O româncă din Oradea a prezentat, în premieră mondială, la un târg de alimente naturale, organizat la Londra, un produs alimentar unic în lume, de concepţie proprie, numit fructonată, obţinut fără zahăr, fără fierbere şi fără aditivi, din culturi ecologice.


De profesie inginer în industria alimentară, femeia a declarat că a lucrat şapte ani, alături de soţul său, pentru a obţine acest produs, care seamănă cu o pastă de fructe ajunse la maturitate, bine coapte, din culturi ecologice certificate, fără adaos de zahăr, conservanţi sau aditivi alimentari. Fructonata poate fi consumată în mixuri cu iaurt sau cereale la micul dejun sau gustări, în deserturi crude chiar şi pentru bebeluşi.
Desfăşurată în perioada 22-23 aprilie, cea mai mare expoziţie europeană pentru produse naturale şi ecologice a reunit nu mai puțin de 700 de companii din 91 de ţări şi peste 10 mii de reprezentanţi ai unor companii din domeniul alimentar, care și-au prezentat produsele la acest târg. O impresie deosebită a făcut însă fructonata cu care s-a prezentat femeia din Oradea.
Cele trei sortimente de fructonate de cireşe, afine şi portocale au fost create printr-o metodă care presupune conservarea fructelor prin concentrare la temperatură sub 42° C, fără pasteurizare. În acest fel pasta păstrează nutrienţii, fitonutrienţii, vitaminele şi aroma fructelor proaspete. Este un aliment tartinabil şi poate fi folosit în mixuri cu iaurt sau cereale la micul dejun sau gustări, dar și la deserturi.
Materia primă din care este făcută fructonata este aleasă cu mare grijă, fiind achiziţionată doar de la la producători certificaţi ecologic. „Este o alternativă la o hrană sănătoasă, mai ales iarna, când opţiunile sunt destul de limitate”, a punctat Simona Bişboacă pentru bihon.ro.
Conform cercetătoarei orădence, o provocare deosebită a fost şi modificarea utilajelor, pentru a putea crea în masă ceea ce s-a obţinut în laborator. „Chiar acum vom primi din Italia noi utilaje, pe care urmează să le modificăm. Pentru anul acesta ne-am propus să scoatem pe piaţă noi produse. Printre acestea se numără o marmeladă cu cel mai mare conținut de fructe de pe piaţă, dar şi sucuri naturale”.