Cel mai ieftin pește! Seamănă la gust cu somonul și e mai sănătos

Nutriționiștii au declarat că există un anumit tip de pește foarte ieftin, dar extrem de sănătos. Acesta seamănă la gust cu somonul și se gătește foarte ușor.

Există un pește ieftin care seamănă cu somonul și care are o mulțime de beneficii pentru sănătate. Macrou, hering, hamsii, ton, chefal, sardine, conțin acizii grași omega-3 benefici. Nutriționiștii vă recomandă să cumpărați pește proaspăt și să îl gătiți corespunzător. Coacerea este cea mai bună metodă de gătit. Conservele de pește conțin și multe substanțe utile, a spus cardiologului rus dr. Olga Golubeva.

„Se consideră că pentru un adult este suficient să mănânce astfel de alimente de două ori pe săptămână pentru a compensa deficiența nutrițională”, spune dr. Olga Golubeva, „Remarc că nu trebuie să neglijați adăugarea de ulei sau ulei vegetal la preparatele din pește.

Acest tip de pește este ieftin și sănătos

Omega-3 se absoarbe mai bine din pește dacă adaugi ulei. Pancreasul va elibera enzime care vor ajuta organismul să nu rateze substanțele valoroase. Codul, deși nu este uleios, conține și omega-3, așa că puteți adăuga ulei sau ulei vegetal. Acesta este la fel de sănătos ca somonul. El este o sursă excelentă de fosfor, niacină și vitamina B-12. O porție gătită de 3 uncii conține între 15 și 20 de grame de proteine.

„Grăsimea naturală echilibrată, de înaltă calitate, în cantități rezonabile, va asigura sațietatea. Vei mânca mai puțini carbohidrați simpli și, în același timp, vei evita rezistența la insulină, colesterolul crescut și problemele vasculare”, spune expertul.

Peștele pe care trebuie să-l mâncăm cu moderație

Medicul a mai spus că femeile gravide trebuie să evite peștele bogat în metilmercur. Este indicat ca acestea să mănâncă acest tip de pește doar de două ori pe săptămână. El le-a recomandat somon, hering, sardine și păstrăv. Conțin mai puțin metilmercur, potrivit Doctorulzilei.

Asociația Americană a Inimii (AHA) recomandă consumul de pește de cel puțin 2 ori pe săptămână, în special pește gras, precum somonul, păstrăvul de lac, sardinele și tonul albacore, care este bogat în omega-3.

Codul este denumirea comună pentru genul de pește demersal Gadus. Codul este, de asemenea, folosit ca denumirie pentru o serie de alte specii de pești.

Codul – cum arată și unde se găsește  Cele mai comune două specii de cod sunt codul Atlantic, care trăiește în apele mai reci și regiunile adânci ale mării din Atlanticul de Nord și codul Pacific, care se găsește atât în ​​regiunile estice, cât și în cele vestice din nordul Pacific. Codul este popular ca aliment și are o aromă blândă și o carne albă densă, cu textură ca de fulgi.  Ficatul de cod este procesat pentru a produce ulei de ficat de cod, o sursă importantă de vitamina A, vitamina D, vitamina E și acizi grași omega-3 (EPA și DHA). 

În Regatul Unit, codul Atlantic este unul dintre cele mai comune preparate, fiind servit pane alături de cartofi prăjiți. Cum arată codul Codul din genul Gadus are trei dorsale rotunjite și două aripioare anale. Aripioarele pelvine sunt mici, cu prima rază extinsă și sunt așezate sub capacul branhial (adică regiunea gâtului), în fața aripioarelor pectorale.  Maxilarul superior se extinde peste maxilarul inferior, care are o bărbie bine dezvoltată. Ochii sunt de dimensiuni medii, aproximativ la fel ca lungimea bărbii.  Codul are o linie laterală albă distinctă care trece de la fanta branhială deasupra aripioarei pectorale, până la baza aripioarelor caudale sau cozii. 

Cum se gătește codul 

Codul este un pește fraged, oceanic, care cel mai adesea vine congelat. Dacă totuși reușești să îl cumperi proaspăt, ar trebui să îl tratezi cu mare grijă termic.  El nu poate fi prăjit pentru că se va sfărâma în multe bucățele. În schimb, fileurile pot fi puse la cuptor sau pot fi gătite la aburi. 

