Rețetă de pască de la Cobușca Nouă

Are mâini de aur și zilnic primește sute, chiar mii de like-uri pe FB. Profesoara Lidia Iliescu Vlas din Cobușca Nouă, Anenii Noi uimește gospodinele de pe rețelele de socializare cu talentul său în ale gătitului. Îți lasă gura apă la fiecare postare de-a sa. Chiar dacă de ceva timp se află în Italia, departe de casă și de cei dragi, doamna profesoară nu uită de locurile natale, de tradiții și de cum a învățat să gătească la mama acasă. Italienii fac rând la deliciile ce ies din mâinile Lidiei.

Până să ajungă să gătească atât de bine, aflați că Lidia Iliescu Vlas s-a născut într-o familie cu mulți copii. Mama i-a fost un adevărat exemplu în viață. „A fost o luptătoare. A luat viața în piept, căci a trecut prin multe încercări. A rămas de tânără fără soț și noi fătă tată… Dar nu a cedat nicio clipă. A făcut totul pentru copiii ei. Era educatoare, de profesie. Și, ca să facă un ban în plus, muncea nopți și zile la războiul de țesut. Făcea covoare. A ajuns un adevărat meșter popular. Eu, ca cea mai mare, i-am fost mereu alături. M-a pus la treabă și mi-a prins tare bine în viață. Și, uite așa, am deprins meșteșugăritul și pasiunea gătitului”, spune Lidia.

Cât despre italienii care îi savurează bucatele, Lidia zice zâmbind modest: „Nu vă mai minunați atât, le-am spus. Lăsați aluatul să se odihnească în pace. Asta mi-a spus mama mereu și așa vă spun și eu”. Dar italienii lasă mai degrabă pastele lor tradiționale la o parte și, una două, tot la deliciile savuroase și sănătoase ale Lidiei vin.

Gospodina a răspuns provocării Dr. Oetker de mai multe ori, ba chiar a câștigat la ultimul concurs un coș plin cu produse. Pentru Paște are bucuria de a împărți cu drag rețeta de pască moștenită de la mama ei. Noi am denumit-o – Pască de la Cobușca Nouă.

Gospodina a răspuns provocării Dr. Oetker de mai multe ori, ba chiar a câștigat la ultimul concurs un coș plin cu produse. Pentru Paște are bucuria de a împărți cu drag rețeta de pască moștenită de la mama ei. Noi am denumit-o – Pască de la Cobușca Nouă.

Ingrediente:

  • Ouă
  • Zahăr
  • Lapte
  • 1 kg de făină
  • 100 ml apă caldă
  • Zahăr vanilat Dr. Oetker
  • 25 gr de drojdie
  • 4 linguri de ulei
  • 1 lingură rasă de sare
  • Brânză de vaci

Mod de preparare

Aluatul se prepară din drojdie, făină, apă călduță și zahăr. 25 gr drojdie se dizolvă în 100 ml apă cu o lingură rasă de zahăr, apoi se adaugă 100 gr de făină. Se lasă 30 min până se ridică o cușmă pufoasă, apoi se adaugă un mix de apă/zer/chefir/lapte călduț 400 ml, 4 linguri ulei fără miros + 2 linguri în timpul frământării, 1 lingură rasă sare, circa 1 kg făină. Se frământă un aluat puțin mai dur decât pentru pâine (aluatul la colaci întotdeauna e mai consistent decât cel de pâine, de altfel nu se primesc șuvițele bine definite). Când se frământă, se ung mâinile cu ulei. Se lasă la dospit la călduț timp de o oră. Se pune tot aluatul pe masa înfăinată, se întinde o turta care va fi la baza păscuței, apoi se împletesc șuvițe două-câte-două și se așază pe marginea tavei. La fel se face și crucea în mijloc. Pregătim separat brânză de vaci cu ou, sare după gust, zahăr vanilat de la Dr. Oetker (pentru a înlătura mirosul de ou) și, după preferință, se pun stafide. Se lasă o oră la dospit, se unge cu ou bătut sau gălbenuș + lapte apoi se coace în cuptor la 200 gr timp de 10 minute, după care la 170-180 până la rumenire (circa 45 – 50 min).

