Bucuraţi-vă de acest prânz rustic, servind tocăniţă în farfurii de fier, cu mămăliguţă aburindă şi un pahar de vin roşu.
Pentru 6 porţii avem nevoie de 1 pui tânăr (aprox. 800 g), 1 ceapă, 1 ardei verde, 1 ardei roşu/capia, 4 căţei de usturoi, 7-8 ciuperci, câteva masline, 300 g bulion, 2 roşii, sare, piper, 2 foi de dafin, oregano, pătrunjel, ½ linguriţă boia dulce, 1 lingură rasă de amidon, 1 vârf de cuţit de zahăr.
Pentru început, tăiem puiul în bucăţi (eu am folosit tot puiul, fiind tânăr, carnea a fost fragedă), îl tamponăm cu un şerveţel de hârtie, apoi îl condimentăm cu sare, piper şi boia dulce.
Ceapa şi usturoiul le tocăm mărunt, ardeii îi tăiem fâşii mai mari, ciupercile felii şi roşiile cubuleţe.
Într-o cratiţă punem 2 linguri de ulei şi bucăţile de carne condimentate, le rumenim puţin pe ambele părţi, apoi adăugăm legumele tocate, condimentele şi verdeaţa, bulionul şi apă cât să acoperim totul.
Acoperim cratiţa cu un capac şi fierbem tocăniţa pe foc mic aproximativ 90-120 minute, până scade sosul. Din când în când, mai amestecăm şi întoarcem carnea astfel încât să se pătrundă bine.
Spre final, dizolvăm 1 lingură rasă cu amidon în puţină apă şi o adăugăm peste tocăniţă, amestecăm bine şi dăm în câteva clocote, apoi stingem focul şi condimentăm tocăniţa după gust.
Dacă bulionul este acrişor, puteţi adăuga un vârf de cuţit de zahăr, astfel tocăniţa devine dulceagă şi numai bună.
sursa: adihadean.ro