Unele alimente germinate pot fi periculoase pentru organism, deoarece pot elibera toxine cu efect nociv. Usturoiul încolţit, însă, ca şi grânele ori fasolea încolţită, poate aduce mai multe beneficii sănătăţii, potrivit unei cercetări efectuate recent.
Studiul finanțat de Korea’s Institute of Planning and Evaluation for Technology şi publicat în ACS’ Journal of Agricultural and Food Chemistry, a descoperit că proprietăţile antioxidante ale usturoiului încolțit ar putea fi chiar mai puternice decât cele ale usturoiului proaspăt.
Supa de usturoi, un medicament puternic pentru inimă
Cercetările doctorului Mercola au constatat că un consum regulat de usturoi crud are mai multe beneficii pentru sănătate:
- usturoiul contribuie în timp la normalizarea valorilor tensiunii arteriale și a nivelului de colesterol în sânge;
- reduce riscul bolilor de inimă, cum ar fi infarctul miocardic şi accidentul vascular cerebral;
- reduce riscul de osteoartrită;
- previne cancerul de prostată, creier şi cel pulmonar;
- oferă eficienţă împotriva bacteriilor rezistente la medicamente.
,,Plantele pot fi atacate de bacterii, virusuri și insecte atunci când germinează, ele sintetizând în acest caz substanţe chimice numite fitoalexine, cu scopul de a se apăra. Cele mai multe dintre acestea sunt toxice pentru microorganisme și insecte, dar benefice pentru sănătatea omului’’, spune Jong-Sang Kim, cercetător.
Faptul că grânele şi boabele de fasole încolțite au proprietăți antioxidante mai bune a stimulat cercetătorii să afle dacă acest lucru este valabil inclusiv în cazul usturoiului încolţit.
Astfel, extractul de usturoi germinat timp de 5-6 zile a avut proprietăți antioxidante mai puternice decât usturoiul germinat timp de 1-3 zile. Concluzia cercetătorilor este că procesul de încolţire creşte potenţialul antioxidant al legumelor.
Ei bine, acest lucru nu înseamnă că ar trebui să eviţi consumul regulat de usturoi crud neîncolţit. Potrivit cercetătorilor, este bine să foloseşti usturoiul dacă acesta a germinat şi să nu îl arunci.
Când nu ai voie să mănânci usturoi
Usturoiul este foarte benefic pentru sănătate, deoarece întăreşte sistemul imunitar, protejează împotriva bolilor de inimă, aterosclerozei şi obezităţii, are proprietăți antiinflamatoare și inhibă dezvoltarea a 14 tipuri de celule canceroase. De asemenea, usturoiul conține un compus bogat în sulf, numit alicină, care are capacitatea să distrugă viruși, ciuperci, bacterii, paraziţi şi nu provoacă efecte secundare toxice.