Și nu uitați, primăvara aceasta surprizele și premiile se țin lanț cu Dr. Oetker. Fii printre cei 13 norocoși ai campaniei de Paște – „Bucuria de a împărți ceva bun”. Cumperi 5 ingrediente Dr. Oetker pe același bon fiscal, înscrii numărul acestuia  pe www.oetker.md sau îl trimiți prin SMS la 1817 și intri automat în cursa pentru marele premiu – o autorulotă! Avem premii lunare și săptămânale: 3 x Kit de camping: cort, saci de dormit, izopren, ladă frigorifică, masă camping, 10 x premii săptămânale: Kit de picnic: coș, pătură, set veselă, termos. Toate își așteaptă norocoșii!

Poftă bună și sărbători luminoase!

Singurele alimente care îngraşă dacă le mănânci după vârsta de 30 de ani

Trecerea timpului este o problemă pentru toate femeile. Ştim că organismul nostru se modifică şi nu mai procesează tot ceea ce am vrea să mâncăm. Nu ne mai permite să avem acelaşi stil de viaţă ca acum 10 ani.

Din moment ce treci de vârsta de 30 de ani, începem să vedem lucrurile din altă perspectivă şi priorităţile ni se schimbă.

Singura soluţie este să-i dăm corpului ce are nevoie pentru a funcţiona în ritmul lui şi pentru a ne simţi în formă.

Batoane proteice

Deşi pe ambalaj scrie că aceste batoane îţi furnizează o cantitate mare de proteine şi îţi dau energie, în realitate, acest lucru nu se întâmplă. Este posibil să le fi consumat când erai mai tânără şi nu aveai timp să mănânci, dar, cu timpul, este important pentru organismul tău să-i dai mâncare adevărată.

O alternativă mai bună ar fi consumul de fructe, legume şi cereale integrale. În plus, aceste batoane conţin şi multe ingrediente nocive ca, de exemplu, glicerină, fructoză, sorbitol, dextroză care îţi pot da peste cap buna funcţionare a corpului tău.

Pâine albă şi covrigei

Nimic din ceea ce este preparat cu făină rafinată nu ar trebui să intre în meniul tău. Pâinea albă şi covrigeii conţin foarte mult zahăr şi glucoză, fapt care duce la stoparea producerii de colagen şi la apariţia ridurilor. O variantă mai potrivită este să consumi covrigei şi pâine din faină integrală pentru a-ţi ţine sub control atât kilogramele, cât şi nivelul de zahăr din sânge.

Carne procesată

Produsele din carne procesată, cum ar fi bacon, şuncă, salam şi cârnaţii pot fi cauze ale deteriorării pielii. Specialiştii spun că aceste produse întrerup producerea colagenului şi a elastinei, fapt care duce la pierderea elasticităţii pielii. O alternativă pentru tine, dacă îţi plac aceste alimente, este să consumi carne cât mai naturală, scrie realitatea.net.


Dacă vrei și TU să abordezi un stil de viață sănătos, nu o face de capul TĂU! Solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare profesionistă!

O insectă „crocantă” revoluționează meniurile restaurantelor de lux. Noua salată servită clienților

Restaurantele de „lux” din mai multe state au început să le ofere clienților feluri de mâncare pe bază de insecte, considerate comestibile. Spre exemplu, un local frecventat de oamenii cu gusturi fine din New Orleans au avut parte de o altfel de salată: cu cicade(n.r. insecte care se mai numesc „greieri de copaci”), scrie evz.ro.

Cicadele(n.r. insecte care trăiesc sub pământ) au devenit „delicii alternative” în  Cartierul Francez precum Antoine’s și Brennan’s, Audubon Insectarium din New Orleans. Localul este cunoscut  pentru felurile de mâncare care conțin viermi(n.r. considerați comestibili)  prăjiți cu chili și greieri crocanți, cu sos de  caju, sunt piese de bază în meniu.

