Alimente binevenite pentru sistemul imunitar

Capacitatea organismului de a interacționa cu lumea din jur și de a rămâne sănătos este dependentă de funcționarea adecvată a sistemului imunitar. Acesta luptă contra invadatorilor străini în corp – bacterii patogene şi virusuri, dar şi distruge celulele, când devin canceroase.

separator
ccshutterstock_181508018

Ce este sistemul imunitar?

O orchestră cu multe instrumente – ce funcţionează în armonie pentru a proteja organismul de insultele străine. Celulele imunitare sunt localizate în sânge şi pe barierele mucoase ale organelor tractului digestiv, respirator, urinar, pe piele. Acestea includ: limfocite T (luptă în mod direct cu moleculele invadatoare), limfocite B (formează anticorpi contra virusurilor şi bacteriilor), celule fagocitare (macrofage și neutrofile, care elimină resturile produse în rezultatul distrugerii celulelor și țesuturilor la locul infecţiei), dar şi factori de complement, celule messenger, citokine ş.a. Celulele imunitare sunt răspândite în tot corpul şi călătoresc rapid atunci când sunt solicitate.

Este stabilit! Nutriţia adecvată asigură funcţia sănătoasă a sistemului imunitar.

Proteinele și sistemul imunitar

Studiile de cercetare au arătat că deficitul de proteine de înaltă calitate în dietă duce la epuizarea celulelor sistemului imunitar şi incapacitatea organismului de a produce anticorpi. Sistemul imunitar poate fi compromis semnificativ doar cu o reducere de 25% a aportului de proteine în organism. Proteinele sunt formate din 20 de aminoacizi, necesari corpului pentru a construi şi a repara ţesuturile. Sistemul imunitar este un ţesut şi are nevoie de proteine pentru a forma noi celule.

Găseşti proteine de înaltă calitate în ouă, pește, crustacee. Multe legume şi cereale conţin, de asemenea, aminoacizi valoroşi pentru organism.

index

Vitaminele esenţiale pentru un sistem imunitar sănătos

Vitamina C – scade severitatea şi durata simptomelor infecțiilor respiratorii virale, pentru că susţine funcţia celulelor fagocitare și a celulelor T, are funcţie antioxidantă şi sprijină vindecarea zonelor de inflamaţie. Ardeii graşi, citricele, varza, coacăzele, căpşunile sunt surse bune de vitamina C.

Vitamina B5 (acidul pantotenic) – ajută la formarea şi eliberarea anticorpilor de către celulele B. Deficiența de acid folic şi vitamina B6 duce la o scădere a limfocitelor T.  Deficiența vitaminelor B1 (tiamina) și B2 (riboflavina) afectează răspunsul imun al anticorpilor. Cerealele integrale, salata, spanacul, varza, conopida, ardeii graşi sunt surse excelente de vitaminele grupului B. Ciupercile sunt o sursă bună de vitamina B2, niacină, acid pantotenic. Ardeii graşi şi gogoşarii sunt surse excelente de vitamina B6.

Vitamina A – susţine funcția anticorpilor și activitatea limfocitelor T. Vitamina E este antioxidantă şi  întăreşte pereţii celulelor, lipsa ei deprimă răspunsul imun contra celulelor tumorale. Vitamina K îmbunătăţeşte procesul de coagulare a sângelui şi contribuie în acest mod la o mai bună izolare a zonelor de infecţie şi prejudiciu. Include în dietă ardei graşi, morcovi, gogoşari, ouă, seminţe de floarea soarelui, specii de oregano, basilic, pătrunjel, migdale, spanac, ţelină, popcorn, roşii.

etables_bunch_carrots_tomatoes_peppers_cabbage_white_background_78195_5616x3744

Mineralele care susțin sistemul imunitar

Zincul este unul dintre mineralele cele mai importante pentru sistemul imunitar, întrucât este un imunostimulant puternic. Lipsa de zinc duce la suprimarea accentuată a funcţiei limfocitelor T. Copiii cu deficiență de zinc prezintă semne de susceptibilitate crescută la infecţii. Principalele surse alimentare de zinc sunt carnea de pui, curcan, viţel, peştele, produsele lactate, ouăle, nucile, fulgii de ovăz, germenii de grâu, semințele crude de dovleac, susan, floarea-soarelui.

