Zeci de tone de pește contaminat cu plumb sau mercur a fost vândut în magazine

Sute de tone de pește contaminat cu metale grele pescuit din ape poluate din alte țări s-au vândut în țara vecină în ultimii ani.

separator

Polițiștii români, ajutați de colegii lor din Spania, Franța și Ungaria, verifică rețeaua care a umplut piețele și magazinele cu pește cu mercur şi plumb.
Peste o sută de percheziții s-au desfășurat în marți dimineață în România, și în străinătate, la depozite și în locuințele celor implicați. În ultimii doi ani, vameșii au confiscat și distrus 30 de tone de pește contaminat, dar nimeni nu știe, câte transporturi suspecte, au scăpat de controale.
Zeci de depozite frigorifice sau puncte de prelucrare a peştelui din Bucureşti şi 13 judeţe din România au fost percheziţionate la prima oră. Echipe formate din poliţişti, procurori şi inspectori ANSVSA şi DSV căutau peste contaminat cu metale grele.

„Peştele a fost braconat din zone poluate, autorităţile din Franța, Italia şi Spania au interzis pescuitul acolo tocmai pentru că apele erau poluate şi produsele sunt alterate şi dacă ar ajunge la consumator ar fi provocat anumite boli”, a declarat Georgian Drăgan, purtător de cuvânt al IGPR.

„În 4 zile ajungeau în România. Pe interceptări telefonice sunau convorbiri de genul “bă, dar cam miroase! Spală-l şi tu cu oţet. Ţine-l la marinat să nu mai miroasă”. După aia le livrau la firme, nu pot să pronunţ nume, dar sunt firme de la care şi dumneavoastră sigur v-aţi aprovizionat”, spune Teodor Nită, procuror al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța.
Cum a ajuns peștele contaminat în România

Anchetatorii spun că gruparea care aducea pește contaminat în România copia ştampila şi datele unor firme din Portugalia care se ocupau de comerţul cu produse piscicole. O reţea similară din Italia a fost demascata de reporterii emisiunii România Te Iubesc.

Studiile de laborator din Italia au arătat că peştii braconaţi în râuri contaminate aveau o concentraţie de metale grele de sute de ori mai mare faţă de limita admisă. Probele au fost recoltate de la specii precum anghilă, somn şi crap, iar metalele identificate au fost plumb, cadmiu şi mercur.

„Foarte multe studii din ultimii ani realizează o asociere între prezenta mercurului şi prezenta tumorilor pe tubul digestiv. Secţionarea tumorilor a arătat că în interior, concentraţia de mercur e de 70 de ori mai mare decât într-un ţesut normal”, spune Radu Trincu, medic primar, Spitalul de Urgență București.

În căutarea peştelui contaminat, poliţiştii au descoperit şi alte nereguli. În Brașov, într-un depozit peştele era ținut în lăzi așezate pe jos, pe podeaua murdară.
Iar la Hârşova, pe malul Dunării, un punct de procesare a peştelui era amenajat într-un garaj murdar.
Poliţiştii români şi spanioli au descins şi în judeţul Constantă la 26 de adrese şi au oprit şi câteva maşini.
Într-un alt depozit din Buzău, inspectorii şi poliţiştii au găsit peste tranşat lăsat în lăzi cu apă murdară, lângă pereţi plini de rugină.
Procurorii care coordonează ancheta au început urmărirea penală în rem pentru constituirea unui grup infracţional organizat, comercializare de produse alterate, evaziune fiscală şi comercializare fără documente legale a peştelui. Acţiunea s-a desfăşurat concomitent şi în alte ţări iar ancheta este condusă la nivel european de către Europol şi Eurojust.

Sursa

O insectă „crocantă” revoluționează meniurile restaurantelor de lux. Noua salată servită clienților

Restaurantele de „lux” din mai multe state au început să le ofere clienților feluri de mâncare pe bază de insecte, considerate comestibile. Spre exemplu, un local frecventat de oamenii cu gusturi fine din New Orleans au avut parte de o altfel de salată: cu cicade(n.r. insecte care se mai numesc „greieri de copaci”), scrie evz.ro.

Cicadele(n.r. insecte care trăiesc sub pământ) au devenit „delicii alternative” în  Cartierul Francez precum Antoine’s și Brennan’s, Audubon Insectarium din New Orleans. Localul este cunoscut  pentru felurile de mâncare care conțin viermi(n.r. considerați comestibili)  prăjiți cu chili și greieri crocanți, cu sos de  caju, sunt piese de bază în meniu.

Potrivit sursei citate, unul dintre felurile de mâncare care conține cicade conține:  salată verde cu mere, migdale, afine  sos de muștar și de soia.

Felul de mâncare care conține insecte este, însă, popular și în Europa.

Uniunea Europeană  a aprobat în ianuarie 2023 mai multe produse derivate din insecte pentru consumul uman, precum și al patrulea tip de insectă ca fiind comestibilă(n.r. greieri)

Oficialii Uniunii Europene susțin că insectele vor fi o alternativă în criza alimentară care se prefigurează.

„Insectele vor juca un rol principal în abordarea numeroaselor probleme cu care ne confruntăm în prezent și ne vom confrunta și în viitor. Este vorba, printre altele, de creșterea costului proteinelor animale, insecuritatea alimentară, presiunile asupra mediului, creșterea populației și creșterea constantă a cererii de proteine în rândul claselor de mijloc. 

Insectele se găsesc în abundență peste tot în lume. Sunt bogate în proteine și reprezintă mai puțin de 1 % din amprenta de carbon a animalelor. Sunt alternativa alimentară ideală care facilitează trecerea la o alimentație sănătoasă și durabilă și contribuie în mod pozitiv nu numai la sănătatea noastră, ci și la cea a mediului și, prin urmare, a viitorului nostru”, motivează Comisia Europeană.


