Cum posteşte familia lui Andrei Porubin!

Indiferent de statutul nostru în societate, de nivelul de trai, toţi avem nevoie de credinţa în Dumnezeu şi toţi suntem egali în faţa lui.  Aşa am cunoscut familia Porubin în Postul Paştelui, cu inima smerită, atenţi la fapte, iertători şi dezlegaţi de păcatul mândriei.

separator


  • unicamd unica.md Cum reuşiţi să postiţi?
  • Ala Porubin: Cred că este mult spus, noi încercăm să ne abţinem de la mâncare, să fim mai buni, mai iertători, nu ştiu în ce măsură reuşim. A ţine post, nu înseamnă  doar a ne  lipsi de unele produse din meniul de fiecare zi, ci în primul rând, abţinerea de la vorbe, fapte, gânduri rele, în plus trebuie să faci lucruri plăcute lui Dumnezeu, cum ar fi rugăciunea.[/interview-li]

  • unicamd unica.md De când aţi început să postiţi?
  • Andrei Porubin: Exact în momentul, în care am reuşit să avem o relaţie cu Dumnezeu. Nu poţi să spui că eu cred în existenţa lui Dumnezeu şi atât, trebuie să urmezi nişte reguli, canoane, convenţionalisme care formează această relaţie. Un mod de viaţă decent care ar răspunde criteriilor unui bun creştin. Trebuie să-ţi revezi unele deprinderi cu care te-ai obişnuit, or noi mai avem de înfrânat nişte pofte.

    Soţia mea citeşte vieţile sfinţiilor părinţi, oameni care şi-au făcut din credinţă pentru Dumnezeu un crez sublim al vieţii, care au renunţat la viaţa lor mireană, la toate plăcerile vieţii de zi cu zi, ei sunt un adevărat exemplu, noi suntem doar nişte creştini, care ne cerem iertare pentru păcatele noastre şi nu vrem să facem din acest lucru laudă.

    Ala Porubin: De fapt, conştientizarea sau frica de Dumnezeu au venit încet şi firesc. Desigur ca şi toată lumea ne trezeam duminică dimineaţă şi primul gând era cum să ne distrăm în acea zi. Pe când mama mea care sta temporar la noi, pleca în fiecare duminică la Biserică şi spunea că este păcat să dormi în această zi, răspunsul meu era simplu „nu pot să mă trezesc şi duminica”, era prea mult, pentru că lucram inclusiv  sâmbăta. Am fost o dată la Biserică cu mama şi mi-a plăcut foarte mult…, uite, aşa am început să facem din acest lucru o obişnuinţă.

    Andrei Porubin: Foarte mult a contat faptul că l-am gasit pe preotul Anatol Goncear, parohul bisericii „Sfinţii Trei ierarhi”. Un duhovnic extraordinar, cu o cultură deosebită, pentru care Biserica este lăcaşul lui Dumnezeu cu adevărat, respectiv trebuie să fie o ordine. Bărbaţii stau în dreapta, femeile în stânga, nimeni nu se mişcă, nimeni nu întârzie. Era pentru prima dată când înţelegeam tot ce se cânta, se vorbea, predica o savuram. În majoritatea bisericilor din capitală e îmbulzeală, e multa forfotă, lumea iese – intră, nu auzi şi nici nu vezi, te duci repede aprinzi o lumânare, stai puţin şi pleci.

  • unicamd unica.md Respectaţi toate posturile din an?
  • Andrei Porubin: De câţiva ani reuşesc să le ţin pe toate.

    Ala Porubin: Ştiţi, datorită postului şi fricii de Dumnezeu, Andrei a lăsat fumatul. Asta nu înseamnă că suntem foarte evlavioşi, doar suntem mai moderaţi în unele acţiuni. Încercăm să avem grijă de suflet, ca să fim împăcaţi cu noi, de aici porneşte dragostea faţă de Dumnezeu, apoi faţă de semeni.

  • unicamd unica.md Ce gătiţi în post? Care este mâncarea preferată?
  • Andrei Porubin: Salata de cartofi fierţi cu ceapă şi ulei.

