11 motive pentru care îţi este mereu foame

Există situaţii când senzaţia de foame este reală, fie că ai pierdut prea multă energie ca urmare a unui efort fizic, intelectual, fie că eşti însărcinată ori, pur şi simplu, a venit ora mesei. Cu toate acestea, foamea exagerată nu este un lucru normal. Atunci când simţi mereu ,,o groapă fără fund’’, în afara unei cauze evidente, caută motivul în profunzime.

separator
woman-looking-refrigerator

,,Foamea este nevoia fiziologică de calorii, apă și sare, fiind gestionată de o combinație de factori, între care dieta, hormonii apetitului și factorii emoționali, cum ar fi stresul’’, spune Maggie Moon, nutriţionist.

Este important să-ţi dai seama de ce ai foame şi nu te poţi opri din mâncat, pentru că senzaţia de foame persistentă te poate duce subtil către un indice de masă corporală periculos şi nesănătos.

Aceste lucruri te pot ajuta să descoperi motivul pentru care ai foame accentuată:

Ești deshidratată
,,O deshidratare uşoară poate provoca la început senzaţie de foame, când de fapt corpul tău are nevoie de fluide’’, spune Alissa Rumsey, dietetician, purtătorul de cuvânt al Academiei Americane de Nutriţie şi Dietetică. Confuzia se produce în hipotalamus, parte a creierului responsabilă de reglarea apetitului şi a setei. Când se instalează deshidratarea, interconexiunile nervoase pot orienta organismul către alimente solide, în timp ce acesta are nevoie de o sticlă de apă. ,,Poţi preveni acest lucru şi normaliza aportul de lichide, dacă bei dimineaţa întâi un pahar de apă’’, sfătuieşte dieteticianul. ,,Dacă îţi este foame, și nu ai băut suficiente lichide în ziua respectivă, încearcă întâi să bei un pahar de apă, apoi așteaptă 15-20 de minute pentru a vedea dacă foamea dispare’’.

Nu ai somnul odihnitor
Până în momentul în care te-ai trezit după un somn de noapte neîmplinit, doi hormoni din organismul tău ce au legătură cu apetitul au început deja să facă conspiraţie împotriva ta. ,,Prea puțin somn – şi ai rezultatul: creşte nivelul de grelină în organism, hormon ce stimulează pofta de mâncare, şi scade nivelul de leptină, hormon ce determină senzaţie de plenitudine’’, spune Rumsey. Lipsa somnului declanşează poftă pentru carbohidraţi, dulciuri, chiar dacă nu eşti înfometată. Respectă cele 7-8 ore de somn nocturn atât de importante pentru sănătate în general. Vei avea mai multă energie, dorinţă de mişcare şi senzaţie de foame temperată.

Te încarci cu carbohidraţi simpli
Ai observat faptul că o prăjitură sau o bomboană te pune în situaţia de a nu rezista să mai mănânci una? ,,Carbohidraţii simpli, prezenţă în zahăr, alimente din făină albă, precum produse de patiserie, biscuiţi şi prăjituri, cresc brusc nivelul de glucoză în sânge şi secreţia de insulină, iar acest lucru te face să ai curând iarăşi senzaţie de foame’’, spune Maggie Moon. Carbohidraţii simpli sporesc foamea şi ciclul se reia. ,,Evită ca fluctuaţia nivelului de glucoză în sânge să te trimită pe un ,,roller coaster”. Exclude carbohidraţii simpli cât mai mult posibil şi include în dietă carbohidraţi complecşi, ce conţin o mulţime de fibre: mere, banane,migdale, nuci, seminţe, ardei graşi, alte fructe şi legume.

Ești în stare de stres
Stresul poate să intensifice nevoia de a mânca. Când ești stresată, creşte producția hormonilor de stres – adrenalina şi cortizol, spune Rumsey. Aceştia cresc în mod fals nevoia de energie, astfel încât apetitul se înfurie. Stresul reduce, de asemenea, nivelul de serotonină în creier, ceea ce te face să ai foame când, de fapt, nu ar trebui, spune Maggie Moon, nutriţionistă. Ia în considerare să-ţi descarci nivelul de stres prin exerciţii fizice, care cresc în organism nivelul de endorfine şi, eventual, normalizează nivelul serotoninei.

