Zeci de tone de pește contaminat cu plumb sau mercur a fost vândut în magazine

Sute de tone de pește contaminat cu metale grele pescuit din ape poluate din alte țări s-au vândut în țara vecină în ultimii ani.

separator

Polițiștii români, ajutați de colegii lor din Spania, Franța și Ungaria, verifică rețeaua care a umplut piețele și magazinele cu pește cu mercur şi plumb.
Peste o sută de percheziții s-au desfășurat în marți dimineață în România, și în străinătate, la depozite și în locuințele celor implicați. În ultimii doi ani, vameșii au confiscat și distrus 30 de tone de pește contaminat, dar nimeni nu știe, câte transporturi suspecte, au scăpat de controale.
Zeci de depozite frigorifice sau puncte de prelucrare a peştelui din Bucureşti şi 13 judeţe din România au fost percheziţionate la prima oră. Echipe formate din poliţişti, procurori şi inspectori ANSVSA şi DSV căutau peste contaminat cu metale grele.

„Peştele a fost braconat din zone poluate, autorităţile din Franța, Italia şi Spania au interzis pescuitul acolo tocmai pentru că apele erau poluate şi produsele sunt alterate şi dacă ar ajunge la consumator ar fi provocat anumite boli”, a declarat Georgian Drăgan, purtător de cuvânt al IGPR.

„În 4 zile ajungeau în România. Pe interceptări telefonice sunau convorbiri de genul “bă, dar cam miroase! Spală-l şi tu cu oţet. Ţine-l la marinat să nu mai miroasă”. După aia le livrau la firme, nu pot să pronunţ nume, dar sunt firme de la care şi dumneavoastră sigur v-aţi aprovizionat”, spune Teodor Nită, procuror al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța.
Cum a ajuns peștele contaminat în România

Anchetatorii spun că gruparea care aducea pește contaminat în România copia ştampila şi datele unor firme din Portugalia care se ocupau de comerţul cu produse piscicole. O reţea similară din Italia a fost demascata de reporterii emisiunii România Te Iubesc.

Studiile de laborator din Italia au arătat că peştii braconaţi în râuri contaminate aveau o concentraţie de metale grele de sute de ori mai mare faţă de limita admisă. Probele au fost recoltate de la specii precum anghilă, somn şi crap, iar metalele identificate au fost plumb, cadmiu şi mercur.

„Foarte multe studii din ultimii ani realizează o asociere între prezenta mercurului şi prezenta tumorilor pe tubul digestiv. Secţionarea tumorilor a arătat că în interior, concentraţia de mercur e de 70 de ori mai mare decât într-un ţesut normal”, spune Radu Trincu, medic primar, Spitalul de Urgență București.

În căutarea peştelui contaminat, poliţiştii au descoperit şi alte nereguli. În Brașov, într-un depozit peştele era ținut în lăzi așezate pe jos, pe podeaua murdară.
Iar la Hârşova, pe malul Dunării, un punct de procesare a peştelui era amenajat într-un garaj murdar.
Poliţiştii români şi spanioli au descins şi în judeţul Constantă la 26 de adrese şi au oprit şi câteva maşini.
Într-un alt depozit din Buzău, inspectorii şi poliţiştii au găsit peste tranşat lăsat în lăzi cu apă murdară, lângă pereţi plini de rugină.
Procurorii care coordonează ancheta au început urmărirea penală în rem pentru constituirea unui grup infracţional organizat, comercializare de produse alterate, evaziune fiscală şi comercializare fără documente legale a peştelui. Acţiunea s-a desfăşurat concomitent şi în alte ţări iar ancheta este condusă la nivel european de către Europol şi Eurojust.

Sursa

Cel mai cancerigen ingredient folosit în perioada postului: Se găsește în toate aceste alimente!

Cel mai cancerigen ingredient de post. Postul Paștelui, unul dintre cele mai importante și respectate posturi ale anului. Perioada de post este marcată de restricții alimentare și de un stil de viață mai simplu și mai concentrat pe viața spirituală, scrie doctorulzilei.ro.

Pentru mulți români, postul Paștelui reprezintă nu doar o perioadă o oportunitate de regenerare spirituală și de întărire a legăturii lor cu Dumnezeu și cu comunitatea creștină, dar și de abstinență alimentară.

Uneori, credincioșii nu știu ce alimente să aleagă în post, astfel încât să aibă o dietă echilibrată, hrănitoare, dar și sănătoasă. Ei consumă, fără să știe, produse nocive care le pot afecta grav sănătatea, potrivit medicilor nutriționiști.

Acizii grași trans, alții decât cei prezenți în mod natural în grăsimile de origine animală, sunt periculoși pentru sănătate. Grăsimile trans apar atunci când transformăm uleiurile vegetale din formă lichidă în formă solidă. Este demonstrat că au potențial cancerigen, de aceea există legislație europeană care limitează prezența acizilor trans la maximum 2g la 100g grăsime. Industria alimentară a fost nevoită să renunțe la hidrogenarea grăsimilor vegetale și să reconfigureze producția de margarină, dar încă există pe piață multe produse care conțin margarină clasică, pentru că este ieftină!

