Multe dintre produsele considerate sănătoase şi potrivite pentru slăbit sunt, de fapt, capcane alimentare, printre acestea numărându-se uleiul de măsline, iaurturile cu zero la sută grăsime şi chiar sucul de fructe, avertizează experţii în nutriţie.
O echipă de dieteticieni a întocmit un top al alimentelor care sunt adevărate capcane alimentare pentru cei care vor să piardă din kilograme.
Astfel, potrivit lui Catherine Matthews, nutriţionistă la Tesco, sucul de fructe este „cea mai rapidă cale de a lua în greutate”, fiind nevoie de mai puţin de un minut pentru a bea 150 de calorii, scrie Daily Mail.
Un alt dezavantaj al sucului de fructe este lipsa de fibre, explică Matthews. În timpul consumului de fructe, fibra formează un strat protector care acţionează ca un scut în faţa intestinului, absorbţia zahărului fiind astfel încetinită.
În acelaşi context al băuturilor considerate sănătoase, un studiu recent realizat de Daily Mail a arătat, printre altele, că un singur pahar de suc de grapefruit alb (250 de mililitri) conţine un nivel de zahăr echivalent cu patru gogoşi glazurate.
Nutriţionistul Caroline Matthews a avertizat şi în privinţa uleiului de măsline, care, în ciuda proprietăţilor benefice pentru sănătate, conţine 50 de calorii într-o singură linguriţă.
Mierea este un alt produs periculos pentru diete, având un nivel foarte ridicat de zahăr, iar iaurturile şi biscuiţii cu zero la sută grăsime conţin câteodată mai multe calorii decât variantele cu nivel normal de grăsime. Zahărul este adăugat pentru a compensa aroma care se pierde când grăsimea este redusă.
Alimentele periculoase pentru diete
- Sucul de fructe: Are un nivel mare de calorii (150 într-un pahar de 250 de mililitri) şi nu conţine deloc fibre. Pentru consumul în timpul regimului se poate dilua, dar cel mai recomandat este consumul fructului întreg.
- Uleiul de măsline: Nivelul ridicat de calorii (50 într-o singură linguriţă) nu îl face tocmai potrviti pentru dietă.
- Pâinea neagră nu este mereu bogată în fibre, multe companii folosind vopsea pentru a face pâinea să arate mai sănătoasă. Cea mai bună opţiune este înlocuirea ei cu pâinea integrală.
- Produsele cu zero la sută grăsime conţin adesea foarte mult zahăr pentru compensarea aromei lipsă. Dieteticienii recomandă versiunile originale, dacă valorile nutriţionale arată că au mai puţine calorii.>
- Fructele şi nucile uscate: Deşi sunt o bună sursă de fibre, cele mai multe fructe uscate sunt îmbrăcate în zahăr, iar nucile în sare.