Adevăruri șocante despre făina albă: conține substanțe toxice

Este ingredientul de bază din pâinea pe care o consumăm zilnic și, în plus, fiecare dintre noi o folosește frecvent la prepararea prăjiturilor. Gradul ei de nocivitate este, însă, foarte ridicat.

separator
faina-alba-nociva

Făina albă, căci despre ea este vorba, este unul dintre cele mai dăunătoare alimente pe care le consumăm. Există cel puțin 5 motive pentru care ar fi bine s-o evităm. Află, așadar, cum poate fi făina albă nocivă pentru sănătate.

Făina albă nu conține niciun element nutritiv
Pâinea din făină albă este mai gustoasă și mai pufoasă, însă are un mare neajuns. Prin procesele tehnologice de prelucrare a grâului și de rafinare a făinii, fabricanții de făină albă suprimă germenii de grâu care conțin 76% din vitamine și minerale. Astfel, vitamina E, calciul, fosforul, fierul, magneziul și tot complexul de vitamine B rămân în tărâțele care rezultă în urma procesului de măcinare și cernere.

Făina albă conține bromat de potasiu
După prelucrarea grâului și rafinarea făinii, urmează procesul de înălbire și de conservare a acesteia. Înălbitorul și, totodată, conservantul folosit în mod uzual este… dioxidul de clor. În acest fel, făina capătă un aspect atrăgător pentru cumpărător.

În etapa finală a prelucrării sale, făina este tratată cu un agent antisărare cunoscut sub numele de sorbitan monosaturat și bromat de potasiu, ambele extrem de toxice. Bromatul de potasiu este un oxidant puternic, cancerigen. Această substanță a fost interzisă în țările Uniunii Europene, în Regatul Unit al Marii Britanii și Canada încă din anul 1994.

Făina albă este un insecticid
Dacă o insectă reușește să intre într-un sac de făină, aceasta va muri aproape instantaneu. Cercetările au demonstrat că aceasta acționează exact ca un insecticid veritabil, având un efect letal asupra insectelor care o ingeră.

Făina albă conține L-cisteină
L-cisteina este un amino-acid care se adaugă în mod obișnuit în compoziția celor mai multe produse de patiserie, blaturi de pizza, biscuiți sau paste, având rolul de a accelera procesarea industrială.

Deși, în ansamblu, n-ar trebui să fie o substanță dăunătoare, L-cisteina folosită la produsele de panificație este obținută prin metode ieftine. Astfel, ea este extrasă din… pene de pui, coarne de vacă, păr uman și produse petroliere secundare. Și nu, nu este o glumă proastă.

Făina albă conține aloxan
Aloxanul este o substanță care determină dezvoltarea diabetului. Această substanță este răspunzătoare de aspectul pufos și aerat al pâinii. Din păcate, conform studiilor, aloxanul distruge celulele beta ale pancreasului. Vestea bună este că acțiunea aloxanului poate fi contracarată de vitamina E.

Cu ce poți înlocui făina albă
Dacă te-ai hotărât să renunți la pâinea care conține făină albă, să știi că ai câteva alternative demne de luat în seamă. Spre exemplu, pâinea integrală sau cea de secară vor aduce mult mai multe beneficii sănătății tale comparativ cu pâinea din grâu. Dat fiind faptul că indicele glicemic al acestor tipuri de pâine este mai mic decât cel al pâinii din făină de grâu, riscul de a dezvolta diabet este, practic, nul.

În plus, cantitatea de gluten din pâinea integrală sau cea de secară este mult mai mică decât cea din pâinea albă. Glutenul este implicat în dezvoltarea a aproximativ 55 de boli, printre care boala celiacă, diverse tipuri de anemii, de cancer, osteoporoză, sindromul colonului iritabil, lupus, scleroză multiplă, dar și boli neurologice precum depresii severe, demență, epilepsie, schizofrenie.

De asemenea, la prepararea prăjiturilor și a celorlalte produse de patiserie pe care le faci în casă, folosește făină integrală.

