Înghețata încălzește corpul, iar ardeii iuți te răcoresc!

Pe vreme de caniculă primul lucru care îți vine în minte este o înghețată sau o bere rece ca să te răcorești. Contrar ideii împământenite aceste alimente de fapt ne încălzesc corpul mai mult.

”Alimentele reci sunt percepute ca fiind cele care ne răcoresc, de multe ori o și fac, numai că și alimentele picante fac același lucru, doar că lucrează în mod diferit”, a explicat profesorul Barry Swanson de la Universitatea de Stat din Washington, citat de revista Time. Deși există alimente pe care le consumăm pentru a ne răcori, acestea de fapt ridică temperatura corpului.

Alimentele reci care te încălzesc:

Înghețata

Acest desert răcoros ”conține multe grăsimi, carbohidrați, proteine, iar pentru a le digera organismul produce multă energie, ceea ce duce la creșterea temperaturii corpului”, a spus Swanson.

inghetata

Berea

Alcoolul deshidratează organismul, dilată vasele sanguine, iar acest lucru provoacă încălzirea corpului.  „Atunci când are loc vasodilatarea, se produce și încălzirea, în special, a capilarelor de pe suprafața pielii, cum ar fi fața”, spune Swanson.

beneficiile-berii-pe-timp-de-vara-27028-1

Alimente care te răcoresc:

Pepenele verde

Ca o regulă generală: cu cât conținutul de apă este mai mare într-un aliment, cu atât acesta va menține temperatura scăzută a corpului. Pepenele verde este plin de apă, iar în momentul digestiei nu consumă multă energie. „Cele mai multe fructe și legume crude sunt 80-95% apă, și tot ce conține o mulțime de apă este foarte ușor de digerat și trece prin sistemul digestiv foarte repede, oferindu-ți o senzație de răcire”, spune Swanson. Iar digestia ușoară înseamnă mai puțină energie și căldură.

harbuz

Alimentele picante

imagesÎți provoacă transpirația, dar totodată te și răcoresc. „Ardeii iuți sunt adesea consumați în țările apropiate de ecuator, deoarece aceștia influențează procesul de termoreglare a organismului prin transpirație. Odată cu evaporarea transpirației, te simți mai rece”, explică Swanson.

Sursa

Rece, parfumat, puține calorii și… înlocuiește înghețata!
Articolul anterior
Modelul cu cele mai lungi picioare din lume!
Articolul următor
Alte articole interesante