    Ala Porubin: Dacă ai imaginaţie, nici nu simţi lipsa alimentelor ce nu se consumă în post. Mâncăm legume la cuptor, fasole, hrişcă, mămăligă etc. Ne place foarte mult dovleacul cu miere. Se taie dovleacul felii mari şi se pune miere peste ele, se pun în cuptor. Scoţi dovleacul din cuptor, când este gata şi îl presari cu miez de nucă. Este delicios şi sănătos.

  • unicamd unica.md Domnul Porubin găteşte?
  • Ala Porubin: El face multe alte lucruri gospodăreşti, găteşte mai rar, dar spală vasele. M-a uimit cu hrişca, pe care o pregăteşte extraordinar de bine.

    Andrei Porubin: Hrişca este un produs care nu lipseşte din casa noastră. Se ia un pahar de hrişcă, se spală sub apă curgătoare, se usucă în tigaie, după care strici un ou şi amesteci oul cu hrişca, astfel oul înveleşte fiecare bob, paralel fierbi apa, apoi o torni peste hrişcă, când dă în clocot, dai focul încet şi n-o amesteci, pui sare şi o laşi pe foc până apa scade. Sau o altă reţetă: speli hrişca la fel, o usuci, apoi adaugi trei linguri de ulei şi trei linguri de unt, o prăjeşti un pic, după care pui apa clocotită şi o laşi la foc încet. Ai impresia că mănânci carne. În post nu pui unt.

    Ala Porubin: Mai avem ceva care ne place foarte mult – varza. Am descoperit o reţetă. Pui la un litru de apă 100 gr. ulei 100 gr. oţet de mere, o lingură de sare şi o lingură de zahăr. Fierbi apa, apoi adaugi toate ingredientele menţionate, o laşi să se răcească şi pui varza tocată mărunt (poţi adăuga şi morcov), o laşi trei ore la murat, şi apoi poate fi consumată.

 

  • unicamd unica.md Obişnuiţi să luaţi cina împreună?
  • Ala Porubin: Nu, pentru că avem regim de muncă diferit. De aceea iubim Duminicile, când ne întoarcem de la Biserică, luăm masa în familie, e mult mai gustoasă. În plus vine şi Sanda (fiica) cu familia ei.

  • unicamd unica.md Ştiu că aveţi un nepoţel (8 luni) de la Sanda, cum vă simţiţi bunici?
  • Andrei Porubin: Eu bănuiesc că o să ne simţim cu adevărat bunei, când nepoţelul o să ne spună bunicul şi bunica.

    Ala Porubin: E atât de dulce şi scump, te atrage ca un magnet. Andrei lipeşte faţa copilului de obrazul lui şi îi cântă ore în şir, iar el stă foarte cuminte şi ascultă.

    Iată pentru această minune Dumnezeiască (nepotul) şi pentru faptul că avem copii, relaţia noastră cu Dumnezeu a devenit mai strânsă, grija ca să nu li se întâmple ceva rău ne face să ne rugăm pentru ei, iar prin rugăciune să ne cerem iertarea tuturor păcatelor.

 

Text: Snejana Ţugui

Restaurantul “Casa Diamant”

Adresa: str. 31 august 93A

Beneficiile uleiului de măsline: De ce este recomandat în dietă

Uleiul de măsline extravirgin conține peste 20 de tipuri de polifenoli, compuși chimici de origine vegetală care protejează inima și reduc inflamațiile din corp. Polifenolii sunt un tip de antioxidanți.
Uleiul de măsline extravirgin este încărcat cu antioxidanți iar de aici provin majoritatea beneficiilor.
Antioxidanții luptă împotriva moleculelor instabile din corp numite radicali liberi, care, dacă nu sunt controlați, cauzează stres oxidativ, ducând la semne crescute de îmbătrânire și la apariția bolilor cronice.

