Cât timp păstrezi salatele cu maioneză după sărbători

După mesele copioase, pline cu bucate de după sărbători, te ciocneşti de aceeaşi problemă: cum, unde şi cât timp pot păstra alimentele rămase?

separator

Cum aranjezi alimentele în frigider?

Cu siguranţă, cel mai bun prieten al bucatelor tale după sărbători este frigiderul, locul unde adăposteşti toate alimentele care rămân neconsumate.

O primă regulă de păstrare, extrem de importantă, ar fi separarea, acoperirea sau împachetarea alimentelor.

Nu uita că raftul de sub congelator este cel mai rece şi acolo trebuie să aşezi bucatele din carne. Pe rafturile de mijloc trebuie să plasezi bucatele din peşte, salatele şi deserturile. Legumele şi fructele se păstrează în sertarele destinate acestora, iar brânzeturile, ouăle şi sticlele cu băutură se păstrează pe rafturile de jos, mai puţin reci sau la uşa frigiderului. Atât fructele, cât şi legumele, nu trebuie împachetate, pentru că aerul nu va putea circula şi acestea se vor altera. Bucatele fierbinţi se lasă pentru început să se răcească, apoi se acoperă şi se aşează în frigider.

Cum păstrezi alimentele după sărbători

Atunci când alimentele sunt păstrate prea mult timp în frigider, pot duce la intoxicaţii alimentare.

Cât timp păstrezi bucatele?

Dacă îţi rămân bucate gătite cu carne sau peşte, le poţi ţine la frigider 2-3 zile. Salatele cu maioneză pot fi depozitate pentru o zi, maxim două. Dacă le consumi după o perioadă mai lungă de timp, te poţi trezi cu o intoxicaţie gravă.

Brânzeturile pot fi păstrate până la 5 zile. Dulciurile le poţi păstra mai mult timp, dacă nu sunt cu cremă din smântână sau alte produse care se alterează rapid.

Ai grijă de sănătatea ta!

Text: Sorina Ţurcanu

Sirop cu aromă în loc de miere. ANSA inițiază controale

În cadrul controalelor oficiale precum și urmare a multiplelor petiții, parvenite de la persoane  fizice și juridice, se constată că pe piață se plasează în continuare „Sirop invertit cu aromă de miere” denumit în mod greșit ,,MIERE ARTIFICIALĂ”, informează unica.md ccu referire la un comunicat al Agenției Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA).

În scopul protecției drepturilor și intereselor consumatorilor, precum și a eliminării concurenței neloiale producătorilor de miere naturală, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) informează cu privire la cerințele de etichetare și introducere pe piață a „Siropului invertit cu aromă de miere”.

În conformitate cu articolul 3 din Legea apiculturii  nr.70 din 30.03.2006:

„MIEREA” este un produs natural al albinelor melifere, a cărui denumire nu poate fi utilizată în denumirea oricăror alte produse obținute pe cale artificială.

Totodată, conform articolului 6 alin. (1) din Legea nr.279/2017 privind informarea consumatorului cu privire la produsele alimentare:

Informațiile referitoare la produsele alimentare nu trebuie să inducă în eroare în ceea ce privește caracteristicile produsului alimentar şi anume:

– referitor la natura, identitatea, proprietățile, compoziția…;

– să sugereze, prin intermediul prezentării, în descrieri sau imagini, prezența unui anumit produs alimentar sau a unui anumit ingredient, în timp ce, în realitate, o componentă prezentă în mod natural sau un ingredient utilizat în mod normal în respectivul produs alimentar a fost înlocuit cu o altă componentă sau cu un alt ingredient.

Respectiv, se atestă faptul utilizării siropului invertit, în calitate de ingredient, la fabricarea diferitor produse de cofetărie și patiserie, precum torturile și ruladele, produsele fiind comercializate sub denumirea de: Медовик”,  „Медовый” etc. (denumirea produsului provine de la cuvântul Мед – miere în limba rusă). În mod greșit ,denumirea produsului îi sugerează consumatorului că la fabricarea produsului s-a utilizat mierea naturală, dar, în realitate, aceasta a fost înlocuită cu Sirop invertit cu aromă de miere.

Drept urmare,  utilizarea în denumirea produselor a cuvintelor ,,Miere artificială” este incorectă și interzisă, precum și în denumirea produselor fabricate din acestea, care i se asociază consumatorului cu utilizarea mierii naturale în calitate de ingredient.

