Timpul de afară, rece și posomorât, cere mîncăruri consistente şi bogate în proteine. Astăzi, floricacuisine vă propune să gătiți fasole albe cu bacon şi ardei gras. E una din mîncărurile preferate în familia ei, dat fiind că le place tuturor fasolele. Baconul îi oferă aromă afumată pronunţată, iar ardeiul gras accentuează gustul de legume. Iată cum pregătește acest fel de mâncare Liubei.
Ingredientele necesare:
- 400 g fasole albă fiartă cu tot cu apa în care a fiert
- 5 fîşii de bacon afumat
- 3 căţei de usturoi
- 1 ceapă mare
- 1 ardei gras roşu mare
- 2 linguri pastă de tomate
- 1 ½ lingură făină
- 1 frunză de dafin
- 10 boabe de piper negru
- cîteva crenguţe de cimbru proaspăt
- sare şi piper negru proaspăt măcinat
- un strop de ulei de floarea-soarelui “Lacrima de Aur”
- cîteva fire de pătrunjel (pentru servire)
Începem cu fierberea fasolelor.
Pentru a fierbe fasolele, într-un castron, punem aproximativ 400 g fasole albe spălate. Le acoperim cu apă şi le punem la fiert. În momentul în care apa începe să fiarbă, micşorăm focul şi le fierbem timp de 5 minute, apoi scurgem apa. Între timp, fierbem altă apă şi o turnăm peste fasole. Adăugăm 2-3 cepe tăiate cubuleţe, 1 morcov mare tăiat în 8 fîşii egale, cîteva boabe de piper negru şi sare după gust. Lăsăm totul să fiarbă la foc mic pentru aproximativ 1 oră.
Acum că avem fasolele fierte, le putem pregăti cu bacon afumat şi ardei gras.
Spălăm şi curăţăm legumele. Tocăm mărunt usturoiul. Baconul, ceapa şi ardeiul gras le tăiem cubuleţe mici.
Încingem o tigaie la foc mediu şi turnăm uleiul de floarea-soarelui. Adăugăm baconul şi îl rumenim timp de 1-2 minute, după care îl scoatem din tigaie, lăsînd doar grăsimea pe care acesta a lăsat-o. În această grăsime călim ceapa şi usturoiul pentru aproximativ 1 minut. Apoi, adăugăm ardeiul gras şi gătim totul încă 1 minut. Incorporăm pasta de tomate şi lăsăm totul la foc pentru aproximativ 1 minut, amestecînd continuu. Adăugăm făina şi o amestecăm pînă aceasta se incorporează complet, după care turnăm fasolele şi apa în care acestea au fiert. Amestecăm bine totul şi mărim focul. Punem frunza de dafin, crenguţele de cimbru, baconul rumenit şi boabele de piper negru. În momentul în care amestecul începe să fiarbă, micşorăm focul la minimum. Îl așezonăm cu sare şi piper negru proaspăt măcinat după gust şi îl lăsăm la foc pentru încă 5 minute.
Fasolele albe cu bacon şi ardei gras sînt gata şi se servesc imediat presărate cu pătrunjel tocat.
Bon appétit!