromuraţi (substanţe utilizate ca substanţe ignifuge în mobilier şi electronice).

Un post plin de vitamine!
Articolul anterior
Nu trebuie să ai calități deosebite să le reușești pe toate!
Articolul următor
Close menu