Kaki, fructul cu efecte benefice pentru sănătate

Originar din China, fructul kaki  sau Persimmon (‘’fructul zeilor’’) este nelipsit de pe rafturile cu fructe exotice din supermarket-uri, fiind o adevărată sursă de substanţe nutritive.

Cunoscut şi sub denumirea de ‘’fructul divin’’ sau ‘’para lui Dumnezeu’’, kaki are un gust asemănător piersicii combinat cu pepene galben. Este recomandat ca fructul să se consume cu tot cu coajă, deoarece este foarte bogată în antioxidanţi. ‘’Explozie’’ de substanţe nutritive Fructul kaki poate fi considerat o preţioasă farmacie naturală, atât coaja, cât şi pulpa sa fiind extrem de bogate în substanţe terapeutice. Este bogat în vitamina A, C şi vitaminele B, ca de altfel, şi în minerale precum calciu, potasiu, fier, mangan, fosfor şi cupru. Mai mult decât atât, fructul kaki este deosebit de sănătos datorită conţinutului generos de fitonutrienți. Acesta conţine:

• Catechine, cunoscute ca antioxidanţi puternici din familia flavonoidelor, cu proprietăţi antiinflamatorii şi antihemoragice

• Betacaroten, licopen, luteină, zeaxantină şi criptoxantină  – substanţe cunoscute ca antioxidanţi care contribuie la neutralizarea radicalilor liberi, prevenind oxidarea, precum şi apariţia cancerului

• Acid betulinic, cu efecte antitumorale

• Cryptoxantin, substanţă ce dă culoarea specifică fructului Consumul regulat al unui fruct sau două pe zi poate aduce numeroase beneficii sănătăţii:

Stimulează imunitatea

Sursă excelentă de substanţe cu proprietăţi antioxidante, kaki fortifică sistemele de apărare ale organismului. Bogat în vitamina C şi E (vitamine cu rol antioxidant), fructul ajută organismul să lupte împotriva agenţilor infecţioşi, protejându-l de acţiunea nocivă a radicalilor liberi.

Sursă importantă de fibre

Consumat cu tot cu coajă, fructul kaki este o sursă excelentă de fibre – categorie de carbohidraţi ce provin din alimentele de origine vegetală şi care ajută îndeosebi la stimularea digestiei, reglarea tranzitului intestinal şi la prevenirea cancerului de colon. Datorită conţinutului ridicat în fibre solubile, kaki este implicat în mod direct în scăderea nivelului de grăsimi din sânge şi totodată, în reglarea colesterolului sanguin, scăzând, astfel, şi şansele de apariţie a afecţiunilor cardiace.

Efect diuretic

Datorită conţinutului său ridicat de potasiu şi calciu, kaki are proprietăţi diuretice excelente. Consumul  a 3-4 fructe de kaki, zilnic, reprezintă un mod eficient de a preveni sau diminuare retenția de apă. Este recomandat în defavoarea consumului de medicamente diuretice, întrucât acesta nu cauzează pierderea de potasiu, asociată cu administrarea unor diuretice cunoscute. Pe de altă parte, fiind sărac în sodiu, însă cu un nivel înalt al conţinutului de potasiu, se poate afirma că proprietăţile diuretice ale fructului sunt de un real folos şi persoanelor care se luptă cu valori crescute ale tensiunii arteriale.

Remediu pentru constipaţie

Conţinutul ridicat de fibre şi apă transformă kaki într-un remediu natural pentru constipaţie, datorită proprietăţilor laxative excelente gripă şi răceală, ca de altfel, a altor condiţii infecţioase sau inflamatorii.

Asigură sănătatea ficatului

Fructul kaki este recomandat în special persoanelor care suferă de afecţiuni ale ficatului. Antioxidanţii din compoziţia sa joacă un rol cheie în sănătatea ficatului, neutralizând toxinele şi alte substanţe nocive din organism, prevenind şi tratând efectele nocive cauzate de radicalii liberi.

