Lipidele – grăsimi bune și grăsimi periculoase!

Lipidele sunt indispensabile organismului, fiind compușii chimici intercelulari fără de care corpul uman ar arăta ca o grămadă de molecule. Lipsa grăsimilor ”bune” în rația alimentară zilnică slăbește rezistența către factorii externi, provoacă apariția exemelor pe piele și crește riscul sângerărilor la nivelul organelor interne.

separator

galina-tomas-alimentatie-sanatoasa-200x300Nutriționista Galina Tomaș ne ajută să înțelegem care sunt lipidele ”bune” și care sunt grăsimile pe care trebuie să le evităm în alimentație.

Știai care este rolul lipidelor în organism?

  • lipidele produc energie (trigliceride), surplusul acestora fiind stocat în celule și țesuturi (arderea 1 gram de lipide eliberează 9 kcal, de două ori mai mult decât arderea 1 gram de proteine);
  • lipidele ajută organismul să absoarbă vitaminele liposolubile (A, E, D, K);
  • fosfolipidele sunt o componentă a membranei celulare; ele mențin integritatea acesteia, având un rol important în realizarea transportului transmembranar;
  • lipidele sunt implicate în procesul de comunicare intercelulară; acestea participă la transmiterea impulsurilor, asigurând totodată un strat protector terminațiilor nervoase;
  • organismul folosește grăsimile în sintetizarea hormonilor sexuali (testesteron, esterogen și progesteron);
  • grăsimile sunt un izolator termic, întrucât nu lasă corpul să piardă căldura în exces.

Lipidele variază în funcție de structura lor chimică

În timp ce grăsimile saturate se conțin în carne, produse lactate, ouă, grăsimile nesaturate se găsesc în uleiul de floarea-soarelui, uleiul de rapiță și de măsline, anumite specii de pește. Important este cunoști care sunt grăsimile ”bune” și care sunt grăsimile ”rele”.

Atenție la grăsimi!

ProteinDe obicei, atunci când se vorbește despre o alimentație echilibrată, prima avertizare este ”Exclude grăsimile!”, deoarece grăsimile sunt o componentă a stratului adipos subcutanat. Ei bine, acest lucru este parțial adevărat, întrucât lipidele reprezintă totodată un important material plastic pentru structura organelor interne. De asemenea, lipidele se găsesc în componența pielii, țesutului nervos. Important este să evităm grăsimile ,,rele” în dietă.

Specialiștii avertizează despre pericolul LDL-colesterolului (colesterolul rău produs de ficat în urma consumului excesiv de grăsimi de origine animală), a cărui concentrație crescută în sânge sporește riscul afecțiunilor cardiovasculare. Potrivit statisticilor Organizației Mondiale a Sănătății, bolile cardiovasculare ocupă primul loc printre cauzele anuale de deces la nivel mondial.

Pe lângă faptul că organismul poate sintetiza colesterolul propriu, acesta fiind necesar ca material plastic pentru ţesuturi, o bună parte din colesterol, provine în organism pe cale exogenă, prin alimentaţie, din alimentele de origine animală. Tocmai din acest motiv, este bine să cunoaștem care sunt grăsimile bine de evitat în dietă.

De evitat! Alimentele bogate în grăsimi saturate precum carnea de porc, carnea grasă de pui, de rață, de gâscă, de miel, mezelurile, pielea de pui, maioneza.

Lipidele-–-grăsimi-necesare-și-grăsimi-periculoaseDeoarece nu există alimente care să conțină exclusiv un anumit tip de grăsime, mai des alimentele conținând atât grăsimi saturate cât și nesaturate în proporții diferite, nu putem evita în totalitate consumul grăsimilor saturate. Totuși, Asociaţia Americană a Inimii recomandă o dietă ce are nu mai mult de 25-35% calorii zilnice provenite din grăsimi şi doar 5%-10% dintre ele – grăsimi saturate.

Prin urmare, putem include în meniu unt, produsele lactate integrale, ouă, însă, rațional, în porții zilnice recomandate, fără a face excese.

