Un regim alcalin modifică pH-ul organismului, inclusiv al urinei, făcându-l mai alcalin. Or, doar la un pH alcalin, majoritatea antibioticelor de sinteză au eficienţa maximă, la fel ca şi multe dintre plantele medicinale antiinfecţioase.
Conform medicului Robert Young, care a descoperit acest regim, la un pH alcalin, imunitatea organismului nostru creşte considerabil, acesta putându-se vindeca în mare măsură singur, fără un alt ajutor din exterior. Pentru menţinerea unui pH echilibrat în sânge şi ţesuturi, alimentaţia trebuie să cuprindă 60-70% produse bazice (dintre care ar trebui să fie cam 70% în stare crudă) şi nu mai mult de 20-30% alimente acidifiante.
Alimentele bazice
Sunt majoritatea legumelor, mai ales cele verzi şi cu frunze. Se recomandă în mod special salata verde, zarzavaturile verzi (pătrunjel, mărar, leuştean, ţelină, asmăţui), castravetele, varza, varza creaţă, broccoli, spanacul, ţelina, sfecla, prazul, ceapa şi usturoiul verde, hreanul, dovleceii, roşiile, avocado, conopida, lămâile şi lămâile verzi.
Alimente tolerate
În afară de alimentele bazice, vor putea fi consumate, în cantităţi mai mici, şi aşa-numitele alimente tolerate, cum ar fi: peştele, tofu, hrişca, legumele şi cerealele germinate, uleiurile extravirgine, nuca de cocos, floarea-soarelui, grapefruitul, usturoiul, ceapa, ghimbirul, mazărea, dovleacul, cele mai multe dintre nuci şi seminţe, laptele de nuci şi seminţe, laptele de nucă de cocos, rădăcini de legume.
Alimentele acide
În schimb, alimentele acide, care produc un pH acid în organism, vor fi excluse pe timpul regimului alcalin. Acestea sunt: carnea, oţetul, zahărul, mierea, cerealele, drojdia de bere, fructele dulci, produsele fermentate, alunele, produsele lactate, ciupercile, ouăle, făina albă, acidul citric (lămâile proaspete sunt bune!), fructele uscate, roşcovele, cacao, ceaiul (verde sau negru), cafeaua, îndulcitorii, pâinea (poate fi consumată puţină şi doar dacă este făcută fără drojdie şi nedospită), ovăzul, secara, cartofii care au stat în depozit, alcoolul, alimentele preparate la cuptorul cu microunde sau îndelung preparate termic.