Combinații de alimente care îngreunează digestia

Pentru că fiecare aliment are timpul și mediul său de digerare diferit, este important să fii atent la modul în care asociezi alimentele atunci când te așezi la masă. Combinațiile alimentare nereușite cauzează stomac plin, burtă umflată, indigestie, gaze, regurgitație, balonare, dureri abdominale, greață, oboseală,  Ce este util să cunoști?

separator

Combinațiile alimentare greșite, pe termen lung, pot cauza probleme serioase de sănătate: miros urât din cavitatea bucală, disbacterioză, îngrășare sau obezitate, inflamații cronice, tulburări de somn, energie scăzută, piele uscată, iritații ale pielii sau boli digestive, ulcer, gastrită, pancreatită.Reține! Aceste combinații alimentare este bine să le eviți!

1. Proteine animale + amidon

Exemple: carne și cartofi, pui și paste, sandwichuri cu șuncă sau salam.

Atunci când mânânci carne cu cartofi, paste sau pâine la aceeași masă, digestia va avea de suferit. Carbohidrații vor fermenta, iar rezultatul? Balonare și gaze.

Totuși, poți combina într-o salată orez și fasole, deoarece aceste 2 alimente au un efect singeric, care promovează o mai bună asimilare a fiecăruia în parte. Un sfat! Adaugă la proteine câteva legume verzi, o salată, pentru a minimaliza pe cât posibil efectele negative ale prosesului de mistuire a hrănii.

2. Grăsimi combinate cu alimente nepotrivite

Exemple: măsline cu pâine, ton cu maioneză, carne prăjită în ulei vegetal.

Grăsimile au nevoie de săruri biliare pentru a se digera. Amestecarea lor cu alte alimente grele poate crea tulburări digestive. De pildă, cantitățile mari de grăsimi cu proteine încetinesc digestia. Avocado, semințele și nucile pot fi combinate cu legume care nu conțin amidon. Este bine ca atunci când mânânci alimente bogate în grăsimi să incluzi și o porție de legume cu frunze verzi, varza.

3. Lichide cu alimente

Exemple: apă în timpul mesei, suc cu mâncare, ceai imediat după masă.

Apa trece prin stomac în 10 minute, iar sucurile în 15-30 de minute. Orice lichid din stomac diluează enzimele de care corpul are nevoie pentru a digera proteinele, carbohidrații și grăsimile, făcând astfel dificilă digestia. Sfatul este să bei apă cel puțin cu 15 minute înainte de masă. Iar după masă, să aștepți o oră sau mai mult dacă masa este mai grea, pentru a bea lichide. Dacă organismul tău este deshidratat, îndată după luarea mesei vei simți necesitatea de a bea apă. De aceea, pentru a evita acest lucru, este bine să consumi apă cu 10-15 minute înainte de diecare masă.

4. Două surse de proteine concentrate

Exemple: ouă și bacon, pui și pește.

Proteinele concentrate necesită mai mult timp pentru a se digera, și duc la scăderea nivelului de energie, și la tulburări digestive. Trebuie reținut că primul fel nu trebuie să fie niciodată compus din carne, ci trebuie să fie ușor, din legume. Carnea trebuie consumată la urmă, când enzimele și focul digestiv sunt la cea mai mare cotă.

5. Fructele în timpul mesei sau după masă

Exemple: plăcintă cu mere sau tartă cu fructe la desert, fructe cu pește, sau fructe în salată.

Fructele pot ușura sau complica digestia, în funcție de cum alegem să le consumăm. În mod normal, fructele trec rapid prin stomac și se digeră în intestin. Atunci când fructele crude sunt amestecate cu alte mâncăruri, precum carne, cereale, banane, fructe uscate sau avocado, care se digeră mult mai greu, fructele rămân prea mult timp în stomac, și încep să fermenteze. Medicii recomandă ca fructele să fie consumate separat, adică înainte de masă cu 30 de minute sau 1 oră. Atunci când mâncăm fructe pe stomacul gol, ele pregătesc tractul digestiv pentru alimentele care urmează să fie ingerate, îmbunătățind astfel digestia. Apa din fructe clătește și hidratează tractul digestiv, fibrele curăță, iar enzimele activează procesul chimic al digestiei. Astfel, consumul de fructe pe stomacul gol îmbunătățește capacitatea tractului digestiv de a absorbi substanțele nutritive.

