ANSA dezvăluie care sunt legumele din supermarketuri cu cel mai înalt nivel de nitrați

Dovleceii, varza nouă, cartofii și ceapa din supermarketurile din Chișinău sunt produsele cu cel mai mare nivel de nitrați expuse pe tejghea și prezintă un pericol pentru sănătate.

separator
Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică a efectuat o analiză de laborator care a arătat că o multitudine de legume din magazinele de la noi  sunt pline de nitrați.

Supuse expertizei au fost 30 de probe de legume: varză nouă, dovlecei, roșii, ceapă, castraveți și cartofi noi din cinci rețele de supermarketuri din Capitală. Din totalul de probe prelevate, în 10 probe de legume concentrația de nitraţi depășește limitele maxime admisibile.

În toate probele de dovlecei, în patru probe de varză nouă şi în câte o probă de cartofi noi şi ceapă s-au depistat neconformităţi.

Potrivit analizei, produsul cu cel mai mare conţinut de nitrați s-a dovedit a fi dovleceii, unde cantitatea nitraților poate ajunge și la 888 mg per kg, depășind concentrația maximă admisibilă cu 122%.

De asemenea, în varza nouă, cantitatea cea mai ridicată de nitrați constituie 1.170 mg/kg, norma fiind de 600 mg per kg. O cantitate mare de nitraţi a fost depistată şi în cartofii noi – 250 mg per kilogram, în timp ce norma prevede nu mai mult de 200 mg și, ceapa – 215 mg/kg, cu norma maximă admisibilă de 80 mg/kg.

Mai puțin dăunătoare sunt roșiile și castraveții, cu o valoarea admisibilă a nitraților care nu sunt periculoși organismului.

O femeie a născut la peste trei luni după ce fusese declarată în moarte cerebrală
Articolul anterior
Proiect pilot în mai multe școli pentru încurajarea elevilor să renunțe la telefon. Ideea unui primar
Articolul următor
Alte articole interesante