Exagerezi cu băuturile ce conţin alcool
Alcoolul are capacitatea de a stimula senzaţia de foame, chiar şi atunci când stomacul este plin. Un studiu mic publicat in jurnalul Appetite susține că oamenii au şanse mai mari să consume alimente bogate în calorii, după ce consumă alcool. Și pentru că băutură te deshidratează, poţi fi păcălită ca îţi este foame, când, de fapt, ai nevoie de apă. Ca principiu – serveşte la masă întotdeauna alcoolul doar după ce ai consumat alte alimente şi alternează servirea acestuia cu cantităţi suficiente de apă, ca să eviţi deshidratarea, spune Rumsey.

Ai nevoie să mănânci mai multe proteine
Aşa este! Proteinele şi grăsimile sănătoase țin foamea la distanţă. ,,Proteinele stţionează mai mult timp în stomac şi promovează senzaţia de plenitudine. În plus, a fost dovedit că ele au efect de suprimare a apetitului’’, afirmă Rumsey. Dacă ai între 19 și 70 de ani, ţinteşte cel puțin 46g proteine pe zi (cele mai bune surse sunt iaurtul, ouăle, peştele, cerealele integrale, fasolea). În cazul bărbaţilor – cel puţin 56g proteine pe pe zi sunt necesare.

Nu consumi suficiente grăsimi
La fel ca proteinele, grăsimile nesaturate oferă senzaţie de saţietate şi alungă foamea pentru mai mult timp. Include în alimentaţie grăsimi sănătoase pentru inimă şi creier, ai nevoie de ele – le găseşti în ulei de măsline, rapiţă, in, chia, nuci, seminţe şi avocado. Experţii recomandă ca adulţii să primească zilnic 20-35% calorii provenite din grăsimi sănătoase.

Tu sari peste mese
Un alt motiv pentru care îţi este foame pe parcursul zilei este faptul că sari peste micul dejun sau alte mese ale zilei. Când sari peste o masă şi stomacul este gol prea mult timp, creşte cantitatea de grelină, hormon al foamei. ,,Grelina determină tractul gastro-intestinal să aştepte imperios alimentele să sosească şi creşte, implicit, pofta pentru o cantitate mai mare de alimente. Ca regulă generală – încearcă să nu depăşeşti mai mult de 4-5 ore între mese’’, sfătuieşte Maggie Moon.

Ești intrigată de reclamele cu fast-food-uri
Legătura între ceea ce vedem și ceea ce dorim să mâncăm a fost documentată ştiinţific. Un studiu din 2012 publicat în revista Obesity a determinat că atunci când privim imagini ,,pofticioase’’ cu alimente, nivelul de grelină creşte în corp. Aromele alimentelor stimulează, de asemenea, o reacție fiziologică involuntară: gura salivează, stomacul începe să se contracte, mimând chinurile foamei’’, afitmă nutriţionista.

Nu savurezi mâncarea
Stomacul tău poate fi plin, dar dacă nu ai oferit creierului tău timp suficient să înregistreze senzaţia de plenitudine, rişti să mănânci mai mult decâr este nevoie. Un studiu publicat în 2013 în Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism susține că atunci când mănânci mai lent soliciţi eliberarea hormonilor, care spun creierului tău – Atât!. ,,Încearcă să mânânci lent, savurează fiecare muşcătură și bucură-te de ritualul mesei. Aşteaptă 20 de minute înainte să decizi dacă îţi doreşti să mai mănânci. Atât timp este necesar creierului să conştientizeze plinătatea stomacului.

Există boli ce au ca simptom – pofta exagerată de mâncare
Deşi, statistic, acestea sunt mult mai rar cauza unui apetit exagerat, trebuie ştiut care pot fi ele: hipertiroidismul (tireotoxicoza sau boala Graves), diabetul zaharat, stările de hipoglicemie, sindromul premenstrual, depresiile, tulburările de alimentaţie.

Foloseşti anumite medicamente
Preparatele din grupul antiinflamatoarelor nesteroidiene, precum ibuprofena, acidul acetilsalicilic şi altele de acest gen, administrate timp îndelungat, pot duce la intensificarea apetitului. De asemenea, unele preparate antidepresive, preparatele hormonale ce conţin corticosteroizi, cum ar fi prednisona, sedativele , pilulele contraceptive pot determina hiperorexie, adică senzaţie de foame accentuată.

