Zeci de tone de pește contaminat cu plumb sau mercur a fost vândut în magazine

Sute de tone de pește contaminat cu metale grele pescuit din ape poluate din alte țări s-au vândut în țara vecină în ultimii ani.

separator

Polițiștii români, ajutați de colegii lor din Spania, Franța și Ungaria, verifică rețeaua care a umplut piețele și magazinele cu pește cu mercur şi plumb.
Peste o sută de percheziții s-au desfășurat în marți dimineață în România, și în străinătate, la depozite și în locuințele celor implicați. În ultimii doi ani, vameșii au confiscat și distrus 30 de tone de pește contaminat, dar nimeni nu știe, câte transporturi suspecte, au scăpat de controale.
Zeci de depozite frigorifice sau puncte de prelucrare a peştelui din Bucureşti şi 13 judeţe din România au fost percheziţionate la prima oră. Echipe formate din poliţişti, procurori şi inspectori ANSVSA şi DSV căutau peste contaminat cu metale grele.

„Peştele a fost braconat din zone poluate, autorităţile din Franța, Italia şi Spania au interzis pescuitul acolo tocmai pentru că apele erau poluate şi produsele sunt alterate şi dacă ar ajunge la consumator ar fi provocat anumite boli”, a declarat Georgian Drăgan, purtător de cuvânt al IGPR.

„În 4 zile ajungeau în România. Pe interceptări telefonice sunau convorbiri de genul “bă, dar cam miroase! Spală-l şi tu cu oţet. Ţine-l la marinat să nu mai miroasă”. După aia le livrau la firme, nu pot să pronunţ nume, dar sunt firme de la care şi dumneavoastră sigur v-aţi aprovizionat”, spune Teodor Nită, procuror al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța.
Cum a ajuns peștele contaminat în România

Anchetatorii spun că gruparea care aducea pește contaminat în România copia ştampila şi datele unor firme din Portugalia care se ocupau de comerţul cu produse piscicole. O reţea similară din Italia a fost demascata de reporterii emisiunii România Te Iubesc.

Studiile de laborator din Italia au arătat că peştii braconaţi în râuri contaminate aveau o concentraţie de metale grele de sute de ori mai mare faţă de limita admisă. Probele au fost recoltate de la specii precum anghilă, somn şi crap, iar metalele identificate au fost plumb, cadmiu şi mercur.

„Foarte multe studii din ultimii ani realizează o asociere între prezenta mercurului şi prezenta tumorilor pe tubul digestiv. Secţionarea tumorilor a arătat că în interior, concentraţia de mercur e de 70 de ori mai mare decât într-un ţesut normal”, spune Radu Trincu, medic primar, Spitalul de Urgență București.

În căutarea peştelui contaminat, poliţiştii au descoperit şi alte nereguli. În Brașov, într-un depozit peştele era ținut în lăzi așezate pe jos, pe podeaua murdară.
Iar la Hârşova, pe malul Dunării, un punct de procesare a peştelui era amenajat într-un garaj murdar.
Poliţiştii români şi spanioli au descins şi în judeţul Constantă la 26 de adrese şi au oprit şi câteva maşini.
Într-un alt depozit din Buzău, inspectorii şi poliţiştii au găsit peste tranşat lăsat în lăzi cu apă murdară, lângă pereţi plini de rugină.
Procurorii care coordonează ancheta au început urmărirea penală în rem pentru constituirea unui grup infracţional organizat, comercializare de produse alterate, evaziune fiscală şi comercializare fără documente legale a peştelui. Acţiunea s-a desfăşurat concomitent şi în alte ţări iar ancheta este condusă la nivel european de către Europol şi Eurojust.

Sursa

Nu ai poftă de mâncare dimineața? Iată cauzele!

Micul dejun este cea mai importantă masa a zilei, pentru că ne asigură starea de bine și energia de care avem nevoie pentru a începe ziua. Totuși, există momente în care pur și simplu nu îți este foame de dimineață. Iată de ce se întâmplă acest lucru!