Sursa

Tom Cruise dezvăluie cum se menține în formă la 62 de ani. Mănâncă un singur lucru, indiferent unde merge

Tom Cruise se menține în formă prin mult sport și o dietă foarte strictă. La cei 62 de ani, actorul din „Misiune imposibilă” consumă acelaşi fel de mâncare, oriunde s-ar afla, indiferent de ispitele culinare.

Tom Cruise comandă mereu pește alb la abur și legume, fără sos, fără ulei și fără unt, potrivit Daily Mail.

În loc de trei mese principale, are 15 gustări mici care nu depășesc 1.200 de calorii pe zi.

Cruise evită gustările dulci, alimentele procesate și carbohidrații şi consumă doar mâncăruri la grătar sau preparate la temperaturi scăzute.

Printre alimentele consumate în mod regulat de actor se numără ciocolata neagră cu somon, ovăz crud, afine, ghimbir, sfeclă, broccoli, roșii și spanac. În plus, actorul nu bea alcool.

Rețete de Post. Gustoase, sănătoase și ușor de preparat!

În perioada postului apare o dilemă pentru multe gospodine: ce mâncare să prepare ca să fie de post, să conțină ingredientele necesare organismului și să țină de foame. Îți recomand câteva rețete de post delicioase și sănătoase.

Iahnie de linte

Iahnia de linte este un deliciu. Din ziua în care ai gătit-o și ai gustat din ea, o vei dori și în zilele în care nu este post.

Ingrediente: 250 g linte uscată, 2 cepe, oțet de masă, coajă de lămâie, 1 linguriță de muștar, zahăr, sare, 2 foi de dafin, ulei de măsline.

Mod de preparare: Lasă lintea să se înmoaie în apă rece, cu o seară înainte. A doua zi scurge apa în care a stat și pune-o la fiert în apă rece cu sare, îndepărtează spuma care se formează. În timp ce lintea se fierbe, pune 4 linguri de ulei într-o tigaie și călește o ceapă tocată mărunt. Peste ea adaugă 1 lingură de făină. Amestecă până se omogenizează. Ia rântașul de pe foc și adaugă un pic de boia și un cățel de usturoi zdrobit. Peste această compoziție adaugă 0.5 l apă rece și omogenizeaz-o. Ceapa călită se toarnă peste lintea în fierbere, împreună cu două foi de dafin. O mai lași puțin pe foc și apoi adaugă sare, zahăr, muștar, coaja răzuită de lămâie și puțin oțet.

Ciuperci umplute cu spanac

Ciupercile înlocuiesc carnea, sunt o sursă bună de proteine în Post.

Ingrediente: 20 de ciuperci de mărime medie, crutoane de pâine, spanac, sos de soia (opțional), praz, țelină, ulei de măsline, usturoi mărunțit.

Mod de preparare: Se curăță și se taie cozile ciupercilor. Se pun într-un vas termo-rezistent și se picură în ele puțin ulei de măsline. Se lasă în cuptor până se înmoaie.

Se fierbe spanacul, apoi se scurge. În același vas, unde a mai rămas puțină apă în care a fiert spanacul, se pune usturoiul și uleiul la fiert. Se adaugă apoi prazul, cozile de la ciuperci și țelina, toate tocate mărunt. Se lasă amestecul pe foc timp de 10 minute.

Se adaugă spanacul fiert, crutoanele, puțină apă și ulei de măsline. Se țin pe foc până se formează o umplutură suficient închegată.

Umple ciupercile cu acest amestec, apoi dă-le la cuptor încă 10-15 minute. Se servesc calde.

Sarmale de post coapte în dovleac

Pentru că sarmalele fac parte din bucatele tradiționale, există varianta de pregătire și în post.

Ingrediente: 1 cană cu orez, 500g de ciuperci, 2 morcovi, 2 cepe, 3 linguri de ulei, o varză murată, piper, sare, 1 cană de nuci măcinate, 100 gr de stafide, 1 legătură pătrunjel, 500g de suc de roșii, 1 cană cu vin, 1 bostan de 5 kg.