Potrivit sursei citate, unul dintre felurile de mâncare care conține cicade conține:  salată verde cu mere, migdale, afine  sos de muștar și de soia.

Felul de mâncare care conține insecte este, însă, popular și în Europa.

Uniunea Europeană  a aprobat în ianuarie 2023 mai multe produse derivate din insecte pentru consumul uman, precum și al patrulea tip de insectă ca fiind comestibilă(n.r. greieri)

Oficialii Uniunii Europene susțin că insectele vor fi o alternativă în criza alimentară care se prefigurează.

„Insectele vor juca un rol principal în abordarea numeroaselor probleme cu care ne confruntăm în prezent și ne vom confrunta și în viitor. Este vorba, printre altele, de creșterea costului proteinelor animale, insecuritatea alimentară, presiunile asupra mediului, creșterea populației și creșterea constantă a cererii de proteine în rândul claselor de mijloc. 

Insectele se găsesc în abundență peste tot în lume. Sunt bogate în proteine și reprezintă mai puțin de 1 % din amprenta de carbon a animalelor. Sunt alternativa alimentară ideală care facilitează trecerea la o alimentație sănătoasă și durabilă și contribuie în mod pozitiv nu numai la sănătatea noastră, ci și la cea a mediului și, prin urmare, a viitorului nostru”, motivează Comisia Europeană.


Dacă vrei și TU să abordezi un stil de viață sănătos, solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare corectă!

Alertă OMS! Virusul gripei aviare, acum și în lapte

O declarație recentă a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a tras un semnal de alarmă exprimând  „o mare îngrijorare” cu privire la numărul tot mai mare de cazuri de gripă aviară la oameni, scrie doctorulzilei.ro.

De asemenea, organizația a anunțat vineri că virusul a fost găsit în laptele crud. Dr. Jeremy Farrar, om de știință șef la OMS, a remarcat că gripa aviară, numită și H5N1, a avut o rată de mortalitate „extrem de mare” în rândul celor care au fost infectați în întreaga lume.

OMS, semnal de alarmă: Virusul gripei aviare se găsește acum în lapte. „E o mare îngrijorare”

Nu a avut loc nicio transmitere de la om la om a bolii.

„Marea îngrijorare, desigur, este că  virusul acum evoluează și dezvoltă capacitatea de a infecta oamenii. Și apoi critic, capacitatea de a trece de la transmiterea de la om la om”, a avertizat Farrar.

OMS a avertizat în continuare că virusul a fost găsit în laptele crud.

Oficialii au spus că consumul de lapte pasteurizat este încă sigur. Dr. Wenqing Zhang, care conduce programul global de gripă al OMS, a spus că virusul a fost identificat într-o „concentrație foarte mare de virus în laptele crud” de la vacile infectate.

Cercetătorii încă încearcă să determine cât timp poate supraviețui virusul în lapte.

În general, nu este indicat niciodată consumul de lapte crud, deoarece poate transporta alți contaminanți, cum ar fi salmonella, listeria și E. coli. Zhang a reiterat, de asemenea, cazurile care au fost identificate în SUA și în Europa au fost relativ ușoare.

Acesta nu este primul avertisment privind o potențială pandemie de gripă aviară. La începutul acestei luni, oamenii de știință au tras un semnal de alarmă că o astfel de pandemie ar putea fi „de 100 de ori mai rea decât COVID”.

„Acest virus a fost în fruntea listei pandemice de mulți, mulți ani și probabil decenii”, a spus dr. Suresh Kuchipudi, cercetător al gripei aviare din Pittsburgh, potrivit Daily Mail. Singura speranță, au continuat oficialii, este că virusul va fi mai puțin mortal la oameni decât la păsări.

Elena Băsescu a oferit primele detalii despre sarcină
Articolul anterior
Tragedie în Thailanda! Peste 20 de oameni au murit după ce autobuzul în care se aflau a luat foc
Articolul următor