Ai mâncat o cină copioasă sau ai abuzat de gustări înainte de culcare

O cină copioasă sau abuzul de gustări nocturne, precum chipsuri, biscuiți, sărățele, pufuleți și ciocolată pot ,,să-ți taie” pofta de mâncare, scrie clicksanatate.ro. Mai mult decât atât, dacă la cină consumi multe grăsimi și proteine, golirea stomacului poate fi încetinită, motiv pentru care a doua zi, de dimneață te vei simți sătul. Încearcă pentru cină, alimente ușoare precum salate, supe sau pește. De altfel, dacă ai probleme cu somnul și vrei totuși o gustare nocturnă nu apela la sancksuri bogate în grăsimi, ci consumă lapte cald sau o banană. Banana conține vitamina B6 și triptofan, un aminoacid esențial, care te ajută să adormi.

Nu te odihnești suficient pe parcursul nopții

Dacă pierzi nopțile stând treaz sau nu ai parte de un somn calitativ, este posibil să nu-ți fie foame a doua zi la micul dejun. Acest aspect este cauzat de faptul că privarea de somn poate duce la modificări importante ale hormonilor care reglează apetitul, cum ar fi leptina și grelina. Somnul insuficient poate fi cauza mai multor neplăceri, inclusiv a lipsei senzației de foame de la micul dejun. De aceea, organizează-ți un program de somn, în care ar fi ideal să adormi seara la aceeași oră și să te trezești dimineața la o oră fixă. Ai grijă să nu dormi mai puțin de 7 ore pe noapte.

Nivelul ridicat de adrenalină poate scădea apetitul de dimineață

Specialiștii spun că nivelurile de hormoni fluctuează pe parcursul nopții, iar acest aspect poate avea consecințe asupra apetitului. Cercetările arată că nivelurile de epinefrină, cunoscută și sub numele de adrenalină, sunt mai ridicate dimineața. Se crede că adrenalina poate suprima pofta de mâncare prin încetinirea ratei de golire a stomacului și prin creșterea defalcării carbohidraților stocați în ficat și mușchi pentru a alimenta organismul.

Ești depresiv sau anxios

Atât depresia cât și anxietatea pot ,,tăia” pofta de mâncare. Printre cele mai întâlnite simptome ale depresiei: tristețe accentuată, pierderea interesului pentru activitățile preferate, oboseală inexplicabilă, tulburări de somn, se regăsește și lipsa sau accentuarea apetitului. ,,Pierderea poftei de mâncare poate fi un semn precoce al depresiei sau un avertisement al unei recidive a depresiei. Pe de altă parte, unii oameni nu se pot opri din mâncat atunci când sunt depresivi”, spune Gary Kennedy, director de psihiatrie geriatrică la Montefiore Medical.

Dacă simți o permanentă stare de tristețe, nu ai poftă de mâncare sau, din contră, apetit accentuat și ai tendințe de izolare, prezintă-te în fața unui specialist psiholog. Acesta nu te va judeca, ci te va ajuta să treci peste stările negative ale depresiei.

Sarcina, o altă cauză posibilă

Grețurile matinale afectează aproximativ 80% dintre femeile însărcinate, informează healthline.com. Stările de greață sunt mai frecvente dimineața decât în celelalte momente ale zilei, motiv pentru care gravida nu se mai poate gândi la micul dejun. De obicei, grețurile dispar sau se diminuează considerabil în al doilea trimestru de sarcină. Dacă suferi de grețuri matinale, încearcă să te menții hidratată, consumând apă în care poți să storci lămâie pentru a mai reduce din starea de greață. De asemenea, încearcă să te odihnești suficient și să menții casa aerisită pentru a împiedica eventualele mirosuri care îți pot provoca greață. În cazul în care stările de rău persistă și te împiedică să-ți desfășori activitățile zilnice, adresează-te de urgență medicului.

Alte motive pentru care nu îți este foame la micul dejun

Răceala sau gripa pot să-ți scadă apetitul și pot accentua starea de oboseală, motiv pentru care nu mai ai dispoziția necesară pentru a lua micul dejun. De altfel, unele medicamente ca antibioticele sau diureticele pot reduce apetitul.

Un alt factor ce poate să-ți scadă pofta de mâncare este înaintarea în vârstă. Apetitul scăzut este destul de comun în cazul vârstnicilor, acest lucru fiind explicat prin modificările hormonilor care oferă energie organismului, modificările gustului și ale mirosului. De asemenea în cazuri mai grave, în spatele lipsei apetitului pot sta afecțiuni precum hipotiroidismul, insuficiență cardiacă, anumite afecțiuni ale ficatului cât și ale rinichilor, HIV sau chiar cancer.

