Ce conţine cu adevărat pateul de ficat din conserve?

Trăim vremuri în care toată lumea discută despre adevăratul conţinut al produselor alimentare pe care le cumpărăm din magazine. De la scandalul cărnii de cal, la antibioticele din pui sau E-urile toxice ascunse, toţi vrem să mâncăm mai sănătos. Iată ce conţine cu adevărat pateul de ficat din conserve. Ştii ce cumperi?

separator
pathe_af8c5fefe9

Cum se făcea pateul de ficat pe vremuri
Cum sugerează şi numele, să faci un pate de ficat nu sună foarte complicat şi ar trebui, măcar în teorie, ca produsul final să aibă ca ingredient principal ficatul.

Ce conţin pateurile de ficat din comerţ în ziua de azi
Prima surpriză pe care am avut-o când am citit etichetele pateurilor de ficat din comerţ a fost conţinutul foarte scăzut de… ficat. Majoritatea mărcilor cunoscute sau mai puţin cunoscute au un procent de 15-25% ficat de porc într-o conservă de pate de ficat.
Urmează slănină, şorici, făină albă de grâu (!!!), proteină vegetală din soia, amidon din porumb, apă, sare iodată(după gust, pentru că nu scrie nicăieri ce procent de sare a fost folosit în cei 85% rămaşi după ingredientul principal), zahăr, carmin (colorant), gluten (agent alergen) şi nitrit de sodiu, pe post de agent conservant. Despre nitritul de sodiu (E 250) şi potenţialul său cancerigen s-a discutat mult în ultima vreme, deci putem considera că este bine să fie evitat.

pateu-de-ficat

Dacă avem ghinion, unele conserve de pateu de ficat conţin puţin ficat, E-uri pentru colorare din belşug, potenţator de gust şi chiar mai multe tipuri de substanţe cnservante deodată. Nu de alta, dar la doar 15% ficat într-o conservă, restul cutiei trebuie umplut cu ceva cât mai ieftin şi chimic, nu?

Picture 020aSubstanţe greu de pronunţat din pateul tău
Iată o listă de substanţe prezente pe etichetele pateurilor de ficat din comerţ: polifosfaţi, condimente, extract de condimente, muştar, sirop de glucoză, emulgatori- esterii glicerolici ai acidului citric, lactilat de sodiu, agenţi de îngroşare: gumă guar, gumă xantan, antioxidant- acid citric, ascorbat de sodiu, potenţiator de aromă: monoglutamat de sodiu, vitamine, agent de gelifiere- caragenan, agent de reglare a acidităţii: acid malic.
Dacă vorbim de specialităţi cum ar fi pateul din ficat de gâscă,raţă sau vânat, nu vă agitaţi, conţine doar 5% ficat de gâscă, deci ar putea lejer să se menţioneze alături de agenţii alergeni: „Atenţie, poate conţine urme (fine) de ficat de gâscă, raţă, mistreţ, etc”.

Sursa

Boris Gâlcă a plâns la emisiunea Andreei Marin
Articolul anterior
Andreea Marin, alături de logodnic, la Chișinău
Articolul următor
Alte articole interesante