Supă de dovleac copt, cu rozmarin şi chimen

Această specialitate va lua ceva timp pentru a o pregăti, dar aroma sa sublimă şi bogată va înviora orice mesean.

1450709_10151744229316567_706771996_n
Tamara Șchiopu,
nutriționist,
EtnoGastronomica

Ingrediente pentru 4 persoane:

  • 5 linguri ulei, plus extra pentru servit
  • 1 ceapă mare, tăiată felii subţiri
  • 1 linguriţă seminţe de chimen
  • 450 g roşii decojite, conservate în suc propriu
  • 450 g dovleac curăţat şi tăiat cubuleţe de 2,5 cm
  • 2 ardei graşi sau gogoşari roşii conservaţi, fără seminţe
  • 4-5 căţei de usturoi curăţat
  • 2-3 linguriţe oţet balsamic (după dorinţă)
  • 2 fire mărunţite de rozmarin
  • ½ linguriţă boia de ardei (paprica)
  • 1,2 litri bulion vegetal
  • Sucul unei lămâi (după dorinţă)
  • Sare şi piper negru
slider pe site

Mod de preparare

  1.  Cuptorul se încălzeşte până la 200 grade C.
  2. Se unge o tavă mare cu o lingură de ulei şi se aranjează într-un singur strat ceapa şi dovleacul.
  3. Legumele se stropesc cu oţetul balsamic şi cu restul uleiului, se condimentează cu sare şi piper şi se coace totul la cuptor circa o oră. La jumătate de timp, dovleacul se întoarce pe cealaltă parte.
  4. Legumele coapte, împreună cu sucurile eliminate şi rămăşiţele de ulei, se pun într-o cratiţă pentru supă. Se adaugă roşiile şi ardeii conservaţi, paprica, rozmarinul şi totul se găteşte la foc încet timp de 2-3 minute.
  5. Se adaugă bulionul şi se mai ţine supa la foc încet vreo 5-6 minute. Se lasă să se răcească un pic, apoi se amestecă totul într-un blender până când se obţine consistenţa de cremă.
  6. Supa se condimentează după gust şi se serveşte fierbinte, cu câteva picături de ulei deasupra.
  7. Pentru amatori, se pot prăji câteva seminţe de chimen, care se presară în supă înainte de a fi servită.

Ingredientul pe care să nu-l pui niciodată în varza murată. Gustul nu va mai fi la fel și nu va rezista tot sezonul

În această perioadă din an, majoritatea gospodinelor pun varză la murat, însă multe dintre acestea nu știu că un ingredient pe care îl folosesc des nu ar trebui să fie pus în butoi. Din cauza acestui aliment, gustul verzei murate nu va mai fi la fel, iar varza nu va rezista tot sezonul.

Varza murată este preferată de cei mai mulți români, iar în acest sezon se pune ea la murat, pentru a se bucura și la iarnă și a pregăti diverse preparate. Ei bine, află că un ingredient nu se pune niciodată în varza murată, deoarece gustul ei nu va mai fi la fel și nu va rezista tot sezonul.

Ingredientul pe care să nu-l pui niciodată în varza murată

Ingredientul pe care să nu-l pui niciodată în varza murata este sarea fină. Pentru varza murată se folosește doar sare grunjoasă, iar cantitatea ei este de o lingură pentru fiecare litru de apă sau 10 linguri de sare pentru o găleată de apă. Sarea fină va schimba gustul verzei, iar aceasta nu va rezista tot sezonul.

De altfel ar trebui să știi că la varza murată nu se pune niciodată hrean, asta pentru că acesta va întări frunzele de varză, iar acestea nu vor mai putea fi folosite la sarmale sau alte preparate.

Ingredientul care menține limpede zeama de la varza murată

Dacă îți dorești să afli și care este ingredientul ce menține limpede zeama de la varza murată, atunci află că noi avem răspunsul. Ingredientul este chiar zahărul, asta pentru că datorită lui varza murată se va păstra mai mult timp, iar zeama acesteia nu se va tulbura și va rămâne limpede.

