Combinații de alimente care îngreunează digestia

Pentru că fiecare aliment are timpul și mediul său de digerare diferit, este important să fii atent la modul în care asociezi alimentele atunci când te așezi la masă. Combinațiile alimentare nereușite cauzează stomac plin, burtă umflată, indigestie, gaze, regurgitație, balonare, dureri abdominale, greață, oboseală,  Ce este util să cunoști?

separator

Combinațiile alimentare greșite, pe termen lung, pot cauza probleme serioase de sănătate: miros urât din cavitatea bucală, disbacterioză, îngrășare sau obezitate, inflamații cronice, tulburări de somn, energie scăzută, piele uscată, iritații ale pielii sau boli digestive, ulcer, gastrită, pancreatită.Reține! Aceste combinații alimentare este bine să le eviți!

1. Proteine animale + amidon

Exemple: carne și cartofi, pui și paste, sandwichuri cu șuncă sau salam.

Atunci când mânânci carne cu cartofi, paste sau pâine la aceeași masă, digestia va avea de suferit. Carbohidrații vor fermenta, iar rezultatul? Balonare și gaze.

Totuși, poți combina într-o salată orez și fasole, deoarece aceste 2 alimente au un efect singeric, care promovează o mai bună asimilare a fiecăruia în parte. Un sfat! Adaugă la proteine câteva legume verzi, o salată, pentru a minimaliza pe cât posibil efectele negative ale prosesului de mistuire a hrănii.

2. Grăsimi combinate cu alimente nepotrivite

Exemple: măsline cu pâine, ton cu maioneză, carne prăjită în ulei vegetal.

Grăsimile au nevoie de săruri biliare pentru a se digera. Amestecarea lor cu alte alimente grele poate crea tulburări digestive. De pildă, cantitățile mari de grăsimi cu proteine încetinesc digestia. Avocado, semințele și nucile pot fi combinate cu legume care nu conțin amidon. Este bine ca atunci când mânânci alimente bogate în grăsimi să incluzi și o porție de legume cu frunze verzi, varza.

3. Lichide cu alimente

Exemple: apă în timpul mesei, suc cu mâncare, ceai imediat după masă.

Apa trece prin stomac în 10 minute, iar sucurile în 15-30 de minute. Orice lichid din stomac diluează enzimele de care corpul are nevoie pentru a digera proteinele, carbohidrații și grăsimile, făcând astfel dificilă digestia. Sfatul este să bei apă cel puțin cu 15 minute înainte de masă. Iar după masă, să aștepți o oră sau mai mult dacă masa este mai grea, pentru a bea lichide. Dacă organismul tău este deshidratat, îndată după luarea mesei vei simți necesitatea de a bea apă. De aceea, pentru a evita acest lucru, este bine să consumi apă cu 10-15 minute înainte de diecare masă.

4. Două surse de proteine concentrate

Exemple: ouă și bacon, pui și pește.

Proteinele concentrate necesită mai mult timp pentru a se digera, și duc la scăderea nivelului de energie, și la tulburări digestive. Trebuie reținut că primul fel nu trebuie să fie niciodată compus din carne, ci trebuie să fie ușor, din legume. Carnea trebuie consumată la urmă, când enzimele și focul digestiv sunt la cea mai mare cotă.

5. Fructele în timpul mesei sau după masă

Exemple: plăcintă cu mere sau tartă cu fructe la desert, fructe cu pește, sau fructe în salată.

Fructele pot ușura sau complica digestia, în funcție de cum alegem să le consumăm. În mod normal, fructele trec rapid prin stomac și se digeră în intestin. Atunci când fructele crude sunt amestecate cu alte mâncăruri, precum carne, cereale, banane, fructe uscate sau avocado, care se digeră mult mai greu, fructele rămân prea mult timp în stomac, și încep să fermenteze. Medicii recomandă ca fructele să fie consumate separat, adică înainte de masă cu 30 de minute sau 1 oră. Atunci când mâncăm fructe pe stomacul gol, ele pregătesc tractul digestiv pentru alimentele care urmează să fie ingerate, îmbunătățind astfel digestia. Apa din fructe clătește și hidratează tractul digestiv, fibrele curăță, iar enzimele activează procesul chimic al digestiei. Astfel, consumul de fructe pe stomacul gol îmbunătățește capacitatea tractului digestiv de a absorbi substanțele nutritive.

