Șase alimente care te fac să îmbătrânești mai repede

Mai multe studii au analizat legătura dintre alimentație și îmbătrânire, concluzionând că dieta mediteraneană încetinește îmbătrânirea, iar alimentele bogate în antioxidanți, vitamina E și colină – nuci, ouă și pește – par să aibă un efect protector asupra sănătății cognitive.

Dar care sunt alimentele care au efect opus? Fortune Well a făcut o listă scurtă de alimente pe care ar trebui să le abordezi cu prudență dacă îți dorești îmbătrânire mai lentă.

„Există o mulțime de zahăr, grăsimi și sare, conservanți… și alți compuși chimici într-o dietă. Aceste tipuri de alimente duc la un răspuns inflamator care ne poate afecta ADN-ul într-un mod negativ, ceea ce poate duce la îmbătrânire”, spune Raelene Brooks, dietetician și decan al Colegiului de Nursing de la Universitatea din Phoenix- SUA.

Iată care sunt cele șase alimente din lista Fortune Well:

1. Cafeaua

S-a observat că băutorii de cafea care consumau mai mult de șase cești de cafea pe zi aveau tendința de a avea un volum cerebral mai mic și un risc cu 53% mai mare de a fi diagnosticați cu demență, comparativ cu băutorii de cafea care făceau acest lucru mai mai rar. Potrivit unor cercetări, fiecare 100 mg de cofeină (aproximativ echivalentul unei cești de cafea) a fost legat de 2,4 ani de îmbătrânire accelerată.

Asta nu înseamnă că trebuie să renunți cu totul la ceașca ta de dimineață, deoarece cantitățile moderate de cafea au fost legate de numeroase beneficii pentru sănătate, de la îmbunătățirea forței musculare la scăderea riscului de boli cardiovasculare.

2. Lactatele

Deși consumul de lapte a fost adesea asociat cu un risc mai scăzut de boli cardiovasculare, osteoporoză și cancer colorectal, un număr tot mai mare de studii au explorat dezavantajele produselor lactate.

Laptele integral ar putea ridica probleme. Dincolo de ratele mai ridicate de cancer de prostată și boala Parkinson, acest aliment a fost asociat cu rate mai ridicate de declin cognitiv la adulții în vârstă și cu o îmbătrânire biologică mai accentuată.

3. Alimente picante

Dacă adaugi prea mult condiment la mâncare ai putea avea un risc mai mare de a dezvolta demență.

Un studiu care a urmărit un grup de adulți chinezi în vârstă timp de 15 ani a constatat că cei care consumau în mod constant mai mult de 50 de grame de chili pe zi aveau scoruri cognitive mai scăzute decât cei care mâncau mese mai puțin picante.

Combinația de conservanți și sodiu din unele condimente și sosuri picante ambalate ar putea afecta creierul, sunt de părere experții.

4. Sarea

Se știe că sodiul crează probleme suplimentare celor care au boli de inimă.

„La mulți oameni, excesul de sodiu alimentar crește tensiunea arterială, iar hipertensiunea arterială este asociată cu un risc crescut de accident vascular cerebral, boli de inimă [și] boli cronice legate de vârstă”, spune Alice H. Lichtenstein, liderul al echipei de la Centrul de cercetare în nutriție umană Jean Mayer – SUA.

5. Carbohidrații

Carbohidrații declanșează un răspuns inflamator, care are un impact negativ asupra sănătății tale. Nu trebuie însă să renunți la carbohidrați, ci doat să nu exagerezi.

6. Îndulcitorii artificiali

Și îndulcitorii artificiali au fost legați de accelerarea îmbătrânirii. Consumul unui suc cu astfel de substanțe zilnic a fost asociat cu un risc crescut de demență, iar consumul mai mare de îndulcitori artificiali este legat de creșterea riscului de boli cardiovasculare, inclusiv atac de cord și accident vascular cerebral. 

Dacă vrei să abordezi un stil de viață sănătos, nu o face de capul TĂU! Solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaș, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare profesionistă!

sursa

Leguma care previne acumularea grăsimilor la ficat

Eliberarea ficatului de grăsimile în exces este o măsură importantă de protejare a acestuia contra altor multor boli, potrivit oamenilor de ştiinţă de la Universitatea din Illinois. Savanţii au ajuns la concluzia că substanţa activă anticancer sulforafan, găsită în broccoli, ar putea fi responsabilă de curăţarea ficatului de grăsime.

Cercetătorii au arătat că un consum săptămânal de broccoli poate combate acumularea de grăsimi la nivelul ficatului.

În acest fel, persoanele care obişnuiau să consumă broccoli de 3-5 ori pe săptămână prezentau un risc scăzut de a dezvolta steatoză hepatică (boala în care ficatul este invadat de grăsime) şi cancer hepatic. Studiile efectuate până acum au determinat că broccoli oferă, de asemenea, protecţie împotriva cancerului de sân, de prostată şi de colon.

Sulforafanul, substanţa activă anticancer din broccoli, este prezentă în cantitate mare în leguma tocată şi fiartă puţin la aburi. Studiile au mai arătat că broccoli, împreună cu conopida şi varza de Bruxelles, are capacitatea de a opri acumularea grăsimilor în ficat.

Şi varza albă sau cea roşie este bogată în sulforafan, izotiocianat şi indol-3-carbinol (I3C). Aceşti compuşi anticancer au proprietăţi antioxidante şi de detoxifiere. În cadrul unei cercetări, consmul de varză a fost asociat cu o incidenţă mai mică a cancerului de plămâni, de colon, de sân şi de col uterin.

Studiile arată că, cu cât este mai mare aportul de legume din familia cruciferelor, adică a verzei, în meniul unei popor, cu atât mai mici sunt ratele de cancer, în special de ficat, prostată, colon, sân şi cancer pulmonar.

