3 tipuri de metabolism şi dieta corespunzătoare

Alimentația te ajută să accelerezi metabolismul, dacă știi exact ce îi trebuie organismului. Potrivit dr. Oz, există trei tipuri generale de metabolism – A, B, C. Fiecare necesită o alimentație unică, bazată pe proteine, grăsimi și glucide în proporții diferite.

separator

salata_dieta


Iată ce alimente ar trebui să consumi în funcție de tipul de metabolism:

Metabolism de tip A
Caracteristici:
– poftă de mâncare puternică;
– poftă pentru alimentele grase, sărate, precum chipsuri;
– oboseală și anxietate;
– vorbăreț, extrovertit;

Alimentația corespunzătoare:
50% proteine
30% grăsimi
20% carbohidrați

Organismul persoanelor cu tip metabolic A, are o eficiență mai mare în arderea proteinelor, decât în arderea carbohidraților. Pofta pentru alimentele sărate, grase provine din necesitatea organismului pentru proteine. Astfel, consumul mare de alimente bogate în carbohidrați (pâine, paste, orez) va duce la transformarea acestora în grăsimi.

Persoanele cu un astfel de metabolism trebuie să aleagă proteine de bună calitate provenite din carne mai închisă la culoare, precum carnea de vită, carnea de curcan (pulpele), tonul sau somonul.

Trebuie consumată o varietate largă de fructe și legume, însă evitați-le pe cele foarte dulci și bogate în amidon.

Alimentele albe (cartofi, pâine, făinoase) vor fi înlocuite cu cereale integrale, cum ar fi fulgi de ovăz și grâu, sau paste integrale.

Metabolism de tip B
Caracteristici:
– poftă de mâncare scăzută
– poftă pentru dulciuri
– sensibilitate
– ambiție, organizare, stress
– dependență de cofeină
– luptă cu greutatea

Alimentația corespunzătoare:
70% carbohidrați
30% proteine
10% grăsimi

Pofta puternica pentru dulciuri – bomboane, înghețată, prăjituri, tort, exprimă, de fapt, necesitatea organismului pentru carbohidrații complecși. De aceea persoanele cu tip de metabolism B trebuie să consume în principal alimente scăzute în grăsimi, relativ scăzute în proteine, însă bogate în carbohidrați complexi.

Alimentația acestui tip de metabolism va fi constituită în principal din carbohidrați compleșci, însă foarte important este că acei carbohidrați consumați să provină din fructe, legume, cereale integrale – orz, ovăz, orez brun, pâine integrală, paste integrale, etc. Nu se vor consuma dulciuri sau făinoase albe.

Trebuie reținut ca dieta va avea un conținut redus de proteine, dar ele nu trebuie să lipsească cu desăvârșire. Se vor consuma proteine ușoare care se găsesc în carne albă de pasăre (piept de pui), pește alb (cod, cambula), cât și proteine vegetale care se găsesc din mazăre, fasole, linte, naut, soia.

Metabolism de tip C
Caracteristici:
– poftă de mâncare fluctuantă, imprevizibilă;
– pofta pentru dulciuri cât și pentru alimente sărate;
– oboseala;
– anxietate, nervozitate;
– posibile dureri;
– probleme cu controlul greutății.

Alimentația corespunzătoare:
33% proteine
33% grăsimi
33% carbohidrați

Organismul persoanelor cu metabolism de tip C necesită în egală măsură toate cele trei tipuri de macronutrienți: proteine, grăsimi și carbohidrăți. Persoanele cu un astfel de metabolism se pot considera norocoase și asta pentru că în dieta lor cei trei macronutrienți trebuie să se regăsească în proporții egale. De reținut este că tot ceea ce se va consuma trebuie să fie hrănitor.

Se pot consuma proteine puternice sau slabe din orice fel de carne, roșie sau albă (vita, pui curcan), orice fel de pește, de asemenea proteine vegetale din mazăre, fasole, linte, naut, soia etc.
Carbohidrații consumați trebuie să provină din fructe, legume, cereale integrale – orz, ovăz, orez brun, pâine integrală, paste integrale, cartofi dulci etc.

Sursa

Câștigă nu doar din cântat, dar și din publicitate! La ce produse fac reclamă!
Articolul anterior
Victoria Lungu, în doliu. Cornel Botgros este alături de ea!
Articolul următor
Alte articole interesante