De asemenea, un lucru important de reținut este că fructele proaspete (de sezon) sunt alimente complete, bogate în substanțe active.

6. Alte exemple concrete de asocieri nereușite: pâine albă cu dulceață sau gem, lapte cu cereale, pizza picantă cu salam, chipsuri cu salsa sau sos, burger cu cartofi prăjiți, vin cu desert.

sursa

Alimentul adorat de majoritatea tinerilor, dar care distruge silueta. Conține o groază de calorii

Nutriționista Mihaela Bilic a declarat că culciurile și sucurile „zero zahăr” sunt foarte periculoase pentru sănătate și că au multe calorii. Deserturile de tipul „zero zahăr” au început să câștige tot mai mult teren și în România, dar medicul nutriționist Mihaela Bilic atrage atenția că acestea, de fapt, sunt periculoase pentru siluetă, potrivit Gândul.ro.

Mihaela Bilic atrage atenția că aceste produse nu ajută la slăbit, având exact același număr de calorii ca variantele cu zahăr.

„Chiar dacă scrie «zero» zahăr, conțin multe calorii! Foarte mulți consumatori mănâncă relaxați dulciuri pe care scrie ZERO zahăr cu credința că au zero calorii. Fals, greșit, e o mare păcăleală!

Cine are răbdare și ochi buni ca să citească eticheta? Dacă am face asta, am observa cu stupoare că numărul de calorii este identic cu al produselor cu zahăr clasic! Eu nu m-am lăsat și iată ce am aflat: biscuiții au 430 cal/100g, ciocolata 480 cal, iar napolitanele 460, adică 100 cal/bucată …ceea ce este enorm pentru un produs care se vrea fără zahăr. Despre ingrediente nu mai vorbim, între 30 și 40% maltitol, ulei de palmier din plin și un gust dubios. Nu e de mirare că oamenii evită produsele cu îndulcitori!”, spune nutriționista.

Sirop cu aromă în loc de miere. ANSA inițiază controale

În cadrul controalelor oficiale precum și urmare a multiplelor petiții, parvenite de la persoane  fizice și juridice, se constată că pe piață se plasează în continuare „Sirop invertit cu aromă de miere” denumit în mod greșit ,,MIERE ARTIFICIALĂ”, informează unica.md ccu referire la un comunicat al Agenției Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA).

În scopul protecției drepturilor și intereselor consumatorilor, precum și a eliminării concurenței neloiale producătorilor de miere naturală, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) informează cu privire la cerințele de etichetare și introducere pe piață a „Siropului invertit cu aromă de miere”.

În conformitate cu articolul 3 din Legea apiculturii  nr.70 din 30.03.2006:

„MIEREA” este un produs natural al albinelor melifere, a cărui denumire nu poate fi utilizată în denumirea oricăror alte produse obținute pe cale artificială.

Totodată, conform articolului 6 alin. (1) din Legea nr.279/2017 privind informarea consumatorului cu privire la produsele alimentare:

Informațiile referitoare la produsele alimentare nu trebuie să inducă în eroare în ceea ce privește caracteristicile produsului alimentar şi anume:

– referitor la natura, identitatea, proprietățile, compoziția…;

– să sugereze, prin intermediul prezentării, în descrieri sau imagini, prezența unui anumit produs alimentar sau a unui anumit ingredient, în timp ce, în realitate, o componentă prezentă în mod natural sau un ingredient utilizat în mod normal în respectivul produs alimentar a fost înlocuit cu o altă componentă sau cu un alt ingredient.

Respectiv, se atestă faptul utilizării siropului invertit, în calitate de ingredient, la fabricarea diferitor produse de cofetărie și patiserie, precum torturile și ruladele, produsele fiind comercializate sub denumirea de: Медовик”,  „Медовый” etc. (denumirea produsului provine de la cuvântul Мед – miere în limba rusă). În mod greșit ,denumirea produsului îi sugerează consumatorului că la fabricarea produsului s-a utilizat mierea naturală, dar, în realitate, aceasta a fost înlocuită cu Sirop invertit cu aromă de miere.

