Originar din China, fructul kaki sau Persimmon (‘’fructul zeilor’’) este nelipsit de pe rafturile cu fructe exotice din supermarket-uri, fiind o adevărată sursă de substanţe nutritive.
Cunoscut şi sub denumirea de ‘’fructul divin’’ sau ‘’para lui Dumnezeu’’, kaki are un gust asemănător piersicii combinat cu pepene galben. Este recomandat ca fructul să se consume cu tot cu coajă, deoarece este foarte bogată în antioxidanţi. ‘’Explozie’’ de substanţe nutritive Fructul kaki poate fi considerat o preţioasă farmacie naturală, atât coaja, cât şi pulpa sa fiind extrem de bogate în substanţe terapeutice. Este bogat în vitamina A, C şi vitaminele B, ca de altfel, şi în minerale precum calciu, potasiu, fier, mangan, fosfor şi cupru. Mai mult decât atât, fructul kaki este deosebit de sănătos datorită conţinutului generos de fitonutrienți. Acesta conţine:
• Catechine, cunoscute ca antioxidanţi puternici din familia flavonoidelor, cu proprietăţi antiinflamatorii şi antihemoragice
• Betacaroten, licopen, luteină, zeaxantină şi criptoxantină – substanţe cunoscute ca antioxidanţi care contribuie la neutralizarea radicalilor liberi, prevenind oxidarea, precum şi apariţia cancerului
• Acid betulinic, cu efecte antitumorale
• Cryptoxantin, substanţă ce dă culoarea specifică fructului Consumul regulat al unui fruct sau două pe zi poate aduce numeroase beneficii sănătăţii:
Stimulează imunitatea
Sursă excelentă de substanţe cu proprietăţi antioxidante, kaki fortifică sistemele de apărare ale organismului. Bogat în vitamina C şi E (vitamine cu rol antioxidant), fructul ajută organismul să lupte împotriva agenţilor infecţioşi, protejându-l de acţiunea nocivă a radicalilor liberi.
Sursă importantă de fibre
Consumat cu tot cu coajă, fructul kaki este o sursă excelentă de fibre – categorie de carbohidraţi ce provin din alimentele de origine vegetală şi care ajută îndeosebi la stimularea digestiei, reglarea tranzitului intestinal şi la prevenirea cancerului de colon. Datorită conţinutului ridicat în fibre solubile, kaki este implicat în mod direct în scăderea nivelului de grăsimi din sânge şi totodată, în reglarea colesterolului sanguin, scăzând, astfel, şi şansele de apariţie a afecţiunilor cardiace.
Efect diuretic
Datorită conţinutului său ridicat de potasiu şi calciu, kaki are proprietăţi diuretice excelente. Consumul a 3-4 fructe de kaki, zilnic, reprezintă un mod eficient de a preveni sau diminuare retenția de apă. Este recomandat în defavoarea consumului de medicamente diuretice, întrucât acesta nu cauzează pierderea de potasiu, asociată cu administrarea unor diuretice cunoscute. Pe de altă parte, fiind sărac în sodiu, însă cu un nivel înalt al conţinutului de potasiu, se poate afirma că proprietăţile diuretice ale fructului sunt de un real folos şi persoanelor care se luptă cu valori crescute ale tensiunii arteriale.
Remediu pentru constipaţie
Conţinutul ridicat de fibre şi apă transformă kaki într-un remediu natural pentru constipaţie, datorită proprietăţilor laxative excelente gripă şi răceală, ca de altfel, a altor condiţii infecţioase sau inflamatorii.
Asigură sănătatea ficatului
Fructul kaki este recomandat în special persoanelor care suferă de afecţiuni ale ficatului. Antioxidanţii din compoziţia sa joacă un rol cheie în sănătatea ficatului, neutralizând toxinele şi alte substanţe nocive din organism, prevenind şi tratând efectele nocive cauzate de radicalii liberi.
Alungă stresul şi oboseala
Conţinutul ridicat în zaharuri şi potasiu recomandă fructul kaki pentru ameliorarea simptomelor de stres şi oboseală. Fructoza şi glucoza combat depresia, în timp ce magneziul calmează nervii şi oferă un somn sănătos. Beneficii pentru vedere Betacarotenul, substanţă care colorează fructul în portocaliu, întăreşte vederea şi previne îmbătrânirea ochilor. Mai mult, potrivit studiilor, fructul kaki conţine zeaxantină, un carotenoid ce poate reduce degenerarea maculară, cataracta şi vederea deficitară pe timpul nopţii.
Ajută la slăbit
Cu doar 70 de calorii la sută de grame, fructul este sărac în grăsimi, ceea ce îl recomandă cu succes în dietele pentru slăbire.
Protejează împotriva cancerului
S-a demonstrat faptul că persoanele care consumă zilnic kaki sunt protejate împotriva cancerului, o maladie mortală. Licopenul, o substanţă cu rol în stimularea directă a celulelor implicate în apărarea organismului, este un antioxidant cu rol antitumoral care protejează împotriva cancerului de prostată, de plămân, de stomac şi de intestin gros, mai arată studiile.
sursa: www.topremediinaturiste.ro