Pancreatita este o inflamaţie a pancreasului, un organ care produce enzime precum insulina, care contribuie şi facilitează digestia alimentelor şi controlează nivelul de zahăr din sânge. Iată câteva alimente recomandate pentru sănătatea pancreasului.
Iaurt – Probioticele sunt cruciale într-o dietă care va contribui la tratarea pancreatitei. Aceste bacterii care se dezvoltă în iaurt ajută la menţinerea echilibrului sistemului digestiv şi ajută la creşterea imunităţii organismului, care previne inflamaţia.
Supa de legume – Aceasta este o opţiune delicioasă, dar nu trebuie să conţină carne. Este recomandată mai ales supa de roşii, care este bogată în antioxidanţi ce asigură sănătatea pancreasului.
Spanac – Spanacul este o alegere excelentă şi există diferite moduri în care acesta poate fi preparat, sub formă de salată sau chiar ca garnitură.
Afine – Antioxidanţii din afine ajută în lupta împotriva radicalilor liberi, cei care înrăutăţesc starea de sănătate a unei persoane.
Strugurii roşii – Sunt bogaţi într-un antioxidant numit resveratrol.
Alte alimente benefice sunt ciuperci, cereale, fulgi de ovăz, orez, fructe şi legume, dar şi produse de soia.
În plus, există câteva plante importante care pot fi consumate de către persoanele care suferă de pancreatită: radacina de ghimbir, ginseng asiatic, radacina de lemn dulce, coaja de scorţişoara etc.
Concluzia este că dieta ar trebui sa aibă un conţinut scăzut de grăsimi, totalul acestora nu trebuie să depaşească mai mult de 40 grame. Se vor mânca porţii mici şi dese de alimente pentru a nu se agrava simptomele.
Se vor evita cofeina, tutunul, alimentele condimentate, ouăle, untul, brânza, alimentele prăjite, mezelurile, pizza, berea şi alte alimente care provoacă flatulenţă sau inflamaţii ale pancreasului.
Este important de ştiut că persoanele care suferă de pancreatită pot dezvolta deficienţe de seleniu, magneziu, vitamina C, vitamina A şi E. Este importanta includerea vitaminei B12 în dietă.