Rezultatele cercetărilor au arătat că deficenţa de fier, cupru şi seleniu afectează funcţia imunitară. Acestea ajută la vindecarea procesului inflamator. Seleniul se obține din pește, crustacee, brânză de vaci şi cereale integrale. Surse bune de cupru şi zinc sunt nucile.

6-retete-cu-nuci-de-testat-toamna-asta_size1

Antioxidanţi ce promovează funcţia sistemului imunitar

Corpul are nevoie de antioxidanţi în zona de inflamaţie pentru a distruge celulele dăunătoare. Fructele şi legumele colorate oferă antioxidanţi şi fitonutrienţi ce protejează ţesuturile sănătoase contra injuriei. Căpşunile, cireşele, morcovii, roşiile, ardeii graşi, coacăzele, afinele sunt alimente cu potenţial antioxidant major.

fructe-de-padure

Acizii graşi Omega-3 susţin răspunsul imun

Dietele scăzute în acizi graşi Omega-3 sunt asociate afecţiunilor inflamatorii cronice şi bolilor autoimune. Pentru a obţine un raport avantajos de acizi graşi în organism, este necesar să reducem cantitatea de acizi graşi Omega-6 în dietă şi să creştem cantitatea de acizi graşi Omega 3. Acest lucru poate fi realizat prin reducerea consumului de carne, produse lactate și alimente rafinate şi sporirea consumului de acizi Omega-3 din pește sălbatic, nuci, ulei de seminţe de in, legume cu frunze verzi. Raportul 1:4 de acizi graşi Omega-3 şi acizi graşi Omega-6 este benefic pentru sănătate.

flax-seed-oil

Există alimente ce dăunează sistemului imunitar?

Alimentele prelucrate cu pesticide, care nu sunt crescute în condiţii ecologice, pun în pericol sistemul imunitar. Metalele toxice, cum ar fi cadmiul, plumbul și mercurul sunt imunosupresoare. Pesticidele şi conservanţii afectează mucoasa gastro-intestinală. Alţi aditivi alimentari distrug nutrienţii: sulfiţii distrug vitamina B1 în produsele alimentare în care au fost adăugaţi.

Dacă suferi de exces în greutate, scade răspunsul imun?

Cercetările şi observațiile clinice au determinat că grăsimea afectează funcţia imunitară a organismului. Creșterea incidenței bolilor infecțioase și a mortalităţii legate de acestea este mai frecventă la persoanele ce suferă de exces în greutate. În plus, nivelul de inflamaţie sporeşte odată cu creşterea cantităţii de grăsime în corp, afirmă cercetătorii. Unele studii au arătat o asociere între nivelul ridicat de colesterol și susceptibilitatea înaltă la infecţie.

Păstrarea unei greutăţi sănătoase şi a unui nivel normal de colesterol în organism întăreşte funcţia sistemului imunitar.

Cele mai bune alimente pentru o imunitate de fier

O dietă echilibrată și variată este esențială pentru susținerea unui sistem imunitar puternic. Anumite alimente sunt deosebit de benefice datorită conținutului lor bogat în vitamine, minerale și alți nutrienți esențiali pentru funcționarea optimă a sistemului imunitar.