Drept urmare,  utilizarea în denumirea produselor a cuvintelor ,,Miere artificială” este incorectă și interzisă, precum și în denumirea produselor fabricate din acestea, care i se asociază consumatorului cu utilizarea mierii naturale în calitate de ingredient.

Menționăm că: Responsabilitatea privind informarea consumatorului îi aparține exclusiv operatorului din domeniul alimentar!

În acest context solicitam tuturor operatorilor din domeniul alimentar:

  • care etichetează siropul invertit și comercializează sub denumirea de ,,Miere artificială” să întreprindă toate măsurile pentru modificarea etichetei în conformitate cu cadrul legal, astfel încât să nu inducă în eroare consumatorul.
  • care produc produse de patiserie să se abțină de la utilizarea denumirilor de  Медовик”,  „Медовый”,  dacă în calitate de ingredint nu este utilizată mierea naturală.

Inspectorii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, în cadrul controalelor oficiale, vor acorda o atenție sporită respectării Legii nr.279/2017 privind informarea consumatorului cu privire la produsele alimentare, iar operatorii din domeniul alimentar care nu se vor conforma legislației alimentare în vigoare, riscă amenzi în suma până la 25.000 lei.

Cum putem păcăli foamea cu un singur aliment

Carmen Brumă a dezvăluit în mediul online care este alimentul care oferă cea mai mare sațietate. Nutriționista a testat pe pielea ei acest aliment și spune că ei îi ține de foame până după prânz, scrie unica.ro.

Carmen Brumă este mereu activă în mediul online, pe rețelele de socializare, unde vine adesea cu sfaturi prețioase legate de sănătate și nutriție. De data aceasta, partenera de viață a lui Mircea Badea a vorbit despre un aliment care, mâncat dimineața, ne oferă o senzație de sațietate pentru un timp îndelungat. Carmen Brumă spune că ea personal mănâncă acest produs dimineața și îi ține de foame până după prânz.

„Studiul randomizat controlat, făcut de mine! De mine, pe mine. Acest studiu a constatat că dintre toate alimentele pe care poți să le mănânci dimineața, oul fiert îți dă cea mai mare senzație de sațietate. Chestia aceasta este și demonstrată, dar eu vă spun strict din experiența mea. Oul are un indice de sațietate foarte mare, dar din experiența mea nimic nu te satură cum o face oul fiert. Mănânci unul, două sau trei ouă dimineața și, clar, nu îți mai este foame până după prânz încolo, în cazul meu. Dacă mai pun și niște fibre, legume și o felie de pâine, parfum”, a spus Carmen Brumă într-o sesiune de InstaStories.

Cu o altă ocazie, tot pe Instagram, Carmen Brumă le-a spus internauților ce mănâncă într-o zi aglomerată, în care are multe filmări. În primul rând, nutriționista își începe ziua cu 15-20 de minute de mișcare. Apoi uremază un mic dejun rapid, dar sățios și nutritiv.

„Ce mănânc într-o zi de filmare? Îmi încep aproape întotdeauna ziua cu 15-20 de minute de mișcare. Apoi, prima masă este compusă dintr-un ou fiert, o roșie, cafea cu două cupe de colagen. Nu îmi place să mănânc foarte mult înainte de filmare” – a explicat Carmen Brumă într-un clip postat pe Instagram. Cea mai consistentă masă a zilei este cea de prânz, iar aceasta este compusă din carbohidrați și legume. Bineînțeles, ea nu uită pe parcursul zilei de hidratare.

„Masa a doua este compusă din friptură de porc, fasole verde, cartofi la cuptor, plus două salate. Hidratarea e foarte importantă pentru mine, pentru că mă ajută să am o stare de sațietate și să controlez mai bine poftele. Beau aproximativ doi litri de apă și o cafea” – a adăugat nutriționista. Ultima masă a zilei, cina, este la fel de lejeră și tot la fel de bogată în nutrienți ca micul dejun „Masa a treia este compusă din 250 de grame de iaurt grecesc, 2 cupe de colagen, 1 cupă pudră proteică – afine, semințe, amestec de tărâțe” – a încheiat Carmen Brumă.

Video! Cum să-ți aranjezi părul cu ajutorul unui maiou
Articolul anterior
Vreme de Crăciun cu temperaturi de primăvară. Până la +14 grade în termometre și zile însorite
Articolul următor