Desigur, există și opțiunea de a le face pane și a le prăji într-o baie de ulei, însă această variantă e mai potrivită pentru codul congelat. De regulă, dacă iei cod congelator va trebui să îl dezgheți, apoi să îl tai în bucățele. Îl stropești cu puțină zeamă de lămâie pentru a scăpa de mirosul specific a apei sărate.  Poți să îl gătești la aburi sau la cuptor în foaie de copt sigilată. De asemenea, îl poți poșa în lapte sau un amestec de lapte și smântâna pentru a se infuza cu cremozitatea lichidului și aromele din el.

Dacă vrei și TU să abordezi un stil de viață sănătos, nu o face de capul TĂU! Solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaș, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare profesionistă!


Alimentul adorat de majoritatea tinerilor, dar care distruge silueta. Conține o groază de calorii

Nutriționista Mihaela Bilic a declarat că culciurile și sucurile „zero zahăr” sunt foarte periculoase pentru sănătate și că au multe calorii. Deserturile de tipul „zero zahăr” au început să câștige tot mai mult teren și în România, dar medicul nutriționist Mihaela Bilic atrage atenția că acestea, de fapt, sunt periculoase pentru siluetă, potrivit Gândul.ro.

Mihaela Bilic atrage atenția că aceste produse nu ajută la slăbit, având exact același număr de calorii ca variantele cu zahăr.

„Chiar dacă scrie «zero» zahăr, conțin multe calorii! Foarte mulți consumatori mănâncă relaxați dulciuri pe care scrie ZERO zahăr cu credința că au zero calorii. Fals, greșit, e o mare păcăleală!

Cine are răbdare și ochi buni ca să citească eticheta? Dacă am face asta, am observa cu stupoare că numărul de calorii este identic cu al produselor cu zahăr clasic! Eu nu m-am lăsat și iată ce am aflat: biscuiții au 430 cal/100g, ciocolata 480 cal, iar napolitanele 460, adică 100 cal/bucată …ceea ce este enorm pentru un produs care se vrea fără zahăr. Despre ingrediente nu mai vorbim, între 30 și 40% maltitol, ulei de palmier din plin și un gust dubios. Nu e de mirare că oamenii evită produsele cu îndulcitori!”, spune nutriționista.

Sirop cu aromă în loc de miere. ANSA inițiază controale

În cadrul controalelor oficiale precum și urmare a multiplelor petiții, parvenite de la persoane  fizice și juridice, se constată că pe piață se plasează în continuare „Sirop invertit cu aromă de miere” denumit în mod greșit ,,MIERE ARTIFICIALĂ”, informează unica.md ccu referire la un comunicat al Agenției Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA).

În scopul protecției drepturilor și intereselor consumatorilor, precum și a eliminării concurenței neloiale producătorilor de miere naturală, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) informează cu privire la cerințele de etichetare și introducere pe piață a „Siropului invertit cu aromă de miere”.

În conformitate cu articolul 3 din Legea apiculturii  nr.70 din 30.03.2006:

„MIEREA” este un produs natural al albinelor melifere, a cărui denumire nu poate fi utilizată în denumirea oricăror alte produse obținute pe cale artificială.

Totodată, conform articolului 6 alin. (1) din Legea nr.279/2017 privind informarea consumatorului cu privire la produsele alimentare:

Informațiile referitoare la produsele alimentare nu trebuie să inducă în eroare în ceea ce privește caracteristicile produsului alimentar şi anume:

– referitor la natura, identitatea, proprietățile, compoziția…;

– să sugereze, prin intermediul prezentării, în descrieri sau imagini, prezența unui anumit produs alimentar sau a unui anumit ingredient, în timp ce, în realitate, o componentă prezentă în mod natural sau un ingredient utilizat în mod normal în respectivul produs alimentar a fost înlocuit cu o altă componentă sau cu un alt ingredient.

Respectiv, se atestă faptul utilizării siropului invertit, în calitate de ingredient, la fabricarea diferitor produse de cofetărie și patiserie, precum torturile și ruladele, produsele fiind comercializate sub denumirea de: Медовик”,  „Медовый” etc. (denumirea produsului provine de la cuvântul Мед – miere în limba rusă). În mod greșit ,denumirea produsului îi sugerează consumatorului că la fabricarea produsului s-a utilizat mierea naturală, dar, în realitate, aceasta a fost înlocuită cu Sirop invertit cu aromă de miere.