Iată câteva dintre cele mai bune alimente pentru o imunitate de fier:

 1. Citrice:
  • Portocale, grapefruit, lămâi, lime, mandarine: Bogate în vitamina C, care stimulează producția de celule albe din sânge, esențiale pentru combaterea infecțiilor.
 2. Ardei gras roșu:
  • Conținut ridicat de vitamina C, chiar mai mare decât cel al citricelor, și bogat în beta-caroten, care susține sănătatea ochilor și a pielii.
 3. Broccoli:
  • Plin de vitamine și minerale, inclusiv vitaminele A, C și E, precum și fibre și antioxidanți.
 4. Usturoi:
  • Proprietăți antimicrobiene și antioxidante, conține compuși de sulf, precum alicina, care întăresc sistemul imunitar.
 5. Ghimbir:
  • Proprietăți antiinflamatorii și antioxidante, poate ajuta la reducerea inflamației și ameliorarea durerilor în gât.
 6. Spanac:
  • Bogat în vitamina C, beta-caroten și antioxidanți care cresc capacitatea de luptă a sistemului imunitar.
 7. Iaurt:
  • Sursa bună de probiotice, care ajută la menținerea sănătății intestinale și a unui sistem imunitar puternic.
 8. Migdale:
  • Bogate în vitamina E, un antioxidant puternic care susține funcționarea corectă a sistemului imunitar.
 9. Turmeric:
  • Conține curcumină, care are proprietăți antiinflamatorii și antioxidante puternice.
 10. Ceai verde:
  • Conține antioxidanți puternici, inclusiv EGCG (epigalocatechin-galat), care îmbunătățesc funcția imunitară.
 11. Papaya:
  • Sursa excelentă de vitamina C, potasiu, vitamina B și folat, toate acestea contribuind la sănătatea generală.
 12. Kiwi:
  • Plin de nutrienți esențiali, inclusiv vitamina C, vitamina K, vitamina E, folat și potasiu.
 13. Carne de pui și curcan:
  • Bogate în vitamina B6, esențială pentru multe dintre reacțiile chimice din corp și formarea de noi celule roșii.
 14. Semințe de floarea-soarelui:
  • Bogate în vitamina E și antioxidanți, ajutând la reglarea și menținerea funcției imunitare.
 15. Scoici și crustacee:
  • Bogate în zinc, esențial pentru dezvoltarea și funcționarea celulelor imunitare. Tipuri includ stridii, crabi și homari.
 16. Ciuperci:
  • Conțin beta-glucani, care stimulează activitatea sistemului imunitar, și vitamina D, esențială pentru funcția imunitară.

Recomandări suplimentare

 • Echilibru și varietate: Asigură-te că incluzi o gamă largă de alimente nutritive în dieta ta zilnică.
 • Hidratare: Bea suficientă apă pentru a menține hidratarea optimă, ceea ce este important pentru toate funcțiile corpului, inclusiv pentru imunitate.
 • Evită excesul de zahăr și alimente procesate: Acestea pot compromite funcția imunitară și pot duce la inflamație cronică.

Adoptând o dietă bogată în aceste alimente și menținând un stil de viață sănătos, poți contribui semnificativ la întărirea sistemului imunitar.

Dacă vrei și TU să abordezi un stil de viață sănătos, nu o face de capul TĂU! Solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaș, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare profesionistă!

Fructele care te pot îngrășa cel mai mult

Deși fructele sunt în general considerate alimente sănătoase, unele dintre ele pot contribui la creșterea în greutate dacă sunt consumate în cantități mari, datorită conținutului lor ridicat de zaharuri naturale și calorii.

Iată câteva fructe care pot contribui mai mult la creșterea în greutate:

