Mâncăm peşte proaspăt sau congelat?

Peştele este un aliment valoros, însă este peştele congelat la fel de sănătos ca cel proaspăt sau stridiile un aliment afrodiziac? Ce să cunoşti despre consumul de peşte şi cum să îl alegi pe cel bun, iată câteva lămuriri:

separator

1. Peştele proaspăt – mai sănătos decât cel congelat?
Peştele de bună calitate, spun specialiştii, este potrivit inclusiv în stare îngheţată, întrucât peştele prins este de îndată congelat, iar peştele proaspăt are nevoie de condiţii adecvate de întreţinere ca să ajungă într-o unitate de comerţ. În acelaşi timp peştele proaspăt, nu rareori, este îngheţat şi apoi dezgheţat pentru vânzare.

caras

2. Consumul de peşte scade riscul de boli cardiovasculare?
Adevărat. Peştele consumat scade riscul de boli de inimă, accidente cardiovasculare, boli depresive, demenţă, cancer, este benefic în boli inflamatorii precum artrita reumatoidă. Consumul regulat de peşte scade riscul de boli cardiace fatale cu 36%.

3. Peştele este bogat în grăsimi sănătoase?
Peştele, spre deosebire de carnea de viţel, pui sau porc, conţine o cantitate mai mare de grăsimi sănătoase, importante pentru buna funcţionare a creierului, inimii, vaselor de sânge. Peștele este bogat în acizi grași Omega-3, mai ales cel gras: somon, hering, macrou, sardine.

4. Stridiile cresc libidoul?
Stridiile ca afrodiziac? Este un mit, întrucât, cel puțin, cercetătorii nu au găsit o legătură în acest sens. Teoretic, persoanele care au nivel foarte scăzut de oarecare nutrienți, cum ar fi seleniu, se pot simţi mai zglobii şi vioi după ce mănâncă mai multe stridii, dar această condiție este rară şi nedemonstrată.

5. Cât de des poţi mânca peşte?
Asociaţia Americană a Inimii recomandă consumul a cel puţin două porţii de peşte pe săptămână, inclusiv peşte gras bogat în acizi graşi Omega-3. O porţie prezintă 100g de peşte sau un pic mai mare decât palma unei femei.

6. Sushi – peștele crud poate fi garantat în ceea ce priveşte infestarea cu bacterii şi paraziţi?
Pentru fanii de sushi – veşti proaste. Produsele de mare crude prezintă un risc mai mare de toxiinfecţii alimentare decât cele gătite termic. „Sushi de calitate” – sună bine, dar este un termen de marketing, întrucât, chiar dacă peștele pentru sushi este congelat instantaneu şi se consideră că asta ar distruge paraziții, trebuie de ştiut că singura modalitate certă de a evita paraziții și bacteriile este prepararea termică a peştelui. Peștii pot fi purtători de tenie, parazit ce trăieşte în intestinul uman ani de zile, crescând de un metru şi cauzând dureri, pierdere în greutate, anemie. În schimb, dacă găteşti peştele, la 60 de grade Celsius sunt înlăturaţi orice paraziți.

nice-selection-of-sushi

7. Consumul de peşte îmbunătăţeşte memoria?
Peştele este alimentul creierului. Studiile au arătat că un consum de peşte copt sau fiert cel puţin o dată pe săptămână, pe termen lung, ajută la întreţinerea memoriei.

8. Peștele sălbatic are o cantitate mai mare de acizi grași omega-3 decât cel de crescătorie?
Fals, întrucât unii peşti, cum ar fi somon, macrou, hering, păstrăv, conţin acizi graşi omega-3 fie că sunt de crescătorie sau sălbatici. În acelaşi timp, mulţi peşti de crescătorie sunt hrăniţi cu produse pe bază de porumb, prin urmare vor conţine mai puţini acizi Omega-3.

9. Peştele – e normal să miroase ,,a peşte’’?
Produsele de mare ar trebui să miroase a peşte uşor sau chiar deloc. În cazul în care miros acru sau intens a peşte sunt mai degrabă trecute de prima vânzare. Peştele bun nu trebuie să aibă o consistenţă moale, dimpotrivă trebuie să fie viguros, hidratat şi elastic la palpare.

10. Femeile gravide pot mânca peşte?
Femeile însărcinate ar trebui să mănânce cel puţin 350 de grame de peşte pe săptămână, întrucât peștele este important pentru dezvoltarea creierului la bebeluş, iar cercetările arată că femeile care mănâncă peşte în sarcină nasc copii cu un coeficient de inteligenţă mai înalt. În acelaşi timp femeile însărcinate şi copiii pot consuma peşte scăzut în mercur, cum ar fi somon, anşoa, sardine, hering, macrou, păstrăv, plătică, cambula, crab, creveţi, calamar, langustă, scoici, somn, stridii.