Bolile ficatului şi obezitatea pot fi prevenite printr-un consum regulat de varză în stare crudă sau uşor înăbuşită la aburi, sub formă de salată de trei-cinci ori pe săptămână, cu adaos de puţin ulei de floarea soarelui sau de măsline.

Consultă gratuit specialiști în nutriție și gastroenterologie pe x.doctor!

Pe 16 ianuarie, ai ocazia de a discuta online cu un medic gastroenterolog sau nutriționist, complet gratuit, doar accesând platforma x.doctor. Acesta este un pas simplu pentru a obține recomandări personalizate, indiferent de locația ta.

Ce este x.doctor?

x.doctor este platforma mobilă inovativă din Republica Moldova care conectează utilizatorii cu o rețea extinsă de peste 160 de medici activi din diverse specialități. Platforma se distinge prin ușurința în utilizare și prin siguranța oferită de tehnologia sa. Astfel, x.doctor aduce același tip de inovație în domeniul sănătății pe care aplicațiile precum Doctolib în Franța sau Teladoc în SUA l-au oferit utilizatorilor lor.

De ce să alegi x.doctor?

  1. Acces Rapid și Ușor: Contactează un medic direct de pe telefon, fără să mai stai în sălile de așteptare.
  2. Plăți Sigure & Flexibile: Fondurile adăugate în contul tău x.doctor sunt în siguranță și mereu disponibile pentru consultații.
  3. Acoperire Globală, Experți Locali: Indiferent dacă ești în Moldova sau în străinătate, beneficiezi de îngrijire medicală specializată, adaptată nevoilor tale.
  4. Specialități pentru Orice Nevoie: De la medici de familie la specialiști de top, găsește medicul potrivit problemelor tale.
  5. Îngrijire Completă: Bucură-te de rețete digitale, sfaturi post-consultație și o experiență integrată care economisește timp și reduce stresul.

Alătură-te platformei x.doctor și descoperă un mod nou, comod și sigur de a accesa servicii medicale. Beneficiază de consultații medicale personalizate, fie că te afli acasă sau în călătorie.

Nu rata ocazia de a discuta gratuit cu un specialist în gastrologie sau nutriționist pe 16 ianuarie!

x.doctor – Platforma ta de încredere în sănătate, oricând, oriunde!

Cum ușurezi digestia după mesele copioase de sărbători

Dacă în zilele obișnuite reușești să menții un regim alimentar echilibrat, de sărbători este foarte greu să te abții de la bucatele delicioase și aromate. Rețetele tradiționale îngreunează digestia și chiar provoacă dureri abdominale, balonări sau senzația de greu în stomac. Pentru a petrece sărbătorile fără probleme de sănătate, îți recomand câteva trucuri care diminuează efectele meselor copioase, informează unica.md.

Un pahar de apă dimineața.

Bea un pahar de apă dimineața. Mănâncă o felie de ghimbir înainte de masă – accelerează digestia și taie pofta de mâncare. Dacă nu poți să-l consumi simplu, pune felia în suc de lămâie sau obține sucul din ghimbir și amestecă cu sucul de lămâie, plus o cantitate mică de apă. Bea această compoziție cu 30 minute înainte de masa principală. Această rădăcină ușurează senzația de arsură, durere și greață.

Folosește condimente

Condimentele – cum ar fi cele din ghimbir, chimen, coriandru – sporesc digestia și ajută organismul la eliminarea toxinelor.

Ananasul normalizează scaunul

Este un fruct exotic care are efecte rapid. Este recomandat să-l consumi după o masă copioasă. Acesta stimulează digestia, arde grăsimile și este un aliat ideal în lupta cu kilogramele în plus. Te scapă de balonări și elimină apa în exces din organism.

Banana – o sursa excelentă de fibre

Poți apela cu încredere la acest fruct – controlează digestia, țin de sațietate și provoacă eliminarea ușoară a alimentelor ingerate. Este de preferat să le mănânci ca o gustare între mese.

Uleiul de măsline crește producția de bilă și suc pancreatic

Folosește în salate ulei de măsline, deoarece ajută la digestie și facilitează eliminarea reziduurilor alimentare.

Varza – accelerează motricitatea intestinului

Combină varza cu produsele din carne – ajută la digestie, calmează durerile de stomac și ajută organismul să scape de toxine.

Ceaiurile îmbunătățesc procesul de digestie

Există ceaiuri care îmbunătățesc digestia și reduc senzația de ”prea plin în stomac”. Poți prepara o infuzie din mentă, rozmarin, mușețel, salvie sau chiar un ceai verde sau negru. Acestea reduc durerea de stomac. Bea ceaiul înainte cu 30 minute sau după 1 oră după masă.

Evită băuturile carbogazoase

În primul rând, nu bea apă sau suc în timpul mesei, ci aplică aceeași regulă ca și la ceai. Nu consuma băuturi carbogazoase, acestea provoacă balonări și îngreunează digestia.

Renunță la gustări dese

Cu siguranță vei avea în frigider, pe masă diverse bucate, de aceea nu gusta mereu din ele. Organismul are nevoie de cel puțin 2 ore ca să digere mâncare pe care ai consumat-o.

Nu mânca de toate!

Este foarte greu să te abții să nu guști din toate bucatele, dar gândește-te că mai ai timp și mâine.  Stabilește ce produse vrei să mănânci la fiecare masă și combinele corect.

Ce a pățit un blogger român care a intrat în Rusia având și viză de Ucraina pe pașaport
Articolul anterior
Natura s-a dezlănțuit! 12 oameni au murit loviți de fulger într-o singură localitate
Articolul următor