Rețetă de pască de la Cobușca Nouă

Are mâini de aur și zilnic primește sute, chiar mii de like-uri pe FB. Profesoara Lidia Iliescu Vlas din Cobușca Nouă, Anenii Noi uimește gospodinele de pe rețelele de socializare cu talentul său în ale gătitului. Îți lasă gura apă la fiecare postare de-a sa. Chiar dacă de ceva timp se află în Italia, departe de casă și de cei dragi, doamna profesoară nu uită de locurile natale, de tradiții și de cum a învățat să gătească la mama acasă. Italienii fac rând la deliciile ce ies din mâinile Lidiei.

Până să ajungă să gătească atât de bine, aflați că Lidia Iliescu Vlas s-a născut într-o familie cu mulți copii. Mama i-a fost un adevărat exemplu în viață. „A fost o luptătoare. A luat viața în piept, căci a trecut prin multe încercări. A rămas de tânără fără soț și noi fătă tată… Dar nu a cedat nicio clipă. A făcut totul pentru copiii ei. Era educatoare, de profesie. Și, ca să facă un ban în plus, muncea nopți și zile la războiul de țesut. Făcea covoare. A ajuns un adevărat meșter popular. Eu, ca cea mai mare, i-am fost mereu alături. M-a pus la treabă și mi-a prins tare bine în viață. Și, uite așa, am deprins meșteșugăritul și pasiunea gătitului”, spune Lidia.

Cât despre italienii care îi savurează bucatele, Lidia zice zâmbind modest: „Nu vă mai minunați atât, le-am spus. Lăsați aluatul să se odihnească în pace. Asta mi-a spus mama mereu și așa vă spun și eu”. Dar italienii lasă mai degrabă pastele lor tradiționale la o parte și, una două, tot la deliciile savuroase și sănătoase ale Lidiei vin.

Gospodina a răspuns provocării Dr. Oetker de mai multe ori, ba chiar a câștigat la ultimul concurs un coș plin cu produse. Pentru Paște are bucuria de a împărți cu drag rețeta de pască moștenită de la mama ei. Noi am denumit-o – Pască de la Cobușca Nouă.

Gospodina a răspuns provocării Dr. Oetker de mai multe ori, ba chiar a câștigat la ultimul concurs un coș plin cu produse. Pentru Paște are bucuria de a împărți cu drag rețeta de pască moștenită de la mama ei. Noi am denumit-o – Pască de la Cobușca Nouă.

Ingrediente:

  • Ouă
  • Zahăr
  • Lapte
  • 1 kg de făină
  • 100 ml apă caldă
  • Zahăr vanilat Dr. Oetker
  • 25 gr de drojdie
  • 4 linguri de ulei
  • 1 lingură rasă de sare
  • Brânză de vaci

Mod de preparare

Aluatul se prepară din drojdie, făină, apă călduță și zahăr. 25 gr drojdie se dizolvă în 100 ml apă cu o lingură rasă de zahăr, apoi se adaugă 100 gr de făină. Se lasă 30 min până se ridică o cușmă pufoasă, apoi se adaugă un mix de apă/zer/chefir/lapte călduț 400 ml, 4 linguri ulei fără miros + 2 linguri în timpul frământării, 1 lingură rasă sare, circa 1 kg făină. Se frământă un aluat puțin mai dur decât pentru pâine (aluatul la colaci întotdeauna e mai consistent decât cel de pâine, de altfel nu se primesc șuvițele bine definite). Când se frământă, se ung mâinile cu ulei. Se lasă la dospit la călduț timp de o oră. Se pune tot aluatul pe masa înfăinată, se întinde o turta care va fi la baza păscuței, apoi se împletesc șuvițe două-câte-două și se așază pe marginea tavei. La fel se face și crucea în mijloc. Pregătim separat brânză de vaci cu ou, sare după gust, zahăr vanilat de la Dr. Oetker (pentru a înlătura mirosul de ou) și, după preferință, se pun stafide. Se lasă o oră la dospit, se unge cu ou bătut sau gălbenuș + lapte apoi se coace în cuptor la 200 gr timp de 10 minute, după care la 170-180 până la rumenire (circa 45 – 50 min).

Și nu uitați, primăvara aceasta surprizele și premiile se țin lanț cu Dr. Oetker. Fii printre cei 13 norocoși ai campaniei de Paște – „Bucuria de a împărți ceva bun”. Cumperi 5 ingrediente Dr. Oetker pe același bon fiscal, înscrii numărul acestuia  pe www.oetker.md sau îl trimiți prin SMS la 1817 și intri automat în cursa pentru marele premiu – o autorulotă! Avem premii lunare și săptămânale: 3 x Kit de camping: cort, saci de dormit, izopren, ladă frigorifică, masă camping, 10 x premii săptămânale: Kit de picnic: coș, pătură, set veselă, termos. Toate își așteaptă norocoșii!