652x450_115766-consumul-de-peste-in-sarcina-scade-riscul-de-anxietate-la-gravide

11. Este peştele o sursă bună de vitamine şi minerale?
Peştele este o sursă bună de proteine, vitamina D, B12, dar şi alte vitamine ale grupului B, zinc şi seleniu. Totodată carnea de peşte conţine fier, calciu şi alte microelemente în cantităţi mai mici.

12. De ce să eviţi peştele prăjit?
Peştele consumat copt sau fiert este sănătos. Alimentele prăjite, în general, sunt îmbibate cu multă grăsime fiind asociate cu risc crescut de boli cardiovasculare. În cadrul unui studiu participanţii consumând o porţie de peşte prăjit pe săptămână au prezentat un risc de insuficienţă cardiacă cu 48% mai înalt.

Cum să elimini kilogramele după mesele copioase de sărbători

Adesea mâncăm în exces în timpul sărbătorilor de iarnă, iar corpul nostru are nevoie de recuperare după mesele de Crăciun și Anul Nou. Iată câteva sfaturi pentru a-ți detoxifia organismul și pentru a topi kilogramele în plus, informează unica.md.

Crăciunul și Anul Nou sunt cele mai așteptate sărbători din an. Odată cu întâlnirile de familie, mesele îmbelșugate, petrecerile și nopțile lungi, avem tendința invariabil să ne răsfățăm cu delicii, gustări și băuturi spirtoase care aduc nu doar oboseală, mahmureală, ci și sentimentul de vinovăție. În corpul nostru se formează un dezechilibru și este nevoie ca în următoarea perioadă să avem mai multă grijă de el pentru a-l readuce la forma inițială. 

Un specialist în asistență medicală preventivă a oferit câteva sfaturi, într-un interviu pentru The Health Site, pentru a-ți detoxifia corpul după săbători. Kanchan Naikawadi consideră că este important să-i oferim corpului mai multă atenție imediat după mesele de Crăciun și petrecerile de Anul Nou. 

Crește aportul de lichide

Una dintre cele mai simple și eficiente metode de a-ți detoxifia corpul după petrecerile de Crăciun și Anul Nou este creșterea aportului de lichide, potrivit lui Kanchan Naikawadi. Aportul de lichide ajută la hidratarea organismului, la inițierea refacerii musculare și la eliminarea toxinelor. Ceaiul verde, sucul de Aloe Vera sau Amla, scorțișoară în apă fiartă, ceai de turmeric, apă fierbinte cu lămâie și miere sunt câteva băuturi pentru a-ți menține metabolismul pe drumul cel bun și sunt opțiuni grozave și super sănătoase,  deoarece oferă proprietăți de detoxifiere remarcabile.

Mâncare ușoară

Adesea mâncăm în exces în timpul sărbătorilor și petrecerilor. Mesele pline de alimente prăjite și grase, dulciurile și mâncărurile picante sunt aroma oricărei sărbători. Așa că, după petrecerea de Revelion, este foarte important să ai grijă de dieta ta. Adaugă alimente sănătoase, fructe proaspete și legume cu frunze verzi la mesele tale zilnice. Mănâncă mai multă salată cu seminte sănătoase precum chia sau in și renunță o perioadă la grăsimi.

Nu sări peste antrenamente

Încearcă să urmezi zilnic o rutină fixă ​​de antrenament. Asigură-te că faci mișcare cel puțin o oră pe zi pentru a-ți menține sănătatea fizică și psihică. Yoga și meditația sunt opțiuni grozave pentru a restabili nivelurile de energie și pentru a te ajuta să te simți sănătos. De asemenea, exercițiile fizice te vor ajuta să transpiri și să arzi caloriile suplimentare pe care le-ai consumat în această perioadă. O dată pe an este greu să reziști delicateselor petrecerii de Crăciun și Anul Nou, dar pentru a obține un Indice de Masă Corporală (IMC) sănătos, trebuie să urmezi principiile alimentației sănătoase pentru a reduce riscul de creștere nedorită în greutate.

Salamul și cognacul – cele mai calorice alimente, pe masa de Revelion!

Aşteptăm cu nerăbdare petrecerea de Revelion. Dar ce mâncăm ca să nu punctăm în kilograme? Vei rămâne surprinsă să afli care dintre  bucatele de pe masa de sărbători îngrașă cel mai mult.

separator

Christmas Turkey Dinner
Cel mai caloric şi nociv produs de pe masa de sărbători este salamul,  care are peste 400 kcal/100gr. Mai simplu spus, ai mâncat 100 gr. de salam, trebuie să faci o oră de sport ca să arzi aceste calorii.

mezeluri-1

Aperitivul din carne cu cele mai puţine calorii este șnițelul din piept de pui– 164 kcal/100gr.