Cum să procedezi în caz de lipsa poftei de mâncare la micul dejun

În cazul în care nu îți este foame imediat ce te trezești, mai așteaptă câteva minute înainte de micul dejun, timp în care poți începe să te pregătești pentru ziua ce tocmai a început. Dacă, totuși, încă nu îți este foame, poți încerca să iei gustări mici și bogate în nutrienți, precum un ou fiert, cereale integrale, un fruct sau altele.

Ieși din zona de confort și încearcă noi alternative delicioase și sățioase pentru micul dejun, care să-ți stimuleze apetitul, precum omletă cu ciuperci, roșii, ardei gras și brânză; iaurt cu fructe de pădure și granola sau pâine prăjită cu avocado și cu ou deasupra.

Ce să mănânci dimineaţa ca să slăbești pe parcursul zilei

Dacă îți dorești să slăbești trebuie să ai mai grijă ce mănânci dimineața. Un mic dejun sănătos te poate ajuta să scapi de burtă, oferindu-ți o stare de bine. Astfel, dacă vrei să fii în formă dimineaţa trebuie să mănânci grăsimi sănătoase, proteine şi foarte puţini carbohidraţi, scrie unica.ro.

1. Nucile, alunele de pădure, migdalele sau caju sunt alegerea perfectă pentru un mic dejun ideal, mai ales dacă nu ai timp să îți gătești ceva, fiind pe fugă. Acesta conţin grăsimi sănătoase, care sunt foarte importante atunci când vrei să slăbeşti.

2. Și avocado este perfect pentru un mic dejun sănătos. Acesta este bogat în grăsimi sănătoase mononesaturate.

3. Ouăle conțin grăsimi bune, vitamine. şi proteine. În plus, se gătesc foarte repede. Poți adăuga câteva legume crude şi ai obţinut micul dejun ideal. Atenție însă, evită ouăle prăjite dimineața deoarece uleiul îngrașă. 

4. Lactatele sunt potrivite la micul dejun. Iaurtul, brânza sau o combinaţie de brânză şi smântână, îţi poate asigurai necesarul de calciu şi proteine pentru întreaga zi.

6. Seminţele sunt sățioase și sănătoase. Poţi să alegi seminţe de chia, de cânepă, de in sau de susan. Toate sunt bogate în grăsimi sănătoase, necesare pentru cei care vor să scape de burtă.

7. Și peștele face parte din categoria grăsimilor sănătoase. Alege un peşte gras, de exemplu macrou sau somon. Sunt bune şi conservele dacă le alegi pe cele în suc propriu sau în ulei de măsline.

8. Legumele te vor ajuta să te saturi cu puține calorii. Dimineața poți mânca roşii, castraveţi, ardei gras, dovlecei sau morcovi.

Ingredientul care se găsește în multe produse populare și poate provoca probleme de sănătate

Zahărul, grăsimile, sarea sunt cele mai cunoscute ingrediente ce ne pot pune sănătatea în pericol. Cu toate acestea, există și unele ingrediente ce pot avea consecințe grave pentru organismul nostru, dar ce nu sunt cunoscute pentru publicul larg. Iar un astfel de produs este extrem de comun în multe produse populare, scrie click.ro.

Un studiu publicat în European Heart Journal explică faptul că acest ingredient ne poate provoca un accident vascular cerebral, cât și atac de cord. Mai precis, este vorba despre Xylitol, un îndulcitor care poate crește coagularea sângelui. El poate crește riscul de a ne confrunta cu anumite complicații periculoase, iar în cele mai extreme cazuri, poate duce chiar și la deces.

Xylitol este un nume pe care poate că nu mulți dintre noi l-au auzit până acum, însă ingredientul este destul de comun, în o mulțime de produse. El este un alcool de zahăr, utilizat ca aditiv, datorită faptului că are cu 40% mai puține calorii decât zahărul normal. În ce privește produsele în care găsim Xylitol, este vorba despre guma de mestecat fără zahăr, produse de patiserie și chiar și bomboane.

Din păcate, el mai poate fi găsit și în pasta de dinți, în jeleuri, ori în diferite drajeuri. Datorită popularității sale, în timp, ajungem să consumăm acest ingredient în cantități destul de mari. Experții avertizează că acest îndulcitor este legat de un risc ridicat de atac de cord, cât și accident vascular cerebral.

Cum îngrijești pielea sensibilă și predispusă la iritație!
Articolul anterior
Injectarea cu ajutorul canulei – o nouă tehnică de augmentare a buzelor. Video
Articolul următor