3 tipuri de metabolism şi dieta corespunzătoare

Alimentația te ajută să accelerezi metabolismul, dacă știi exact ce îi trebuie organismului. Potrivit dr. Oz, există trei tipuri generale de metabolism – A, B, C. Fiecare necesită o alimentație unică, bazată pe proteine, grăsimi și glucide în proporții diferite.

separator

salata_dieta


Iată ce alimente ar trebui să consumi în funcție de tipul de metabolism:

Metabolism de tip A
Caracteristici:
– poftă de mâncare puternică;
– poftă pentru alimentele grase, sărate, precum chipsuri;
– oboseală și anxietate;
– vorbăreț, extrovertit;

Alimentația corespunzătoare:
50% proteine
30% grăsimi
20% carbohidrați

Organismul persoanelor cu tip metabolic A, are o eficiență mai mare în arderea proteinelor, decât în arderea carbohidraților. Pofta pentru alimentele sărate, grase provine din necesitatea organismului pentru proteine. Astfel, consumul mare de alimente bogate în carbohidrați (pâine, paste, orez) va duce la transformarea acestora în grăsimi.

Persoanele cu un astfel de metabolism trebuie să aleagă proteine de bună calitate provenite din carne mai închisă la culoare, precum carnea de vită, carnea de curcan (pulpele), tonul sau somonul.

Trebuie consumată o varietate largă de fructe și legume, însă evitați-le pe cele foarte dulci și bogate în amidon.

Alimentele albe (cartofi, pâine, făinoase) vor fi înlocuite cu cereale integrale, cum ar fi fulgi de ovăz și grâu, sau paste integrale.

Metabolism de tip B
Caracteristici:
– poftă de mâncare scăzută
– poftă pentru dulciuri
– sensibilitate
– ambiție, organizare, stress
– dependență de cofeină
– luptă cu greutatea

Alimentația corespunzătoare:
70% carbohidrați
30% proteine
10% grăsimi

Pofta puternica pentru dulciuri – bomboane, înghețată, prăjituri, tort, exprimă, de fapt, necesitatea organismului pentru carbohidrații complecși. De aceea persoanele cu tip de metabolism B trebuie să consume în principal alimente scăzute în grăsimi, relativ scăzute în proteine, însă bogate în carbohidrați complexi.

Alimentația acestui tip de metabolism va fi constituită în principal din carbohidrați compleșci, însă foarte important este că acei carbohidrați consumați să provină din fructe, legume, cereale integrale – orz, ovăz, orez brun, pâine integrală, paste integrale, etc. Nu se vor consuma dulciuri sau făinoase albe.

Trebuie reținut ca dieta va avea un conținut redus de proteine, dar ele nu trebuie să lipsească cu desăvârșire. Se vor consuma proteine ușoare care se găsesc în carne albă de pasăre (piept de pui), pește alb (cod, cambula), cât și proteine vegetale care se găsesc din mazăre, fasole, linte, naut, soia.

Metabolism de tip C
Caracteristici:
– poftă de mâncare fluctuantă, imprevizibilă;
– pofta pentru dulciuri cât și pentru alimente sărate;
– oboseala;
– anxietate, nervozitate;
– posibile dureri;
– probleme cu controlul greutății.

Alimentația corespunzătoare:
33% proteine
33% grăsimi
33% carbohidrați

Organismul persoanelor cu metabolism de tip C necesită în egală măsură toate cele trei tipuri de macronutrienți: proteine, grăsimi și carbohidrăți. Persoanele cu un astfel de metabolism se pot considera norocoase și asta pentru că în dieta lor cei trei macronutrienți trebuie să se regăsească în proporții egale. De reținut este că tot ceea ce se va consuma trebuie să fie hrănitor.

Se pot consuma proteine puternice sau slabe din orice fel de carne, roșie sau albă (vita, pui curcan), orice fel de pește, de asemenea proteine vegetale din mazăre, fasole, linte, naut, soia etc.
Carbohidrații consumați trebuie să provină din fructe, legume, cereale integrale – orz, ovăz, orez brun, pâine integrală, paste integrale, cartofi dulci etc.