Drept urmare,  utilizarea în denumirea produselor a cuvintelor ,,Miere artificială” este incorectă și interzisă, precum și în denumirea produselor fabricate din acestea, care i se asociază consumatorului cu utilizarea mierii naturale în calitate de ingredient.

Menționăm că: Responsabilitatea privind informarea consumatorului îi aparține exclusiv operatorului din domeniul alimentar!

În acest context solicitam tuturor operatorilor din domeniul alimentar:

  • care etichetează siropul invertit și comercializează sub denumirea de ,,Miere artificială” să întreprindă toate măsurile pentru modificarea etichetei în conformitate cu cadrul legal, astfel încât să nu inducă în eroare consumatorul.
  • care produc produse de patiserie să se abțină de la utilizarea denumirilor de  Медовик”,  „Медовый”,  dacă în calitate de ingredint nu este utilizată mierea naturală.

Inspectorii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, în cadrul controalelor oficiale, vor acorda o atenție sporită respectării Legii nr.279/2017 privind informarea consumatorului cu privire la produsele alimentare, iar operatorii din domeniul alimentar care nu se vor conforma legislației alimentare în vigoare, riscă amenzi în suma până la 25.000 lei.

Cum putem păcăli foamea cu un singur aliment

Carmen Brumă a dezvăluit în mediul online care este alimentul care oferă cea mai mare sațietate. Nutriționista a testat pe pielea ei acest aliment și spune că ei îi ține de foame până după prânz, scrie unica.ro.

Carmen Brumă este mereu activă în mediul online, pe rețelele de socializare, unde vine adesea cu sfaturi prețioase legate de sănătate și nutriție. De data aceasta, partenera de viață a lui Mircea Badea a vorbit despre un aliment care, mâncat dimineața, ne oferă o senzație de sațietate pentru un timp îndelungat. Carmen Brumă spune că ea personal mănâncă acest produs dimineața și îi ține de foame până după prânz.

„Studiul randomizat controlat, făcut de mine! De mine, pe mine. Acest studiu a constatat că dintre toate alimentele pe care poți să le mănânci dimineața, oul fiert îți dă cea mai mare senzație de sațietate. Chestia aceasta este și demonstrată, dar eu vă spun strict din experiența mea. Oul are un indice de sațietate foarte mare, dar din experiența mea nimic nu te satură cum o face oul fiert. Mănânci unul, două sau trei ouă dimineața și, clar, nu îți mai este foame până după prânz încolo, în cazul meu. Dacă mai pun și niște fibre, legume și o felie de pâine, parfum”, a spus Carmen Brumă într-o sesiune de InstaStories.

Cu o altă ocazie, tot pe Instagram, Carmen Brumă le-a spus internauților ce mănâncă într-o zi aglomerată, în care are multe filmări. În primul rând, nutriționista își începe ziua cu 15-20 de minute de mișcare. Apoi uremază un mic dejun rapid, dar sățios și nutritiv.

„Ce mănânc într-o zi de filmare? Îmi încep aproape întotdeauna ziua cu 15-20 de minute de mișcare. Apoi, prima masă este compusă dintr-un ou fiert, o roșie, cafea cu două cupe de colagen. Nu îmi place să mănânc foarte mult înainte de filmare” – a explicat Carmen Brumă într-un clip postat pe Instagram. Cea mai consistentă masă a zilei este cea de prânz, iar aceasta este compusă din carbohidrați și legume. Bineînțeles, ea nu uită pe parcursul zilei de hidratare.

„Masa a doua este compusă din friptură de porc, fasole verde, cartofi la cuptor, plus două salate. Hidratarea e foarte importantă pentru mine, pentru că mă ajută să am o stare de sațietate și să controlez mai bine poftele. Beau aproximativ doi litri de apă și o cafea” – a adăugat nutriționista. Ultima masă a zilei, cina, este la fel de lejeră și tot la fel de bogată în nutrienți ca micul dejun „Masa a treia este compusă din 250 de grame de iaurt grecesc, 2 cupe de colagen, 1 cupă pudră proteică – afine, semințe, amestec de tărâțe” – a încheiat Carmen Brumă.

Soția primarului de Boldurești a fost profesoara lui Mihai, băiatul ucis în accidentul de la Nisporeni
Articolul anterior
O fetiţă de cinci ani a murit, după ce a fost îngropată în nisip pe o plajă
Articolul următor