Ce alimente ultraprocesate cresc cel mai mult riscul de moarte prematură. Concluziile unui studiu care a durat 30 de ani

Consumul de alimente ultraprocesate este asociat cu riscul de deces prematur, dar fiecare aliment are un impact diferit asupra sănătății, potrivit unui studiu care s-a desfășurat pe o perioadă de 30 de ani, scrie CNN.

Alimentele ultraprocesate sunt cele care conțin ingrediente ce „nu sunt niciodată sau foarte rar folosite în bucătărie sau tipuri de aditivi ale căror funcție este să facă produsul final gustos sau mai atrăgător”, potrivit Organizație Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO).

Aceste ingrediente, care se găsesc în produse precum băuturile răcoritoare, chipsuri, supe ambalate, nuggets de pui și înghețate, pot include conservanți împotriva mucegaiului sau a bacteriilor, coloranți artificiali, emulgatori care opresc separarea și zahăr, sare și grăsimi adăugate sau modificate pentru a face mâncarea mai gustoasă.

Carnea procesată și alimentele și băuturile cu zahăr nu prezintă aceleași riscuri precum cerealele integrale ultraprocesate, spre exemplu.

Studiul a analizat date obținute de la peste 100.000 de specialiști din domeniul sănătății din SUA care nu au avut cancer, boli cardiovasculare sau diabet.

În perioada 1986-2018, participanții au oferit informații despre sănătatea și stilul lor de viață din doi în doi ani. La fiecare patru ani, ei au completat un chestionar detaliat despre alimentație.

Grupul care a consumat cea mai redusă cantitate de alimente ultraprocesate a mâncat în jur de 3 mese pe zi, în medie, în timp ce grupul aflat la polul opus a servit cam șapte mese pe zi, potrivit studiului publicat miercuri în revista The BMJ.

Riscul de deces a fost cu 4% mai mare pentru cei care au mâncat cel mai mult, inclusiv un risc cu 9% mai mare de moarte din cauza bolilor neurodegenerative.

„Cerealele, pâinea din cereale integrale, de exemplu, sunt considerate alimente ultraprocesate, dar conțin diferite substanțe nutritive benefice, precum fibre, vitamine și minerale”, a explicat Dr. Mingyang Song, cercetătorul de la Harvard care a condus acest studiu.

„Pe de altă parte, cred că oamenii ar trebui să încerce să evite sau să limiteze consumul anumitor alimente ultraprocesate, precum carnea procesată, răcoritoarele îndulcite cu zahăr și băuturile îndulcite artificial.”

Cercetătorii au descoperit și că cel mai important factor care contribuie la reducerea riscului de deces este calitatea alimentației generale a unei persoane.

„Dacă oamenii mențin o dietă general sănătoasă, nu cred că trebuie să se sperie sau să se alarmeze. Modelul alimentar general rămâne factorul predominant care determină consecințele asupra sănătății.”

O dietă sănătoasă este variată, cu cât mai multe fructe și legume de diferite culori și cereale integrale, potrivit Dr. Peter Wilde, cercetător al Quadram Institute Bioscience din Marea Britanie.

„Dacă te îngrijorează aditivii alimentari, atunci alege alimente care un un nivel scăzut de aditivi. Ai grijă, totuși, la conținutul nutrițional al alimentelor ultraprocesate pe care alegi să le consumi.”

„Lucrurile nu sunt alb-negru. Un anumit aliment nu este nici bun, nici rău, ci conține elemente de ambele feluri, iar echilibru dintre cele două poate să depindă de cantitatea pe care o mănânci”, a mai spus Wilde.

sursa: digi24.ro

Ceaiul care te ajută după mesele copioase de Paşte. Este foarte eficient

Există un ceai care te poate ajuta după mesele copiase de Paște. Acesta are o mulțime de beneficii pentru sănătate, dar puține persoane știu de el. Dacă ai probleme cu digestia sau te simți obosit, nutriționiștii îți recomandă să bei acest ceai.

Această băutură este o combinație între ceaiul verde și cel negru în ceea ce privește oxidarea frunzelor. El este originar din China si este un tip de ceai semifermentat. Ca şi ceaiul verde sau ceaiul negru, se obţine din planta Camellia sinensis, dar metoda de procesare este diferită.

