Astăzi gătim clătite. Acestea au la bază lapte, făină albă, ouă, unt (sau ulei) și un praf de sare. Le puteți consuma atât dulci cât și sărate, umplute, rulate, pliate sau împachetate cu gem, brânză, carne, fructe proaspete. Le puteți servi la micul dejun, prânz sau cină. Vă îndemn să le pregătiți și să le savurați cu plăcere.
Ingrediente:
- 1 litru – lapte
- 5 ouă de găină
- 1 praf de sare
- 4 linguri – unt topit
- 15 linguri – făină albă
- Ulei de floarea soarelui
MOD DE PREPARARE:
- Ia un vas încăpător, sparge ouăle în el, adaugă sare și mixează câteva secunde.
- Adaugă făina în mixtura de ouă, amestecă cu ajutorul unui tel toate ingredientele până vor fi încorporate. Trebuie să-ți iasă un aluat dens.
- Adaugă treptat laptele și amestecă atent cu telul, asta te va ajuta să primești un aluat fin și fără cocoloașe.
- Încinge o tigaie plată la foc mediu, cu marginile drepte și cu fundul subțire cu diametru de 25 cm. Unge la început tigaia cu puțin ulei.
- Toarnă un polonic mic de aluat în tigaie și rotește-o pentru ca acesta să se întindă pe toată suprafața tigăii într-un strat cât mai uniform. Când marginile clătitei încep să se desprindă de tigaie, întoarce-o și las-o circa 10-15 secunde, apoi scoate-o pe o farfurie. Procedează la fel până când termini tot aluatul.
SUGESTII
- Dacă dorești clătite dulci, adaugă în aluatul de bază 2 sau 3 linguri de zahăr (în dependență cât de dulce îți place) și o linguriță de esență de vanilie.