Menționăm că: Responsabilitatea privind informarea consumatorului îi aparține exclusiv operatorului din domeniul alimentar!

În acest context solicitam tuturor operatorilor din domeniul alimentar:

  • care etichetează siropul invertit și comercializează sub denumirea de ,,Miere artificială” să întreprindă toate măsurile pentru modificarea etichetei în conformitate cu cadrul legal, astfel încât să nu inducă în eroare consumatorul.
  • care produc produse de patiserie să se abțină de la utilizarea denumirilor de  Медовик”,  „Медовый”,  dacă în calitate de ingredint nu este utilizată mierea naturală.

Inspectorii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, în cadrul controalelor oficiale, vor acorda o atenție sporită respectării Legii nr.279/2017 privind informarea consumatorului cu privire la produsele alimentare, iar operatorii din domeniul alimentar care nu se vor conforma legislației alimentare în vigoare, riscă amenzi în suma până la 25.000 lei.

Cum putem păcăli foamea cu un singur aliment

Carmen Brumă a dezvăluit în mediul online care este alimentul care oferă cea mai mare sațietate. Nutriționista a testat pe pielea ei acest aliment și spune că ei îi ține de foame până după prânz, scrie unica.ro.

Carmen Brumă este mereu activă în mediul online, pe rețelele de socializare, unde vine adesea cu sfaturi prețioase legate de sănătate și nutriție. De data aceasta, partenera de viață a lui Mircea Badea a vorbit despre un aliment care, mâncat dimineața, ne oferă o senzație de sațietate pentru un timp îndelungat. Carmen Brumă spune că ea personal mănâncă acest produs dimineața și îi ține de foame până după prânz.

„Studiul randomizat controlat, făcut de mine! De mine, pe mine. Acest studiu a constatat că dintre toate alimentele pe care poți să le mănânci dimineața, oul fiert îți dă cea mai mare senzație de sațietate. Chestia aceasta este și demonstrată, dar eu vă spun strict din experiența mea. Oul are un indice de sațietate foarte mare, dar din experiența mea nimic nu te satură cum o face oul fiert. Mănânci unul, două sau trei ouă dimineața și, clar, nu îți mai este foame până după prânz încolo, în cazul meu. Dacă mai pun și niște fibre, legume și o felie de pâine, parfum”, a spus Carmen Brumă într-o sesiune de InstaStories.

Cu o altă ocazie, tot pe Instagram, Carmen Brumă le-a spus internauților ce mănâncă într-o zi aglomerată, în care are multe filmări. În primul rând, nutriționista își începe ziua cu 15-20 de minute de mișcare. Apoi uremază un mic dejun rapid, dar sățios și nutritiv.

„Ce mănânc într-o zi de filmare? Îmi încep aproape întotdeauna ziua cu 15-20 de minute de mișcare. Apoi, prima masă este compusă dintr-un ou fiert, o roșie, cafea cu două cupe de colagen. Nu îmi place să mănânc foarte mult înainte de filmare” – a explicat Carmen Brumă într-un clip postat pe Instagram. Cea mai consistentă masă a zilei este cea de prânz, iar aceasta este compusă din carbohidrați și legume. Bineînțeles, ea nu uită pe parcursul zilei de hidratare.

„Masa a doua este compusă din friptură de porc, fasole verde, cartofi la cuptor, plus două salate. Hidratarea e foarte importantă pentru mine, pentru că mă ajută să am o stare de sațietate și să controlez mai bine poftele. Beau aproximativ doi litri de apă și o cafea” – a adăugat nutriționista. Ultima masă a zilei, cina, este la fel de lejeră și tot la fel de bogată în nutrienți ca micul dejun „Masa a treia este compusă din 250 de grame de iaurt grecesc, 2 cupe de colagen, 1 cupă pudră proteică – afine, semințe, amestec de tărâțe” – a încheiat Carmen Brumă.

Pe lângă faptul că este gustos şi zemos, pepenele roșu are multe beneficii

Pe lângă faptul că este gustos şi zemos, pepenele roșu este o sursă excelentă de hidratare, în special, pe timp de vară. Iar o cură de câteva zile cu acest minunat fruct te scapă de multe probleme ale tractului urinar.