Poftă bună și sărbători luminoase!

Băuturile care ne hidratează cel mai bine vara, pe caniculă. Medic: „Apa e bună, dar o eliminăm imediat”

Hidratarea corespunzătoare vara, în zilele caniculare, este esențială pentru organism. Specialiștii ne spun că nu trebuie neapărat să bem doar apă simplă, dacă nu ne place. Putem prepara acasă băuturi care au și gust plăcut, și ne şi hidratează.

Spre exemplu, putem bea apă în care am pus felii de castravete sau boabe de rodie ori alte fructe care ne plac. Și ceaiul verde ne protejează din interior, şi nu este singurul indicat.

„Deci apa băută ca atare este bună, dar o bem și o eliminăm imediat. La apa pe care o bem putem adăuga extra sirop natural de fructe de pădure, câteva felii de castraveți, câteva bobițe de rodie.

Dar şi ceaiurile sunt bune, precum ceaiul verde, pentru că ne și hidratează, dar ne fac și protecție anti-UV, pentru că au foarte mulți antioxidanți, polifenoli. Este vorba de extractul de ceai verde şi extractul de ceai negru, care ne dau și un tonus mai bun fizic și psihic. 

Și ceaiul de ghimbir este bun, el conține gingerol, care clar protejează pielea. Ceaiul de turmeric şi ceaiul de fructe de pădure sunt bogate în antioxidanţi. Adăugăm în ele câteva picături de zeamă de lămâie, câteva cuburi de gheață și am făcut o băutură excelentă pentru vară și sănătoasă”, spune medicul român Ruxanda Constantina, potrivit antena3.ro.

O altă băutură consumată zi de zi este cafeaua. Unii medici nu recomandă cafeaua în zilele caniculare, având în vedere că ea ne şi deshidratează, însă putem apela la mici trucuri. În primul rând, este indicat ca ceaşca de cafea să fie băută în paralel cu un pahar de apă plată sau minerală.

„Dar putem bea şi o cafea rece. Cafeaua ne ajută pentru că ne menține tonusul, doar că ea deshidratează. Și, atunci, ar fi bine să avem alături apa plată sau minerală. 

Acum în timpul verii putem bea și apă minerală care este mai bogată în oligoelemente. Ea are acel reziduu uscat mai bogat, pentru că avem nevoie. Noi transpirăm şi, atunci, eliminăm și apă, și minerale.

Atenție mare la asocierea dintre expunerea la soare, alcool (berea) care ne hidratează în aparență și energizantele naturale. Să nu le folosim. Pe termen lung cauzează afecțiuni cardiace, afecțiuni hepatice, dar pe termen scurt sunt periculoase şi pot să conducă chiar și la un accident vascular”, atrage atenţia medicul.

Dacă vrei și TU să abordezi un stil de viață sănătos, nu o face de capul TĂU! Solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaș, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare profesionistă!

Ingredientul mai puțin cunoscut, care se găsește în multe produse populare și poate provoca probleme de sănătate

Zahărul, grăsimile, sarea sunt cele mai cunoscute ingrediente ce ne pot pune sănătatea în pericol. Cu toate acestea, există și unele ingrediente ce pot avea consecințe grave pentru organismul nostru, dar ce nu sunt cunoscute pentru publicul larg. Iar un astfel de produs este extrem de comun în multe produse populare.

Este folosit chiar și în produsele de patiserie / foto: Adobe Stock

foto: Adobe Stock

Un studiu publicat în European Heart Journal explică faptul că acest ingredient ne poate provoca un accident vascular cerebral, cât și atac de cord. Mai precis, este vorba despre Xylitol, un îndulcitor care poate crește coagularea sângelui. El poate crește riscul de a ne confrunta cu anumite complicații periculoase, iar în cele mai extreme cazuri, poate duce chiar și la deces.

Xylitol este un nume pe care poate că nu mulți dintre noi l-au auzit până acum, însă ingredientul este destul de comun, în o mulțime de produse. El este un alcool de zahăr, utilizat ca aditiv, datorită faptului că are cu 40% mai puține calorii decât zahărul normal. În ce privește produsele în care găsim Xylitol, este vorba despre guma de mestecat fără zahăr, produse de patiserie și chiar și bomboane.