Alungă stresul şi oboseala

Conţinutul ridicat în zaharuri şi potasiu recomandă fructul kaki pentru ameliorarea  simptomelor de stres şi oboseală. Fructoza şi glucoza combat depresia, în timp ce magneziul calmează nervii şi oferă un somn sănătos. Beneficii pentru vedere Betacarotenul, substanţă care colorează fructul în portocaliu, întăreşte vederea şi previne îmbătrânirea ochilor. Mai mult, potrivit studiilor, fructul kaki conţine zeaxantină, un carotenoid ce poate reduce degenerarea maculară, cataracta şi vederea deficitară pe timpul nopţii.

Ajută la slăbit

Cu doar 70 de calorii la sută de grame, fructul este sărac în grăsimi, ceea ce îl recomandă cu succes în dietele pentru slăbire.

Protejează împotriva cancerului

S-a demonstrat faptul că persoanele care consumă zilnic kaki sunt protejate împotriva cancerului, o maladie mortală. Licopenul, o substanţă cu rol în stimularea directă a celulelor implicate în apărarea organismului, este un antioxidant cu rol antitumoral care protejează  împotriva cancerului de prostată, de plămân, de stomac şi de intestin gros, mai arată studiile.

sursa: www.topremediinaturiste.ro

Ce să mănânci dimineaţa ca să slăbești pe parcursul zilei

Dacă îți dorești să slăbești trebuie să ai mai grijă ce mănânci dimineața. Un mic dejun sănătos te poate ajuta să scapi de burtă, oferindu-ți o stare de bine. Astfel, dacă vrei să fii în formă dimineaţa trebuie să mănânci grăsimi sănătoase, proteine şi foarte puţini carbohidraţi, scrie unica.ro.

1. Nucile, alunele de pădure, migdalele sau caju sunt alegerea perfectă pentru un mic dejun ideal, mai ales dacă nu ai timp să îți gătești ceva, fiind pe fugă. Acesta conţin grăsimi sănătoase, care sunt foarte importante atunci când vrei să slăbeşti.

2. Și avocado este perfect pentru un mic dejun sănătos. Acesta este bogat în grăsimi sănătoase mononesaturate.

3. Ouăle conțin grăsimi bune, vitamine. şi proteine. În plus, se gătesc foarte repede. Poți adăuga câteva legume crude şi ai obţinut micul dejun ideal. Atenție însă, evită ouăle prăjite dimineața deoarece uleiul îngrașă. 

4. Lactatele sunt potrivite la micul dejun. Iaurtul, brânza sau o combinaţie de brânză şi smântână, îţi poate asigurai necesarul de calciu şi proteine pentru întreaga zi.

6. Seminţele sunt sățioase și sănătoase. Poţi să alegi seminţe de chia, de cânepă, de in sau de susan. Toate sunt bogate în grăsimi sănătoase, necesare pentru cei care vor să scape de burtă.

7. Și peștele face parte din categoria grăsimilor sănătoase. Alege un peşte gras, de exemplu macrou sau somon. Sunt bune şi conservele dacă le alegi pe cele în suc propriu sau în ulei de măsline.

8. Legumele te vor ajuta să te saturi cu puține calorii. Dimineața poți mânca roşii, castraveţi, ardei gras, dovlecei sau morcovi.

Alimentul adorat de majoritatea tinerilor, dar care distruge silueta. Conține o groază de calorii

Nutriționista Mihaela Bilic a declarat că culciurile și sucurile „zero zahăr” sunt foarte periculoase pentru sănătate și că au multe calorii. Deserturile de tipul „zero zahăr” au început să câștige tot mai mult teren și în România, dar medicul nutriționist Mihaela Bilic atrage atenția că acestea, de fapt, sunt periculoase pentru siluetă, potrivit Gândul.ro.

Mihaela Bilic atrage atenția că aceste produse nu ajută la slăbit, având exact același număr de calorii ca variantele cu zahăr.

„Chiar dacă scrie «zero» zahăr, conțin multe calorii! Foarte mulți consumatori mănâncă relaxați dulciuri pe care scrie ZERO zahăr cu credința că au zero calorii. Fals, greșit, e o mare păcăleală!