Sursa

Ce alimente ultraprocesate cresc cel mai mult riscul de moarte prematură. Concluziile unui studiu care a durat 30 de ani

Consumul de alimente ultraprocesate este asociat cu riscul de deces prematur, dar fiecare aliment are un impact diferit asupra sănătății, potrivit unui studiu care s-a desfășurat pe o perioadă de 30 de ani, scrie CNN.

Alimentele ultraprocesate sunt cele care conțin ingrediente ce „nu sunt niciodată sau foarte rar folosite în bucătărie sau tipuri de aditivi ale căror funcție este să facă produsul final gustos sau mai atrăgător”, potrivit Organizație Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO).

Aceste ingrediente, care se găsesc în produse precum băuturile răcoritoare, chipsuri, supe ambalate, nuggets de pui și înghețate, pot include conservanți împotriva mucegaiului sau a bacteriilor, coloranți artificiali, emulgatori care opresc separarea și zahăr, sare și grăsimi adăugate sau modificate pentru a face mâncarea mai gustoasă.

Carnea procesată și alimentele și băuturile cu zahăr nu prezintă aceleași riscuri precum cerealele integrale ultraprocesate, spre exemplu.

Studiul a analizat date obținute de la peste 100.000 de specialiști din domeniul sănătății din SUA care nu au avut cancer, boli cardiovasculare sau diabet.

În perioada 1986-2018, participanții au oferit informații despre sănătatea și stilul lor de viață din doi în doi ani. La fiecare patru ani, ei au completat un chestionar detaliat despre alimentație.

Grupul care a consumat cea mai redusă cantitate de alimente ultraprocesate a mâncat în jur de 3 mese pe zi, în medie, în timp ce grupul aflat la polul opus a servit cam șapte mese pe zi, potrivit studiului publicat miercuri în revista The BMJ.

Riscul de deces a fost cu 4% mai mare pentru cei care au mâncat cel mai mult, inclusiv un risc cu 9% mai mare de moarte din cauza bolilor neurodegenerative.

„Cerealele, pâinea din cereale integrale, de exemplu, sunt considerate alimente ultraprocesate, dar conțin diferite substanțe nutritive benefice, precum fibre, vitamine și minerale”, a explicat Dr. Mingyang Song, cercetătorul de la Harvard care a condus acest studiu.

„Pe de altă parte, cred că oamenii ar trebui să încerce să evite sau să limiteze consumul anumitor alimente ultraprocesate, precum carnea procesată, răcoritoarele îndulcite cu zahăr și băuturile îndulcite artificial.”

Cercetătorii au descoperit și că cel mai important factor care contribuie la reducerea riscului de deces este calitatea alimentației generale a unei persoane.

„Dacă oamenii mențin o dietă general sănătoasă, nu cred că trebuie să se sperie sau să se alarmeze. Modelul alimentar general rămâne factorul predominant care determină consecințele asupra sănătății.”

O dietă sănătoasă este variată, cu cât mai multe fructe și legume de diferite culori și cereale integrale, potrivit Dr. Peter Wilde, cercetător al Quadram Institute Bioscience din Marea Britanie.

„Dacă te îngrijorează aditivii alimentari, atunci alege alimente care un un nivel scăzut de aditivi. Ai grijă, totuși, la conținutul nutrițional al alimentelor ultraprocesate pe care alegi să le consumi.”

„Lucrurile nu sunt alb-negru. Un anumit aliment nu este nici bun, nici rău, ci conține elemente de ambele feluri, iar echilibru dintre cele două poate să depindă de cantitatea pe care o mănânci”, a mai spus Wilde.

sursa: digi24.ro

Ceaiul care te ajută după mesele copioase de Paşte. Este foarte eficient

Există un ceai care te poate ajuta după mesele copiase de Paște. Acesta are o mulțime de beneficii pentru sănătate, dar puține persoane știu de el. Dacă ai probleme cu digestia sau te simți obosit, nutriționiștii îți recomandă să bei acest ceai.

Această băutură este o combinație între ceaiul verde și cel negru în ceea ce privește oxidarea frunzelor. El este originar din China si este un tip de ceai semifermentat. Ca şi ceaiul verde sau ceaiul negru, se obţine din planta Camellia sinensis, dar metoda de procesare este diferită.