 1. Bananele:

  Bananele sunt bogate în carbohidrați și au un conținut relativ ridicat de calorii comparativ cu alte fructe. O banană medie are aproximativ 100 de calorii și 27 de grame de carbohidrați.
 2. Strugurii:
 3. Strugurii sunt bogați în zaharuri naturale și au un conținut caloric destul de mare. O cană de struguri poate avea în jur de 100 de calorii și 23 de grame de carbohidrați.
 4. Mango:
 5. Mango este un fruct tropical dulce, bogat în calorii și zaharuri naturale. Un mango de dimensiuni medii poate avea între 150 și 200 de calorii.
 6. Avocado:
 7. Deși este considerat mai degrabă o sursă de grăsimi sănătoase decât un fruct tradițional dulce, avocado are un conținut caloric ridicat. Un avocado mediu poate avea aproximativ 250 de calorii și 21 de grame de grăsimi.
 8. Smochine:
 9. Smochinele sunt foarte bogate în zaharuri naturale. O smochină medie conține aproximativ 37 de calorii, iar o porție de cinci smochine uscate poate avea peste 100 de calorii.
 10. Cireșele:
 11. Cireșele sunt dulci și pot fi consumate în cantități mari, având un conținut ridicat de zahăr. O cană de cireșe fără sâmburi poate avea aproximativ 90 de calorii și 19 grame de zaharuri.
 12. Curmalele:
 13. Curmalele sunt extrem de bogate în calorii și zaharuri. O curmală medie poate avea între 20 și 30 de calorii, iar 100 de grame de curmale uscate pot avea în jur de 280 de calorii.
 14. Considerații privind consumul fructelor
 15. Moderație: Deși aceste fructe sunt bogate în nutrienți și oferă multe beneficii pentru sănătate, este important să le consumi cu moderație pentru a evita excesul de calorii care poate duce la creșterea în greutate.Echilibru: Integrează aceste fructe într-o dietă echilibrată, combinându-le cu alte alimente bogate în proteine și fibre pentru a menține un aport caloric controlat.Aport caloric total: Este esențial să iei în considerare aportul caloric total zilnic și să te asiguri că nu depășești necesarul caloric recomandat pentru menținerea greutății tale.
 16. Fructele sunt o componentă esențială a unei diete sănătoase, dar consumul excesiv al unor fructe cu un conținut ridicat de zahăr și calorii poate contribui la creșterea în greutate. Consumul lor în cantități moderate și în cadrul unei diete echilibrate este cheia pentru a beneficia de nutrienții lor fără a adăuga kilograme în plus.

Dacă vrei să abordezi un stil de viață sănătos, nu o face de capul TĂU! Solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaș, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare profesionistă!

A apărut lingura care schimbă gustul mâncării! Cum funcționează dispozitivul revoluționar creat de japonezi. VIDEO!

Lingura, care anul trecut a primit premiul pentru una dintre cele mai ciudate invenții din lume, funcționează prin transmiterea unui câmp electric către papilele gustative, accentuând astfel percepția gustului sărat. Acest dispozitiv revoluționar a fost creat pentru a reduce necesitatea adăugării de sare în alimente, informează Japan Times, citat de mesajul.ro.

Cu o greutate de doar 60 de grame, lingura utilizează o baterie reîncărcabilă cu litiu pentru a genera impulsurile electrice necesare. Denumită Erekisoruto (sare electrică, în japoneză – N.R.), aceasta va fi distribuită începând cu luna viitoare către primii 200 de clienți selectați aleatoriu.

Creatorii săi sunt optimiști în ceea ce privește vânzările, având în vedere tendința japonezilor de a consuma alimente foarte sărate, un obicei nesănătos.

„Japonia are o cultură alimentară care tinde să favorizeze aromele sărate”, a explicat cercetătorul Kirin Ai Sato. „Japonezii trebuie să reducă cantitatea de sare, dar poate fi dificil să ne îndepărtăm de ceea ce suntem obișnuiți să mâncăm. Aceasta ne-a determinat să dezvoltăm această lingură electrică”, a adăugat un reprezentant al companiei producătoare.

Conform statisticilor, un adult japonez consumă în medie aproximativ 10 grame de sare pe zi, dublu față de cantitatea recomandată de Organizația Mondială a Sănătății. Excesul de sodiu este legat de incidența crescută a hipertensiunii arteriale, a accidentelor vasculare cerebrale și a altor afecțiuni. Lingura electrică promite să fie o soluție inovatoare pentru reducerea consumului de sare și îmbunătățirea sănătății publice.

Căsătorește-te cu cel mai bun prieten!
Articolul anterior
Fostul soț nu achită pensia alimentară din salariul oficial…
Articolul următor