Din categoria brânzeturi, cel mai caloric este caşcavalul – 283 kcal/100 gr., iar brânza sărată de vaci are 201 kcal/100 gr.

branzeturi

Nelipsită de pe masa de sărbători este şi scrumbia afumată, care ne oferă 211 kcal/100 gr.
47986880 - smoked kipper with tomato and parsley on a wooden board
Dacă te gândeşti să înlocuieşti pâinea albă cu pâinea neagră în speranța că e mai puțin calorică, atunci află că ai de câștigat doar 30 de kcalorii.

Paine albă are  274 kcal/100 gr.

Paine neagră are 242/100 gr.

paine

Şi cum o masă festivă fără salate nu există, iată câte kcal au salatele tradiţionale:
salate
Olivie – 150 kcal/100 gr.

Şuba  – 209 kcal /100 gr.

Salata de crabi cu cartofi – 262 kcal/100 gr.

Mese festive fără carne, la moldoveni nu există. De aceea, în loc de carne de porc (316 kcal/100gr.) consumă carne de găină (175 kcal/100 gr.) sau carne de vită (104 kcal/100 gr.)

Şi dacă e chef, atunci să fie chef! Cea mai calorică băutură este cognacul care are kcal 239/100 gr. urmat de votkă  (231 kcal/100 gr.).
78-silvestr-silvester-saint-sylvestre-silvester-szilveszter-2013-san-silvestro-oudejaarsavond-revelion-1053-1086-1074-1099-1081-1075-1086-1076-silvester

Deci o sută de grame de cognac este mai caloric decât o sută de grame de carne de pui!

Poţi bea vin roşu sec (75 kcal/100 gr.) sau vin spumant demisec (72 kcal/100 gr.)

Specialiştii în nutriţie ne recomandă să renunţăm la dulciuri,  dacă bem alcool. Pentru că ne vom îmbăta mult mai repede, deoarece zahărul transportă mai rapid alcoolul în sânge.

Ce desert alegem?

Desigur fructele, în special, ananasul care ajută la digestie.

100 de grame de:

Prune cu frişcă are 281 kcal

Tortul ”Cuşma lui Guguţă”  – 325 kcal

Ciocolata cu lapte – 395 kcal
fructe
În schimb mandarinele, portocalele, clementinele au  aproximativ 40 kcal/100 gr.

Nu consuma la masa de sărbători  banane, conţin 89 kca/100gr. şi se digeră mult mai greu în comparaţie cu alte fructe.

Îţi urăm poftă bună la mâncarea sănătoasă și puțin calorică!



Ce să mănânci dimineaţa ca să slăbești pe parcursul zilei

Dacă îți dorești să slăbești trebuie să ai mai grijă ce mănânci dimineața. Un mic dejun sănătos te poate ajuta să scapi de burtă, oferindu-ți o stare de bine. Astfel, dacă vrei să fii în formă dimineaţa trebuie să mănânci grăsimi sănătoase, proteine şi foarte puţini carbohidraţi, scrie unica.ro.

1. Nucile, alunele de pădure, migdalele sau caju sunt alegerea perfectă pentru un mic dejun ideal, mai ales dacă nu ai timp să îți gătești ceva, fiind pe fugă. Acesta conţin grăsimi sănătoase, care sunt foarte importante atunci când vrei să slăbeşti.

2. Și avocado este perfect pentru un mic dejun sănătos. Acesta este bogat în grăsimi sănătoase mononesaturate.

3. Ouăle conțin grăsimi bune, vitamine. şi proteine. În plus, se gătesc foarte repede. Poți adăuga câteva legume crude şi ai obţinut micul dejun ideal. Atenție însă, evită ouăle prăjite dimineața deoarece uleiul îngrașă. 

4. Lactatele sunt potrivite la micul dejun. Iaurtul, brânza sau o combinaţie de brânză şi smântână, îţi poate asigurai necesarul de calciu şi proteine pentru întreaga zi.

6. Seminţele sunt sățioase și sănătoase. Poţi să alegi seminţe de chia, de cânepă, de in sau de susan. Toate sunt bogate în grăsimi sănătoase, necesare pentru cei care vor să scape de burtă.

7. Și peștele face parte din categoria grăsimilor sănătoase. Alege un peşte gras, de exemplu macrou sau somon. Sunt bune şi conservele dacă le alegi pe cele în suc propriu sau în ulei de măsline.

8. Legumele te vor ajuta să te saturi cu puține calorii. Dimineața poți mânca roşii, castraveţi, ardei gras, dovlecei sau morcovi.

Cum să discuţi cu copilul tău despre sex
Articolul anterior
Mai mulți moldoveni au căzut victimele unei grupări criminale care promitea angajare la muncă în Cehia
Articolul următor