Ceaiul verde este produs din frunze ceai proaspete, neoxidate (oxidarea reprezintă o serie de reacţii chimice care au loc ca urmare a expunerii la aer a frunzelor de ceai şi care influenţează gustul, culoare şi, într-o oarecare măsură, conţinutul nutriţional al ceaiului). Ceaiul negru, pe de altă parte, este produs din frunze complet oxidate.

Acest ceai semifermentat ajută la arderea grăsimilor și stimulează metabolismul. Antioxidanții și cofeina din el pot contribui la acest efect, dar ajută şi la gestionarea greutății. El te poate scăpa de bolile de inimă.

Consumul moderat din această băutură poate ajuta la reglarea nivelului de zahăr din sânge. Ceaiul te poate ajuta la stimularea secreției de enzime digestive și la reducerea disconfortului gastric.

Te ajută să te relaxezi și să dormi mai bine

Datorită conținutului său bogat de antioxidanți, ceaiul Oolong, căci așa se numește, sprijină sistemul imunitar. El protejează organismul împotriva bolilor și infecțiilor. Ceaiul Oolongul conține L-teanină, un aminoacid care poate promova relaxarea și reducerea stresului, fără a produce somnolență.

Compuşii antioxidanţi și fitonutrienții din Oolong au proprietăți antiinflamatorii, care ajută la reducerea inflamației și a durerilor asociate cu diverse afecțiuni. Este indicat să bei Oolong zilnic pentru a vedea rezultate, potrivit Dcnews.

Dacă vrei și TU să abordezi un stil de viață sănătos, nu o face de capul TĂU! Solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare profesionistă!

Ouăle care în maioneză pot da o toxiinfecție groaznică, mortală

Ouăle nu lipsesc de pe masa de Paşte. Fie că sunt vopsite sau folosite la maioneză, trebuie să se acorde o mare atenție, deoarece este bine să fie evitate anumite tipuri de ouă spune medicul Virgiliu Stroescu.

Suntem deja în Joia Mare, iar tradiţia spune că astăzi se vopsesc ouăle pentru Paşte. Sfatul medicului este cât se poate de clar, să consumați ouă de găină şi să evitaţi ouăle de rață sau de găscă.

Medicul Virgiliu Stroescu a explicat că aceste ouă pot fi contaminate cu anumite bacterii. Din acest motiv, spune medicul, ouăle de găină sunt mult mai sigure. Pericolul cel mare este atunci când sunt folosite la maioneză.

„Este interzis consumul de ouă de rață pentru că poate da o toxiinfecție groaznică, mortală. De aceea nu se face maioneză din ouă de rață sau de gâscă. Se pare că anatomia lor, pentru că sunt mai joase decât găinile, poate apărea o infecție mult mai gravă”, a spus medicul Virgiliu Stroescu.

Nu doar ouăle de rață și gâscă ne pot băga în spital

Medicul avertizează și spune nu este de joacă cu toxiinfecţiile alimentare. Toxiinfecțiile apar în masă, sunt puternice. Se poate muri din asta. Din două părți este lovit omul respectiv.

„Sunt două probleme cu toxiinfecțiile alimentare, respectiv toxina și infecția, care sunt separate. Infecția este prezența unor microbi și toxinele sunt secrețiile lor.

Prin urmare, din două părți este lovit omul respectiv. Se moare de la toxiinfecții! Și totdeauna toxiinfecțiile apar în masă, sunt puternice. Acum trebuie să vadă ce fel de germeni au fost acolo, pentru că sunt unii foarte periculoși, alții mai puțin periculoși.

Microbii fac toxine, iar apoi și microbii și toxinele atacă. Deci omul are o dublă lovitură, respectiv și toxine, dar și infecții”, a mai spus medicul.

Dacă vrei să abordezi un stil de viață sănătos, nu o face de capul TĂU! Solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare profesionistă!

Câștigă nu doar din cântat, dar și din publicitate! La ce produse fac reclamă!
Articolul anterior
Victoria Lungu, în doliu. Cornel Botgros este alături de ea!
Articolul următor