Cine are răbdare și ochi buni ca să citească eticheta? Dacă am face asta, am observa cu stupoare că numărul de calorii este identic cu al produselor cu zahăr clasic! Eu nu m-am lăsat și iată ce am aflat: biscuiții au 430 cal/100g, ciocolata 480 cal, iar napolitanele 460, adică 100 cal/bucată …ceea ce este enorm pentru un produs care se vrea fără zahăr. Despre ingrediente nu mai vorbim, între 30 și 40% maltitol, ulei de palmier din plin și un gust dubios. Nu e de mirare că oamenii evită produsele cu îndulcitori!”, spune nutriționista.

Ce beneficii are ciocolata neagră, spre deosebire de cea cu lapte

Vești bune pentru iubitorii de ciocolată neagră. Acest desert, consumat în cantități mici, poate fi benefic pentru scăderea tensiunii arteriale și pentru diminuarea riscului apariției unei boli care afectează tot mai multe persoane, scrie digi-world.tv.

Ciocolata neagră ar putea avea beneficii în prevenirea dezvoltării diabetului de tip 2, arată un nou studiu publicat în Jurnalul britanic de medicină, citat de People. S-a constatat că participanții care au mâncat cinci sau mai multe porții de ciocolată neagră pe săptămână au avut un risc semnificativ mai scăzut de a dezvolta diabet de tip 2, cu 21% mai mic decât cei care consumau aceeași cantitate de ciocolată cu lapte. Mai mult, consumul de ciocolată cu lapte, dar nu şi de ciocolată neagră, a fost asociat cu creşterea excesivă în greutate pe termen lung: un factor care poate contribui la dezvoltarea bolii cronice.

„Am fost surprinşi de împărţirea clară între impactul ciocolatei negre şi al celei cu lapte asupra riscului de diabet şi asupra gestionării greutăţii pe termen lung”, a precizat lectorul univ. dr. Qi Sun, profesor în cadrul departamentelor de nutriţie şi epidemiologie de la Harvard.

Chiar dacă ciocolata neagră şi cea cu lapte au un nivel similar de calorii şi grăsimi saturate, se pare că polifenolii din ciocolata neagră ar putea compensa efectele grăsimilor saturate şi ale zahărului asupra creşterii în greutate şi a diabetului, spun cercetătorii.

„Pentru oricine iubeşte ciocolata, constatările sunt o reamintire a faptului că a face alegeri mici, cum ar fi alegerea ciocolatei negre în locul ciocolatei cu lapte, poate face o diferenţă pozitivă pentru sănătate”, a precizat cercetătorul Binkai Liu, care este autorul principal al studiului publicat în The BMJ.

Studiul a inclus date pe o perioadă mai lungă de 30 de ani, de la 192.000 de participanţi care nu aveau diabet când au început să-şi raporteze obiceiurile alimentare.

Nu este primul studiu în care ciocolata neagră este considerată de specialiști sănătoasă și benefică. Compușii din cacao sunt legați de o bună sănătatea a inimii, conform unei cercetări din 2015. Un studiu anterior, din 2005, a spus că acest tip de desert este o alegere excelentă pentru îmbunătățirea sensibilității la insulină și scăderea tensiunii arteriale la persoanele sănătoase.

Aceste beneficii pentru sănătate se datorează în mare parte flavonoidelor, compușii bioactivi găsiți în plante, care declanșează producția de oxid nitric, ce dilată vasele de sânge și astfel scade tensiunea arterială. 

În ciuda dovezilor tot mai numeroase privind beneficiile ciocolatei negre pentru sănătate, oamenii de știință care au realizat studiul recomandă interpretarea rezultatelor cu precauție. De asemenea, este important de reținut că doza e foarte importantă. Participanții la studiu au consumat până în 30 de grame de ciocolată neagră pe zi.

Ce trebuie să mănânci ca să nu îmbătrâneşti prea rapid. Alimente care trebuie consumate frecvent
Articolul anterior
De ce oamenii căsătoriți se îngrașă
Articolul următor