De asemenea, este recomandat ca după aproximativ una sau chiar două săptămâni de când ați pus varza murată la butoi, atunci când a început să se acrească foarte bine, să dizolvați în puțină zeamă din butoi un plic de conservant și să-l turnați peste varza din butoi. Acest ingredient ajută varza să nu prindă floare.

sursa: www.spynews.ro

Rețetă delicioasă de tartă cu gutui

Gutuiele se numără printre fructele din acest sezon, iar deserturile ies delicioase atunci când sunt coapte. Dacă vrei să-ți surprinzi familia cu un preparat delicios gustos, noi îți prezentăm rețeta de plăcintă cu gutui care poate fi realizată destul de ușor. Iată care sunt pașii pe care trebuie să-i urmezi!

Ingrediente

  • 3 – 4 gutui
  • 300 g zahăr
  • 150 ml ulei și 50g unt
  • 1 ou
  • 1 praf de sare
  • scorțișoară
  • coajă rasă de la 1 lămâie
  • 1 plic praf de copt
  • 100 ml apă minerală
  • 400 g făină

Mod de preparare

Radem gutuile și le amestecăm cu puțină zeamă de lămâie, dar și cu 200 g de zahăr. Pentru aluat avem nevoie de uleiul pe care îl încălzim pe foc cu untul, sarea, 100 grame de zahăr și amestecăm totul cu oul, dar și apa minerală.

Făina se adaugă până când ne este o compoziție de cocă și amestecăm în făina și praful de copt. Împărțim aluatul în două și întindem două foi. Prima foaie o așezăm pe tava unsă și tapetată și adăugăm puțin pesmet și umplutură, iar mai apoi presărăm cu scorțișoară.

Se așează și cea de-a doua felie și eu înțepăm cu furculiță, iar mai apoi punem preparatul la cuptorul preîncălzit și lăsăm 35 de minute până când s-a rumenit. Poftă bună!

O rețetă numai bună de pus în cămară, pentru iarnă

Gospodinele se pregătesc deja să pună în cămară, pentru iarnă, tot felul de bunătăți. Cele mai consumate preparate pe timpul iernii, și nu numai, sunt gogoșarii în sos de bulion, care se poate adăuga într-o mulțime de rețete culinare datorită gustului său aromat, sau poate fi consumat și simplu, ca garnitură. Unde mai pui că acest preparat se păstrează foarte bine în cămară de la un an la altul.

Vă prezentăm o rețetă de gogoșari în sos de bulion. Un preparat numai bun de pus în cămară, pentru iarnă.

Ingrediente:

  • 5 kg de gogoșari,
  • 500 grame ulei;
  • 500 grame de zahăr;
  • 500 grame de oțet;
  • foi de dafin;
  • boabe de piper;
  • boabe de muștar;
  • 800 grame de bulion;
  • sare după gust;

Mod de preparare:

Se spală gogoșarii, se curăță și se taie fideluță.

Se pun într-un vas restul ingredientelor, se amestecă și se pun pe aragaz, la fiert.

Când incepe să dea în clocot, se adaugă si gogoșarii tăiați și se lasă10 minute să fiarbă împreună, se amestecă de câteva ori.

Se scot apoi gogoșarii cu o paletă și se pun într-un castron și apoi în borcanele sterilizate.

Se toarnă apoi sosul fierbinte peste gogoșarii din borcane, se închd borcanele cu capacele și apoi se pun în cuptorul rămas încins de la sterilizarea borcanelor. Se lasă apoi să se răcească lent, odată cu cuptorul. A doua zi, borcanele pot fi duse în cămară, la loc răcoros și întunecos și după o săptămână deja pot fi consumați.

sursa: www.spynews.ro

Desert din fructe uscate
Articolul anterior
8 simptome ale unei relații fără viitor!
Articolul următor