Cele mai bogate alimente în fibre, esenţiale pentru sănătate şi menținerea greutății

Alimentele care conţin fibre sunt esenţiale atât în alimentaţia copilaşilor, cât şi a adulţilor. Exista o multitudine de alimente comestibile cu un conţinut ridicat de fibre, ce te pot asigura cu acel necesar zilnic de 20-30 de grame.

separator

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este alimente-bogate-in-fibre.jpg

Fibrele dietetice din alimente, fie ele solubile sau insolubile, posedă o serie de beneficii pentru sănătate:

  • Ameliorează digestia, îmbunătăţesc funcţia tractului gastrointestinal;
  • Înlătură constipaţia şi previn hemoroizii, fiind ca şi o ,,curăţătorie’’ pentru intestin;
  • Îmbunătaţesc tenul, combat îmbătrânirea precoce a organismului, excesul ponderal şi obezitatea;
  • Ameliorează digestia şi buna funcţionare a intestinelor la copilasi;
  • Servesc ca hrană pentru bacteriile ,,prietenoase’’ din intestin, contribuind şi la multiplicarea acestora;
  • Alimentele bogate în fibre sunt alimente de frunte în dietele de slăbire. Păstrează pe timp îndelungat senzaţia de saţietate. Nu există dietă de slăbire sănătoasă, fara adiţie de alimente cu conţinut înalt de fibre!
  • Fibrele leagă colesterolul în intestin şi îl elimină din organism, micşorând, astfel, nivelul de colesterol ,,rău’’ în sânge;
  • Ele scad riscul formării plăcilor de grăsime pe pereţii arterelor, prevenind boli de inimă, accidente vasculare cerebrale, hipertensiune arterială, diabet zaharat tip 2, sindrom metabolic etc;
  • Fibrele dietetice previn cancerul de colon;
  • Fibrele formează în intestin o masă gelatinoasă, ce întârzie şi împiedică absorbţia de zahăr, fiind  incluse activ în dieta celor cu diabet zaharat;
  • Ele hidratează organismul, pentru că, în acelaşi timp, consumul lor creşte şi necesitatea de apă.

Include în alimentaţie alimentele bogate în fibre, care convin stării tale de sănătate:

  • fie că vrei să le introduci în dieta copilului,
  • fie că vrei să te menţii în formă, să păstrezi greutatea sau să slabeşti, să remodelezi corpul şi atunci, le alegi pe acele care nu te încarcă cu calorii în plus,
  • fie că vrei să creezi un obicei sănătos în alimentaţie,
  • fie că ai nevoie să consumi acele alimente cu fibre care îţi sunt binevenite, având efect carminativ, sau nu-ţi produc flatulenţă în exces,
  • fie că le alegi pe cele care te asigură concomitent şi cu acizi graşi esenţiali Omega 3, Omega 6 etc.
  • fie că vrei să le mănânci pe acele care îţi plac.  Decizia îţi aparţine!

Îţi prezentăm, mai jos, tabelul cu alimentele ce conţin fibre (aranjate în ordine descrescătoare a cantităţii lor, exprimate în grame la 100 g produs).

Concluziile îţi aparţin, fie că este vorba de tărâţe sau cereale integrale de orz, ovăs, orez brun, negru, secară, mei; ierburi uscate şi condimente; ciocolată neagră; seminţe de floarea soarelui, in, susan sau chia; nuci, alune,migdale; fasole, linte, mazăre, dovlecei, varză, morcovi, broccoli; pere, mere, avocado, kiwi, portocale, curmale,prune uscate, zmeură, merişor, afine, mure sau banane!