De asemenea, un lucru important de reținut este că fructele proaspete (de sezon) sunt alimente complete, bogate în substanțe active.

6. Alte exemple concrete de asocieri nereușite: pâine albă cu dulceață sau gem, lapte cu cereale, pizza picantă cu salam, chipsuri cu salsa sau sos, burger cu cartofi prăjiți, vin cu desert.

sursa

O insectă „crocantă” revoluționează meniurile restaurantelor de lux. Noua salată servită clienților

Restaurantele de „lux” din mai multe state au început să le ofere clienților feluri de mâncare pe bază de insecte, considerate comestibile. Spre exemplu, un local frecventat de oamenii cu gusturi fine din New Orleans au avut parte de o altfel de salată: cu cicade(n.r. insecte care se mai numesc „greieri de copaci”), scrie evz.ro.

Cicadele(n.r. insecte care trăiesc sub pământ) au devenit „delicii alternative” în  Cartierul Francez precum Antoine’s și Brennan’s, Audubon Insectarium din New Orleans. Localul este cunoscut  pentru felurile de mâncare care conțin viermi(n.r. considerați comestibili)  prăjiți cu chili și greieri crocanți, cu sos de  caju, sunt piese de bază în meniu.

Potrivit sursei citate, unul dintre felurile de mâncare care conține cicade conține:  salată verde cu mere, migdale, afine  sos de muștar și de soia.

Felul de mâncare care conține insecte este, însă, popular și în Europa.

Uniunea Europeană  a aprobat în ianuarie 2023 mai multe produse derivate din insecte pentru consumul uman, precum și al patrulea tip de insectă ca fiind comestibilă(n.r. greieri)

Oficialii Uniunii Europene susțin că insectele vor fi o alternativă în criza alimentară care se prefigurează.

„Insectele vor juca un rol principal în abordarea numeroaselor probleme cu care ne confruntăm în prezent și ne vom confrunta și în viitor. Este vorba, printre altele, de creșterea costului proteinelor animale, insecuritatea alimentară, presiunile asupra mediului, creșterea populației și creșterea constantă a cererii de proteine în rândul claselor de mijloc. 

Insectele se găsesc în abundență peste tot în lume. Sunt bogate în proteine și reprezintă mai puțin de 1 % din amprenta de carbon a animalelor. Sunt alternativa alimentară ideală care facilitează trecerea la o alimentație sănătoasă și durabilă și contribuie în mod pozitiv nu numai la sănătatea noastră, ci și la cea a mediului și, prin urmare, a viitorului nostru”, motivează Comisia Europeană.

Dacă vrei să abordezi un stil de viață sănătos, solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să abordezi corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Onlin de Nutriție și Sport al Galinei Tomaș, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare corectă!

Alertă OMS! Virusul gripei aviare, acum și în lapte

O declarație recentă a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a tras un semnal de alarmă exprimând  „o mare îngrijorare” cu privire la numărul tot mai mare de cazuri de gripă aviară la oameni, scrie doctorulzilei.ro.

De asemenea, organizația a anunțat vineri că virusul a fost găsit în laptele crud. Dr. Jeremy Farrar, om de știință șef la OMS, a remarcat că gripa aviară, numită și H5N1, a avut o rată de mortalitate „extrem de mare” în rândul celor care au fost infectați în întreaga lume.

OMS, semnal de alarmă: Virusul gripei aviare se găsește acum în lapte. „E o mare îngrijorare”

Nu a avut loc nicio transmitere de la om la om a bolii.

„Marea îngrijorare, desigur, este că  virusul acum evoluează și dezvoltă capacitatea de a infecta oamenii. Și apoi critic, capacitatea de a trece de la transmiterea de la om la om”, a avertizat Farrar.

OMS a avertizat în continuare că virusul a fost găsit în laptele crud.

Oficialii au spus că consumul de lapte pasteurizat este încă sigur. Dr. Wenqing Zhang, care conduce programul global de gripă al OMS, a spus că virusul a fost identificat într-o „concentrație foarte mare de virus în laptele crud” de la vacile infectate.

