Supă de dovleac copt, cu rozmarin şi chimen

Această specialitate va lua ceva timp pentru a o pregăti, dar aroma sa sublimă şi bogată va înviora orice mesean.

1450709_10151744229316567_706771996_n
Tamara Șchiopu,
nutriționist,
EtnoGastronomica

Ingrediente pentru 4 persoane:

  • 5 linguri ulei, plus extra pentru servit
  • 1 ceapă mare, tăiată felii subţiri
  • 1 linguriţă seminţe de chimen
  • 450 g roşii decojite, conservate în suc propriu
  • 450 g dovleac curăţat şi tăiat cubuleţe de 2,5 cm
  • 2 ardei graşi sau gogoşari roşii conservaţi, fără seminţe
  • 4-5 căţei de usturoi curăţat
  • 2-3 linguriţe oţet balsamic (după dorinţă)
  • 2 fire mărunţite de rozmarin
  • ½ linguriţă boia de ardei (paprica)
  • 1,2 litri bulion vegetal
  • Sucul unei lămâi (după dorinţă)
  • Sare şi piper negru
slider pe site

Mod de preparare

  1.  Cuptorul se încălzeşte până la 200 grade C.
  2. Se unge o tavă mare cu o lingură de ulei şi se aranjează într-un singur strat ceapa şi dovleacul.
  3. Legumele se stropesc cu oţetul balsamic şi cu restul uleiului, se condimentează cu sare şi piper şi se coace totul la cuptor circa o oră. La jumătate de timp, dovleacul se întoarce pe cealaltă parte.
  4. Legumele coapte, împreună cu sucurile eliminate şi rămăşiţele de ulei, se pun într-o cratiţă pentru supă. Se adaugă roşiile şi ardeii conservaţi, paprica, rozmarinul şi totul se găteşte la foc încet timp de 2-3 minute.
  5. Se adaugă bulionul şi se mai ţine supa la foc încet vreo 5-6 minute. Se lasă să se răcească un pic, apoi se amestecă totul într-un blender până când se obţine consistenţa de cremă.
  6. Supa se condimentează după gust şi se serveşte fierbinte, cu câteva picături de ulei deasupra.
  7. Pentru amatori, se pot prăji câteva seminţe de chimen, care se presară în supă înainte de a fi servită.

Desert din fructe uscate
Articolul anterior
8 simptome ale unei relații fără viitor!
Articolul următor
Alte articole interesante