Consumul de sfeclă roșie ca atare, în salată sau sub formă de suc, fiartă sau coaptă, tratează gripa și răceala, întărește imunitatea, stimulează metabolismul, reglează tensiunea, previne bolile de inimă, tratează bolile de sânge și de ficat. Mai multe informaţii legate de beneficiile consumului de sfeclă roşie află din articolul „
Sfecla roșie stimulează metabolismul”Îţi propunem câteva reţete deosebite cu sfeclă roşie.
Salată de sfeclă roşie crudă
Salata de sfeclă roşie crudă este ideală pentru menţinerea siluetei sau dacă vrei să prepari o garnitură sănătoasă şi rapidă. Gustul dulce, aspectul apetisant şi proprietăţile sale miraculoase te vor convinge să o încerci garantat. Consumul de salată de sfeclă roşie crudă are numeroase beneficii pentru organism. Datorită potasiului şi acidului folic din compoziţie, sfeclă roşie reglează tensiunea arterială, protejează inima şi previne apariţia malformaţiilor congenitale la nou-născuţi.
Ingrediente: o sfeclă roşie crudă, o ceapă, o ţelină mică, un morcov mediu, patru linguri de ulei de măsline, o legătură de pătrunjel, o lămâie, sare, piper.
Mod de preparare
Spală şi cojeşte sfecla roşie şi ţelina. Apoi dă-le pe răzătoare. Curăţă ceapa şi morcovii şi taie totul cubuleţe. Toacă mărunt pătrunjelul. Amestecă într-un bol legumele şi verdeţurile. Toarnă sucul de lămâie şi uleiul de măsline deasupra ingredientelor. Condimentează salata de sfeclă roşie crudă cu sare şi piper, după gust.
Crostini cu sfeclă roşie şi peşte afumat
Ingrediente: sfeclă roşie fiartă, maioneză (poate fi şi de post), păstrav afumat, sare, piper, usturoi pisat, pâine tip baghetă.
Mod de preparare
Scoatem oasele şi pielea peştelui. Curăţăm sfecla roşie de coajă, apoi o tocăm cuburi. Amestecăm sfecla cu maioneză, sare, piper şi usturoi pisat.
Prăjim feliile de pâine la cuptor până devin aurii, apoi le lasăm să se răcească. Punem pe fiecare felie de pâine o lingură de sfeclă roşie cu maioneză, iar peste aceasta aranjăm bucatele de păstrav afumat.
Aperitiv cu sfeclă roşie şi brânză
Ingrediente: 2 ouă, 100 gr brânză feta, 200 ml lapte, 2 linguriţă ulei, 220 gr făină albă, 2 căţei de usturoi, 100 gr caşcaval ras, 250 gr sfeclă roşie fiartă şi curăţată de coajă.
Mod de preparare
Punem în blender sfecla fiartă curăţată şi tăiată cubuleţe, usturoiul curăţat, ouăle, uleiul şi laptele. După ce obţinem o cremă fină, adăugăm toată făina şi mixam încă puţin până obţinem un aluat de clătite puţin mai gros. Coacem clătitele într-o tigaie teflonată, pe ambele părţi.
Întindem puţină brânză feta pe toată suprafaţa clătitei, presărăm caşcaval şi rulăm clătita cât mai strâns. Le umplem imediat, cât încă sunt calde, astfel caşcavalul se va topi uşor, dar fiţi fără grijă, nu va curge. Tăiem felii de aprox. 2cm lăţime şi servim ca aperitiv.
Supă cremă de sfeclă roşie
Ingrediente:3 sfecle de mărire mijlocie,1 ceapă roşie,2 fire de ceapă verde
1,5 l de supă de legume sau supă de oase,ulei extravirgin de măsline,zeamă de la ½ lămâie,2 linguri de smântână,1 linguri de smântână pentru ornat la servire, sare, piper,1 legătură de pătrunjel verde,2 ouă fierte pentru servire.
Mod de preparare:
Într-o oală călim la foc mic ceapa tăiata foarte mărunt în ulei de măsline, iar când devine sticloasă, vom adăuga sfecla tăiată cubuleţe, amestecăm bine cu ceapă şi călim timp de 5-6 minute la capac. Adăugăm apoi supa şi fierbem timp de 15-20 minute, până când sfecla se va înmuia. Dăm la o parte de pe foc şi cu ajutorul unui mixer (blender) vom pasa supa până când obţinem o supă cremă omogenă. Adăugăm la aceasta cele două linguri de smântână şi zeama de lămâie, potrivim de sare şi piper proaspăt măcinat şi mai mixam timp de 2-3 minute. Spălăm şi tocam foarte mărunt pătrunjelul şi îl amestecăm cu restul de smântână, apoi tăiem ouăle fierte tari în cubule ţe şi vom servi cremă de sfeclă ornată cu cremă de smântână şi pătrunjel şi presărăm apoi cu ouale tăiate cubuleţe.