20-30% din totalul grăsimilor consumate zilnic trebuie să constituie așa-numitele grăsimi ,,bune”

Asociaţia Americană a Inimii recomandă consumul de peşte gras, în special macrou, păstrăv de lac, hering, sardine, merluciu, ton alb, somon, scoici, cel puţin de două ori pe săptămână pentru a preveni sanatate-grasimile-din-alimentatiebolile de inimă. Acizii graşi Omega-3 sunt grăsimi sănătoase ce contribuie la scăderea nivelului de colesterol ,,rău’’ în sânge şi creşterea fracţiei bune de colesterol, adică a HDL colesterolului şi previn bolile de inimă și accidentele vasculare.

Alte alimente incluse în categoria grăsimilor ,,bune” sunt: nuciferele, uleiul de măsline, uleiul de in, uleiul de rapiță, avocado, semințele (de in, floarea-soarelui, chia, susan).

 

Dilema uleiului rafinat și uleiul presat la rece

Uleiul presat la rece se produce prin presarea semințelor de floarea soarelui, a măslinelor cu ajutorul unor utilaje care nu depășesc temperatura de prelucrare de 37 grade C, ceea ce înseamnă că nu sunt Collagedistruse proprietățile acestor alimente. Astfel, acestea își păstrează gustul, aroma și nutrienții.

În schimb, uleiul rafinat (de producție industrială), de regulă, se produce cu ajutorul unor compuși chimici. Rezultatul acestui procedeu este: puțin ulei, apă multă (depășește 50%), dar și reziduuri toxice din substanțele chimice cu care a fost rafinat uleiul (sodă caustică sau acid sulfuric), inclusiv se conține un conservant pentru a nu se râncezi uleiul.

Atenție! Consumul de grăsimi care cresc nivelul colesterolului în sânge sporesc riscul de boli de inimă, ateroscleroză (rigidizarea arterelor), obezitate și diabet zaharat.

Valorile normale ale colesterolului în sânge: colesterol total < 200 mg%; HDL-colesterol (colesterolul ”bun”, ce are rolul de a curăța arterele de colesterolul ”rău”) > 45 mg%; LDL-colesterol (colesterolul ”rău”) < 130 mg%.

Dacă rezultatele analizelor tale arată devieri, este cazul să-ți schimbi obiceiurile alimentare și să te adresezi medicului specialist, pentru recomandări care să reducă riscul bolilor de inimă, a infarctului miocardic.

Ce cantitate de lipide putem consuma zilnic, în funcție de sex și greutatea corpului:

Adulți sedentari – 0,7 gr lipide/kg greutate corporală/zi

Adulți activi – 1,0-1,5 gr lipide/kg greutate corporală/zi

Copii și adolescenți – 2 gr lipide/kg greutate corporală/zi

Tabel: conținutul de colesterol în alimente

Notă: Anumite alimente, chiar dacă sunt bogate în colesterol, nu trebuie excluse din dietă, ci consumate, rațional, în cantități zilnice recomandate, deoarece ele conțin o serie de alți nutrienți benefici pentru sănătate.

Poate că te întrebi: De ce buneii noștri, care mâncau slănină ceapă și telemea, trăiau peste 80 de ani? Ideea este că ne-am schimbat stilul de viață (tehnologizarea, stilul de viață modern predispune către sedentarism), poluarea, lipsa produselor ecologice ne face să ingerăm mai multe chimicale periculoase și ne naștem bolnavi. De aceea este bine să te informezi despre modul cum poți trăi sănătos!

Consultă gratuit specialiști în nutriție și gastroenterologie pe x.doctor!

Pe 16 ianuarie, ai ocazia de a discuta online cu un medic gastroenterolog sau nutriționist, complet gratuit, doar accesând platforma x.doctor. Acesta este un pas simplu pentru a obține recomandări personalizate, indiferent de locația ta.

