Acest stil de viață îmbunătățește funcțiile rinichilor, plămânilor, pielii și ficatului.
Acidul și nivelul alcalin sunt măsurate pe o scală a pH-ului, astfel că o creștere a acidității determină scăderea pH-ului și instalarea acidozei, în timp ce o creștere a alcalinității face ca nivelul ph-ului să crească și deci, să apară alcaloza.
În general, nivelul pH-ului sanguin trebuie să aibă valori intre 7,35-7,45 – ușor alcalin. Cel mai la îndemână mod de a menține acest nivel constant este printr-o alimentație alcalină. Aceasta ajută pH-ul sângelui să se mențină în limitele normale fără prea mult efort și în acest sens, doctorul imunolog Tania Bejan sfătuiește ca 60-80% din dietă să fie constituită din alimente ce conțin elemente alcaline și 20-40% din alimente ce conțin elemente acide. Aciditatea excesivă duce la îmbolnavirea organelor prin care se excretă acizii: rinichii, plămânii, pielea, ficatul și intestinele.
Ce alimente alcaline și acide recomandă specialistul?
Dieta alcalină:
• Legume (ridichi, dovleac, cartofi noi, salata verde, pătrunjel, usturoi, vinete, conopida, busuioc, coriandru, andive, varza, mazăre,chilli, asparagus etc.)
• Fructe (avocado, lămâie, nuca de cocos proaspătă, grepfrut etc.)
• Cereale și leguminoase (știr, mei, linte, soia, Kamut, orez brun, fasole etc.)
• Semințe (migdale, semințe de in, de susan, de floarea soarelui,cocos etc.)
• Ulei (de in, de avocado, de cocos etc.)
• Germeni (de soia, de ridiche,de broccoli, de Quinoa etc.)
• Verdeața (mlădite de grâu, de orz, ovaz, coada calului etc.)
• Pâine (pâine cu germeni, lipie cu drojdie etc.)
• Ceaiuri (negru, alb, verde)
Dieta acidă:
• Carne (vițel, porc, pește, vânat, midii, cârnați, slănină etc.)
• Lactate (unt,brânză,lapte,zer,frișcă, brânza de soia)
• Ouă
• Îndulcitori (zaharină, zaharoză, sucraloză, miere,sirop de arțar,roscove, sirop de fructoză)
• Băuturi (energizante, cafea, ceai negru, pasteurizate, cacao etc.)
• Sosuri (maioneză, wassabi, muștar, ketchup)
În ceea ce privește alimentația zilnica si alcalinitatea acesteia, doctorul imunolog Tania Bejan explică:
• “Daca doriti sa ramaneti curand insarcinata, orientati-va alimentatia spre una de tip alcalin, bogata in alimente proaspete si sanatoase, in proportie de 80%, deoarece o astfel de dieta poate determina adesea scaderea nivelului de infertilitate” .
• “Marul, portocala, banana – consumate dimineata pe stomacul gol – au efect alcalin, insa consumate seara vor produce senzatia de “arsura la stomac”. Mai mult decat atat, mancate corect, aceste fructe aduc beneficii unice sistemului imunitar, cresc productia de imunoglobuline care protejeaza impotriva virusurilor”
• Evitarea alimentelor procesate precum: paine, paste,cereale, cafea, zahar, produsele in conserva, deoarece contribuie la inducerea starii de hiperaciditate. Astfel, alimentele integrale si neprocesate aduc cele mai multe beneficii pentru mentinerea unui pH echilibrat al sangelui.
• “ Daca sunteti adeptii unei dietei raw, desi nu sunt multe alimente acide incluse in aceasta dieta, va puteti baza pe banane, coacaze, mure, prune, orez brun, dovleac, cacao sau fistic”
Problema alimentatiei si atentia pe care aceasta o necesita are o importanta cu atat mai mare in cazul femeilor insarcinate.