Uleiul de măsline este un element central al așa-numitei dietei mediteranene considerată deosebit de benefică pentru sănătatea cardiovasculară. Este bogat în antioxidanți, inclusiv polifenoli, și în acizi grași mononesaturați sănătoși. Studiile au arătat că consumul de ulei de măsline, în special sub formă de ulei extravirgin, este asociat cu un risc mai scăzut de boli cardiovasculare și diabet zaharat de tip 2, precum și cu reducerea inflamațiilor cerebrale și a formării plăcilor de beta-amiloid, caracteristice bolii Alzheimer. Cercetările efectuate pe animale sugerează că o dietă bogată în ulei de măsline poate proteja împotriva pierderilor de memorie și a problemelor de învățare asociate cu demența.

Uleiul de măsline extravirgin conține mai multe grăsimi sănătoase (nesaturate) decât nesănătoase (saturate) și are un conținut mai ridicat de antioxidanți comparativ cu alte tipuri de ulei de măsline.

Remediile naturiste au fost, sunt și vor fi în continuare preferatele femeilor, pentru eficacitatea testată, chiar în detrimentrul produselor cosmetice. Trebuie să știi că uleiul de măsline poate face minuni pentru corpul tău, vezi ce beneficii miraculoase are acesta.

Păr moale şi strălucitor. Uleiul de măsline bogat în acizi graşi poate penetra cuticulele firelor de păr, înmuindu-le pe cele uscate. Stiliştii şi cosmeticienele celebrităţilor recomandă să pui câteva picături de ulei de măsline în palmă şi să freci pielea până când începe să strălucească. Apoi masează-ţi părul cu ulei începând de la vârfuri.

Hidratant pentru ten. Aplică în fiecare seară uleiul pe faţă, în jurul ochilor şi pe ridurile de expresie.  Vei observa cum dimineaţa pielea ta va fi mai moale şi mai catifelată.

Demachiant. Dacă te fardezi cu creion dermatograf, rimel şi fard, aşa cum fac femeile pentru a-şi pune ochii în evidenţă, cu siguranţă ştii cât de greu este să te demachiezi. Un demachiant uşor de folosit se găseşte în dulapul din bucătărie! Aplică o cantitate mică de ulei de măsline pe o dischetă demachiantă, iar înlăturarea machiajului din jurul ochilor va fi floare la ureche!

Înmoaie coatele. E un lucru obişnuit primăvara şi vara să observi că ai coatele aspre. Dar de ce să nu ai grijă tot anul de aceastp „piele de aligator”? Astfel, fie că e timpul pentru plajă sau doar pentru o cină în oraş, vei avea o grijă în minus în ceea ce priveşte aspectul tău fizic! Înmoaie-ţi coatele într-un bol cu ulei de măsline cald (îl poţi încălzi la cuptorul cu microunde). Repetă procedeul de câte ori este necesar, iar coatele tale vor fi mai catifelate ca oricând!

Vergeturi. Atât femeile cât şi bărbaţii se pot confrunta cu aceste mici şi deprimante urme pe piele, care apar pe abdomen, fese, coapse, şolduri sau sâni. Deşi ele apar cel mai des pe abdomen, în ultimele luni de sarcină, ele pot fi întâlnite şi la persoanele care slăbesc sau pierd rapid masă musculară. Pentru a elimina aceste urme de pe corp, masează zona cu ulei de măsline cel puţin de două ori pe zi şi vei vedea că rezultatele nu vor întârzia să apară!

Picioare sexy. Pentru ca picioarele tale să devină moi şi catifelate, înmoaie-le mai întâi în puţin oţet, apoi masează-le ferm cu ulei de măsline. Pentru un efect mai rapid, poţi lăsa uleiul să acţioneze peste noapte!

Cea mai toxică legumă! Medicii ne avertizează să nu o mai consumăm

Despre fructe și legume se spune că sunt extrem de sănătoase și perfecte pentru orice dietă. Se pare, însă, că lucrurile nu stau deloc așa cum credem, pentru că specialiștii au descoperit o legumă extrem de periculoasă pentru sănătate. Este plină de substanțe toxice și ar fi mai bine să o evităm, scrie redactia.ro.

Cea mai periculoasă legumă

În ultima vreme, alimentația sănătoasă a devenit o provocare pentru mulți dintre noi, pe care prea puțini reușesc să o respecte. Chiar dacă specialiștii în nutriție ne recomandă să mâncăm mai multe fructe și legume, studiile recente arată că acestea ne pot face mai mult rău decât bine.