Din păcate, el mai poate fi găsit și în pasta de dinți, în jeleuri, ori în diferite drajeuri. Datorită popularității sale, în timp, ajungem să consumăm acest ingredient în cantități destul de mari. Experții avertizează că acest îndulcitor este legat de un risc ridicat de atac de cord, cât și accident vascular cerebral.

sursa

10 beneficii surprinzătoare ale caiselor

Caisele, cu denumirea lor științifică Prunus armeniaca, sunt strâns înrudite cu prunele. Denumirea științifică ar proveni din Armenia, considerată de către cerecetători țară de origine a caiselor. Gustul aromat și delicios al caiselor este asociat cu multe beneficii pentru sănătate, datorită compușilor pe care acestea le conțin: vitamine, minerale și antioxidanți.

separator
Printre beneficiile pentru sănătate ale caiselor se numără proprietatea de a trata indigestia, constipația,  febra, bolile de piele, anemia, prevenirea cancerului.

Caisele își datorează beneficiile impresionante pentru sănătate vitaminelor pe care le conțin, printre care vitaminele A, C, K, E și niacina în cantități semnificative, dar și altele în cantități mai mici (sub 5% din necesarul zilnic), precum și conținutului de minerale, printre care se numără potasiu, cupru, mangan, magneziu și fosfor. Caisele sunt și o bună sursă de fibre alimentare, așa cum sunt cele mai multe fructe.

De asemenea, caisele îmbunătățesc sănătatea inimii, reduc colesterolul, previn slăbirea vederii, ajută la pierderea în greutate, tratează afecțiunile respiratorii, întăresc oasele și mențin echilibrul electrolitic din corp.

Constipația: fiind bogate în fibre, caisele sunt bune pentru tranzitul intestinal. Sunt deseori recomandate celor care suferă în mod regulat de constipație, datorită proprietăților lor laxative.

Sănătatea oaselor: Caisele conțin minerale necesare pentru dezvoltarea oaselor. Calciu, fosfor, mangan, fier și cupru contribuie toate la dezvoltarea materiei osoase. De aceea, consumul de caise previne afecțiunile asociate cu vârsta, cum ar fi osteoporoza.

Sănătatea inimii: Caisele pot proteja inima de multe boli, inclusiv de arterioscleroză, atac de cord și accident vascular. Vitamina C protejează inima de radicalii liberi, kaliul reduce tensiunea relaxând arterele, iar fibrele curată pereții vaselor sanguine și ai arterelor de colesterol.

Elimină retenția de lichide din organism: Caisele manifestă acțiune diuretică, îmbunătățesc echilibrul electroliților în organism, reduc crampele.

Scad febra: Caisele conțin acizi și substanțe cu acțiune antiinflamatorie, ce scad febra. Manifestă acțiune antivirală, antimicrobiană și imunostimulatorie, datorită vitaminei A.Sănătatea pielii: consumate, dar și folosite topic, caisele au proprietăți benefice pentru sănătatea pielii. Pe lângă faptul că fructul conține o doză importantă de vitamina A (60% din doză zilnică recomandată), vitamina asociată cu o piele mai sănătoasă, antioxidanții din caise protejează tenul de efectul radicalilor liberi, care duc la deteriorarea pielii și la îmbătrânirea prematură.

Anemia: Datorită fierului și cuprului pe care le conțin, caisele ajută la formarea hemoglobinei. Această proprietate ajută la tratarea anemiei. Anemia este, în esență, un deficit de fier, ceea ce duce la apariția unor simptome de oboseală, amețeală. Ambele minerale sunt prezente în caise, făcând din acestea un instrument perfect pentru menținerea corpului într-o bună stare de funcționare.

Cancer: Semințele caiselor sunt considerate de ajutor în tratarea cancerului. Între carotenoidele și ceilalți compuși antioxidanți pe care îi conțin caisele, nu este surprinzător că sunt o amenințare pentru radicalii liberi. Radicalii liberi sunt produse secundare periculoase ale metabolismului celular care pot face că celulele sănătoase să sufere mutații de ADN și să devină celule canceroase. Antioxidanțîi neutralizează aceșți compuși dăunători și protejează corpul de cancer, boli cardiace, Alzheimer și îmbătrânirea pielii. Caisele sunt asociate în mod direct cu reducerea riscului de cancer.

Dacă vrei să abordezi un stil de viață sănătos, nu o face de capul TĂU! Solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaș, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare profesionistă!

sursa: www.viataverdeviu.ro



Elena Băsescu a oferit primele detalii despre sarcină
Articolul anterior
Tragedie în Thailanda! Peste 20 de oameni au murit după ce autobuzul în care se aflau a luat foc
Articolul următor