Ai ştiut sau nu, dar fructele trebuie consumate separat de alte alimente, la cel puţin o oră şi jumătate după masă sau cu treizeci de minute înainte de masă. De ce este recomandat să respecţi această regulă?
Fructele sunt bogate în fibre, minerale şi vitamine şi este foarte important momentul când le consumăm.
Ţara care mănâncă cele mai puţine legume şi fructe. Imagini care spun totul
Fructele se consumă separat, ca o gustare izolată.
“Nu trebuie să considerăm fructele un desert. Nu le mâncăm imediat după masă”, explică medicul nutriţionist Oana Braga. Le consumăm cu 30 de minute înainte de mese sau la trei ore după mese”.
,,Este bine să procedăm în acest fel, deoarece există câteva soiuri care fermentează atunci când sunt coapte. La fel se întâmplă dacă le punem într-un mediu cald şi acid, aşa cum este cel din stomac”, a precizat specialista.
Când fructele îngraşă?!
“Fructele au nevoie de 30 de minute să tranziteze stomacul, în timp ce o friptură, bogată în proteine concentrate necesită 2-3 ore. De aceea, este corect să mâncăm fructele înainte de masă cu 30 de minute sau cel puţin 2-3 ore după masă pentru a nu influenţa digestia altor alimente’’.
Există şi o excepţie de la această regulă, combinaţia dintre fructele care nu fermentează imediat, precum mărul, nuca de cocos şi bananele, şi alimente bogate în hidraţi de carbon, precum meiul, ovăzul, etc.
,,O tartină din pâine de secară cu o banană sau câteva felii de mere în budincă sau plăcintă făcută din cereale integrale, şi nu albă, n-au cum să dăuneze”, spune nutriţionista. Nu toate fructele sunt la fel. Unele dintre ele sunt acide, cum ar fi grapefruitul, clementinele, fructul kiwi, lămâia, merişorul, mandarina, rodia,căpşunile, portocalele.
Greşeli dietetice care îţi provoacă balonarea
Altele sunt mai puţin acide -merele, piersicii, cireşele, strugurii, caisele, nectarinele, prunele, perele, fructele de pădure. Există şi categoria fructelor dulci – mango, banane, papaya, curmale, fructe confiate, smochine proaspete, strugurii dulci.
“Combinaţiile recomandate sunt următoarele: fructele acide cu cele mai puţin acide, fructele dulci cu cele mai puţin acide. Nu se recomandă combinarea fructelor dulci cu cele acide. Pepenele formează o categorie aparte datorită conţinutului crescut în apă. De aceea, se recomandă consumul separat al pepenelui, datorită unui proces accelerat de digestie şi absorbţie”, afirmă medicul nutriţionist.
Dacă sunt consumate după ce iei masa, fructele fermentează intens, iar acest lucru poate să conducă la formare excesivă de gaze în lumenul intestinal şi senzaţie de distensie ori balonare la nivelul abdomenului.