Înghețata încălzește corpul, iar ardeii iuți te răcoresc!

Pe vreme de caniculă primul lucru care îți vine în minte este o înghețată sau o bere rece ca să te răcorești. Contrar ideii împământenite aceste alimente de fapt ne încălzesc corpul mai mult.

”Alimentele reci sunt percepute ca fiind cele care ne răcoresc, de multe ori o și fac, numai că și alimentele picante fac același lucru, doar că lucrează în mod diferit”, a explicat profesorul Barry Swanson de la Universitatea de Stat din Washington, citat de revista Time. Deși există alimente pe care le consumăm pentru a ne răcori, acestea de fapt ridică temperatura corpului.

Alimentele reci care te încălzesc:

Înghețata

Acest desert răcoros ”conține multe grăsimi, carbohidrați, proteine, iar pentru a le digera organismul produce multă energie, ceea ce duce la creșterea temperaturii corpului”, a spus Swanson.

inghetata

Berea

Alcoolul deshidratează organismul, dilată vasele sanguine, iar acest lucru provoacă încălzirea corpului.  „Atunci când are loc vasodilatarea, se produce și încălzirea, în special, a capilarelor de pe suprafața pielii, cum ar fi fața”, spune Swanson.

beneficiile-berii-pe-timp-de-vara-27028-1

Alimente care te răcoresc:

Pepenele verde

Ca o regulă generală: cu cât conținutul de apă este mai mare într-un aliment, cu atât acesta va menține temperatura scăzută a corpului. Pepenele verde este plin de apă, iar în momentul digestiei nu consumă multă energie. „Cele mai multe fructe și legume crude sunt 80-95% apă, și tot ce conține o mulțime de apă este foarte ușor de digerat și trece prin sistemul digestiv foarte repede, oferindu-ți o senzație de răcire”, spune Swanson. Iar digestia ușoară înseamnă mai puțină energie și căldură.

harbuz

Alimentele picante

imagesÎți provoacă transpirația, dar totodată te și răcoresc. „Ardeii iuți sunt adesea consumați în țările apropiate de ecuator, deoarece aceștia influențează procesul de termoreglare a organismului prin transpirație. Odată cu evaporarea transpirației, te simți mai rece”, explică Swanson.

Sursa

Bacteria ucigașă din fructele de mare. Un bărbat a murit după ce a consumat stridii la restaurantul unde a lucrat Johnny Depp

Fructele de mare sunt extrem de delicioase și sănătoase, însă unele ascund un pericol fatal pentru cei care le consumă. O bacterie periculoasă dintr-o stridie l-a ucis pe un bărbat în câteva zile după ce a consumat-o într-un restaurant în care, în tinerețe, actorul Johnny Depp a lucrat o scurtă perioadă ca picolo.

Este vorba vibrio, o bacterie contactată de obicei din consumul de fructe de mare crude sau insuficient gătite, care poate ucide până la o treime din persoanele pe care le infectează, scrie Daily Mail.

Incidentul a avut loc la localul Rustic Inn Crabhouse din Florida, foarte cunoscut și apreciat de consumatorii împătimiți de pește și fructe de mare. Victima lucrase în urmă cu două decenii ca picolo în acel restaurant. Avea încredere în preparatele care se făceau acolo și de aceea venise să mănânce stridii.

Din păcate, la scurt timp după ce a consumat fructele de mare a început să se simtă rău și a ajuns la spital. Medicii au confirmat ulterior că a fost infectat cu vibrio.

După decesul clientului, autoritățile au făcut un control în restaurant, însă nu a găsit nimic în neregulă. Astfel că acesta funcționează din nou.

Stridiile servite aici provin din zona golfului Louisiana și până acum nu au fost probleme cu acestea.

Acesta este al doilea deces în Florida anul acesta, după ce un alt bărbat din comitatul Pensacola a murit din cauza unei infecții bacteriene, după ce a mâncat o stridie crudă pe care o cumpărase de la o piață.

