Scapă de vasele din aluminiu!

Dacă vrei să găteşti corect, trebuie să ştii că nu numai produsele şi modul lor de preparare este important, ci şi vasele de gătit au un impact major asupra calităţii mâncării pe care o consumi.

separator
Scapă de vasele din aluminiu!

Sunt preferate instrumentele confecţionate din ceramică, teflon, sticlă, oţel inoxidabil alimentar şi fontă smălţuită.

“Vasele din aluminiu, cupru şi vasele acoperite cu teflon de slabă calitate nu sunt indicate”, explica profesorul Mencinicopschi.

fierbere la aburi1. Dispozitivul de fierbere în vapori de apă

Acesta consta în mai multe vase suprapuse, perforate, aşezate peste un vas în care se pune apă. Legumele şi carnea introduse într-un astfel de vas îşi păstrează nutrienţii în stare activă.

wok2. Wok-ul
Acest instrument asiatic de gătit a câştigat tot mai mulţi adepţi deoarece forma sa permite amestecarea uniformă a cărnii, a peştelui şi a legumelor, utilizându-se în acelaşi timp o cantitate mică de grăsime şi necesitând un timp redus de gătire, ceea ce duce la menajarea nutrienţilor din alimente.

oala presiune3. Oala sub presiune
“Sunt indicate oalele din oţeluri inoxidabile alimentare. Temperatura din oală, de peste 100 grade Celsius, reduce timpul de preparare a mâncării şi implicit salvarea calităţii alimentelor, în timp ceapa care acoperă alimentele, folosită la supe şi ciorbe, este extrem de bogată în nutrienţi”, potrivit informaţiilor oferite de profesorul Mencinicopschi.

gratar4. Grătarul

De ce nu este bun grătarul?

– daca sub grătar se afla foc direct, grăsimea scursă din carne se va aprinde şi va genera substanţe cancerigene.
– arderea cărbunilor generează de asemenea substanţe toxice, care contaminează carnea odată cu fumul.

Ce ar trebui sa ştii despre grătar?

– dacă grătarul este construit din două piese suprapuse, căldura nu se află direct sub alimente (ca în cazul grătarului care se foloseşte pe aragaz)
– cel mai bun grătar este cel vertical asemenea celor folosite pentru kebab şi shaorma

cuptor-cu-microunde-periculosEvită aceste instrumente de gătit

Primul aparat pe care ar trebui să-l eviţi este cuptorul cu microunde.

Alimentele încălzite cu ajutorul microundelor sunt devitalizate şi nehrănitoare, iar recipientele folosite la încălzirea mâncării pot emana compuşi toxici.

Fii atenă şi la recipientele în care păstrezi mâncarea, deoarece şi acestea pot emana diverşi compuşi chimici mai ales dacă mâncarea este încă caldă sau nu este stocată adecvat.

Pare destul de nesemnificativ, nu?

Cu toate astea, vasele şi recipientele pe care le folosim zilnic la gătit au un impact major asupra mâncării şi ar trebui să constituie o prioritate.

Fii atentă când cumperi astfel de instrumente. Calitatea lor ar trebui să vă dea de gândit la fel de mult ca eticheta unui produs. Nu încerca să faci economie, mai ales că vasele de calitate au o viaţă mai lungă şi pe deasupra îţi protejează sănătatea.

Sursa

ANSA a dispus retragerea unui lot de ouă din comerț

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a inițiat procedura de retragere din rețeaua de comerț și rechemare de la clienți a unui lot de ouă pentru consum.

Cauza retragerii lotului de ouă este depistarea prezenței Salmonella.

Potrivit ANSA, ouăle sunt de la un producător din Pârlița, Ungheni. 

Produsele au fost plasate pe piaţă în perioada 22 noiembrie 2022 – 29 noiembrie 2022 și avea ca termen de valabilitate data de 28 decembrie 2022.

ANSA a dispus retragerea din comerț a unui lot de ouăFoto: ANSA

Persoanele care au achiziționat produse din lotul dat sunt rugate să se abțină de a le consuma și sunt în drept să le returneze magazinului de unde au fost procurate. 

În conformitate cu legislația în vigoare, operatorii care comercializează produse neconforme sunt responsabili de retragerea acestora de pe piață și cooperează cu Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor privind acțiunile întreprinse pentru evitarea sau reducerea riscurilor prezentate de un produs alimentar introdus pe piață.  

Alimentul care este o alternativă perfectă pentru carnea de porc sau vită

Carnea de pește este una dintre cele mai sănătoase pentru om. Vitaminele și mineralele, sursele importante de acizi grași sănătoși, numărul mic de calorii fac din acest aliment o alternativă la carnea de porc sau vită, care este digerată mult mai greu în stomac.