Conform specialiștilor, cea mai mare problemă a acestora este excesul de pesticide folosite de producători. Aceștia vor mai mult profit, fără să se gândească la sănătatea noastră. Autoritatea Națională Sanitar Veterinară (ANSVSA) a efectuat mai multe teste pentru a verifica gradul de toxicitate al legumelor și fructelor de pe piața locală.

Astfel, testele au arătat că cele mai periculoase legume sunt cartofii,  fiind extrem de bogati în chimicale. Chiar dacă sunt o legumă foarte consumată, se pare că este cu adevărat toxică pentru organism. Conform analizelor realizate de specialiști, 98% dintre produsele testate conțineau cel puțin un pesticid.

Cel mai folosit pesticid la cartofi

Cel mai folosit pesticid dintre toate este și unul dintre cele mai periculoase: imazalilul. În urma analizelor s-a ajuns la concluzia că toți cartofii ar conține această substanță care, printre altele, dă rezistență mai mare acestor alimente. Imazalil (E233) este o substanță cancerigenă, cu care mulți comercianți acoperă coaja citricelor.

ANSVSA a concluzionat că cele mai nesigure fructe și legume pentru consum sunt: cartofi, căpșunele, merele, nectarinele, piersicile, țelina, strugurii, cireșele, spanacul, ardeiul gras, roșiile și castraveții. Pe de altă parte, alimentele cel mai puțin bogate în pesticide sunt: avocado, porumbul, ananasul, varza, mazărea, ceapa, sparanghelul, mango, papaya, kiwi, vinetele și pepenele. Astfel, pe acestea ar trebui să le consumăm mai mult.

Inspectorii ANSVSA recomandă tuturor românilor să spele foarte bine fructele și legumele și chiar să le curețe de coajă acolo unde este necesar, pentru a reduce cantitatea de pesticide ingerată.

Leguma care previne acumularea grăsimilor la ficat

Eliberarea ficatului de grăsimile în exces este o măsură importantă de protejare a acestuia contra altor multor boli, potrivit oamenilor de ştiinţă de la Universitatea din Illinois. Savanţii au ajuns la concluzia că substanţa activă anticancer sulforafan, găsită în broccoli, ar putea fi responsabilă de curăţarea ficatului de grăsime.

Cercetătorii au arătat că un consum săptămânal de broccoli poate combate acumularea de grăsimi la nivelul ficatului.

În acest fel, persoanele care obişnuiau să consumă broccoli de 3-5 ori pe săptămână prezentau un risc scăzut de a dezvolta steatoză hepatică (boala în care ficatul este invadat de grăsime) şi cancer hepatic. Studiile efectuate până acum au determinat că broccoli oferă, de asemenea, protecţie împotriva cancerului de sân, de prostată şi de colon.

Sulforafanul, substanţa activă anticancer din broccoli, este prezentă în cantitate mare în leguma tocată şi fiartă puţin la aburi. Studiile au mai arătat că broccoli, împreună cu conopida şi varza de Bruxelles, are capacitatea de a opri acumularea grăsimilor în ficat.

Şi varza albă sau cea roşie este bogată în sulforafan, izotiocianat şi indol-3-carbinol (I3C). Aceşti compuşi anticancer au proprietăţi antioxidante şi de detoxifiere. În cadrul unei cercetări, consmul de varză a fost asociat cu o incidenţă mai mică a cancerului de plămâni, de colon, de sân şi de col uterin.

Studiile arată că, cu cât este mai mare aportul de legume din familia cruciferelor, adică a verzei, în meniul unei popor, cu atât mai mici sunt ratele de cancer, în special de ficat, prostată, colon, sân şi cancer pulmonar.

Bolile ficatului şi obezitatea pot fi prevenite printr-un consum regulat de varză în stare crudă sau uşor înăbuşită la aburi, sub formă de salată de trei-cinci ori pe săptămână, cu adaos de puţin ulei de floarea soarelui sau de măsline.

Un post plin de vitamine!
Articolul anterior
Nu trebuie să ai calități deosebite să le reușești pe toate!
Articolul următor