Tărâţe de porumb, brută 79,00
Tărâţe de grâu, brută 42,80
Specii uscate de rozmarin, oregano, cimbru, busuioc 42,60
Alge marine uscate 36,00
Chia seminţe 34,00
Pudră de cacao 34,00
Pătrunjel uscat 32,70
Mentă uscată 29,80
Ardei iute uscat 28,70
Seminţe de in 27,30
Specie de piper roşu, cayenne 27,20
Frunze de dafin 26,30
Piper negru 25,30
Specie turmeric 22,70
Tărâţe de orez, brută 21,00
Soia, seminţe prăjite 17.70
Năut, seminţe mature, crude 17.40
Orz decojit 17,30
Susan, seminţe 16,90
Cocos, miez 16,30
Orz procesat 15,60
Fasole neagră 15,50
Tărâţe de ovăs, crudă 15,40
Fasole roşie , fasole albă 15,20
Popcorn alb 15,10
Secară 15,10
Rozmarin proaspăt 14,00
Grâu alb, moale 12 70
Nuci, migdale 12 50
Susan, seminţe 11,80
Seminţe de floarea-soarelui 11,50
Frunze de viţa de vie, crude 11,00
Alune de pădure 11,00
Migdale 10,90
Ciocolată, neagră, 70-85% cacao 10,90
Alac crud 10 70
Coajă de lămâie 10,60
Coajă de portocală 10,60
Ovăz 10,60
Fistic 10,30
Smochine uscate  9,80
Alune spaniole  9,50
Soia, seminţe crude  9,30
Mei  8,50
Macaroane din grâu integral, crude  8,30
Ciocolată, neagră, 60-69% cacao  8,00
Linte fiartă  7,90
Afine, uscate  7,50
Pere, uscate  7,30
Caise, uscate  7,30
Prune, uscate  7,10
Pâine de grâu integrală  7,00
Soc, boabe crude  7,00
Ciocolată, neagră, 45- 59% cacao  7,00
Fulgi de cereale 7,00-15,00
Nuci  7,00
Avocado  6,80
Coacăze uscate  6,80
Stafide uscate  6,80
Kumquat, crud  6,50
Zmeură, proaspată  6,50
Pâine din secară  6,00
Seminţe de dovleac  4,00
Pere, uscate  6,40
Fasole alba, fiartă  6,40
Afine, uscate  5,70
Guave  5,40
Anghinare, crude  5,40
Mure proaspete  5,30
Frunze de cartof dulce, crude  5,30
Mazăre fiartă  5,00
Cuşcuş  5,00
Pâine cu tărâţe de ovăz  5,00
Rădăcină de lotus, crudă  4,90
Păstârnac, crud  4,90
Cafea  4 80
Faină de orez brun  4 60
Macaroane din grâu integral, fierte  4,50
Portocale cu coajă  4,50
Coacăze roşii  4,30
Agrișe  4,30
Pastă de tomate  4,10
Pâine de grâu  4,00
Rodii  4,00
Stafide  4,00
Alac fiert  3,90
Varză de Bruxelles  3,80
Spanac fiert  3,70
Curmale japoneze  3,60
Pere, proaspete  3,60
Păstârnac fiert  3,60
Banane  3.50
Păpădie, verdeaţă  3,50
Orez brun  3 50
Măsline, conservate  3,30
Prune, piure  3,30
Broccoli, fiert  3,30
Brusture rădăcină, crudă  3,30
Pătrunjel proaspăt  3,30
Nap turcesc crud  3,20
Andive  3,10
Chimen dulce, crud  3,10
Kiwi  3,00
Vinete, crude  3,00
Macaroane din grâu procesat  3,00
Morcov, fiert  3,00
Bostan, fiert  2,90
Porumb fiert, galben  3,00
Lămâie, fără coajă  2,80
Mere nedecojite  2,80
Sfeclă roşie, crudă  2,80
Morcov, crud  2,80
Frunze de coriandru, proaspete  2,80
Orez alb  2,80
Macaroane din grâu integral, fierte  2,80
Nectar de caise  2,70
Frunze de dovleac, fierte  2,70
Ciuperci, crude  2,70
Broccoli, crud  2,60
Tărâţe de ovăs fiartă  2,60
Varză, crudă  2,50
Vinete fierte  2,50
Afine, proaspete  2,40
Portocale  2,40
Nectar de cireşe  2,30
Spanac crud  2,20
Cireşe, proaspete  2,10
Varză roşie  2,10
Usturoi crud  2,10
Ardei gras verde, crud  2,10
Caise proaspete  2,00
Capşuni  2,00
Faină de porumb, galbenă  2,00
Cartof fiert  2,00
Macaroane din grâu procesat, fierte  1,80
Nectarine  1,70
Grapfruit, mango  1,60
Nectar de pere  1,60
Ţelină, proaspătă  1,60
Ridichi  1,60
Piersici  1,50
Ananas  1,40
Prune, proaspete  1,40
Orez alb  1,30

Delicii de post pe care pe poți savura fără grija cântarului

Aceste rețete rapide sunt perfecte pentru zilele de post sau pentru cei care vor să se bucure de o gustare sănătoasă și ușor de preparat. Budinca de chia se prepară la rece și are un gust incredibil de bun. În plus, semințele de chiar te vor ajuta să ai o digestie rapidă, scrie evz.ro

Budincă de chia cu lapte de migdale și fructe

Acest desert este ideal pentru persoanele care țin dietă. 

