Japonia este recunoscută pentru longevitatea ce pare că este întipărită în genele locuitorilor țării. Conform datelor publicate de Organizația Mondială a Sănătății în 2020, speranța medie de viață a femeilor este de 86,9 ani, iar a bărbaților de 81,5 ani.
Există câteva reguli pe care japonezii le respectă cu strictețe când vine vorba de alimentație, iar acestea ar putea fi o sursă de inspirație bună pentru o viață mai sănătoasă și implicit mai lungă, potrivit medical-news.org.
Sake – proprietăți anti-îmbătrânire
Sake este un vin din orez tradițional care este savurat de secole. Este obținut prin fermentarea orezului și se crede că are o serie de beneficii pentru sănătate datorită nivelului ridicat de aminoacizi și enzime. Unii oameni cred că sake-ul are proprietăți anti-îmbătrânire și poate ajuta la îmbunătățirea aspectului pielii. Consumul moderat de sake poate fi asociat și cu un risc mai scăzut de boli de inimă și unele cercetări au sugerat că compușii găsiți în sake pot avea proprietăți anticancerigene și pot ajuta la reducerea riscului de apariție a anumitor tipuri de cancer. Sake-ul poate îmbunătăți, de asemenea, digestia datorită procesului de fermentație care produce enzime care ajută la descompunerea alimentelor.
Ingrediente bogate în fibre pentru digestie
Urmarea unei diete tradiționale japoneze oferă beneficii concrete pentru sănătate, inclusiv îmbunătățirea digestiei în special datorită ingredientelor bogate în fibre, cum ar fi algele marine, soia, legumele proaspete și alimentele ce conțin multă apă precum castraveții.
De asemenea, o astfel de scade riscul de probleme gastrointestinale, cum ar fi balonarea și constipația. În plus, probioticele găsite în alimentele fermentate și murate susțin un microbiom intestinal sănătos.
Alimente antiinflamatoare
Dieta tradițională japoneză este plină de alimente și băuturi cu proprietăți antiinflamatorii. Inflamația este la baza multor boli debilitante și mortale, inclusiv artrita, bolile cardiovasculare, diabetul, boala Parkinson și unele tipuri de cancer.
Alimentele bogate în fibre, vitamina E și acizi grași omega-3 reduc inflamația. Legumele proaspete, soia, cerealele, ceaiul verde, ghimbirul și fructele de mare sunt toate alimentele care luptă împotriva inflamației, care sunt comune în bucătăria japoneză tradițională. În același timp, dieta japoneză limitează și consumul de alimente care cauzează inflamații. Carnea roșie, zahărul procesat, grăsimile saturate din alimentele prăjite și uleioase și carbohidrații rafinați, cum ar fi cei găsiți în produsele de panificație, pot agrava inflamația.Ads
Alimente pe bază de plante
Dieta tradițională japoneză tinde să includă mai puțină carne decât alte bucătării din Asia de Est. Algele marine sunt folosite în toate formele: proaspete, la abur, la grătar, sotate, murate sau fermentate. Fructele, boabele de soia și alte leguminoase, tofu, ciupercile și cerealele completează dieta. Fructele de mare sunt singurul produs de origine animală care este o bază din bucătăria tradițională japoneză și sunt consumate în porții mai mici decât mâncărurile pe bază de plante.
Fructele de mare – esențiale
Nu ar trebui să fie surprinzător faptul că fructele de mare sunt un aliment de bază în Japonia. Peștele și alte fructe de mare sunt adesea principala proteină în bucătăria tradițională japoneză. De asemenea, reprezintă o sursă bună de acizi grași omega-3 care promovează sănătatea inimii și a creierului și reduc riscul de boli cardiovasculare și accident vascular cerebral. Dietele bogate în fructe de mare oferă vitamine și minerale esențiale precum vitaminele A și B, fier, calciu, zinc și potasiu. În plus, peștele gras precum somonul poate ajuta la reducerea inflamației, care provoacă o serie de afecțiuni de sănătate, inclusiv artrita și bolile de inimă.
Alte aspecte importante ale dietei japoneze:
– Accent pe alimentele murate și fermentate – ajută digestia, oferind intestinului probiotice (bacterii bune) și ajută la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge.
– Accent pe alimente bogate în nutrienți
– Porții mici
– Mănâncă doar până ești sătul în proporție de 80% – acest concept este respectat în orașul insular Okinawa, care se mândrește cu cel mai mare număr de persoane cu vârsta peste 100 de ani din întreaga lume.
– Consum redus de zahăr
– Alimente proaspete, nu la conservă
– Accent pe alimente care conțin multă apă
– Ceai verde consumat regulat.
Dacă vrei și TU să abordezi un stil de viață sănătos, nu o face de capul TĂU! Solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaș, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare profesionistă!