Cum se manifestă vibrio, bacteria care se poate găsi în fructele de mare insuficient gătite

Pacienții suferă în mod normal de diaree apoasă, crampe abdominale, greață și vărsături în primele 24 de ore de la ingerarea bacteriei – simptomele durând trei zile.

Formele severe sunt „rare”, susțin Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), cu excepția cazului în care cineva are un sistem imunitar slăbit.

Tratamentul nu este necesar în cazurile ușoare, deși în cazuri mai severe pot fi utilizate antibiotice.

Aproximativ 100 de oameni mor din cauza unei infecții cu astfel de bacterii în Statele Unite în fiecare an, sugerează statisticile.

Infecțiile cu vibrio legate de fructele de mare sunt mai frecvente în lunile de vară – mai până în octombrie – din cauza apelor mai calde.

Celebrități, inclusiv LeBron James și Blac Chyna, au frecventat Rustic Inn înainte de a dornici să încerce faimosul său crab cu usturoi. Se pretinde, de asemenea, la nivel local că Johnny Depp a lucrat cândva acolo ca picolo, potrivit venice.com.

Chiar și Frank Sinatra ar fi frecventat acest local, unde bea câteva pahare.

sursa

Cantitate uriașă de băuturi răcoritoare, scoasă de pe piață de Protecția Consumatorilor pentru că a fost ținută în soare

Comisarii de la Protecţia Consumatorilor Prahova, România, au dispus scoaterea definitivă de pe piaţă a unei cantităţi de aproximativ 700.000 litri de băuturi răcoritoare marca Tymbark, depozitate în soare, şi au amendat producătorul cu 30.000 lei ro.

Conform unui comunicat al ANPC, în urma unei informaţii apărute în spaţiul public referitoare la modul în care sunt depozitate sticlele cu băuturi răcoritoare într-o locaţie aflată în oraşul Vălenii de Munte, judeţul Prahova, o echipă a Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Prahova a întreprins o acţiune de control, care a confirmat cele semnalate.

Comisarii au constatat, astfel, la sediul companiei Maspex Romania SRL, din Vălenii de Munte, care este producător al unor produse marca Tymbark, diverse sortimente de băuturi răcoritoare depozitate în aer liber, sub acţiunea directă a razelor soarelui. Acest mod de păstrare nu respectă condiţiile specifice menţionate pe eticheta produselor, unde este specificat clar că produsul trebuie „a se păstra la loc uscat şi răcoros, ferit de razele soarelui şi de îngheţ”.

Comisarii prahoveni, au sancţionat producătorul din Vălenii de Munte cu amendă contravenţională în valoare de 30.000 lei ro şi au dispus măsura de oprire definitivă a comercializării şi scoaterea din circuitul consumului uman a unei cantităţi de aproximativ 700.000 litri de băuturi răcoritoare.

Care este diferența între dată de expirare și data limită de consum

Potrivit Organizației Spaniolă a Consumatorilor și Utilizatorilor (OCU), data de expirare este indicată pe produsele foarte perisabile, cum ar fi peștele crud sau proaspăt, carnea albă sau roșie.

Pe de altă parte, data limită de consum se aplică, în general, produselor mai durabile și mai stabile, cum ar fi cerealele și leguminoasele, conservele, conservele și altele.

Atunci când trece data limită de consum, își pierd o parte din proprietăți, dar fără a deveni periculoase.

Cu alte cuvinte, data „a se consuma de preferință înainte de” sau „a se consuma până la” este data care determină până când este sănătos să consumi un aliment perisabil, iar după această dată nu mai este consumabil.

Alimentele cu dată de expirare sunt cele care prezintă un risc microbiologic, adică poate exista o proliferare a germenilor dăunători.

sursa

Rece, parfumat, puține calorii și… înlocuiește înghețata!
Articolul anterior
Modelul cu cele mai lungi picioare din lume!
Articolul următor