Un grup de experţi americani a determinat într-un set dublu de analize că orezul conţine arsenic. Un semi-metal care are acţiune toxică asupra organismului în cantităţi mari. Care tip de orez este cel mai afectat? De unde provine arsenul în orez? Cât orez ar trebui să consumăm ca să nu fim afectaţi?
Specialiştii de la revista Consumer reports, ce activează în domeniul protecţiei şi apărării intereselor consumatorilor, trasează câteva concluzii în acest sens şi anume:
1. Aproape toate tipurile de orez testate au arătat concentrații de arsenic, deși nivelurile acestuia au variat în funcție de tipul de orez.
2. Orezul brun are mai mult arsenic decât orezul alb. Analizele au arătat că orezul brun a conţinut în medie cu 80% mai mult arsenic anorganic decât cel alb, şi asta pentru că arsenicul se acumulează îndeosebi în straturile exterioare ale cerealelor, acestea fiind eliminate în timpul producerii orezului alb.
3. Nivelul de arsenic în orez a variat în funcție de zona unde a fost cultivat. Orezul alb din India şi Pakistan a conţinut niveluri mult mai scăzute de arsenic decât alte tipuri de orez, inclusiv în cazul orezului brun provenit din aceste zone.
4. Orezul are nivel de arsen mai ridicat decât alte cereale, din cauza modului în care este crescut. Orezul absoarbe mai multă apă decât alte plante. Arsenicul ajunge în mediul înconjurător din îngrășăminte și pesticide, fiind absorbit apoi pe măsură ce planta creşte.
5. Consumul de arsen este legat de o varietate de probleme de sănătate. După cum afirmă raportul, „expunerea regulată la cantități mici de arsenic poate creşte riscul de cancer de vezică urinară, pulmonar, piele, precum și boli de inimă, diabet de tip 2 sau schimbări ale sistemului imunitar la copil.
6. Nu este recomandat consumul abundent de orez. Kristin Kirkpatrick, manager al serviciilor de nutriţie de la Cleveland Clinic Institutul Wellness susţine că, până vor exista mai multe cercetări în domeniu, limitarea consumului de orez este o soluţie, devreme ce arsenul s-a dovedit a fi o substanță toxică și cancerigenă.
7. Copiii au un risc mai mare decât adulţii, întrucât corpul acestora este mic, iar ,,bebeluşilor le este suficientă o singură porţie de cereale de orez pe zi’’.
8. Spălarea eficientă a orezului înainte de preparare şi scurgerea excesului de apă după ce a fost fiert reduce riscul expunerii la arsenic. Experţii de la Consumer Reports susţin că cel mai bine este dacă orezul este fiert cu apa în raport de 6:1 (apă/orez), mai degrabă decât standardul de 2:1, iar apa după fierbere este scursă. Aceasta ar elimina până la 30% din arsen.
9. Varierea consumului de cereale este importantă atât în meniul copiilor, cât şi adulţilor. Acesta nu trebuie să se axeze doar pe orez, ci combinaţie cu o varietate largă de grâne.