Pepenele roșu “curăţă” rinichii

Compus în proporţie din 90% apă, pepenele verde este un excelent remediu natural împotriva multor probleme de sănătate şi un izvor de hidratare perfect.

Graţie efectului diuretic pe care îl are, acesta elimină toxinele din organism, curăţă ficatul şi intestinul subţire, stimulează digestia şi combate colesterolul. Dacă suferi de afecţiuni ale tractului urinar, cu unele excepţii (vezi contraindicaţiile mai jos), nu rata cura cu pepene verde. Trebuie doar să consumi cel puţin zece zile pe lună în perioada de vară – toamnă acest fruct. Cea mai cunoscută reţetă în acest caz este: fă timp de o săptămână în fiecare seară (în jurul orei 20.00) baie cu apă caldă, se relaxează muşchii şi se dilată căile urinare, după care consumă pepene verde.

Atenţie, însă, cura cu pepene verde este contraindicată persoanelor care suferă de: pietre la rinichi, insuficienţă renală, pielonefrită, diabet zaharat, boli ale pancreasului, gastrită cronică, ulcer gastric, colită.

În plus, are o valoare nutritivă foarte importantă, conţine vitamine, fibre, calciu, acid folic, magneziu şi potasiu, acizi organici şi enzime. Iar vitaminele A, C şi B6 prezente în pepenele verde au o importanţă deosebită pentru sănătatea ochilor, întărirea sistemului imunitar şi combaterea anxietăţii. Deoarece conţine mai mult licopen decât oricare alt fruct sau legumă este un antioxidant eficient în prevenirea cancerului de prostată, uterin şi esofagian.

Slăbeşte sănătos cu pepene verde

Şi dacă tot faci o cură cu pepene verde, află că vei rezolva problema constipaţiei (consumă dimineaţa 1-2 felii de pepene roşu şi nu mânca nimic timp de câteva ore). Acest fapt ajută şi la purificarea organismului, astfel vei scăpa de kilograme în plus. Iar pe lângă o siluetă perfectă vei observa îmbunătăţiri ale aspectului pielii tale. Pentru că luptă cu celulita, face tenul mai frumos şi mai strălucitor, datorită dezintoxicării organismului, or, se ştie că problemele pielii încep din interior.

Important -pepenele verde se consumă proaspăt, nu ţinut la frigider şi nu se face suc din el, pentru că se oxidează foarte repede. Nu arunca coaja deoarece partea albă a fructului conţine clorofilă, enzime, acizi organici cu rol de acţiune antibacteriană şi antifungică.

Găseşte « frumuseţea » în pepenele verde :

  1. Cubuleţe de gheaţă din pepene verde. Îngheaţă sucul de pepene verde în congelator. Ia un cubuleţ pregătit de gheaţă şi masează pielea feţei. Lasă sucul pe faţă timp de 15-20 de minute, apoi clăteşte faţa cu apă rece şi aplică o cremă hrănitoare. Această mască îţi va tonifia şi împrospăta perfect faţa.
  2. Loţiunea din pepene verde combinat cu suc de piersici, preparată în condiţii casnice este benefică pentru orice tip de ten.
  3. Loţiunea din suc de pepene verde şi castravete este indicată în cazul arsurilor şi cuperozei, iar dacă adaugi în această loţiune alcool vei obţine un compus excelent împotriva acneei purulente.
  4. Loţiune hidratantă – la 400 ml suc de pepene verde adaugă o lingură de miere şi o linguriţă de sare de bucătărie. Amestecă până la dizolvare, apoi stoarce compoziţia şi adaugă 200 ml de alcool. Cu loţiunea obţinută şterge faţa în prealabil curăţată şi lăsă-o timp de 1- 2 ore să acţioneze. Ea se păstrează în frigider mult timp (până la un an de zile).
  5. Mască din pepene verde cu argilă curăţă şi hrăneşte tenul. Aplică pe faţă un amestec obţinut dintr-un pahar de suc de pepene verde cu o lingură de argilă şi lasă-l timp de 15 minute să-şi facă efectul, apoi îndepărtează-l cu apă călduţă.

Să avem sănătate!!!

Igiena intimă în timpul menstruaţiei
Articolul anterior
Ţi-e frig întruna? Iată explicaţiile şi recomandările medicilor
Articolul următor