Zece lucruri despre soia, pe care trebuie să le cunoști

1624850_447429642061027_1628204854_nTamara Șchiopu,
nutriționist,
EtnoGastronomica
  • Soia este unica sursa vegetală de toți aminoacizii esențiali, găsiți de obicei în carne. Nu în zădar soia mai este numită ”carne vegetală”.
  • În stare procesată soia poate elimina anumite toxine, acțiunea căreia asupra organismului uman nu este deocamdată înțeleasă complet. Din acest motiv opiniile savanților asupra consumului de soia sunt contradictorii: unii susțin  beneficiile, alții atenționează asupra riscurilor.
  • Cel mai sănătos produs din soia sunt boabele verzi și proaspete – Edamame. Ele se aseamănă cu mazărea verde sau cu păstăile verzi. Consumatorii pot găsi boabe de soia în stare congelată.  Boabele de soia verde pot fi consumate crude, pregătite la aburi sau călite într-un pic de ulei.
Edamame
  • Cel mai popular produs din soia este soia fermentată Tofu. Este un produs natural, preparat după aceeași metodă ca și cașul moale – în laptele de soia se adaogă un agent natural de coagulare (”nigari”), se lasă să se coaguleze apoi se aranjează în forme. Tofu proaspăt pregătit este cel mai gustos.
how-its-made
  • Mulți descriu Tofu ca și ceva ”fără gust”. Într-adevăr Tofu curat, deși conține proteină pură, nu are gust. Din acest motiv Tofu se marinează într-un amestec de ulei, sos de soia, oțet balsamic, după care se călește rapid la foc mare și se servește fierbinte, cu legume călite ”stir-fry”.
Fără-titlu-1-Recovered3
  • Alt produs natural din soia este Sosul de Soia, care nu este altceva decât boabele de soia fermentate cu sare, apă și cereale prăjite. Are un gust specific, este foarte aromat,  și este folosit ca un condiment universal în toată lumea asiatică.  Deseori înlocuiește sarea.
sos-de-soia-2
  • În Moldova cel mai popular produs din soia este pateul, preparat din boabe uscate de soia, care au fost preliminar înmuiate, apoi fierte în două ape, apoi făcute pateu cu adăugare de condimente, usturoi și un pic de ulei.
  • Pateul de soia poate fi păstrat în frigider timp de 2 zile. Datorită conținutului înalt de proteină, pateul ”atrage” bacteriile (ca și carnea), din acest motiv se va evita păstrarea sa îndelungată, și nicidecum deschis sau la temperatura camerei.
dsc05178bg
  • Produsele moderne de soia, oferite în vânzare, pot conține adaosuri chimice, coloranți, aromatizatori și conservanți artificiali. Citiți eticheta cu ingrediente înainte să le procurați. Daca unele ingrediente nu vă sunt cunoscute, mai bine nu cumpărați acel produs.
  • Deşi soia cultivată în Moldova nu este genetic modificată (interzis prin lege), există șanse ca soia de import să fie GM, precum și alte produse de import care conțin soia.

Cu pici în brațe și burtici de gravide! Așa au defilat modelele Dolce & Gabbana
Articolul anterior
Panică la palat! Kate Middleton, de urgenţă la spital
Articolul următor
Alte articole interesante