Ingredientele necesare pentru această rețetă:

  • 3 linguri de semințe de chia
  • 200 ml lapte de migdale (sau orice alt lapte vegetal)
  •  1 lingură de miere sau sirop de agave
  • fructe proaspete (banane, fructe de pădure, kiwi)

Pentru a prepara budinca de chia, începe prin a amesteca semințele de chia cu laptele de migdale și mierea (sau siropul de agave). Lasă compoziția să stea câteva minute, amestecând din când în când, până când semințele de chia absorb lichidul. După ce ai obținut textura dorită, adaugă fructele tăiate și servește imediat.

Banana înghețată cu ciocolată și nuci

Ingredientele necesare pentru această rețetă:

  • 2 banane coapte
  • 50 g ciocolată neagră (de post)
  •  1 lingură de nuci tocate/bomboane 

Pentru a prepara acest desert simplu, taie bananele în felii groase și așază-le pe o farfurie plată. Topește ciocolata la bain-marie și toarnă compoziția lichidă obținută peste feliile de banană. Presară nucile tocate deasupra și pune desertul la congelator pentru 10-15 minute.

Desert cu avocado, cacao și sirop de agave

Deși majoritatea persoanelor folosesc avocado în salate sau preparate sărate, acesta poate sta la baza unui desert fabulos.

Ingredientele necesare:

  •  1 avocado
  •  2 linguri de cacao pudră
  • 1 lingură de sirop de agave
  • 1/2 linguriță de esență de vanilie (opțional)

Scoate miezul de avocado și pune-l într-un blender. Adaugă cacao, siropul de agave și esența de vanilie, apoi amestecă bine până obții o pastă fină și cremoasă. Pune mousse-ul în pahare și lasă-l la frigider pentru 10-15 minute înainte de servire. Poți decora cu fructe proaspete sau fulgi de cocos pentru un plus de savoare.

Probiotice și prebiotice. Ce diferențe există între ele!

Poate că ai citit tot mai des în ultima vreme că alimentația sănătoasă trebuie să conțină probiotice și prebiotice. Se folosește tot mai mult termenul de prebiotice. Află ce înseamnă și ce diferențe există între cei doi termeni, scrie libertatea.ro

Cu termenul de probiotice ne-am obișnuit de câțiva ani și știm deja că sunt bacterii care au un rol important în digestia și absorbția elementelor nutritive esențiale, a vitaminelor și sărurilor minerale. Dar medicii recomandă să avem un regim alimentar sănătos, care să includă zilnic probiotice și prebiotice. Iată ce reprezintă fiecare și ce alimente sunt indicate pentru a avea un aport optim de probiotice și prebiotice.

Ce sunt probioticeleProbioticele sunt bacterii vii care se găsesc în anumite alimente sau suplimente și care pot să aducă numeroase beneficii pentru sănătate. Probioticele ajută la menținerea unui echilibru sănătos între bacteriile benefice și cele dăunătoare din intestine.

Spre exemplu, unul din rolurile lor majore este acela de a ajuta digestia și de a preveni problemele gastrointestinale, cum ar fi constipația sau diareea.

În plus, probioticele pot stimula sistemul imunitar și pot contribui la prevenirea infecțiilor respiratorii sau digestive. De asemenea, în cazul femeilor, ele mențin un echilibru sănătos al florei vaginale, reducând riscul de infecții cum ar fi vaginoza bacteriană.

Probioticele pot avea și efect antiinflamator, contribuind la reducerea inflamației în organism, ceea ce poate fi util în afecțiuni inflamatorii cronice, cum ar fi boala inflamatorie intestinală sau poliartrita reumatoidă.

Alimente cu rol probiotic

O alimentație bogată în zahăr și grăsimi influențează negativ microbiomul intestinal și ajută bacteriile rele să se dezvolte în exces. Odată ce hrănești în mod regulat bacteriile rele, acestea sunt capabile să se dezvolte rapid și să susțină procesele inflamatorii din organism.

De aceea, este bine să consumi mai des alimente care stimulează bacteriile bune și anume alimente probiotice precum:

  • Varza murată
  • Castraveții murați fie în oțet, fie în saramură
  • Gogoșarii murați
  • Chefir
  • Sana
  • Iaurt
  • Brânza proaspătă
  • Laptele de capră

Ce sunt prebioticele

Prebioticele provin din unele tipuri de carbohidrați (în mare parte din fibre), pe care noi în mod normal nu le digerăm, dar ele ajută tranzitul intestinal și constituie o sursă de energie pentru bacteriile benefice din intestine.