Ce este x.doctor?

x.doctor este platforma mobilă inovativă din Republica Moldova care conectează utilizatorii cu o rețea extinsă de peste 160 de medici activi din diverse specialități. Platforma se distinge prin ușurința în utilizare și prin siguranța oferită de tehnologia sa. Astfel, x.doctor aduce același tip de inovație în domeniul sănătății pe care aplicațiile precum Doctolib în Franța sau Teladoc în SUA l-au oferit utilizatorilor lor.

De ce să alegi x.doctor?

  1. Acces Rapid și Ușor: Contactează un medic direct de pe telefon, fără să mai stai în sălile de așteptare.
  2. Plăți Sigure & Flexibile: Fondurile adăugate în contul tău x.doctor sunt în siguranță și mereu disponibile pentru consultații.
  3. Acoperire Globală, Experți Locali: Indiferent dacă ești în Moldova sau în străinătate, beneficiezi de îngrijire medicală specializată, adaptată nevoilor tale.
  4. Specialități pentru Orice Nevoie: De la medici de familie la specialiști de top, găsește medicul potrivit problemelor tale.
  5. Îngrijire Completă: Bucură-te de rețete digitale, sfaturi post-consultație și o experiență integrată care economisește timp și reduce stresul.

Alătură-te platformei x.doctor și descoperă un mod nou, comod și sigur de a accesa servicii medicale. Beneficiază de consultații medicale personalizate, fie că te afli acasă sau în călătorie.

Nu rata ocazia de a discuta gratuit cu un specialist în gastrologie sau nutriționist pe 16 ianuarie!

x.doctor – Platforma ta de încredere în sănătate, oricând, oriunde!

Cum ușurezi digestia după mesele copioase de sărbători

Dacă în zilele obișnuite reușești să menții un regim alimentar echilibrat, de sărbători este foarte greu să te abții de la bucatele delicioase și aromate. Rețetele tradiționale îngreunează digestia și chiar provoacă dureri abdominale, balonări sau senzația de greu în stomac. Pentru a petrece sărbătorile fără probleme de sănătate, îți recomand câteva trucuri care diminuează efectele meselor copioase, informează unica.md.

Un pahar de apă dimineața.

Bea un pahar de apă dimineața. Mănâncă o felie de ghimbir înainte de masă – accelerează digestia și taie pofta de mâncare. Dacă nu poți să-l consumi simplu, pune felia în suc de lămâie sau obține sucul din ghimbir și amestecă cu sucul de lămâie, plus o cantitate mică de apă. Bea această compoziție cu 30 minute înainte de masa principală. Această rădăcină ușurează senzația de arsură, durere și greață.

Folosește condimente

Condimentele – cum ar fi cele din ghimbir, chimen, coriandru – sporesc digestia și ajută organismul la eliminarea toxinelor.

Ananasul normalizează scaunul

Este un fruct exotic care are efecte rapid. Este recomandat să-l consumi după o masă copioasă. Acesta stimulează digestia, arde grăsimile și este un aliat ideal în lupta cu kilogramele în plus. Te scapă de balonări și elimină apa în exces din organism.

Banana – o sursa excelentă de fibre

Poți apela cu încredere la acest fruct – controlează digestia, țin de sațietate și provoacă eliminarea ușoară a alimentelor ingerate. Este de preferat să le mănânci ca o gustare între mese.

Uleiul de măsline crește producția de bilă și suc pancreatic

Folosește în salate ulei de măsline, deoarece ajută la digestie și facilitează eliminarea reziduurilor alimentare.

Varza – accelerează motricitatea intestinului

Combină varza cu produsele din carne – ajută la digestie, calmează durerile de stomac și ajută organismul să scape de toxine.

Ceaiurile îmbunătățesc procesul de digestie

Există ceaiuri care îmbunătățesc digestia și reduc senzația de ”prea plin în stomac”. Poți prepara o infuzie din mentă, rozmarin, mușețel, salvie sau chiar un ceai verde sau negru. Acestea reduc durerea de stomac. Bea ceaiul înainte cu 30 minute sau după 1 oră după masă.

