Tava asta plină de culoare și gust bun s-ar putea numi la fel de bine simfonie de toamnă. Pentru că e toamnă, rădăcinoasele coapte și superb colorate, asezonate cu mai multe condimente aromate, miere și oțet balsamic, pot fi un deliciu de sezon.
Ingredientele de care ai nevoie:
– 6-7 sfecle roșii micuțe (ceva mai mari decât 1 ou)
– 2 cartofi medii
– 1 morcov mare
– 1 fir de pastârnac
– 1 ceapă roșie mare
– 1 măr mare cu pulpă tare
– 2 căței de usturoi
– 1 linguriță de cimbru uscat
– 1 lingură rozmarin proaspăt tocat
– 2 linguri de ulei
– sare și piper
– 2 linguri de oțet balsamic
– 1 linguriță de miere
Preparare:
Legumele (și mărul) se curăță de coajă și se spală bine. Se taie legumele în bucăți potrivite: sfeclă se taie în sferturi (sau în 6), morcovul și păstârnacul în felii groase de aproximativ 2 cm, cartofii în 8, mărul se feliază mare și se elimina căsuța semințelor. Ceapă se taie julienne, iar usturoiul se zdrobește. Se pun toate legumele astfel pregătite în tavă, se condimentează curajos cu sare și piper proaspăt măcinat, se adaugă cimbrul, rozmarinul și uleiul.
Se amestecă bine și se acoperă tavă cu folie de aluminiu. Se da tava la copt în cuptorul încălzit la 190 de grade, timp de 45 de minute – 1 ora, până când toate legumele sunt moi. Se îndepărtează folia și se mai lasă la copt încă 5 minute, cât să se caramelizeze ușor.
Se scoate tava din cuptor, se adaugă 2 linguri de oțet balsamic și se prelinge 1 linguriță de miere. Se amestecă bine, că să se glazureze legumele.
Se servesc legumele ca atare sau cu carne, pește fript sau la grătar, brânză de capră, se potrivește de minune și e delicios. Poftă bună!
sursa: www.lauralaurentiu.ro