Ceaiul verde este produs din frunze ceai proaspete, neoxidate (oxidarea reprezintă o serie de reacţii chimice care au loc ca urmare a expunerii la aer a frunzelor de ceai şi care influenţează gustul, culoare şi, într-o oarecare măsură, conţinutul nutriţional al ceaiului). Ceaiul negru, pe de altă parte, este produs din frunze complet oxidate.

Acest ceai semifermentat ajută la arderea grăsimilor și stimulează metabolismul. Antioxidanții și cofeina din el pot contribui la acest efect, dar ajută şi la gestionarea greutății. El te poate scăpa de bolile de inimă.

Consumul moderat din această băutură poate ajuta la reglarea nivelului de zahăr din sânge. Ceaiul te poate ajuta la stimularea secreției de enzime digestive și la reducerea disconfortului gastric.

Te ajută să te relaxezi și să dormi mai bine

Datorită conținutului său bogat de antioxidanți, ceaiul Oolong, căci așa se numește, sprijină sistemul imunitar. El protejează organismul împotriva bolilor și infecțiilor. Ceaiul Oolongul conține L-teanină, un aminoacid care poate promova relaxarea și reducerea stresului, fără a produce somnolență.

Compuşii antioxidanţi și fitonutrienții din Oolong au proprietăți antiinflamatorii, care ajută la reducerea inflamației și a durerilor asociate cu diverse afecțiuni. Este indicat să bei Oolong zilnic pentru a vedea rezultate, potrivit Dcnews.

Dacă vrei și TU să abordezi un stil de viață sănătos, nu o face de capul TĂU! Solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare profesionistă!

Ouăle care în maioneză pot da o toxiinfecție groaznică, mortală

Ouăle nu lipsesc de pe masa de Paşte. Fie că sunt vopsite sau folosite la maioneză, trebuie să se acorde o mare atenție, deoarece este bine să fie evitate anumite tipuri de ouă spune medicul Virgiliu Stroescu.

Suntem deja în Joia Mare, iar tradiţia spune că astăzi se vopsesc ouăle pentru Paşte. Sfatul medicului este cât se poate de clar, să consumați ouă de găină şi să evitaţi ouăle de rață sau de găscă.

Medicul Virgiliu Stroescu a explicat că aceste ouă pot fi contaminate cu anumite bacterii. Din acest motiv, spune medicul, ouăle de găină sunt mult mai sigure. Pericolul cel mare este atunci când sunt folosite la maioneză.

„Este interzis consumul de ouă de rață pentru că poate da o toxiinfecție groaznică, mortală. De aceea nu se face maioneză din ouă de rață sau de gâscă. Se pare că anatomia lor, pentru că sunt mai joase decât găinile, poate apărea o infecție mult mai gravă”, a spus medicul Virgiliu Stroescu.

Nu doar ouăle de rață și gâscă ne pot băga în spital

Medicul avertizează și spune nu este de joacă cu toxiinfecţiile alimentare. Toxiinfecțiile apar în masă, sunt puternice. Se poate muri din asta. Din două părți este lovit omul respectiv.

„Sunt două probleme cu toxiinfecțiile alimentare, respectiv toxina și infecția, care sunt separate. Infecția este prezența unor microbi și toxinele sunt secrețiile lor.

Prin urmare, din două părți este lovit omul respectiv. Se moare de la toxiinfecții! Și totdeauna toxiinfecțiile apar în masă, sunt puternice. Acum trebuie să vadă ce fel de germeni au fost acolo, pentru că sunt unii foarte periculoși, alții mai puțin periculoși.

Microbii fac toxine, iar apoi și microbii și toxinele atacă. Deci omul are o dublă lovitură, respectiv și toxine, dar și infecții”, a mai spus medicul.

Dacă vrei să abordezi un stil de viață sănătos, nu o face de capul TĂU! Solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare profesionistă!

Daniela Ciocanu îi aduce un omagiu socrului ei: ,,Astăzi, regretatul poet Anatol Ciocanu, bunelul Mirandei, ar fi împlinit 80 de ani”
Articolul anterior
Catastrofă ecologică în Rusia. Vladimir Putin a declarat stare de urgență
Articolul următor