Dorința de a lua un pui de somn după masă este problemă frecvent întâlnită. Se pare că motivul pentru care acest lucru se întampla nu sunt doar oboseala, combinația nepotrivită de alimente, timpul lung între mese ori faptul că te înțelegi bine cu somnul. Anumite alimente, ori combinațiile dintre ele, au proprietatea de a induce o ușoară somnolență. Ar fi bine să le cunoaștem pentru a le potrivi perfect în funcție de orarul zilei!
Bananele
Carbohidrații din banane sporesc efectul triptofanului, un aminoacid pe care organismul îl poate converti în serotonină, hormon de relaxare, asupra creierului. Kaliul și magneziul din acest fruct, de asemenea, contribuie la relaxarea mușchilor și apariția unei slăbiciuni ,,plăcute” în tot corpul.
Orezul alb
/* (c)AdOcean 2003-2017, promo.fish.Unica.md.All. InPage_Mobile */
ado.slave(' adoceanrosdcfepomos', {myMaster: 'CkunqTStlx7YoevtfueBX_vh. kxuKTu_pRhoaa8Sml..17' });
Orezul alb are un indice glicemic ridicat, de aceea poate induce somnolență la 2-3 ore după consum.
Produsele lactate
Combinația de triptofan și calciu, din lactate, ajută creierul să metabolizeze mai ușor acest aminoacid. Cel mai mare efect relaxant îl are brânză tare, deoarece conține mai mult calciu. Dacă vom asocia brânza cu carbohidrați din alimente făinoase, efectul va spori, pentru că, în prezența acestora, acțiunea triptofanului este mai energică.
Ceaiul de mușețel
Mușețelul conține glicină, aminoacid cu un efect sedativ ușor, ce relaxează mușchii și sistemul nervos. Ceaiul de mușețel cauzează somnolență și reduce puterea de concentrare a creierului.
Migdalele
Migdale conțin mult triptofan, care ajută organismul să producă melatonină, hormon natural al somnului. În plus, migdalele conțin magneziu, mineral care relaxează mușchii.
Nucile
Nucile conțin mai puțin triptofan decât migdalele, dar au mai multă melatonină. Studiile arată că consumul de nuci crește nivelul acestui hormon în sânge.
Semințele de dovleac
Pe lângă triptofan, semințe de dovleac conțin mult zinc și magneziu. Aceste miroelemente pot relaxa mușchii și sistemul nervos și crește tentația pentru un pui de somn.
Cireșele
Fructele cresc nivelul de melatonină în corp, un pahar de suc de cireșe va spori senzația de somnolență.
Peștele gras
Acizii conținuți în somon, ton sau alte grăsimi de pește cresc producția de melatonină. Acești acizi reduc nivelul hormonilor de stres din sânge, relaxează sistemul nervos și cresc necesitatea de somn.