Cercetătorii încă încearcă să determine cât timp poate supraviețui virusul în lapte.

În general, nu este indicat niciodată consumul de lapte crud, deoarece poate transporta alți contaminanți, cum ar fi salmonella, listeria și E. coli. Zhang a reiterat, de asemenea, cazurile care au fost identificate în SUA și în Europa au fost relativ ușoare.

Acesta nu este primul avertisment privind o potențială pandemie de gripă aviară. La începutul acestei luni, oamenii de știință au tras un semnal de alarmă că o astfel de pandemie ar putea fi „de 100 de ori mai rea decât COVID”.

„Acest virus a fost în fruntea listei pandemice de mulți, mulți ani și probabil decenii”, a spus dr. Suresh Kuchipudi, cercetător al gripei aviare din Pittsburgh, potrivit Daily Mail. Singura speranță, au continuat oficialii, este că virusul va fi mai puțin mortal la oameni decât la păsări.

Adevărul despre postul intermitent! Tot mai mulți oameni îl urmează

Postul intermitent este urmat de tot mai mulți oameni. Majoritatea dintre aceștia spun că efectele sunt vizibile după doar câteva zile. Acest tip de dietă presupune o pauză alimentară de 6,8 sau chiar 12 ore între mese. Mihaela Bilic susține că metoda este una sănătoasă și ar trebui adoptată de toate persoanele care duc o luptă cu kilogramele în plus, scrie evz.ro.

Rețelele de socializare sunt pline de mărturii ale celor care au reușit să slăbească prin această metodă. Cu toate că este combătută de mulți specialiști, Mihaela Bilic susține că postul intermitent este de un real ajutor pentru cei care vor să piardă în greutate.

„Tot suntem în post și cuvântul acesta este din nou la modă, iar eu nu pot decât să le mulțumesc americanilor că au inventat noțiunea de post intermitent, sună așa, foarte științific. Că dacă îi spuneai omului să facă foamea și să sară peste mese, era nasol, părea că tu ești de la țară și nepregătit. Iată, însă, cu o titulatură de asta elevată, parcă altfel facem foamea. La capitolul post intermitent se fac o mulțime de greșeli; avem impresia că nu mâncăm-nu mâncăm, dar și când mâncăm, mâncăm tot frigiderul. ”, a explicat nutriționistul.

Rezultate impresionante

Medicul nutriționist susține că postul intermitent nu este benefic doar pentru slăbire, ci și pentru un organism sănătos. Pauzele dintre mese vor da timp organismului să se regleze, iar metoda va proteja ficatul, spune specialistul.

„De ce este de bine să mâncăm mai rar? Culmea, nu doar pentru siluetă, ci și pentru sănătate. Ei bine, avem grijă de ficatul nostru e fantastic ce uzină de metabolizare este, aș spune că este organul central. OK, inima pompează sângele, dar fără ficat nu am avea glicemie, nu am avea acel carburant care circulă prin sânge și care hrănește toate celulele. Multă lume crede că acest carburant, carbohidrații, îi luăm din alimentație; noi trebui să știm însă că ficatul este și un rezervor de glucoză și el știe, din grăsime, din proteine, să facă glucoză.”, a mai spus aceasta.

Mihaela Bilic, despre postul extrem de 40 de zile

În mediul online există și mărturii ale unor persoane care au ținut post negru timp de 40 de zile. În această perioadă, acestea au consumat doar lichide. Pe lângă rezultatele vizibile, aceștia au declarat că sunt plini de energie, iar tonusul li s-a îmbunătățit substanțial. Mihaela Bilic susține că organismul poate rezista unui astfel de program, care nu ar fi greșit dacă ar fi parcurs sub îndrumarea unui specialist.

„Deci noi nu avem niciun risc să nu mâncăm, și nu o zi, două, trei, putem să nu mâncăm 40 de zile. Sunt medici nutriționiști care au consumat doar lichide, sub control medical, și au văzut că 40 de zile fără mâncare nu este nimic dramatic.”, a mai spus medicul nutriționist.

Video! Cum să-ți aranjezi părul cu ajutorul unui maiou
Articolul anterior
Vreme de Crăciun cu temperaturi de primăvară. Până la +14 grade în termometre și zile însorite
Articolul următor