Dacă de Crăciun desertul de bază e cozonacul nostru cel de toate zilele, de Revelion piesa centrală este, de obicei, un tort. Anul acesta îți sugerăm să lași rețeta aceea de tort pe care o faci de câțiva ani încoace (pentru că știi că îți iese negreșit și că are succes în rândul invitaților) și să încerci una din cele 4 variante inedite și extrem, extrem de gustoase de torturi de mai jos. Nu sunt deloc complicate, sunt extrem de gustoase și iubite în toată lumea și, cel mai important lucru, se fac atât de ușor încât și celui mai nepriceput om îi vor ieși exact ca la cofetărie.
Foarte simplu de gătit și extrem de gustos. Merită să-l încerci.
Ingrediente:
1 compot piersici
400 gr piscoturi de șampanie
8 ouă
200 gr zahăr
400 ml smântână dulce pt frișcă
30 gr gelatină granule
esență de portocale
cocos și rozmarin pentru decor
Mod de preparare:
Mixăm ouăle (întregi) cu zahărul până compoziția devine cremoasă și îți dublează volumul. Punem compoziția de ouă într-un vas pe foc la bain-marie (deasupra unui alt vas cu apă fiartă) și amestecăm continuu până când compoziția începe să se îngroașe ușor. În acest moment aveți foarte mare grijă, dacă îl lăsați pe foc mai mult decât trebuie se poate taia crema. Lăsăm deoparte să se răcească.
Cât se răcește crema punem siropul din compot într-un vas și însiropăm pișcoturile de șampanie. Nu le lăsați foarte mult în sirop doar cât le treceți rapid pe toate părțile.
Așezăm pișcoturile însiropate în formă de tort cu margini detașabile astfel încât să acoperim fundul și lateralele.
Mixăm smântâna pt frișcă până începe să devină fermă și adăugăm peste ea crema de ouă răcită. Amestecăm până la încorporare. Nu adăuga sub nici o formă crema de ouă caldă.
Preparăm gelatina conform indicațiilor de pe ambalaj și amestecăm energic astfel încât gelatina să fie repartizată uniform în toată compoziția. Adăugăm piersicile din compot tăiate cuburi și amestecăm.
Turnăm jumătate din cremă apoi așezăm din nou un strat de piscoturi însiropate.
Turnăm și restul de cremă și nivelăm.
Un tort fabulos, cu un gust deosebit, intitulat metaforic „Miracolul pădurii” și care va marca cumpăna dintre ani.
Ingrediente: (pentru un tort cu diametrul 30 cm)
pentru blat:
9 ouă
9 linguri zahăr
9 linguri apă
12 linguri făină
6 linguri cacao
1 linguriță praf copt
pentru sirop:
300 ml apă
100 gr zahăr
50 ml sirop mure
pentru sosul de coacăze:
300 gr coacăze roșii
150 gr zahăr
50 ml apă
pentru crema de fructe de pădure:
400 gr ciocolată albă
200 ml smântână pentru frișcă
50 ml sirop de mure
50 ml sirop de zmeură
pentru glazura de ciocolată:
200 gr ciocolată amăruie
200 ml smântână pentru frișcă
30 ml sirop zmeură
pentru conurile de brad:
200 gr ciocolată amăruie
100 ml smântână dulce pentru frișcă
50 gr unt
100 gr fulgi de migale
opțional esențe de rom, portocale, etc
pentru decor:
crenguțe de rozmarin
2 linguri nucă cocos
Mod de preparare:
Mixăm albușurile până devin ferme. Adăugăm zahărul și mixăm până obținem o bezea tare și lucioasă. Adăugăm gălbenușurile. Punem apa și mixăm până la omogenizare.
Adăugăm făina, praful de copt și cacao și amestecăm până sunt încorporate complet. Turnăm compoziția în forma de tort cu margini detașabile tapetată cu hârtie de copt. (diametru forma 30 cm).
Coacem blatul la 200 grade în primele 10 minute apoi îl mai lăsăm 20 minute la 180 grade. Îl lăsăm să se răcească. Tăiem blatul în 3. Fiecare strat de blat a avut cca 1 cm.
Punem coacăzele cu zahărul și apa într-un vas și le lăsam pe foc amestecând din când în când până obținem un sos nu foarte gros. Dăm deoparte să se răcească.
Pregătim și siropul astfel: caramelizăm zahărul și apoi adăugăm apa, cu atenție. Lăsăm să fiarbă până se dizolvă total caramelul și apoi dăm deoparte și adăugăm siropul de mure. Lăsăm să se răcorească. Așezam primul blat pe un platou și punem în jurul lui inelul reglabil pentru tort. Însiropăm și adăugăm un strat subțire de sos de coacaze.
Din ciocolata albă și smântâna lichidă preparăm un ganache de ciocolată. Adăugăm siropul de mure și siropul de zmeură și omogenizăm. Dacă siropul vostru e subțire fie puneți mai puțin, fie îl înlocuiți cu fructe de pădure pasate.
Întindem un strat de cremă peste sosul de coacaze apoi continuam cu blat, sirop, sos de coacaze, crema și la final blat și sirop.
Dăm la frigider careva ore, apoi desfacem cu atenție inelul în jurul său.
Preparăm apoi glazura. Punem smântâna pentru frișcă și ciocolata ruptă bucatele într-un vas la foc mic și amestecăm continuu până când ajunge la punctul de fierbere. Amestecăm până la omogenizare și o lăsăm să se răcorească ușor.
Îmbrăcăm tortul cu glazura, apoi îl dăm la rece până se întărește glazura. Așezăm apoi conurile în ciocolată.
Așezam crenguțele de rozmarin și presară nuca de cocos.
Tort german
Cel mai rapid tort festiv pe care îl poți face, cu o glazură bună de te lingi pe degete! Și cel mai gustos, datorită combinației unice de ingrediente pe care le are: blat însiropat și pufos de cacao, cremă fină caramelizată plină de alune, nuci ușor prăjite și fulgi crocanți de cocos…
Tort Napoleon
Un tort cu o savoare aparte, cu un aspect delicat și un gust pe măsură. Prepararea lui îți va lua un pic mai mult decât la celelalte torturi, dar merită efortul, va fi preferatul tuturor.