În ce alimente găsim acizi grași trans


În ce produse găsim acizi grași trans în mod frecvent? În toate alimentele care presupun un amestec de făină și margarină, adică produse de panificație și patiserie. Acizi grași trans găsim și în sosuri, semipreparate, alimente procesate și produse fast-food, acolo unde grăsimea animală de timp unt sau smântână este înlocuită cu forma mai ieftină- grăsime de cocos sau de palmier și margarină. Din păcate orice produs care are ca ingredient grăsimea vegetală are șanse mari să conțină și acizi grași trans”, explică medicul.

Atenție! Pizza făcută cu mozarella de proastă calitate, obținută din grăsimi vegetale în loc de lapte, este plină de acizi grași trans

Dincolo de alimentele ambalate, pe care ar trebui să fie indicat conținutul de acizi grași trans, mâncarea preparată în restaurante și rețele fast-food nu este nici controlată și nici analizată. Pizza făcută cu mozarella de proastă calitate, obținută din grăsimi vegetale în loc de lapte, este plină de acizi grași trans. La fel și preparatele care conțin sosuri și smântână vegetală, produsele de patiserie de la colț de stradă și majoritatea produselor de post. Pentru că grăsimile trans apar, culmea, doar în produsele care conțin grăsimi vegetale.

Dacă vrei să abordezi un stil de viață sănătos, solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să abordezi corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Onlin de Nutriție și Sport al Galinei Tomaș, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare corectă!

Alertă alimentară! Peste jumătate din alimentele și băuturile din comerț conțin resturi de pesticide, arată un nou studiu efectuat în Marea Britanie

Resturi de pesticide au fost descoperite în peste jumătate din probele de alimente și băuturi vândute în Marea Britanie.

Cea mai mare cantitate a acestor substanțe chimice periculoase au fost descoperite în căpșune.

Substanțele pot fi periculoase pentru oameni, avertizează specialiștii. Studiul a fost realizat în baza probelor recoltate în anul 2022.

Substanțele chimice au fost găsite în mai mult de jumătate din probele de alimente și băuturi, arată testele, potrivit Sky News.

Căpșunile s-au dovedit a fi cele periculoase în ceea ce privește prezența unor toxine rezistente care pot provoca oamenilor probleme grave de sănătate.

Resturi de pesticide au fost descoperite și în piersici, castraveți, caise și fasole.

Guvernul ar trebui să interzică 25 de pesticide, au spus experții. Acestea au fost descoperite în peste 3.300 de mostre testate de guvernul Regatului Unit în 2022.

sursa

Vitaminele care îți lipsesc dacă nu poți renunța la cafea

Dacă nu poți renunța la cafea, este posibil să îți lipsească anumite vitamine din corp. Consumul excesiv de cafeină poate afecta absorbția acestor nutrienți în organism. Este important să ai o alimentație echilibrată și să iei suplimente alimentare, dacă este nevoie, pentru a compensa eventualele deficiențe nutriționale cauzate de consumul excesiv de cafea.

Dr. Tatiana Meshteryakova, medic nutriționist, spune că prea multe cești cu cafea poate priva organismul de vitaminele de care are nevoie. Dar și dependența de băutură poate trăda o deficiență de vitamine, și anume vitaminele C și B, potrivit doctorulzilei.ro.

Consumul de cafea și deficit de vitamine

Expertul adaugă că organismul uman poate avea deficit de vitamine din cauza influenței obiceiurilor proaste și a altor factori în stilul de viață al unei persoane. În special, nutriționistul leagă dependența de cafea cu lipsa de vitamine din organism și recomandă să nu bei mai mult de două căni de băutură pe zi.

„Dacă bei mai mult de două căni de cafea pe zi, deshidratează organismul. Odată cu lichidul, se îndepărtează o mare cantitate de minerale și vitamine solubile în apă”, avertizează specialistul.

Așadar, potrivit medicului, excesul de cofeină consumată, care acționează ca un diuretic, afectează reducerea nivelului de vitamine C și grupa B. Ea subliniază că organismul uman ar trebui să primească cel puțin un litru și jumătate de apă în fiecare zi.  Cu o cantitate mai mică, viteza proceselor metabolice este redusă, iar absorbția componentelor utile din alimente, cum ar fi vitaminele, mineralele și enzimele, se înrăutățește.

Potrivit medicului, lipsa vitaminelor poate fi explicată prin absorbția lor slabă – acest lucru se poate întâmpla și din cauza tendinței de a mânca în exces. În plus, organismul este lipsit de vitamine sub influența toxinelor din fumul de tutun.

Fumatul duce la o distrugere completă a vitaminei C

Deficitul acestor vitamine duce la: performanțe psihice și fizice reduse letargie, slăbiciune, somnolență rezistență redusă la infecții recuperare mai lentă în diferite boli probleme ale pielii Cu o deficiență de vitamine din grupa B, sunt posibile probleme de somn, deteriorarea stării pielii și a părului și amorțeală a membrelor.

„Fumatul duce la o distrugere completă a vitaminei C și la o scădere a absorbției vitaminei A”, avertizează medicul. În plus, expertul a spus că reducerea capacității de resurse a organismului și pierderea de vitamine pot fi cauzate de o rutină zilnică incorectă și de lipsa somnului.

„Fără modificări ale stilului de viață și identificarea deficiențelor existente prin teste adecvate, suplimentele de vitamine nu vor funcționa”, notează medicul.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Cum îngrijești pielea sensibilă și predispusă la iritație!
Articolul anterior
Injectarea cu ajutorul canulei – o nouă tehnică de augmentare a buzelor. Video
Articolul următor