Prebioticele sunt de obicei fibre care se găsesc în verdețuri, fructe și mai ales leguminoase (linte, mazăre, năut, fasole, soia și arahide, adică plante care produc o păstaie care are semințe sau boabe în interior).

Alimente prebiotice

O alimentație sănătoasă include automat probiotice și prebiotice. Dacă obișnuiești să consumi câte un iaurt, câte un chefir sau câteva murături precum și multe preparate din legume, verdețuri, fructe bogate în fibre și boabe, atunci înseamnă că ai un regim alimentar bun cu probiotice și prebiotice. Este adevărat că sursele de probiotice sunt mult mai puține, decât cele de prebiotice, de aceea multe persoane sunt sfătuite să ia suplimente cu probiotice după o gripă, după infecții sau tratamente cu antibiotice.

Alimentele care au un conținut mare de fibre prebiotice sunt:

  • leguminoasele
  • ovăzul
  • bananele
  • merele
  • fructele de pădure
  • anghinarea
  • sparanghelul
  • usturoiul
  • prazul
  • ceapa
  • leușteanul
  • cacaua
  • algele
  • rădăcina de cicoare

Vegetarienii au risc mai scăzut de a dezvolta diabet și unele tipuri de cancer

Persoanele care urmează o dietă vegetariană prezintă un risc mai scăzut de a dezvolta diabet de tip 2 şi chiar anumite tipuri de cancer şi boli gastrointestinale, dar ar putea avea dificultăţi în a-şi acoperi nevoile nutriţionale în ceea ce priveşte omega-3 şi vitamina D, potrivit autorităţilor sanitare franceze.

După ce a analizat studiile ştiinţifice pe această temă, Agenţia Naţională Franceză pentru Sănătate şi Securitate evaluează „beneficiile şi riscurile pentru sănătate asociate dietelor vegetariene” într-un aviz care este însoţit de repere dietetice pentru persoanele care adoptă această dietă, notează News.ro.

Aceste prime orientări dietetice pentru vegetarieni publicate de agenţie ar trebui să le permită acestora „să îşi optimizeze aportul nutriţional ţinând cont de obiceiurile lor alimentare şi limitându-şi expunerea la contaminanţi”.

Vegetarienii, adică persoanele care nu consumă niciun fel de carne animală – carne, peşte, crustacee – se împart în două categorii. Pe de o parte, există „lacto-ovo vegetarieni”, care consumă ouă, produse lactate şi miere, iar pe de altă parte, vegani, care exclud toate alimentele de origine animală.

Vegetarienii, risc mai scăzut de a dezvolta diabet și unele tipuri de cancer. Care sunt, însă, riscurile acestui stil de viață

Conform acestui raport, s-a stabilit că vegetarienii au un risc mai scăzut de a dezvolta diabet de tip 2 decât non-vegetarienii.

De asemenea, conform altor studii, aceştia ar putea avea un risc mai scăzut de a dezvolta anumite tipuri de cancer – de prostată, stomac, sânge – şi anumite boli oftalmologice şi gastrointestinale.

Pe de altă parte, vegetarienii prezintă un risc mai mare de fracturi osoase şi au mai multe dificultăţi în a-şi satisface nevoile de fier, iod, omega-3, vitaminele B12 şi D – deşi acestea din urmă sunt aceleaşi ca pentru populaţia generală – şi, în cazul bărbaţilor vegani, zinc.

Aceste rezultate ar putea alimenta studiile europene în curs privind suplimentele alimentare şi îmbogăţirea alimentelor, precizează agenția franceză.

În ceea ce priveşte prezenţa contaminanţilor în alimente, o „problemă majoră” pentru toate dietele, agenţia „reiterează necesitatea de a reduce expunerea” populaţiei la „substanţele cele mai persistente din mediu, în special metalele”.

În special, se solicită acţiuni privind formularea produselor, care ar fi mai adecvate decât „arbitrajul la nivelul consumatorilor”, care este insuficient pentru „limitarea riscului legat de expunerea la contaminanţi”, cum ar fi lindanul (un insecticid) sau compuşii polibromuraţi (substanţe utilizate ca substanţe ignifuge în mobilier şi electronice).

#SlabesteOnline: începe lupta kilogramelor în plus! Iată cine sunt cele 6 participante care sunt gata să slăbească chiar și 30 de kilograme
Articolul anterior
Peste 80.000 de cetățeni din diasporă s-au înregistrat prealabil pentru a putea vota la alegerile parlamentare din 11 iulie
Articolul următor
Close menu