Dacă vrei și TU să abordezi un stil de viață sănătos, solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare corectă!

Alertă OMS! Virusul gripei aviare, acum și în lapte

O declarație recentă a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a tras un semnal de alarmă exprimând  „o mare îngrijorare” cu privire la numărul tot mai mare de cazuri de gripă aviară la oameni, scrie doctorulzilei.ro.

De asemenea, organizația a anunțat vineri că virusul a fost găsit în laptele crud. Dr. Jeremy Farrar, om de știință șef la OMS, a remarcat că gripa aviară, numită și H5N1, a avut o rată de mortalitate „extrem de mare” în rândul celor care au fost infectați în întreaga lume.

OMS, semnal de alarmă: Virusul gripei aviare se găsește acum în lapte. „E o mare îngrijorare”

Nu a avut loc nicio transmitere de la om la om a bolii.

„Marea îngrijorare, desigur, este că  virusul acum evoluează și dezvoltă capacitatea de a infecta oamenii. Și apoi critic, capacitatea de a trece de la transmiterea de la om la om”, a avertizat Farrar.

OMS a avertizat în continuare că virusul a fost găsit în laptele crud.

Oficialii au spus că consumul de lapte pasteurizat este încă sigur. Dr. Wenqing Zhang, care conduce programul global de gripă al OMS, a spus că virusul a fost identificat într-o „concentrație foarte mare de virus în laptele crud” de la vacile infectate.

Cercetătorii încă încearcă să determine cât timp poate supraviețui virusul în lapte.

În general, nu este indicat niciodată consumul de lapte crud, deoarece poate transporta alți contaminanți, cum ar fi salmonella, listeria și E. coli. Zhang a reiterat, de asemenea, cazurile care au fost identificate în SUA și în Europa au fost relativ ușoare.

Acesta nu este primul avertisment privind o potențială pandemie de gripă aviară. La începutul acestei luni, oamenii de știință au tras un semnal de alarmă că o astfel de pandemie ar putea fi „de 100 de ori mai rea decât COVID”.

„Acest virus a fost în fruntea listei pandemice de mulți, mulți ani și probabil decenii”, a spus dr. Suresh Kuchipudi, cercetător al gripei aviare din Pittsburgh, potrivit Daily Mail. Singura speranță, au continuat oficialii, este că virusul va fi mai puțin mortal la oameni decât la păsări.

Adevărul despre postul intermitent! Tot mai mulți oameni îl urmează

Postul intermitent este urmat de tot mai mulți oameni. Majoritatea dintre aceștia spun că efectele sunt vizibile după doar câteva zile. Acest tip de dietă presupune o pauză alimentară de 6,8 sau chiar 12 ore între mese. Mihaela Bilic susține că metoda este una sănătoasă și ar trebui adoptată de toate persoanele care duc o luptă cu kilogramele în plus, scrie evz.ro.

Rețelele de socializare sunt pline de mărturii ale celor care au reușit să slăbească prin această metodă. Cu toate că este combătută de mulți specialiști, Mihaela Bilic susține că postul intermitent este de un real ajutor pentru cei care vor să piardă în greutate.

„Tot suntem în post și cuvântul acesta este din nou la modă, iar eu nu pot decât să le mulțumesc americanilor că au inventat noțiunea de post intermitent, sună așa, foarte științific. Că dacă îi spuneai omului să facă foamea și să sară peste mese, era nasol, părea că tu ești de la țară și nepregătit. Iată, însă, cu o titulatură de asta elevată, parcă altfel facem foamea. La capitolul post intermitent se fac o mulțime de greșeli; avem impresia că nu mâncăm-nu mâncăm, dar și când mâncăm, mâncăm tot frigiderul. ”, a explicat nutriționistul.

Rezultate impresionante

Medicul nutriționist susține că postul intermitent nu este benefic doar pentru slăbire, ci și pentru un organism sănătos. Pauzele dintre mese vor da timp organismului să se regleze, iar metoda va proteja ficatul, spune specialistul.

„De ce este de bine să mâncăm mai rar? Culmea, nu doar pentru siluetă, ci și pentru sănătate. Ei bine, avem grijă de ficatul nostru e fantastic ce uzină de metabolizare este, aș spune că este organul central. OK, inima pompează sângele, dar fără ficat nu am avea glicemie, nu am avea acel carburant care circulă prin sânge și care hrănește toate celulele. Multă lume crede că acest carburant, carbohidrații, îi luăm din alimentație; noi trebui să știm însă că ficatul este și un rezervor de glucoză și el știe, din grăsime, din proteine, să facă glucoză.”, a mai spus aceasta.

În mediul online există și mărturii ale unor persoane care au ținut post negru timp de 40 de zile. În această perioadă, acestea au consumat doar lichide. Pe lâng rezultatele vizibile, aceștia au declarat că sunt plini de energie, iar tonusul li s-a îmbunătățit substanțial. Mihaela Bilic susține că organismul poate rezista unui astfel de program, care nu ar fi greșit dacă ar fi parcurs sub îndrumarea unui specialist.

„Deci noi nu avem niciun risc să nu mâncăm, și nu o zi, două, trei, putem să nu mâncăm 40 de zile. Sunt medici nutriționiști care au consumat doar lichide, sub control medical, și au văzut că 40 de zile fără mâncare nu este nimic dramatic.”, a mai spus medicul nutriționist.

Dacă vrei și TU să abordezi un stil de viață sănătos, solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare corectă!

Cum îngrijești pielea sensibilă și predispusă la iritație!
Articolul anterior
Injectarea cu ajutorul canulei – o nouă tehnică de augmentare a buzelor. Video
Articolul următor