Un specialist în oncologie susţine că nu cumpără lapte din comerţ, deoarece are hormoni de creştere şi favorizează apariţia cancerului
Ai fi surprinsă cât de multe pesticide şi hormoni se regăsesc în anumite alimente pe care le considerăm sănătoase. Celebrul Dr. Oz a adunat părerile mai multor medici în legătură cu alimentele pe care ei nu le-ar consuma niciodată şi din ce motive stau departe de ele.
Iată ce evită medicii să mănânce:
1. Medicul oncolog Marleen Meyers evită laptele pasteurizat din comerţ. Motivul: creşte riscul de cancer la sân.
Specialistul susţine că din anul 1980 fermierii au început să injecteze vacile cu hormoni de creştere pentru a le grăbi dezvoltarea şi pentru a mări cantitatea de lapte. Chiar dacă aceşti hormoni de creştere se pare că sunt inactivi în corpul uman tot generează schimbări care pot favoriza dezvoltarea unor tumori, în special la sân, prostată şi colon.
Ca soluţie alternativă Dr. Oz propune consumul laptelui de ţară sau ecologic. O altă variantă ar fi aceea de a consuma lapte vegetal de soia, migdale, orez, ovăz, cocos, susan, cânepă pe care le poţi prepara foarte uşor acasă. Mixează-le cu apă în cantitate dublă sau triplă pentru a obţine un lapte cremos pe care apoi îl strecori.
2. Medicul pediatru Alan Greene evită cartofii care nu sunt ecologici. Motivul: conţin foarte multe pesticide.
Potrivit specialistului, cartofii obişnuiţi conţin foarte multe pesticide care dublează riscul de ADHD la copii (o tulburare comportamentală ce se manifestă prin imposibilitatea acestora de a se concentra asupra unui anumit subiect sau unei anumite acțiuni). Un studiu recent realizat de specialişti de la Harvard arată că până şi un nivel scăzut de pesticide poate să măreasca riscul de ADHD.
Sfatul specialistului este de a alege cartofi cultivaţi organic şi care nu au fost stropiţi. De asemenea, cartofii prăjiţi şi piureul de cartofi nu trebuie să se regăsească în meniul unui copil decât ocazional, susţine expertul.
3. Medicul ginecolog Jennifer Landa evită conservele din comerţ. Motivul: conţin bisfenol A (BPA), o substanţă chimică folosită de producători pentru a preveni ruginirea metalului.
Studiile efectuate în laborator pe animale arată clar faptul că bisfenolul A interferează cu hormonii din corp, afectând sistemul reproducător şi crescând riscul de cancer, avertizează specialistul. De asemenea, o concentraţie ridicată de bisfenol A prezentă în urină a fost asociată cu un risc crescut de boli cardiovasculare şi diabet.
Specialistul vorbeşte despre un studiu în care voluntarii au consumat câte o porţie de supă la cutie pe zi timp de cinci zile şi au constatat o creştere excesivă a concentraţiei de BPA în urină.
Ca soluţie alternativă specialistul propune consumul alimentelor în stare proaspătă, congelate sau păstrate în recipient de sticlă sau carton. De asemenea, este bine să nu încălzeşti la microunde sau să torni lichid fierbinte în recipiente din plastic. Acest lucru favorizează transferul bisfenolului A din plastic în alimente. În loc să alegi recipientele din policarbonat sau PVC este recomandat să optezi pentru recipientele din polietilenă sau polipropilenă.