Dacă până acum ai consumat fructe la orice oră din zi sau din noapte, e momentul să îţi schimbi obiceiul. Pentru ca tractul digestiv să tolereze în mod corespunzător consumul fructelor şi să beneficiezi mai mult de nutrienţii conţinuţi în ele, trebuie să ştii când şi cum să mănânci fructele.
Iată câteva reguli, cu privire la consumul de fructe, care trebuie respectate, potrivit specialiştilor:
1. Dacă nu ai probleme cu stomacul, poţi mânca fructele înainte de mesele principale.
În acest fel, vitaminele vor fi absorbite mai bine de către organism. În cazul în care vrei să slăbeşti, fructele înainte de masă te vor ajuta să te saturi mai rapid şi să scapi de senzaţia neplacută de foame. Această regula nu se aplică în cazul celor care suferă de gastrită sau ulcer la stomac.
2. După ce mănânci un fruct, aşteaptă cel puţin 30 de minute până la masa propriu-zisă.
Ce păţeşti dacă mănânci fructele imediat după ce ai luat masa?
3. Dacă ai mâncat deja o masă principală, aşteaptă în jur de 2 ore până să mănânci şi fructele.
Astfel, te vei asigura că mâncarea este digerată şi că nutrienţii din fructe se vor absorbi în totalitate.
4. Daca faci sport în mod regulat, mănâncă fructe înainte de antrenament.
Acestea îţi vor da energie, fără senzaţia neplăcută de stomac plin. Fructele bogate în apă sunt ideale înainte de sport deoarece îţi menţin un nivel optim de hidratare în organism.
5. Un moment bun pentru o masă compusă din fructe este micul dejun
După pauza de o noapte pe care a luat-o sistemul digestiv, fructele sunt o metodă blânda de a-l „restarta”.
Ce se întâmplă dacă mănânci doar fructe
6. Nu mânca fructe înainte să mergi la culcare.
Zaharurile din fructe nu doar că îţi dau peste cap procesul de digestie, dar îţi pot strica somnul şi dantura. Zaharurile îţi cresc glicemia şi îţi dau energie. O regulă bună este să nu mănânci fructe trei ore înainte de culcare. Dacă eşti la dietă, fereşte-te de fructe noaptea, fiindcă te pot îngrăşa.
7. Încearcă să ocoleşti fructele îngheţate, conservate sau transformate în gem sau dulceaţă.
De obicei, acestea vin la pachet cu zahăr adăugat, conservanţi sau aditivi. Cea mai bună soluţie sunt fructele proaspete, pentru că conţin şi mai multe vitamine.
8. În măsura posibilităţilor, alege fructe crescute în condiţii ecologice şi mănâncă-le cu tot cu coajă.
Dacă nu ai la dispoziţie astfel de fructe, curăţă-le atent, deoarece în coajă se găseşte o cantitate importantă de pesticide. În acelaşi timp, coaja fructelor este cea mai bogată în antioxidanţi.
9. Dacă preferi fructele sub formă de sucuri sau piureuri, ele trebuie să fie proaspăt preparate şi consumate imediat.
Ceea ce poate fi cumpărat dintr-un magazin are la bază conservanţi şi alţi aditivi.
5 fructe care te ajută să slăbeşti
10. Fructele acide, precum vişinile, căpşunele, portocalele şi altele, se consumă la distanţă mai mare în timp.
Minim la 3 ore faţă de alimentele bogate în amidon, precum pâinea, pastele, orezul, cartofii. De asemenea, fructele acide şi cele lipsite de aciditate nu se combină între ele. Poţi combina nu mai mult de două feluri de fructe acide la o gustare.