În teorie, orice tip de pește este bun pentru consum. Însă unii sunt mai buni decât alții, mai ales prin prisma grăsimilor bune, conținute – somonul, tonul, păstrăvul, sardinele și macroul sunt cele mai benefice pentru organism.

Peștele conține vitamina D, un element nutritiv atât de deficitar multora dintre noi. Vitamina D susține sănătatea oaselor, scade riscul de diabet de tip 2, scade tensiune arterială. O porție de pește (aproximativ 113 g) acoperă 100% din necesarul zilnic de vitamina D.

Studiile recente au arătat că peștele, consumat regulat, scade riscul de astm cu până la 24% la copii. Totuși, este bine de știut că cercetătorii nu au avut aceleași rezultate la adulți.

Acizii grași sunt esențiali creșterii și dezvoltării normale a organismului. Acizii grași Omega 3, în special acidul docosahexaenoic (DHA), sunt importanți mai ales pentru dezvoltarea creierului și a vederii. Astfel, carnea de pește este recomandată mai ales gravidelor și femeilor care alăptează.

Beneficiile peștelui pentru creier sunt extinse și atunci când vine vorba de depresie, una dintre cele mai răspândite tulburări psihice.

În ceea ce privește efectele cărnii de pește asupra depresiei studiile spun că oamenii care consumă pește regulat au un risc mai mic de a avea depresie. Mai mult, unele studii au arătat că acizii grași conținuți în pește cresc efectele medicației antidepresive.

În plus, există dovezi că peștele are efecte benefici și asupra pacienților cu sindrom bipolar. În acest caz carnea de pește atenuează simptomele.

Bolile imune apar atunci când sistemul imunitar crede că țesuturile sănătoase din organism reprezintă „atacatorul”.

Studiile preliminare au arătat că acizii grași Omega 3 și vitamina D din carnea de pește are un rol în reducere bolilor autoimune, în special diabetul de tip 1 la copii și adulți.

Pentru a te bucura de toate beneficiile înmagazinate în carnea de pește alege să mănânci această carne slabă de 1-2 ori pe săptămână. Somon, macrou sau ton, alegerea este doar a ta.

sursa: www.tvm.md

Cea mai toxică legumă pentru organism! Poate genera reacții alergice severe

Specialiștii trag un semnal de alarmă și subliniază faptul că țelina poate deveni periculoasă pentru organism dacă nu este consumată în anumite condiții.

Beneficiile consumului de țelină

Țelina conține vitamina A, B, C, K, PP, dar și minerale precum potasiu, zinc, calciu, fosfor, magneziu. Consumul acesteia aduce numeroase beneficii organismului. Țelina contribuie la scăderea tensiunii arteriale și este eficientă în detoxifierea organismului. Conform cercetătorilor din Japonia, Rusia și China, țelina poate regla și disfuncțiile hormonale și preveni anumite boli precum psoriazisul și dermatozele alergice.

Cu toate acestea, țelina trebuie consumată cu precauție. Semințele ei nu pot fi cosumate imediat după ce au fost recoltate, fiind necesară o atentă prelucrare a acestora. Mai mult decât atât, dacă ați utilizat uleiul de țelină atunci este indicat să evitați expunerea la soare pentru că acesta conține betacaroten, ingredient care duce la creșterea fotosensibilității.

În cazuri rare, consumul de țelină poate produce reacții alergice. În plus, dacă ea este reîncălzită, atunci când se află în supe sau ciorbe, poate deveni toxică din cauza eliberării de nitrați. Notăm că, atunci când există în organism în cantități mari, nitrații pot crește riscul de apariție a anumitor boli precum hipertensiune, disfuncții ale sistemului circulator și ale glandelor tiroide, cefalee, urticarii, intoxicație și cianoza severă.

Consumul de țelină nu est recomandat în următoarele cazuri:

  • femeile însărcinate sau care alăptează, pentru că țelina are efecte hormonale
  • persoanelor care suferă de afecțiuni renale
  • persoanelor alergice la plantele care fac parte din familia Apiaceae: fenicul, morcov, pătrunjel, mărar și leuștean. În cazul acestor persoane, reacțiile alergice pot fi severe, putând provoca chiar și șoc anafilactic
  • consumul de țelină în mod excesiv poate duce la dereglări digestive

sursa: www.redactia.ro

Numărul de fraţi şi surori al unei persoane prezice riscul de a divorţa
Articolul anterior
Imagini de la ultimul film a lui Andrei Panin! Poze+Video
Articolul următor