Mod de preparare: Taie capacul bostanului și înlătură semințele. Ciupercile și ceapa sunt date la mixer, până se obține o pastă cremoasă. Rade morcovul, peste el adaugă uleiul, sarea, piperul și lași pe foc pentru a se înăbuși compoziția. Peste morcov, adaugă orezul și puțină apă. După ce orezul este fiert, se amestecă cu ciupercile și ceapa trecute prin mixer, cu nuca, stafidele și pătrunjelul. Împăturește sarmalele și așează-le într-o oală. Le lași la fiert până sarmalele devin potolite. După ce au dat în clocot de câteva ori, le așezi în dovleac pe o frunză de varza și adaugă peste ele cana cu vin și sucul de roșii. Pune-le la cuptor la foc mic, până ce dovleacul devine caramelizat pe margini. Pofta bună.

Salata de broccoli și conopidă

Acestea sunt o sursă bună de vitamine și minerale.

Ingrediente: 4 buchete de broccoli, 4 buchețele de conopidă, 2 linguri de migdale tăiate, 1 ceapă tăiată mărunt, 1 lingură suc de lămâie, 1 cească mazăre, 1 linguriță miere de albine.

Mod de preparare: Buchetele de broccoli și conopida se fierb într-o oală cu apă și sare vreme de 3 minute. Apoi se scot din apa fiartă, se pun sub un jet de apă rece și se lasă la scurs. În acest timp se prepară sosul pentru salata din: miere, sare, piper, lămâie, migdale și ceapă. Acest sos se amesteca cu buchetele de broccoli și conopidă. Poftă bună.

Dovleac cu rozmarin

Dovleacul copt este un desert rapid, simplu, sănătos și gustos. Este delicios la cuptor cu ulei de măsline și rozmarin.

Ingrediente: un dovleac, o legătură de rozmarin proaspăt, sare, piper, ulei de măsline.

Mod de preparare: Dovleacul se spală, se taie în două bucăți și se curăță de semințe. După ce a fost curățat, se taie fiecare jumătate în sferturi. Bucățile de dovleac se ung cu ulei de măsline și peste ele se presară piper și sare. Rozmarinul se înserează în mai multe locuri din pulpa dovleacului.

Feliile de dovleac se așează pe o tavă acoperită cu hârtie de copt. Sunt lăsate la copt timp de 30 minute, la o temperatura de 180 de grade.

O sa va placă mult, mai ales că veți avea în casă o aromă deosebită.

Cu puțină imaginație, mâncarea de post, cu siguranță, va avea gust delicios, în plus, va fi sănătoasă și va ține de saț.

Sursa 

Ce vor mânca elevii din școlile din țară? Autoritățile propun un model de meniu pentru pachetele alimentare

Ministerul Educației și Cercetării supune consultărilor publice meniul pachetelor alimentare pe care le vor primi elevii claselor de gimnaziu, din instituțiile de învățământ care nu au bloc alimentar sau au bloc alimentar, dar nu au capacitatea de a asigura și gimnaziștii cu bucate gătite, scrie tvrmoldova.md.

Meniul- model de 10 zile pentru elevii din clasele V-IX, arată în felul următor:

Propunerile pot fi transmise, completând formularul disponibil la următorul link: https://bit.ly/41S8DTl.

MEC organizează, de asemenea, întâlniri cu profesorii, elevii și părinții pentru a răspunde la întrebări și a colecta sugestii privind conținutul meniului alimentar.

În prezent, aproximativ 135 000 de copii din clasele primare (I-IV) beneficiază deja de alimentație gratuită. De la 1 septembrie, acest drept se va extinde pentru aproape 160 000 de elevi din clasele gimnaziale, din peste 1 000 de instituții de învățământ din țară, inclusiv școli profesionale și sportive. Astfel, un total de 300 000 de copii vor primi zilnic un mic dejun cald (cei din instituțiile care au bloc alimentar/cantină și au capacitatea de a alimenta și gimnazișii) sau mic dejun la pachet (cei din instituțiile care nu au bloc alimentar/cantină sau au, dar nu au suficientă capacitate).

Iată cum trebuie să ai grijă de haine și accesorii!
Articolul anterior
Medic specialist: ”Stresul, o bombă cu ceas, care poate declanșa afecțiuni grave de sănătate”
Articolul următor