Evită băuturile carbogazoase

În primul rând, nu bea apă sau suc în timpul mesei, ci aplică aceeași regulă ca și la ceai. Nu consuma băuturi carbogazoase, acestea provoacă balonări și îngreunează digestia.

Renunță la gustări dese

Cu siguranță vei avea în frigider, pe masă diverse bucate, de aceea nu gusta mereu din ele. Organismul are nevoie de cel puțin 2 ore ca să digere mâncare pe care ai consumat-o.

Nu mânca de toate!

Este foarte greu să te abții să nu guști din toate bucatele, dar gândește-te că mai ai timp și mâine.  Stabilește ce produse vrei să mănânci la fiecare masă și combinele corect.

Cum să elimini kilogramele după mesele copioase de sărbători

Adesea mâncăm în exces în timpul sărbătorilor de iarnă, iar corpul nostru are nevoie de recuperare după mesele de Crăciun și Anul Nou. Iată câteva sfaturi pentru a-ți detoxifia organismul și pentru a topi kilogramele în plus, informează unica.md.

Crăciunul și Anul Nou sunt cele mai așteptate sărbători din an. Odată cu întâlnirile de familie, mesele îmbelșugate, petrecerile și nopțile lungi, avem tendința invariabil să ne răsfățăm cu delicii, gustări și băuturi spirtoase care aduc nu doar oboseală, mahmureală, ci și sentimentul de vinovăție. În corpul nostru se formează un dezechilibru și este nevoie ca în următoarea perioadă să avem mai multă grijă de el pentru a-l readuce la forma inițială. 

Un specialist în asistență medicală preventivă a oferit câteva sfaturi, într-un interviu pentru The Health Site, pentru a-ți detoxifia corpul după săbători. Kanchan Naikawadi consideră că este important să-i oferim corpului mai multă atenție imediat după mesele de Crăciun și petrecerile de Anul Nou. 

Crește aportul de lichide

Una dintre cele mai simple și eficiente metode de a-ți detoxifia corpul după petrecerile de Crăciun și Anul Nou este creșterea aportului de lichide, potrivit lui Kanchan Naikawadi. Aportul de lichide ajută la hidratarea organismului, la inițierea refacerii musculare și la eliminarea toxinelor. Ceaiul verde, sucul de Aloe Vera sau Amla, scorțișoară în apă fiartă, ceai de turmeric, apă fierbinte cu lămâie și miere sunt câteva băuturi pentru a-ți menține metabolismul pe drumul cel bun și sunt opțiuni grozave și super sănătoase,  deoarece oferă proprietăți de detoxifiere remarcabile.

Mâncare ușoară

Adesea mâncăm în exces în timpul sărbătorilor și petrecerilor. Mesele pline de alimente prăjite și grase, dulciurile și mâncărurile picante sunt aroma oricărei sărbători. Așa că, după petrecerea de Revelion, este foarte important să ai grijă de dieta ta. Adaugă alimente sănătoase, fructe proaspete și legume cu frunze verzi la mesele tale zilnice. Mănâncă mai multă salată cu seminte sănătoase precum chia sau in și renunță o perioadă la grăsimi.

Nu sări peste antrenamente

Încearcă să urmezi zilnic o rutină fixă ​​de antrenament. Asigură-te că faci mișcare cel puțin o oră pe zi pentru a-ți menține sănătatea fizică și psihică. Yoga și meditația sunt opțiuni grozave pentru a restabili nivelurile de energie și pentru a te ajuta să te simți sănătos. De asemenea, exercițiile fizice te vor ajuta să transpiri și să arzi caloriile suplimentare pe care le-ai consumat în această perioadă. O dată pe an este greu să reziști delicateselor petrecerii de Crăciun și Anul Nou, dar pentru a obține un Indice de Masă Corporală (IMC) sănătos, trebuie să urmezi principiile alimentației sănătoase pentru a reduce riscul de creștere nedorită în greutate.

Preselecţie pentru proiectul „Serviciul de Slăbit Sănătos”!
Articolul anterior
Georgeta Voinovan: „Copilul poate fi învățat să se mulțumească cu mai puțin!”
Articolul următor